Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z jedną lampą
Hej,
Wkrótce kupie swoją pierwszą lampę Nissin Di 622 Mark II i chciałem się zapytać czy na początku będzie ona dobra do zdjęć typu glamour lub fashion. Zdjęcia będą wykonywane raczej na zewnątrz bo nie mam miejsca na mini studio.
Raczej do tego typu zdjęć są wykorzystywane studyjne lampy i to min. 3
Dlatego nie wiem czy uda mi się wykonać plastyczne zdjęcie jedną lampą z parasolką...
Wszystkie prace np. w Vogue są wykonywane profesjonalny sprzęt, a mi zależy na takim albo podobnym poziomie. A od czegoś trzeba zacząć. I nie wiem czy jedną lampą ( z blendą) można uzyskać zadowalające efekty...
YouCan92
21-02-2011, 20:22
glamour czy fashion raczej będzie ciężko, ale beauty fajnie wychodzą xD nie dawno się bawiłem jedna lampą tutaj akurat ex 430 II z parasolką transparentna i światłem odbitym od blendy a zdjęcia możesz zobaczyć w moim poście
właśnie... praktycznie wszystkie zdjęcia fashion czy glamour są wykonywane w studiu więc nie ma problemem ze światłem... Może z czasem dokupię drugą lampę jak będę miał kasę...
Ale jestem ciekaw jak wychodzą zdjęcie z zewnętrznych lamp... wiadomo że dysponują o wiele mniejszą mocą niż taka amatorska studyjna za 350 zł
analogforever
21-02-2011, 20:37
Hej,
Wkrótce kupie swoją pierwszą lampę Nissin Di 622 Mark II i chciałem się zapytać czy na początku będzie ona dobra do zdjęć typu glamour lub fashion. Zdjęcia będą wykonywane raczej na zewnątrz bo nie mam miejsca na mini studio.
Raczej do tego typu zdjęć są wykorzystywane studyjne lampy i to min. 3
Dlatego nie wiem czy uda mi się wykonać plastyczne zdjęcie jedną lampą z parasolką...
Wszystkie prace np. w Vogue są wykonywane profesjonalny sprzęt, a mi zależy na takim albo podobnym poziomie. A od czegoś trzeba zacząć. I nie wiem czy jedną lampą ( z blendą) można uzyskać zadowalające efekty...
na początek to jest wszystko dobre co pozwala robić zdjęcia,zobaczysz sam czy Cię efekty zadowolą , wytrzymaj troszke i sam zobacz po co takie pytania. Parasolke sobie raczej odpuść ,lampa za słaba ,moze do portretu da rade ,więcej nie, kup blende bo ona będzie potrzebna teraz i potem jak się rozwiniesz. Poważne sesje zdjeciowe są robione przy świele ciąglym ,ale jest moda chyba ostatnio na kontrastową fotografie modową z ostrym błyskowym oświetleniu ,nie ma jednej recepty na dobre zdjęcia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
glamour czy fashion raczej będzie ciężko, ale beauty fajnie wychodzą xD nie dawno się bawiłem jedna lampą tutaj akurat ex 430 II z parasolką transparentna i światłem odbitym od blendy a zdjęcia możesz zobaczyć w moim poście
akurat zdjęcia ktore dajesz jako przykład to portrety ,a kolega pyta o fashion .... :-D
dzięki za odp.
Blednę mam i to całkiem dobrą od quantuuma jest dość spora ma z 180x120
hmmm... ale czy aby zdjęcia bez żadnego zmiękczenia nie będą za płaskie??
Z zwykłą wbudowaną lampą fotki wyglądają fatalnie...
analogforever
21-02-2011, 20:57
dzięki za odp.
Blednę mam i to całkiem dobrą od quantuuma jest dość spora ma z 180x120
hmmm... ale czy aby zdjęcia bez żadnego zmiękczenia nie będą za płaskie??
Z zwykłą wbudowaną lampą fotki wyglądają fatalnie...
zdjęcia bez zmiękczenia będą kontrastowe , a płaskie jak jest źle ustawione oświetlenie i nie ma nic z kontrastowością ,to są dla mnie dwa rózne pojęcia . :-D ,tylko nie wiem czy mowimy o tym samym
aa hehe zmieszały mi się terminy. Chciałbym zobaczyć parę kontrastowych fotek, nie wiem czy w tym kierunku będę chciał iść...
