Zobacz pełną wersję : C24 1.4 II vs C50 1.2 na 7D
Witam wszystkich
jeżeli temat już był (ja nie mogę go odnaleźć) prośba o info...
Obiektywy używane były by na Canon 7D, rozumiem że 24 szerszy, ale czy macie opinie, które z tych szkieł lepiej spełni się na 7D ?
Czy faktycznie 50L jest trudna w użytkowaniu i na 1.2 czasami nie łapie właściwie ostrości za pierwszym razem? Czytałem różne opinie i mam mętnik w głowie :confused:
Dziękuję z góry za wszelkie komentarze.
Pozdrawiam
24II bardzo bobrze spisuje się na 7d co do 50L nigdy nie miałem w łapach
Witam wszystkich
jeżeli temat już był (ja nie mogę go odnaleźć) prośba o info...
Obiektywy używane były by na Canon 7D, rozumiem że 24 szerszy, ale czy macie opinie, które z tych szkieł lepiej spełni się na 7D ?
Rece opadaja :neutral:
A jakie zdjecia chesz nim robic?
50 1.2 napewno nie jest takie ostre jak 24.
albo jesteś bardzo bogaty (każdemu tego życzę) i nigdy nie robiłeś zdjęć. albo nudzisz się w pracy i piszesz bzdury po rożnych forach. Inaczej trudno się odnieść do twojego pytania.
koledzy jeśli mamy się obrażać to chyba nie to forum do tego służy...
Oba szła są w podobnej cenie i to nie małej co wiadomo, nie piszę przecież że chce zakpić a poznać opinie nt temat, obecnie mam szkło 50 1.8 za 399 zł i ciesze się z każdego zdjęcia nim wykonanym a co do nudzenia się to proszę nie piszcie takich bzdur i nie myślcie, że każdy jest profesjonalistą w swojej dziedzinie i o wszystkim wie, bo wtedy nie byłoby forum...:evil:
Pytam się wyraźnie o opinie na temat 2 szkieł jak wiadomo chodzi o światło, zdjęcia w świetle zastałym, głównie pomieszczenia zamknięte oraz nocne. Większość postów dotyczy FF, a moje pytania są o 7d?
Pozdrawiam
Jak już dojdziesz do tego co przede wszystkim odróżnia te obiektywy, wtedy zrozumiesz dlaczego Twoje pytanie jest bez sensu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pytam się wyraźnie o opinie na temat 2 szkieł jak wiadomo chodzi o światło, zdjęcia w świetle zastałym, głównie pomieszczenia zamknięte oraz nocne. Większość postów dotyczy FF, a moje pytania są o 7d?
Podpowiem chodzi o to co stoi przez mm w opisie obiektywu :) To są 2 bardzo odmienne szkła do różnych zastosowań.
może faktycznie źle sformowałem temat, ogólnie chodzi o pracę obu obiektywów na 7D, czy ktoś ma takie doświadczenie?
Pozdrawiam
może faktycznie źle sformowałem temat, ogólnie chodzi o pracę obu obiektywów na 7D, czy ktoś ma takie doświadczenie?
Pozdrawiam
Chyba wkoncu zadales poprawne pytanie bo poprzednie naprawde nie mialy sensu.
Tak jak mowilem 50 1.2 nie jest tak ostre jak 24 ale tylko tyle o nich wiem.
myslidar
25-02-2011, 13:13
24L to obiektyw bezkonkurencyjny, natomiast 50mm to można spokojnie mieć w wersji ze światłem 1.4. Ja przynajmniej nie widzę sensu wydawania kasy na 50L.
24L to obiektyw bezkonkurencyjny, natomiast 50mm to można spokojnie mieć w wersji ze światłem 1.4. Ja przynajmniej nie widzę sensu wydawania kasy na 50L.
jest sens jak sie chce miec pierscienowy ksztalt bokehu (a nie gauss'owski jak w S50/1.4) i konstrukcje nie do zajechania.
mi wlasnie siada silnik AF w moim 50/1.4 takze czeka mnie niewygodna i kosztowna wymiana.
do autora watku: bierz 24L :D jest ostrzejszy od 50L co pewnie bedzie cie cieszylo bardziej niz wszystkie inne aspekty tych obiektywow
myslidar
25-02-2011, 19:17
Nie każdy podnieca się kształtem bokehu, a ten w C50 1.4 jest całkiem przyjemny. Chodziło mi to, że można mieć 2 obiektywy (jeden zaj.. a drugi dobry) za parę złoty więcej.
Do fotografowania pomieszczeń zamkniętych 24mm na 7d może być mało, poza tym szkło świetne, zdecydowanie lepiej będzie pasować niż 50/1.2.
Współpraca 24/1.4II z 7d bez zarzutu.
Mam przyjemność korzystania z obu obiektywów i nie narzekam na ich ostrość. Moim zdaniem minimalnie ostrzejsza jest 24 niż 50 ale rzadko kiedy stosuje minimalne przysłony. Oba obiektywy wykorzystywałem przy komuniach w ciemnym kościele i świetnie sobie dały radę. Polecam oba choć jako pierwszy obiektyw który kupiłem to 50L.
Mam przyjemność korzystania z obu obiektywów i nie narzekam na ich ostrość. Moim zdaniem minimalnie ostrzejsza jest 24 niż 50 ale rzadko kiedy stosuje minimalne przysłony. Oba obiektywy wykorzystywałem przy komuniach w ciemnym kościele i świetnie sobie dały radę. Polecam oba choć jako pierwszy obiektyw który kupiłem to 50L.
witam, a czy to prawda co piszą w sieci, że 50L ma czasami problemy z łapaniem ostrości i czasami trzeba próbować ponownie ?
Pozdrawiam
wiktor2323
01-03-2011, 23:51
Jagoda, o pudło na przysłonie 1,2-1,8 naprawdę nie jest trudno..więc nie ma się czym przejmować :) Czasami wynika to z poruszenia aparatem czyli naszego błędu, rzadziej z winy sprzętu.
Jeżeli chcesz kupić to szkło to idź do sklepu, podepnij, zrób parę fotek panu w sklepie i jeżeli fotki wyjdą poprawnie to brać i cieszyć się z robienia zdjęć ;)
liquidsound
01-03-2011, 23:53
O czym w ogole jest ta jalowa dyskusja? Jak to lepiej spelni? To tak jakby kierowca pytal jaki samochod sie lepiej spelni: lancer evo IX MR czy pajero? nonsens
Jeżeli chcesz kupić to szkło to idź do sklepu, podepnij, zrób parę fotek panu w sklepie i jeżeli fotki wyjdą poprawnie to brać i cieszyć się z robienia zdjęć ;)
Testy w sklepie mogą nie być miarodajne ze względu na sztuczne oświetlenie.
wiktor2323
02-03-2011, 20:52
Marde niby tak, ale jak będzie wszystko dobrze w sztucznym to i w naturalnym powinno być dobrze ;) Ewentualnie zawsze można otworzyć drzwi i strzelić fote .. :P