Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Jaka lampa + softbox C500D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie Jaka lampa + softbox C500D

Jako, ze wielkimi krokami przychodzi wiosna, wypadaloby dokonczyc kompletowanie sprzetu
    Cel pierwszy:
    Naumiec sie fotografowac samochody (statycznie) - do tego, jak juz doczytalam, dobrze jest miec co najmniej 2 lampy.

Cel drugi:
    Poniewaz doszlam do wniosku, ze dobrze ustawiona lampa nie gryzie Wiec chcialabym je wykozystywac takze na zewnatrz, przy doswietlaniu "czegobadz" (wiadomo o co chodzi)

Narazie mam 430EX II + maly 20x12 cm softbox o taki:

Mam takze nadajnik z 2 odbiornikami radiowy.

Planuje kupic:
    - YN-460 II (dziala na radio i ma fotocele)
    - Softbox - jaki?
    - statywy? - jakie?

pomozcie babie, ja sie na tym zupelnie nie znam

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GreenEvil Zobacz posta
    Cel drugi:
    Poniewaz doszlam do wniosku, ze dobrze ustawiona lampa nie gryzie Wiec chcialabym je wykozystywac takze na zewnatrz, przy doswietlaniu "czegobadz" (wiadomo o co chodzi)
    Czy "czegobadz" bedzie oswietlone silnym swiatlem slonecznym czy tez bedzie w cieniu lub o zachodzie slonca?

Bo obawiam sie ze do 1wszej sytuacji YN460/430EXII moze byc troche za slaba, szczegolnie z jakimkolwiek rozpraszaczem.

Do takich lamp z tanich rozpraszaczy mozna kupic softbox taki jak juz posiadasz lub cos bardzo podobnego. Mozna tez kupic cos wiekszego, drozszego ale wtedy trzeba sie liczyc z wieksza strata swiatla i mniejsza mobilnoscia. Wieksze softboxy wymagaja tez specjalnych przejsciowek i lepszych statywow.

Statyw uwazam osobiscie ze moze byc "zwykly" taki jak na aparat bo statyw lampy posiada zazwyczaj gwint umozliwiajacy wkrecenie stopki statywu aparatowego.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Czy "czegobadz" bedzie oswietlone silnym swiatlem slonecznym czy tez bedzie w cieniu lub o zachodzie slonca?

Bo obawiam sie ze do 1wszej sytuacji YN460/430EXII moze byc troche za slaba, szczegolnie z jakimkolwiek rozpraszaczem.
    Lampy w sytuacji ekstremalnej maja wlasnie sluzyc do doswietlenia takiego "czegobadz"

Jesli nie YN460, to czego szukac?

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

czegobodz nie wiadomo o so chodzi... do każdego czegobodz będziesz potrzebowała czegoś innego. Samochodu nie oświetlisz, nawet statycznego...
    Przy tych lampkach i softboksie to osłabisz znacznie światło chociaż niektórzy sobie z tym radzą... jak dla mnie to jedynym rozsądnym modyfiktorem do systemówek ( mówię o np o mojej 580 ) jest parasolka... do wyboru... rozpraszające, odbijające - srebrne, białe, złote.
    Ja z powodzeniem stosuję białą odbijającą 120cm + jeżeli chcę bardziej zmiękczone to zakładam danonka na palnik ... i tutaj możesz składać i rozkładać parasolę modyfikując strumień światła lub oddalać i przybliżać do lampy... ograniczenia tylko nasza wyobraźnia.
    Uchwyty do parasolek i lamp znajdziesz na necie - tysiące różnych, ja mam trzeci i jeszcze nie trafiłem na taki co by pasował, ale to takie moje... uprzedzam się.
    Jak chcesz softoksa to do systemówek najlepiej dokupić mocowanie :
    http://allegro.pl/prof-uchwyt-mocowanie-bowens-do-lamp-systemowych-i1478282960.html
    Statywy mam takie: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
    mogę polecić, już pół roku służą.
    Do tego softboks ale nie przesadzał bym z wielkością ... 60x60 max a i nie wiem czy nie za dużo, nie używam więc może ktoś inny się wypowie co do systemówek z softboksem.
    Parasolka ze statywem i uchwytem nie wyjdzie drogo. Kup jak największą 100-120 z dobrej firmy i zacznij się bawić światłem. W komplecie z softboksem masz już dwa źródła. Możesz już próbować doświetlać od tyłu czy z boku. Nie zastąpiona jest blenda chociaż dużo osób nie przywiązuje do niej wagi. Dobrze ustawiona robi cuda... w plenerze czy we wnętrzu. Długo fociłem samą parasolką z systemówką i jestem, byłem zadowolony. Teraz dopiero dokupuję disha i lampę studyjną...
    ... życzę sukcesów!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ... a takich zakładanych na lampę też bym nie przeceniał według mnie najlepiej sprawuje się danonek - dyfuzor.
    Ostatnio edytowane przez GMHusky ; 26-02-2011 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

O matyldo.. gdzie moge cos poczytac o parasolkach?

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Na youtubie jest trochę przykładów działania parasolek a nawet porównań z softboxami.
    Sam teraz jestem na podobnym etapie co Ty, bo szukam statywów, mocowań i parasolek pod yn 460II. Z parasolek wybrałem białą rozpraszającą, srebrną i białą odbijającą,na szczęście nie są drogie więc jak któraś nie podpasuje to mała strata tylko sam nie wiem jaki rozmiar powinienem wziąć, może jakieś sugestie ?

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Każda parasolka daje inne światło, więc każdą zastosujesz do innych zdjęć. Minimum 100 i regulujesz odległością flesza od parasolki bądź rozłożeniem
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Uprawnienia umieszczania postów