Podobają mi się pastelowe zdjęcia... Jedną lampą nie da rady uzyskać takiego efektu... chyba, żeby robić to w jakimś bardziej słonecznym miejscu o odpowiedniej godzinie oczywiście. Albo jakoś w PS się pobawić...
analogforever
21-02-2011, 21:20
aa hehe zmieszały mi się terminy. Chciałbym zobaczyć parę kontrastowych fotek, nie wiem czy w tym kierunku będę chciał iść...
Podobają mi się pastelowe zdjęcia... Jedną lampą nie da rady uzyskać takiego efektu... chyba, żeby robić to w jakimś bardziej słonecznym miejscu o odpowiedniej godzinie oczywiście. Albo jakoś w PS się pobawić...
pastelowe zdjęcia to albo fotografia pod światło ,albo niskiej jakości sprzętem na starych negatywach kolorowych :-) albo ps ,jest teraz moda na taką fotografie mi sie to osobiscie nie podoba ,ale o gustach nie dyskutujemy :-D
nie no ok.
A myślisz, że to będzie dobra lampa? jak że jestem początkujący to się za za brdzo nie znam... mam max 500 zł na zakup samej lampy...
Mam 450d jakby co :)
YouCan92
21-02-2011, 22:03
Jak chcesz się bawić i fajnie wykorzystać lampę to będziesz ją musiał ustawić pod różnymi kątami wiec przydał by ci się jeszcze jakiś wyzwalacz i statyw. a może bez trybu TTL ale za to tańsza yongnuo 460 II podobno sobie ją chwalą za 226 zł i wyzwalacz rf-602 za 160zl
analogforever
21-02-2011, 22:18
lampa na stopce aparatu to imo bardziej reporterskie zastosowanie ,do takiej "bardziej artystycznej "fotografi to tak jak powiedziano, najwygodniej wyzwalacz radiowy i jak najmocniejsza lampa ,na allegro jest dużo metzy z lini 45 CT/CL to dobre mocne lampy z zasilaniem bateryjnym ,a więć bardzo mobilne ,sam takich używama ale to moje zdanie ,inni powiedzą pewnie co innego ,mozna w plener wozić Quantumy z zasilaniem i wielkie okty ,zależy co sie chce robić ,dobry fotograf zrobi ciekawsze zdjecia z jedną lampą niż lichy z całym majdanem sprzętu itd , cięzko coś doradzać ,sam znasz swoje potrzeby najlepiej.
YouCan92
21-02-2011, 22:25
cięzko coś doradzać ,sam znasz swoje potrzeby najlepiej.
dokładnie tak jak pisze kolega , kup jedna lampę tańsza a po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Jak nie bawisz się reportersko to szkoda przeplacac. Czesto zerkam na ta stronę http://strobox.com/ aby zobaczyć jakie oświetlenie jak się rozkłada
dzięki za dobrą stonkę
Właśnie myślałem nad quantuumem +300R ale jak go w plener wziąć?? wersja z aukumu. jest dość droga... A nie mam miejsca aby z niego korzystać np. w domu...
Reporterka mnie nie pociąga...
YouCan92
21-02-2011, 22:47
no w plener ciężka sprawa ja bym zainwestował na razie w te na baterie lżejsze, mniej kabli i kłopotu. A do lamp polecam tą stronkę http://www.mega-pixel.pl
:) tak zajrzałem na nią i co myślcie nad http://www.mega-pixel.pl/product-pol-686-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-560.html
najsilniejsza lampa i to jeszcze za mniejsze pieniądze... więc wydaje się ciekawie... Tylko nie znam tej firmy i nie wiem jakiej jakości są jej produkty... i czy nie ma problemów z komunikacją z aparatem....
:) tak zajrzałem na nią i co myślcie nad http://www.mega-pixel.pl/product-pol-686-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-560.html
najsilniejsza lampa i to jeszcze za mniejsze pieniądze... więc wydaje się ciekawie... Tylko nie znam tej firmy i nie wiem jakiej jakości są jej produkty... i czy nie ma problemów z komunikacją z aparatem....
ehhhh niestety lampa jest manulana... więc dużo z niej zachodu...
ak zajrzałem na nią i co myślcie nad http://www.mega-pixel.pl/product-pol-686-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-560.html
tak zajrzałem na nią i co myślcie nad http://www.mega-pixel.pl/product-pol-686-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-560.html
YouCan92
21-02-2011, 23:24
a co chcesz używać ttl'a ? przy takich zdjęciach to raczej tylko manualne ustawienie
nie wiem czy manulna nie będzie za trudna... chyba że przywyknę...
A tak mając TTL to aparat dobiera siłę błysku...
