PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 400D i 32GB na karcie - da radę ?

Melov
15-02-2011, 14:43
Witam,

Mam pytanie odnośnie max. pojemności kart pamięci jakie można włożyć do Canona 400D. W tej chwili mam 8GB i jest ok ale potrzebuje to zwiększyć maksymalnie na ile się da - dlatego może ktoś z Was używał np. kart 16GB lub 32GB a może i więcej. Czy mógłby ktoś potwierdzić iż np. karta 32GB będzie bez problemów widziana w 400D ?.

Od razu odpowiadam po co mi taka duża pojemność i dlaczego nie 4*8GD. A no dlatego że ostatnio dużo focę poklatkowo więc aparat stoi sobie kilka godzin i co jakiś ustalony czas wyzwala migawkę - potem składam z tego film więc przy 8GB w RAW (jpg odpada) wystarcza mi to na złożenie ok 30 sekund (ok 800 zdjęć). Dlatego potrzeba mi większyej pojemniości aby nie ruszyć aparatu przy wymianie kart

Może jakieś konkretne modele kart ktoś testował ?

vinietu
15-02-2011, 16:16
Możesz sobie sprawdzić na stronie San Diska np., 32 Gb max.
http://www.sandisk.com/consumer-products/dslr?utm_source=DSLR_link&utm_medium=ProductUsage&utm_campaign=HomePageTracking

dziobolek
15-02-2011, 16:21
TUTAJ (http://www.flickr.com/groups/400d/discuss/72157611832967088/) ktoś pisze, że używa 32GB i nie ma żadnych problemów.

Poza tym - "Use Google, Luck" ;)

Pozdrówka!

ArekLodzPl
15-02-2011, 16:26
no i potem karta pada i parę tysięcy zdjęć...papapapa :rolleyes:

dziobolek
15-02-2011, 16:29
no i potem karta pada i parę tysięcy zdjęć...papapapa :rolleyes:

To samo mi pisali 3 lata wstecz, jak 8GB kupowałem.
Wtedy nikt ponad 2GB się nie wyrywał, bo... :roll:

Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.
A karty do tej pory hulają bez zarzutów :mrgreen:

ArekLodzPl
15-02-2011, 17:09
tylko że 3 lata temu pliki nie miały takich gigantycznych rozmiarów.
Na 8GB z 5dmk2 wchodzi mi ok 200 jpg z pełnymi rawami, a jak robiłem 5D było ponad 500 jpg+raw, nie mówiąc o 20D gdzie na 1GB miałem ok. 1000 fotek

dziobolek
15-02-2011, 17:31
tylko że 3 lata temu pliki nie miały takich gigantycznych rozmiarów...

To zależy - moje RAWy wtedy miały po 20MB, więc małe wcale nie były.

Koniec OT.

Pozdrówka!

Melov
16-02-2011, 09:30
ArekLodzPL nie masz racji jeżeli chodzi o stosowanie dużych kart - zauważ że piszesz ża na 1GB miałeś nawet 1000 fotek a ja na 8GB 800 (pomijam format) więc nawet gdyby padły te karty to i tak Ty straciłbyś więcej zdjęć mając 8 razy mniejszą pojemność karty (a przy 4GB ?) tak na marginesie - to ta sama sprawa co z CD i DVD - ktoś dziś powie że lepiejmiec 5 CD niż jedną DVD - jest to mało praktyczne i po prostu niewygodne - to już lepiej mieć 5 DVD czyli dodatkowo 4 kopie niż 20 CD. Poza tym jeżeli robisz naprawde ważne zdjęcia to po prostu robisz ich kopie co jakiś czas. Jest masa urządzeń które to wykonują więc tak naprawdę nie jestem przekonany o tym co napisałeś nawet w 1%.

A jeżeli już poruszamy taki temat to bardzo jestem ciekawy czy komuś kiedyś padła karta - nieważne jakiś rozmiarów - ale czy padła i w jakich okolicznościach. Bo coś się mi wydaje że to są naprawde bardzo rzadkie przypadki - ale !!!!

Bolek02
16-02-2011, 10:28
ArekLodzPL nie masz racji jeżeli chodzi o stosowanie dużych kart - zauważ że piszesz ża na 1GB miałeś nawet 1000 fotek a ja na 8GB 800 (pomijam format) więc nawet gdyby padły te karty to i tak Ty straciłbyś więcej zdjęć mając 8 razy mniejszą pojemność karty (a przy 4GB ?) tak na marginesie - to ta sama sprawa co z CD i DVD - ktoś dziś powie że lepiejmiec 5 CD niż jedną DVD - jest to mało praktyczne i po prostu niewygodne - to już lepiej mieć 5 DVD czyli dodatkowo 4 kopie niż 20 CD. Poza tym jeżeli robisz naprawde ważne zdjęcia to po prostu robisz ich kopie co jakiś czas. Jest masa urządzeń które to wykonują więc tak naprawdę nie jestem przekonany o tym co napisałeś nawet w 1%.

A jeżeli już poruszamy taki temat to bardzo jestem ciekawy czy komuś kiedyś padła karta - nieważne jakiś rozmiarów - ale czy padła i w jakich okolicznościach. Bo coś się mi wydaje że to są naprawde bardzo rzadkie przypadki - ale !!!!

