Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc :)
Zacznę od tego że jestem całkiem zielona także proszę nie bić za głupie pytania:lol:
Przeglądałam poprzednie tematy jednak niestety jest tego tak dużo że ciężko znaleźć coś konkretnego no i każdy ma inne wymagania, dlatego też zakładam nowy, może komuś będzie się chciało skrobnąć trzy zdania, byłabym bardzo wdzięczna!:-D
Tak więc chcę kupić lustrzankę canona, waham się pomiędzy 40d a 550d, widzę że bardziej chwalony jest 40d jednak boję się kupić używany sprzęt, jestem oczywiście otwarta na propozycje innego body.
Planuję focić głównie psy w ruchu dlatego potrzebuję jakiś naprawdę fajny obiektyw ktory byłby w stanie sobie z tym poradzić, o ile w korpusach powiedzmy że zaczęłam jakoś ogarniać te sprawy to w obiektywach niestety raczkuje totalnie:roll: Na chwilę obecną wiem tylko, że mam szukać jak najjaśniejszego :razz: Sprawą drugorzędną jest jakaś fajna portretówka, do robienia zdjęć psom i ludziom ale to już na takiej zasadzie, że możliwie najlepsza za takie pieniądze jakie mi zostaną:-D
Do dyspozycji mam 5tys. Bardzo proszę Was o pomoc, to jednak sporo pieniędzy i zakup na parę dobrych lat, na pewno nie mogę przy wyborze zdac się na siebie:lol:
Pozdrawiam:-D
Witam
Jako puszkę wybrał bym 40D.Za używany z przebiegiem do 10000 klatek zapłacisz 2000pln.Jest naprawdę wart tej ceny,wiem bo niedawno kupiłem :).
Obiektywy:
Tele EF 70-200mm f4 L USM za 1700 - 1900pln też kupisz plus do portretu EF 50mm f1.8(300 pln) w zależności od stanu i będzie super.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O dinderi uprzedził mnie :)
plaucjusz
20-02-2011, 12:35
Tak jak Dinderi.
40D to dobry sprzęt i szybki, szkiełko także da radę.
Kupuj i ciesz się wspaniałą zabawą.
Psy potrafią przemieszczać się szybko dlatego potrzebujesz body z szybką migawką więc za poprzednikami potwierdzę 40/50D. Trzeba tylko znaleźć dobry egzemplarz. Szkła to trudniejszy temat kiedy ma się limitowany budżet. Na początek proponuję Tamrona 28-75/2.8 (dobre jasne szkło) i do tego Canon 70-200/4L (rewelacja choć trochę ciemnawa) na dokładkę stałka do portretu 50/1.8 i mamy dobry zestaw na początek zabawy z fotografią.
Optymalny zaawansowany zestaw amatorski 7D z 24-70/2.8L i 70-200/2.8L IS a do tego 35/1.4L, 85/1.8 i 135/2.0L.
Który z tych korpusów maja wolną migawkę?
Który z tych korpusów maja wolną migawkę?
Szybką to ma 1D MK III lub MK IV.
Dobry jest 7D, 20D, 30D, 40D, 50D.
Pozostałe są wolniejsze, popatrz do specyfikacji.
plaucjusz
20-02-2011, 13:30
.
Optymalny zaawansowany zestaw amatorski 7D z 24-70/2.8L i 70-200/2.8L IS a do tego 35/1.4L, 85/1.8 i 135/2.0L.
???????????
Za 5 tys????? Chyba deko przesadziłeś...
???????????
Za 5 tys????? Chyba deko przesadziłeś...
Czy ja napisałem, że 5 kPLN? Napisałem, że optymalny zaawansowany a w nim każde szkło poza 85/1.8 kosztuje 5 kPLN :)
Skąd jesteś? Jakbyś się zdecydowała, to w jednym z warszawskich eurortvagd widziałam w gablocie 40d . Być może w innych też się znajdzie. Najpierw warto poszukać, a w ostateczności kupować używane. pzdr
To może być dość możliwe, jakby dobrze poszukać to w jakimś FotoJoker'ze albo MM też by się znalazło, głównie w powodu ceny.
Sugeruję popatrzeć w ceneo.pl
Optymalny zaawansowany zestaw amatorski 7D z 24-70/2.8L i 70-200/2.8L IS a do tego 35/1.4L, 85/1.8 i 135/2.0L.No, to kolega poszalał :D
No, to kolega poszalał :D
Eee...tam, to tak na zaś, żeby nie zakładać wątków kolejnych i pytań podbnych :-D
Kupi raz i po bólu, styknie na parę lat .