Parametry błysku dobiera ale jeśli chcesz ustawić lampę na statywie to musisz wziąć pod uwagę, że wyzwalacz radiowy z TTL to koszt min. 450zł, więc przy określonym przez Ciebie budżecie pozostaje poeksperymentować z manualem :)
YouCan92
22-02-2011, 00:12
to ja kompletny laik sobie radze z manualem xd wiec ty bez problemu powinieneś dać sobie rade , na początku metodą prób i błędów a potem już będziesz mniej więcej wiedział ile światła do jakiej sceny. A TTL sie sprawdza przy reportażach jak masz lampę na sankach i nawet nie wiem czy nie musi być ten sam system ( jeśli sie myle prawcie mnie ) a jak chcesz ją odpalac na odległośc to zostaje ci przez kabel (kolo 60 zł) , radiowo jakiś pocket wizzard kolo 1000zł (niestety nic tańszego nie przenosi ttl'a) albo inne rozwiązania które są kosztowne i mało prkatyczne - przynajmniej dla mnie. Zobacz na lampy studyjne one opierają sie tylko na manualnym trybie.
nie no tak masz racje! Studyjne przeciez są manualne... Też tak pomyślałem jakoś 15min temu. Ttl dzała na sankach jeśli lampa jest skierowana przodem do osoby. No to już klimaty reporterskie są
Janusz Body
22-02-2011, 12:54
.... Ttl dzała na sankach jeśli lampa jest skierowana przodem do osoby. ....
Sądzisz, że jak palnik jest w górę albo do tyłu to już nie ma TTLa? Owszem jest.
Zdjęcia z jedną lampą mogą być bardzo dobre. Nawet bez blendy. Warunek jest jeden - lampa nie może być na aparacie (też nie musi być religijnie przestrzegane). Zwykle pionowe kadry z lampą na aparacie są najgorsze/najochydniejsze/paskudne... Zack Arias (jest w googlach) prawie wszystko robi z jedną lampą.
Tania lampa, radio/kable do wyzwalania manualnego, parasolka (2 w 1), najtańszy statyw do oświetlenia i ćwiczyć w MANUALU. TTL to NIE jest lekarstwo na dobrą fotografię zwłaszcza w portrecie.
Ogólny algorytm na początek jest prosty. Lampa w parasolkę, parasolka z przodu ok. 45° stopni z boku modelu tak z 1.5 m, lekko z góry ale nie za dużo - cienie pod nosem i podbródkiem. Lampa w manualu na 1/4 mocy i aparat też w M na np. 1/100 i f/4.0. Pstryk. jak prześwietlone to albo lampą w dół na np. 1/16 albo przysłona na np. f/11.
Parasolka jest najbardziej uniwersalnym modyfikatorem. Można odbijać, można przez (jak w softboxie) można przymknąć parasolkę, żeby uzyskać wąski strumień światła. Możliwości multum.
aha no to dzięki za sprostowanie teraz zapamiętam :)
Twoje rady także bardzo mi się przydadzą.
Teraz zastanawiam się nad lampą Nissin Di 622 Mark II albo nad YongNuo YN-560. Nissin jest droższy i ma mniejszą liczbę przewodnią... Za to marka jest bardziej znana i polecana i ma więcej pozytywnych komentarzy. YongNuo YN-560 ma większą liczbę przewodników (58), przyjemnie mieć zapas mocy który czasem może się przydać także jest tańsza, jest porównywalna do 580ex która jest 4 razy droższa...
Marka nic mi nie mówi... podobno jest całkiem przyzwoicie zrobiona ale jakość stopki jest zła i może się urwać... Nie jestem pewien czy aby przypadkiem ta liczba przetworników nie jest chwytem marketingowym... wiadomo jak to producenci lubią zawyżać dane... I czy jest serwis w Polsce... dobry serwis jak by coś się stało...
aha no to dzięki za sprostowanie teraz zapamiętam :)
Twoje rady także bardzo mi się przydadzą.
Teraz zastanawiam się nad lampą Nissin Di 622 Mark II albo nad YongNuo YN-560. Nissin jest droższy i ma mniejszą liczbę przewodnią... Za to marka jest bardziej znana i polecana i ma więcej pozytywnych komentarzy. YongNuo YN-560 ma większą liczbę przewodników (58), przyjemnie mieć zapas mocy który czasem może się przydać także jest tańsza, jest porównywalna do 580ex która jest 4 razy droższa...
Marka nic mi nie mówi... podobno jest całkiem przyzwoicie zrobiona ale jakość stopki jest zła i może się urwać... Nie jestem pewien czy aby przypadkiem ta liczba przetworników nie jest chwytem marketingowym... wiadomo jak to producenci lubią zawyżać dane... I czy jest serwis w Polsce... dobry serwis jak by coś się stało...