Takim stwierdzeniem to teraz przeginasz w drugą stronę :) Takie przypadki sie zdarzały. Należy po prostu kupować karty dobrej jakości np. SanDiska i wtedy ryzoko utraty danych spada do minimum. IMHO lepiej jest kupić 2 x 16GB, ale to ja bym tak zrobił.

jasiu_q
16-02-2011, 11:06
Od prawie dwóch lat w swoim EOS 400D korzystam z karty 16GB SanDisk CF Ultra. Używałem też krótko, pożyczona od kolegi, kartę 32 GB SanDisk. Karty są widziane przez puszkę i żadnych problemów w tej materii nie stwierdziłem.

tawernowiec
16-02-2011, 11:41
Z kartą Ultra SanDisk 16 GB 30 MB/s współpracuje bez najmniejszych problemów. Przy okazji odczytuje podgląd rawów z 5D Mark II :)

mxw
16-02-2011, 12:30
karta kartą, ale do zdjęć poklatkowych rozważ też zamiast karty po prostu podłączenie aparatu do laptopa/peceta kabelkiem USB - masz załatwione wtedy bardzo ładnie sterowanie migawką (poklatkowo), a ilość zdjęć jest ograniczona jedynie pojemnością dysku twardego na kompie. 8-)

no ale pewnie już o tym myślałeś i wykluczyłeś :roll:

Melov
16-02-2011, 15:22
karta kartą, ale do zdjęć poklatkowych rozważ też zamiast karty po prostu podłączenie aparatu do laptopa/peceta kabelkiem USB - masz załatwione wtedy bardzo ładnie sterowanie migawką (poklatkowo), a ilość zdjęć jest ograniczona jedynie pojemnością dysku twardego na kompie. 8-)

no ale pewnie już o tym myślałeś i wykluczyłeś :roll:

Problem w tym że Canon 400D nie ma takiej funkcji. Przynajmniej nie zauważyłem niczego podobnego, a przydałoby się.

Skoro poruszyłeś ten temat to może wiesz czy istnieją jakieś urządzenia pozwalające obracać aparatem ze z góry zadaną wartość ? tak aby np. w ciągu godziny wykonał obrót o 180 stopni lub w ogóle wykonać jakiś bardzo powolny ruch i podczas tego ruchu walić klatki.

Chyba raczej trzeba by uderzać w stronę teleskopów i urządzeń które potrafą podążać za gwiazdami tam chyba stosują coś w tym typie. Ale jeszcze nie zgłębiałem tematu.
Chodzi mi o takie cóś

http://lookycreative.com/portfolio/thedalescapesoftime/

ewg
16-02-2011, 17:04
Problem w tym że Canon 400D nie ma takiej funkcji. Przynajmniej nie zauważyłem niczego podobnego, a przydałoby się.
Patrz: EOS Utility (Canona). Karta zbędna i strzela interwały (od 5s do 99min59s - ilość ograniczona pojemnością twardziela) - również z 400d.

mxw
16-02-2011, 18:48
Problem w tym że Canon 400D nie ma takiej funkcji.
jak nie jak tak? :grin:
każdy jeos ma tę funkcję.
kolega ewg już ci powiedział, gdzie szukać.

Skoro poruszyłeś ten temat to może wiesz czy istnieją jakieś urządzenia pozwalające obracać aparatem ze z góry zadaną wartość ?
chmm, nie znam się na tym, ale - jak sam zauważyłeś - szukałbym w astrofotografii - może głowica paralaktyczna?

np. taka:
http://sklep.teleskopy.net/gowica-paralaktyczna-em-200-temma-2m-goto-p-3280.html

o, qu..de! :shock: 26599.95 zł :shock:

zrobię ci za połowę z wentylatora :lol: :wink:

dziobolek
16-02-2011, 21:13
...czy istnieją jakieś urządzenia pozwalające obracać aparatem ze z góry zadaną wartość ? tak aby np. w ciągu godziny wykonał obrót o 180 stopni lub w ogóle wykonać jakiś bardzo powolny ruch i podczas tego ruchu walić klatki...

Sprawdż, czy to się nada - GigaPan EPIC Series (http://www.gigapansystems.com/system-page.html).

Pozdrówka!

Melov
16-02-2011, 21:37
Patrz: EOS Utility (Canona). Karta zbędna i strzela interwały (od 5s do 99min59s - ilość ograniczona pojemnością twardziela) - również z 400d.

ewg jesteś wielki rzeczywiście to działa :) . Kurcze człowiek całe życie się uczy a pod koniec okazuje się że i tak nic nie wie.... no to teraz jazda będzie na całego.

Sprawdż, czy to się nada - GigaPan EPIC Series (http://www.gigapansystems.com/system-page.html).

Pozdrówka!

dziobolek - strzał w 10 - mam nadzieję że to jest dostępne w Polsce.

dziobolek
16-02-2011, 21:46
dziobolek - strzał w 10 - mam nadzieję że to jest dostępne w Polsce.

Nie ma za co ;-)

Mówisz i masz :mrgreen:

http://www.gigapan.pl/

http://sklep.vr24.pl/index.php?prod=Gigapan

Pozdrówka!