Zobacz pełną wersję : Canon 100mm 2.8L czy Canon 85mm + lampa 580ex
Czesc wszystim jako że bawię się troszeczkę w fotografię i niedługo będe miał ślub siostry chciałbym się was zapytać co byście wybrali czy Najnowsza Lke 100mm czy może lampe Speedlite 580 ex II + obiektyw canon 85mm 1.8. W chwili obecnej posiadam 17-85mm i 50mm 1.4. Posiadam na chwilę obecną 40 D a jak już będę się przesiadał to na bank na 5 d:D
Zdecydowanie wolę stałki za jakość i najchętniej bym kupił 35mm 1,4 ale nie mam kasy a po za tym pod Apsc to tak srednio
Wybor jest raczej prosty. Robisz macro to 100L w innym wypadku opcja 2 bo 40D z 17-85 bez lampy raczej bedzie miec ciezko podczas slubu, wrecz bardzo ciezko. Mozna takze do zestawu 2 dokupic pierscienie posrednie z przeniesieniem automatyki i wtedy bedziesz mial mozliwosci robienia zdjec macro 85tka.
Czesc wszystim jako że bawię się troszeczkę w fotografię i niedługo będe miał ślub siostry chciałbym się was zapytać co byście wybrali czy Najnowsza Lke 100mm czy może lampe Speedlite 580 ex II + obiektyw canon 85mm 1.8. W chwili obecnej posiadam 17-85mm i 50mm 1.4. Posiadam na chwilę obecną 40 D a jak już będę się przesiadał to na bank na 5 d:D
Zdecydowanie wolę stałki za jakość i najchętniej bym kupił 35mm 1,4 ale nie mam kasy a po za tym pod Apsc to tak srednio
Kolego nie będe sie wypowiadał odnośnie tego sprzętu. Każda z tych opcji jest dobra ;) Niemniej jednak na ślubie nie przyfocisz tym sprzętem, tymbardziej na cropie. Zrób użytek z 50 f1.4. Ewentualnie pomyślałbym nad tamronem 17-50 , którego cena nie jest wygórowana, a swiatlo 2.8 wraz z lampą speedlite 580 powinno dać radę. Brałbym jeszcze pod uwagę ewentualnie canona 28mm f 1.8
Pamietaj o jednym, na slubie raczej nie fotografuje sie z bardzo daleka!!
Pzdr
Zdecydowanie zestaw drugi, z lampą. Jak masz możliwość na ślub wypożyczyć szkło, to postarałbym się o jaśniejszego zooma.
Wiecie nie jestem fotografem zawoowym tylko po prostu chciałem sobie pofocic na slubie. Myślałem tak że kupię canon 85 1.8 bo jak się o nim naczytałem to kopara mi siada i do tego lampę bo jednak czasem się przydaje może nie w kośćiele bo raczej nei wypada ale na sali już się przyda. Z drógiej strony pomyślałem sobie że kupie za cene tamtego zestawu 100mm2.8L w sumie róznicy jakiejś diametralnej nie ma w ogniskowej od 85mm do tego światło też niczego sobie a dodatkowo będę mógł mrówki fotografować i inne robale(no i ta magiczna L :D)
Myślałem o jakimś zoomie ale w tej cenie 17-40 f4 zdecydowanie za ciemne 35mm mnie nie stać :( Co do szkiełka to 28mm 1.8 to szczerze powiem że nie znam go ale raczej nie zmieszczę się z lampą i tym szkiełkiem w cenie 3 tys
Hubolsky
27-02-2011, 09:04
Ja również bym się za długo nie zastanawiał przy takim wyborze, brałbym zestaw z lampą.
Ale to zależy od twoich potrzeb.
Wiecie nie jestem fotografem zawoowym
Wiesz, jakbyś był zawodowym, to byś nas nie pytał;).
i do tego lampę bo jednak czasem się przydaje może nie w kośćiele bo raczej nei wypada ale na sali już się przyda.
Czasem i w kościele się przydaje. Nawet nie do oświetlenia, ale do dodania błysku czy przymrożenia na długich czasach. I uwierz, jak trafisz na ciemnicę, a wykluczyć się tego nie da, to będzie Ci bardzo dokładnie wisiało czy wypada czy nie.
Z drógiej strony pomyślałem sobie że kupie za cene tamtego zestawu 100mm2.8L w sumie róznicy jakiejś diametralnej nie ma w ogniskowej od 85mm do tego światło też niczego sobie a dodatkowo będę mógł mrówki fotografować i inne robale(no i ta magiczna L :D)
Światło niczego sobie, ale ciemniej o ponad 1EV, a czasem owe 1EV to sporo. Dłużej, co w niektórych sytuacjach się sprawdzi, w innych nie. I nie masz lampy, masz mrówki i magię "L". Jak będziesz robił ślub mrówki, to się nada, w przeciwnym razie jednak wolałbym mieć lampę i 85.
Myślałem o jakimś zoomie ale w tej cenie 17-40 f4 zdecydowanie za ciemne 35mm mnie nie stać :( Co do szkiełka to 28mm 1.8 to szczerze powiem że nie znam go ale raczej nie zmieszczę się z lampą i tym szkiełkiem w cenie 3 tys
Dlatego polecam wypożyczyć jakiegoś zooma, raz że zyskasz szeroki kąt względnie jasny (nie myślisz chyba robić wszystkiego 50 i 85/100?), dwa że jak idziesz pierwszy raz to może się okazać, że nie nadążysz z decyzjami i zmianami szkła, a wtedy lepiej mieć takiego zooma w pogotowiu, niż mieć stres że go nie masz. Jak po kilku minutach uznasz, że chcesz mieć 20mm a masz akurat zapięte 100, albo odwrotnie i stwierdzisz, że na przepinkę nie masz szans, to się z zoomem przeprosisz.
Na ślub siostry kup 85/1,8 i lampę, 100L nie za bardzo Ci się na nim przyda.
Dziękuje wszystkim za pomoc. Zostaje zestawik z lampą:D Co do zooma to musiałby być jakiejś dobrej jakości z dobrym światłem bo to co mam to kiszka i wole jednak stałke 50 1,4:D a nie 17-85 hehe rozwialiście moje wątpliwości
Dziękuje wszystkim za pomoc. Zostaje zestawik z lampą:D Co do zooma to musiałby być jakiejś dobrej jakości z dobrym światłem bo to co mam to kiszka i wole jednak stałke 50 1,4:D a nie 17-85 hehe rozwialiście moje wątpliwości
Ponizej masz link do jednego z forumowiczów, który wypożycza sprzęt foto. Zobacz może Ci sie przyda, nie bedziesz musiał kupować od razu wszystkiego
http://photorent.pl/
Pzdr