PS. była jakoś mowa, że YongNuo YN-560 lubią się przegrzać...
YongNuo YN-560 ma większą liczbę przewodników (58), przyjemnie mieć zapas mocy który czasem może się przydać także jest tańsza, jest porównywalna do 580ex która jest 4 razy droższa...
Ta lampa jest bardzo dobrze wykonana, ale 58 to ma przy ISO200 i poboznych zyczeniach działu marketingu w Yongnuo.
Rzeczywistą moc tej lampy to przedstawiono na stronie http://speedlights.net/2010/07/14/yn-560-specifications-and-test-results/
Potwierdzają to moje testy "na oko" w porównaniu z Canon 580EXII.
była jakoś mowa, że YongNuo YN-560 lubią się przegrzać...Podstawowe pytanie jest, jak chcesz ją używać. Jak się tłucze 50 błysków na 100%, jeden za drugim, to i najlepsza lampa systemowa będzie chciała odetchnąć...
Do samego strobingu wystarczy połowę tańsza YN-460II. Ma ta samą moc co YN-560, uboższa jest jedynie o zoom palnika.
właśnie tak myślałem że trochę z 58 przewodników to ich trochę fantazja poniosła.
Tak chciałbym korzystać z strobingu... jakaś sesyjka w plenerze z lampą na aparacie może być męcząca. Więc muszę się rozejrzeć za jakimś statywem pod lampę i parasolkę i jakiś wyzwalacz.
Eee mam jedno pytanie z poziomu 0 co to faktycznie jest ten zoom palnika? I do czego jest wykorzystywany? Sorry za głupie pytanie ale nie daje mi ono spokoju.
Janusz Body
22-02-2011, 14:34
.... przyjemnie mieć zapas mocy który czasem może się przydać...
Wiesz do czego jest moc lampy? Zdziwisz się - do ilości błysków, które może wygenerować po sobie.
Zwykle w studio czy na powietrzu pracujemy na 1/4 - 1/16 mocy co oznacza, że możemy walnąć serią 4 czy, odpowiednio, 16 zdjęć i lampa nam błyśnie (na studyjnych też czas łądowania jest krótszy). Jak jest za mało światła to albo lampę bliżej modelu albo otworzyć więcej przysłonę. Nie sądzę, żeby więcej niż 3-4 błyski po sobie były potrzebne.
Lampa systemowa na "systemowym" zasilaniu czyli na aku AA ma wytrzymać każdą serię. Czas ładowania z aku ma być tak konstrukcyjnie dobrany, że czas ma być wystarczający na schłodzenie palnika. Systemówka z zasilaniem zewnętrznym to... kilka błysków na 1/1 po sobie może spalić palnik. Lampa nie ma wystarczającego czasu na schłodzenie. To też jest jedna z przyczyn dlaczego używamy tych ułamków.
Ogólnie to mocą (liczbą przewodnią) można się zupełnie nie przejmować. W reportażu typu zdjęcia naszych ulubionych polityków tak - zawsze to miło im przywalić lampą po oczach na 100% :mrgreen: . Poza tym j.w.
....z.
Eee mam jedno pytanie z poziomu 0 co to faktycznie jest ten zoom palnika? ...
Do pokrycia błyskiem TYLKO tego co widzi obiektyw. Obiektyw na 100 mm - palnik na 100mm, obiektyw na 50mm - palnik na 50mm.
Eee mam jedno pytanie z poziomu 0 co to faktycznie jest ten zoom palnika? I do czego jest wykorzystywany? Sorry za głupie pytanie ale nie daje mi ono spokoju.Zoom przesuwa palnik wzdłuż obudowy, przybliżając, lub oddalając go od klosza lampy (ta szybka z przodu). Dzięki tym zabiegom światło albo jest skupiane (daleko od klosza), albo rozpraszane (blisko klosza.
Tak jak składanie parasola. Jak pociągniesz za żeberka do siebie, to parasol się złoży w długi wąski kształt. Jak odsuniesz żeberka, to parasol rozłozy się w krótki, szeroki owal. Zoom działa dokładnie tak samo.
:oops::oops::oops::oops::oops::oops: dzięki za wyjaśnienie.
Wnioskuje że zoom może się przydać więc zdecyduje się na YN-560
Janusz Body
22-02-2011, 15:17
:oops::oops::oops::oops::oops::oops: dzięki za wyjaśnienie.
