PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa + softbox C500D

GreenEvil
26-02-2011, 14:42
Jako, ze wielkimi krokami przychodzi wiosna, wypadaloby dokonczyc kompletowanie sprzetu :)
Cel pierwszy:
Naumiec sie fotografowac samochody (statycznie) - do tego, jak juz doczytalam, dobrze jest miec co najmniej 2 lampy.

Cel drugi:
Poniewaz doszlam do wniosku, ze dobrze ustawiona lampa nie gryzie ;) Wiec chcialabym je wykozystywac takze na zewnatrz, przy doswietlaniu "czegobadz" (wiadomo o co chodzi)

Narazie mam 430EX II + maly 20x12 cm softbox o taki:

https://canon-board.info/imgimported/2011/02/NG_2001-1.jpg
źródło (http://www.vito.com.pl/allegro/NG_200.1.jpg)

Mam takze nadajnik z 2 odbiornikami radiowy.

Planuje kupic:
- YN-460 II (dziala na radio i ma fotocele)
- Softbox - jaki?
- statywy? - jakie?

pomozcie babie, ja sie na tym zupelnie nie znam :)

ElSor
26-02-2011, 14:55
Cel drugi:
Poniewaz doszlam do wniosku, ze dobrze ustawiona lampa nie gryzie ;) Wiec chcialabym je wykozystywac takze na zewnatrz, przy doswietlaniu "czegobadz" (wiadomo o co chodzi)
Czy "czegobadz" bedzie oswietlone silnym swiatlem slonecznym czy tez bedzie w cieniu lub o zachodzie slonca?

Bo obawiam sie ze do 1wszej sytuacji YN460/430EXII moze byc troche za slaba, szczegolnie z jakimkolwiek rozpraszaczem.

Do takich lamp z tanich rozpraszaczy mozna kupic softbox taki jak juz posiadasz lub cos bardzo podobnego. Mozna tez kupic cos wiekszego, drozszego ale wtedy trzeba sie liczyc z wieksza strata swiatla i mniejsza mobilnoscia. Wieksze softboxy wymagaja tez specjalnych przejsciowek i lepszych statywow.

Statyw uwazam osobiscie ze moze byc "zwykly" taki jak na aparat bo statyw lampy posiada zazwyczaj gwint umozliwiajacy wkrecenie stopki statywu aparatowego.

GreenEvil
26-02-2011, 15:10
Czy "czegobadz" bedzie oswietlone silnym swiatlem slonecznym czy tez bedzie w cieniu lub o zachodzie slonca?

Bo obawiam sie ze do 1wszej sytuacji YN460/430EXII moze byc troche za slaba, szczegolnie z jakimkolwiek rozpraszaczem.

Lampy w sytuacji ekstremalnej maja wlasnie sluzyc do doswietlenia takiego "czegobadz" :)

Jesli nie YN460, to czego szukac?

GMHusky
26-02-2011, 15:13
czegobodz nie wiadomo :D o so chodzi... do każdego czegobodz będziesz potrzebowała czegoś innego. Samochodu nie oświetlisz, nawet statycznego...
Przy tych lampkach i softboksie to osłabisz znacznie światło chociaż niektórzy sobie z tym radzą... jak dla mnie to jedynym rozsądnym modyfiktorem do systemówek ( mówię o np o mojej 580 ) jest parasolka... do wyboru... rozpraszające, odbijające - srebrne, białe, złote.
Ja z powodzeniem stosuję białą odbijającą 120cm + jeżeli chcę bardziej zmiękczone to zakładam danonka na palnik ... i tutaj możesz składać i rozkładać parasolę modyfikując strumień światła lub oddalać i przybliżać do lampy... ograniczenia tylko nasza wyobraźnia.
Uchwyty do parasolek i lamp znajdziesz na necie - tysiące różnych, ja mam trzeci i jeszcze nie trafiłem na taki co by pasował, ale to takie moje... uprzedzam się.
Jak chcesz softoksa to do systemówek najlepiej dokupić mocowanie :
http://allegro.pl/prof-uchwyt-mocowanie-bowens-do-lamp-systemowych-i1478282960.html (link)
Statywy mam takie: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=990&lang=pl&curr=PLN
mogę polecić, już pół roku służą.
Do tego softboks ale nie przesadzał bym z wielkością ... 60x60 max a i nie wiem czy nie za dużo, nie używam więc może ktoś inny się wypowie co do systemówek z softboksem.
Parasolka ze statywem i uchwytem nie wyjdzie drogo. Kup jak największą 100-120 z dobrej firmy i zacznij się bawić światłem. W komplecie z softboksem masz już dwa źródła. Możesz już próbować doświetlać od tyłu czy z boku. Nie zastąpiona jest blenda chociaż dużo osób nie przywiązuje do niej wagi. Dobrze ustawiona robi cuda... w plenerze czy we wnętrzu. Długo fociłem samą parasolką z systemówką i jestem, byłem zadowolony. Teraz dopiero dokupuję disha i lampę studyjną...
... życzę sukcesów!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... a takich zakładanych na lampę też bym nie przeceniał :) według mnie najlepiej sprawuje się danonek - dyfuzor.

GreenEvil
26-02-2011, 15:18
O matyldo.. gdzie moge cos poczytac o parasolkach?

KUBAwo
26-02-2011, 20:43
Na youtubie jest trochę przykładów działania parasolek a nawet porównań z softboxami.
Sam teraz jestem na podobnym etapie co Ty, bo szukam statywów, mocowań i parasolek pod yn 460II. Z parasolek wybrałem białą rozpraszającą, srebrną i białą odbijającą,na szczęście nie są drogie więc jak któraś nie podpasuje to mała strata :) tylko sam nie wiem jaki rozmiar powinienem wziąć, może jakieś sugestie ?

GMHusky
27-02-2011, 20:40
Każda parasolka daje inne światło, więc każdą zastosujesz do innych zdjęć. Minimum 100 i regulujesz odległością flesza od parasolki bądź rozłożeniem