:wink:
plaucjusz
20-02-2011, 15:19
Czy ja napisałem, że 5 kPLN? Napisałem, że optymalny zaawansowany a w nim każde szkło poza 85/1.8 kosztuje 5 kPLN :)
No Ty nie napisałeś ale zakładający wątek tak :roll::-D
Ja fotografuję swojego kota, więc doradzę Ci coś innego. Polecany tu teleobiektyw 70-200 przyda Ci się tylko czasem - gdy będziesz chciała złapać psa z dużej odległości w ruchu. Tymczasem większość zdjęć pewnie będziesz robiła na zbliżeniach - głowa i mordka psa - tak się robi na ogół własnemu zwierzęciu (bo się je zna). W tym wypadku obiektyw, który ostrzy z odległości ponad metra nie na wiele się zda - raz to problem ze zbliżeniem, dwa - problem z ruchliwością zwierzęcia - i to duży problem :-). Pomyśl raczej o czym w miarę uniwersalnym z dobrą dolną wartością ogniskowej. Jak wyciągniesz tubę teleobiektywu, to pieska może złapiesz - raz na 10 zdjęć.
Polecam Ci obiektyw 18-135 mm z IS - jest bardzo szybki, nadaje się do obiektywów w ruchu, względnie niedrogi i daje dobre zdjęcia. Co o używanych aparatów to chyba nie ma się czego obawiać. Kupowałem nieraz używane na allegro i jeśli były dobrze opisane i od wiarygodnego sprzedawcy, to nie było problemów. Szukaj takiego z niewielkim przebiegiem i niekoniecznie dwucyfrowego, bo to raczej moda niż kwestia rzeczywistej oceny potrzeb. Pomyśl nad C500/550D, a dostaniesz tam nawet więcej, niż potrzebuje amator - i to znacznie taniej.
TAD
tadpaw, ma sporo racji odnośnie 18-135. Jeśli myślimy o czymś co przyda się na dłużej, bo jakoś nie wyobrażam sobie by ogarnąć robienie zdjęć tylko za pomocą 70-200.
Jeśli chodzi o kwestie korpusu, to jednak nadal celowałbym w korpus xxD nie jak kolega powyżej twierdzi. Odnośnie różnic pomiędzy 40D, a 500/550d można wyczytać z tego forum.
Ja bym polecił Ci inny zestaw - o ile by pasowało Ci przepinanie szkieł ?
Zestaw 40D + Canon 28/2.8 i Canon 85/1.8 - te szkła są oba stało-ogniskowe. By przybliżyć musisz i Ty się przybliżyć, ale obrazek z nich jest jak malowany ;)
Teraz po krótkim przemyśleniu dochodzę do wniosku, że oprócz psiaka i portretów będziesz robić jeszcze widoczki i kilka innych spraw. Wtedy możesz podjąć się zestawu 40D + 18-135 + 85/1.8
Dziękuję bardzo, w takim razie moje wątpliwości zostały rozwiane:-D Biorę 40d, muszę tylko teraz znaleźć coś w dobrym stanie i z małym przebiegiem.
Niestety jestem z Zabrza, byłam już w większości śląskich pasaży handlowych, wszędzie mówią to samo, 40d nie ma i nie będzie, nie mam na co liczyć...
Właśnie nie będę robić tylko portretów własnemu psu:-D Chodzi raczej głównie o psie sporty i zawody, jednak będę daleko od psa który jest na ringu i skacze przez hopki czy biega za frisbee:-D Próbowałam się jakoś zorientować i rzeczywiście ten 70-200 f/4 L powinien sprostać moim wymaganiom (chociaż trochę ciemny, dobrze zrozumiałam?), baaaardzo dziękuję, raczej się na niego zdecyduję, mam już dosyć szukania :razz:
Już wcześniej słyszałam że 85/1.8 jest świetny i chyba będę szukać tak aby go kupić i zmieścić się ze wszystkim w tych 5tys, najwyżej trochę przekoczę, chyba warto:mrgreen:
dariusz_32
20-02-2011, 21:32
Zdecydowanie lepiej zainwestuj w dobre szkła, kosztem body. Moim zdaniem warto rozważyć nawet 30D, który możesz znaleźć za 1000 PLN, a uważam, że w jakości zdjęć nie odbiega od 40D, czy nawet 50D.
xxkomarxx
20-02-2011, 21:43
Zdecydowanie lepiej zainwestuj w dobre szkła, kosztem body. Moim zdaniem warto rozważyć nawet 30D, który możesz znaleźć za 1000 PLN, a uważam, że w jakości zdjęć nie odbiega od 40D, czy nawet 50D.
Ano nie odbiega. No może jak się ciut ciemnawo zrobi to AF będzie sobie słabiej radził.
[QUOTE=tadpaw;937539]
Polecam Ci obiektyw 18-135 mm z IS - jest bardzo szybki, nadaje się do obiektywów w ruchu, względnie niedrogi i daje dobre zdjęcia.
Mam ten obiektyw i do fotografowania psa w ruchu nie bardzo sie nadaje(za ciemny)Wlaczona stabilizacja tez nie pomoze bo stabilizuje ruchy reki a nie poruszajacego sie obiektu