Wnioskuje że zoom może się przydać więc zdecyduje się na YN-560
Źle wnioskujesz. Do zdjęć które chcesz robić (z 1-szego postu), do parasolki, blendy itp zoom w lampie jest całkowicie zbędny.
ehhhh... dobrze że jest ktoś na forum który odpowiada na pytania laikom.
PS. Czy planujesz nagrać jeszcze jakiś tutorial o photoshopie?
Janusz Body
22-02-2011, 15:34
....
PS. Czy planujesz nagrać jeszcze jakiś tutorial o photoshopie?
To nie jest kwestia planów a chęci - ostatnio "mam lenia" ;-)
myslidar
22-02-2011, 15:35
Kup jedną lampę i wyzwalacz + jakąś parasolkę. Ja używam takiej ala softbox - http://allegro.pl/parasolka-softbox-95cm-dyfuzor-biala-czasza-wawa-i1451919349.html
Tutaj masz efekt: http://karolczyk.info/2010/04/03-04-2010-przygotowania-do-sesji/
januszP.
22-02-2011, 17:11
Poczytaj sobie to http://foto.jasiu.pl/ Dowiesz się co i jak można zrobić jedna lampą
nie no fajnie te fotki wychodzą jeszcze jak jedną lampą robiłeś to fajne efekt.
A propos wyzwalacza nie chce już zakładać oddzielnego tematu aby nie skakać po stronie xD
Bardzo polecany jest YONGNUO RF-602 który działa na 100m i za każdym razem odpala. W zestawie jest odbiornik(?) i nadajnik (?) ale jak będę chciał sobie dokupić kolejną lampę to będzie problem... Z tego co mi się wydaje YONGNUO RF-602 jest tylko na jedną lampę...
Czy ktoś wie jakie baterie wchodzą do YONGNUO? pod lampy chyba są to 3x AAA a pod aparat? z tego co wadziłem na YT to jakiś paluszek tylko jakiś był dziwny... i nie mam pojęcia czy w PL są dostępne takie baterie/ czy akumulatorki....
nie no fajnie te fotki wychodzą jeszcze jak jedną lampą robiłeś to fajne efekt.
A propos wyzwalacza nie chce już zakładać oddzielnego tematu aby nie skakać po stronie xD
Bardzo polecany jest YONGNUO RF-602 który działa na 100m i za każdym razem odpala. W zestawie jest odbiornik(?) i nadajnik (?) ale jak będę chciał sobie dokupić kolejną lampę to będzie problem... Z tego co mi się wydaje YONGNUO RF-602 jest tylko na jedną lampę...
Czy ktoś wie jakie baterie wchodzą do YONGNUO? pod lampy chyba są to 2x AAA a pod aparat? z tego co wadziłem na YT to jakiś paluszek tylko jakiś był dziwny... i nie mam pojęcia czy w PL są dostępne takie baterie/ czy akumulatorki....
Znalazłem już odpowiedzi :)
myslidar
22-02-2011, 19:15
Mam YONGNUO RF-602 i działa bez problemu, odbiornik możesz sobie potem dokupić
YouCan92
22-02-2011, 23:17
Lampy z wyzwalaczem yongnuo (1 nadajnik i 1 odbiornik) możesz odpalic na wiele sposobów. Zakładając ze kupisz np 3 lamy z fotocela to do jednej podłączysz obiornik a reszta sama sie wyzwoli przez fotocele, możesz dokupić nie określona ilość odbiorników . Nie będe ci przepisywał co ma a czego nie ma bo jest wszystko ładnie opisane np tu (http://www.mega-pixel.pl/product-pol-219-YongNuo-RF-602-3w1-Wyzwalacz-Radiowy-Lamp-Blyskowych-Studyjnych-oraz-Pilot-do-Canon-Contax-Pentax-Samsung-C1.html)
wiesz w dzień fotocela to nie jest trafne rozwiązanie... chyba warto zapatrzeć się w odbiornik do każdej lampy aby nie było problemów :)
YouCan92
24-02-2011, 17:59
sory , owładnięty fotografia studyjna zapomniałem o intencji tego tematu xd, no tak w dzień to lepiej odbiorniki po kupic bodajże 90 zł za sztukę jesli mowa o rf-602
słyszałem o nich od wujka google xD ogólnie są bardzo polecane więc zapewne je kupie.
wiecie co... chyba się zdecyduje na coś bardziej studyjnego... Mam białe tło... może uda mi się poprzesuwać meble to zrobi się trochę luźniej... Dozbieram kasy i na początek kupie quantuuma 300r a za jakiś czas dokupię do niego akumulator od quantuuma... a do tego rf-602