Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 400D i 32GB na karcie - da radę ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 400D i 32GB na karcie - da radę ?

Witam,

Mam pytanie odnośnie max. pojemności kart pamięci jakie można włożyć do Canona 400D. W tej chwili mam 8GB i jest ok ale potrzebuje to zwiększyć maksymalnie na ile się da - dlatego może ktoś z Was używał np. kart 16GB lub 32GB a może i więcej. Czy mógłby ktoś potwierdzić iż np. karta 32GB będzie bez problemów widziana w 400D ?.

Od razu odpowiadam po co mi taka duża pojemność i dlaczego nie 4*8GD. A no dlatego że ostatnio dużo focę poklatkowo więc aparat stoi sobie kilka godzin i co jakiś ustalony czas wyzwala migawkę - potem składam z tego film więc przy 8GB w RAW (jpg odpada) wystarcza mi to na złożenie ok 30 sekund (ok 800 zdjęć). Dlatego potrzeba mi większyej pojemniości aby nie ruszyć aparatu przy wymianie kart

Może jakieś konkretne modele kart ktoś testował ?

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Możesz sobie sprawdzić na stronie San Diska np., 32 Gb max.
    http://www.sandisk.com/consumer-prod...mePageTracking
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

TUTAJ ktoś pisze, że używa 32GB i nie ma żadnych problemów.

Poza tym - "Use Google, Luck"

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

no i potem karta pada i parę tysięcy zdjęć...papapapa :rolleyes:

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    no i potem karta pada i parę tysięcy zdjęć...papapapa :rolleyes:
    To samo mi pisali 3 lata wstecz, jak 8GB kupowałem.
    Wtedy nikt ponad 2GB się nie wyrywał, bo...

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S.
    A karty do tej pory hulają bez zarzutów
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 15-02-2011 o 16:30 Powód: Automerged Doublepost

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

tylko że 3 lata temu pliki nie miały takich gigantycznych rozmiarów.
    Na 8GB z 5dmk2 wchodzi mi ok 200 jpg z pełnymi rawami, a jak robiłem 5D było ponad 500 jpg+raw, nie mówiąc o 20D gdzie na 1GB miałem ok. 1000 fotek

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    tylko że 3 lata temu pliki nie miały takich gigantycznych rozmiarów...
    To zależy - moje RAWy wtedy miały po 20MB, więc małe wcale nie były.

Koniec OT.

Pozdrówka!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ArekLodzPL nie masz racji jeżeli chodzi o stosowanie dużych kart - zauważ że piszesz ża na 1GB miałeś nawet 1000 fotek a ja na 8GB 800 (pomijam format) więc nawet gdyby padły te karty to i tak Ty straciłbyś więcej zdjęć mając 8 razy mniejszą pojemność karty (a przy 4GB ?) tak na marginesie - to ta sama sprawa co z CD i DVD - ktoś dziś powie że lepiejmiec 5 CD niż jedną DVD - jest to mało praktyczne i po prostu niewygodne - to już lepiej mieć 5 DVD czyli dodatkowo 4 kopie niż 20 CD. Poza tym jeżeli robisz naprawde ważne zdjęcia to po prostu robisz ich kopie co jakiś czas. Jest masa urządzeń które to wykonują więc tak naprawdę nie jestem przekonany o tym co napisałeś nawet w 1%.

A jeżeli już poruszamy taki temat to bardzo jestem ciekawy czy komuś kiedyś padła karta - nieważne jakiś rozmiarów - ale czy padła i w jakich okolicznościach. Bo coś się mi wydaje że to są naprawde bardzo rzadkie przypadki - ale !!!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    ArekLodzPL nie masz racji jeżeli chodzi o stosowanie dużych kart - zauważ że piszesz ża na 1GB miałeś nawet 1000 fotek a ja na 8GB 800 (pomijam format) więc nawet gdyby padły te karty to i tak Ty straciłbyś więcej zdjęć mając 8 razy mniejszą pojemność karty (a przy 4GB ?) tak na marginesie - to ta sama sprawa co z CD i DVD - ktoś dziś powie że lepiejmiec 5 CD niż jedną DVD - jest to mało praktyczne i po prostu niewygodne - to już lepiej mieć 5 DVD czyli dodatkowo 4 kopie niż 20 CD. Poza tym jeżeli robisz naprawde ważne zdjęcia to po prostu robisz ich kopie co jakiś czas. Jest masa urządzeń które to wykonują więc tak naprawdę nie jestem przekonany o tym co napisałeś nawet w 1%.

A jeżeli już poruszamy taki temat to bardzo jestem ciekawy czy komuś kiedyś padła karta - nieważne jakiś rozmiarów - ale czy padła i w jakich okolicznościach. Bo coś się mi wydaje że to są naprawde bardzo rzadkie przypadki - ale !!!!
    Takim stwierdzeniem to teraz przeginasz w drugą stronę Takie przypadki sie zdarzały. Należy po prostu kupować karty dobrej jakości np. SanDiska i wtedy ryzoko utraty danych spada do minimum. IMHO lepiej jest kupić 2 x 16GB, ale to ja bym tak zrobił.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar jasiu_q
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Od prawie dwóch lat w swoim EOS 400D korzystam z karty 16GB SanDisk CF Ultra. Używałem też krótko, pożyczona od kolegi, kartę 32 GB SanDisk. Karty są widziane przez puszkę i żadnych problemów w tej materii nie stwierdziłem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów