Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 100mm 2.8L czy Canon 85mm + lampa 580ex

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 100mm 2.8L czy Canon 85mm + lampa 580ex

Czesc wszystim jako że bawię się troszeczkę w fotografię i niedługo będe miał ślub siostry chciałbym się was zapytać co byście wybrali czy Najnowsza Lke 100mm czy może lampe Speedlite 580 ex II + obiektyw canon 85mm 1.8. W chwili obecnej posiadam 17-85mm i 50mm 1.4. Posiadam na chwilę obecną 40 D a jak już będę się przesiadał to na bank na 5 d

Zdecydowanie wolę stałki za jakość i najchętniej bym kupił 35mm 1,4 ale nie mam kasy a po za tym pod Apsc to tak srednio

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Wybor jest raczej prosty. Robisz macro to 100L w innym wypadku opcja 2 bo 40D z 17-85 bez lampy raczej bedzie miec ciezko podczas slubu, wrecz bardzo ciezko. Mozna takze do zestawu 2 dokupic pierscienie posrednie z przeniesieniem automatyki i wtedy bedziesz mial mozliwosci robienia zdjec macro 85tka.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebus86 Zobacz posta
    Czesc wszystim jako że bawię się troszeczkę w fotografię i niedługo będe miał ślub siostry chciałbym się was zapytać co byście wybrali czy Najnowsza Lke 100mm czy może lampe Speedlite 580 ex II + obiektyw canon 85mm 1.8. W chwili obecnej posiadam 17-85mm i 50mm 1.4. Posiadam na chwilę obecną 40 D a jak już będę się przesiadał to na bank na 5 d

Zdecydowanie wolę stałki za jakość i najchętniej bym kupił 35mm 1,4 ale nie mam kasy a po za tym pod Apsc to tak srednio
    Kolego nie będe sie wypowiadał odnośnie tego sprzętu. Każda z tych opcji jest dobra Niemniej jednak na ślubie nie przyfocisz tym sprzętem, tymbardziej na cropie. Zrób użytek z 50 f1.4. Ewentualnie pomyślałbym nad tamronem 17-50 , którego cena nie jest wygórowana, a swiatlo 2.8 wraz z lampą speedlite 580 powinno dać radę. Brałbym jeszcze pod uwagę ewentualnie canona 28mm f 1.8

Pamietaj o jednym, na slubie raczej nie fotografuje sie z bardzo daleka!!
    Pzdr

Początki nałogu

Domyślnie

Zdecydowanie zestaw drugi, z lampą. Jak masz możliwość na ślub wypożyczyć szkło, to postarałbym się o jaśniejszego zooma.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiecie nie jestem fotografem zawoowym tylko po prostu chciałem sobie pofocic na slubie. Myślałem tak że kupię canon 85 1.8 bo jak się o nim naczytałem to kopara mi siada i do tego lampę bo jednak czasem się przydaje może nie w kośćiele bo raczej nei wypada ale na sali już się przyda. Z drógiej strony pomyślałem sobie że kupie za cene tamtego zestawu 100mm2.8L w sumie róznicy jakiejś diametralnej nie ma w ogniskowej od 85mm do tego światło też niczego sobie a dodatkowo będę mógł mrówki fotografować i inne robale(no i ta magiczna L )

Myślałem o jakimś zoomie ale w tej cenie 17-40 f4 zdecydowanie za ciemne 35mm mnie nie stać Co do szkiełka to 28mm 1.8 to szczerze powiem że nie znam go ale raczej nie zmieszczę się z lampą i tym szkiełkiem w cenie 3 tys

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Ja również bym się za długo nie zastanawiał przy takim wyborze, brałbym zestaw z lampą.
    Ale to zależy od twoich potrzeb.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Początki nałogu

Domyślnie

Wiecie nie jestem fotografem zawoowym
    Wiesz, jakbyś był zawodowym, to byś nas nie pytał.
    i do tego lampę bo jednak czasem się przydaje może nie w kośćiele bo raczej nei wypada ale na sali już się przyda.
    Czasem i w kościele się przydaje. Nawet nie do oświetlenia, ale do dodania błysku czy przymrożenia na długich czasach. I uwierz, jak trafisz na ciemnicę, a wykluczyć się tego nie da, to będzie Ci bardzo dokładnie wisiało czy wypada czy nie.
    Z drógiej strony pomyślałem sobie że kupie za cene tamtego zestawu 100mm2.8L w sumie róznicy jakiejś diametralnej nie ma w ogniskowej od 85mm do tego światło też niczego sobie a dodatkowo będę mógł mrówki fotografować i inne robale(no i ta magiczna L )
    Światło niczego sobie, ale ciemniej o ponad 1EV, a czasem owe 1EV to sporo. Dłużej, co w niektórych sytuacjach się sprawdzi, w innych nie. I nie masz lampy, masz mrówki i magię "L". Jak będziesz robił ślub mrówki, to się nada, w przeciwnym razie jednak wolałbym mieć lampę i 85.
    Myślałem o jakimś zoomie ale w tej cenie 17-40 f4 zdecydowanie za ciemne 35mm mnie nie stać Co do szkiełka to 28mm 1.8 to szczerze powiem że nie znam go ale raczej nie zmieszczę się z lampą i tym szkiełkiem w cenie 3 tys
    Dlatego polecam wypożyczyć jakiegoś zooma, raz że zyskasz szeroki kąt względnie jasny (nie myślisz chyba robić wszystkiego 50 i 85/100?), dwa że jak idziesz pierwszy raz to może się okazać, że nie nadążysz z decyzjami i zmianami szkła, a wtedy lepiej mieć takiego zooma w pogotowiu, niż mieć stres że go nie masz. Jak po kilku minutach uznasz, że chcesz mieć 20mm a masz akurat zapięte 100, albo odwrotnie i stwierdzisz, że na przepinkę nie masz szans, to się z zoomem przeprosisz.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na ślub siostry kup 85/1,8 i lampę, 100L nie za bardzo Ci się na nim przyda.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za pomoc. Zostaje zestawik z lampą Co do zooma to musiałby być jakiejś dobrej jakości z dobrym światłem bo to co mam to kiszka i wole jednak stałke 50 1,4 a nie 17-85 hehe rozwialiście moje wątpliwości

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za pomoc. Zostaje zestawik z lampą Co do zooma to musiałby być jakiejś dobrej jakości z dobrym światłem bo to co mam to kiszka i wole jednak stałke 50 1,4 a nie 17-85 hehe rozwialiście moje wątpliwości
    Ponizej masz link do jednego z forumowiczów, który wypożycza sprzęt foto. Zobacz może Ci sie przyda, nie bedziesz musiał kupować od razu wszystkiego

http://photorent.pl/

Pzdr

Uprawnienia umieszczania postów