PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego jest mało ofert sprzedaży 5d, 40d i 50d

Tibby
09-02-2011, 01:31
Poszukuję jakiegoś backupu, śledzę portale aukcyjne w Pl i na C-B i ciężko coś znaleźć z niezbyt dużym przebiegiem migawki.
Czy też macie takie wrażenie, że rynek wtórny na te body jakby zamarł?
Pewnie ludzie wolą sobie zostawić starą piątkę jako backup, niż sprzedać ją za 3500, tak samo z 40d. Czy to taki martwy sezon na sprzedaż?
Giełda C-B zamarła po ograniczeniach, ale allegro?

arturs
09-02-2011, 01:40
Poszukuję jakiegoś backupu, śledzę portale aukcyjne w Pl i na C-B i ciężko coś znaleźć z niezbyt dużym przebiegiem migawki.
Czy też macie takie wrażenie, że rynek wtórny na te body jakby zamarł?
Pewnie ludzie wolą sobie zostawić starą piątkę jako backup, niż sprzedać ją za 3500, tak samo z 40d. Czy to taki martwy sezon na sprzedaż?
Giełda C-B zamarła po ograniczeniach, ale allegro?

dokłądnie tak jak piszesz.. po co ktoś ma sprzedawać 5d za 3500 jak dał za puszkę ze 3-4 tysiące więcej, migawka to parę stówek tylko, matryca raczej się nie psuje więc jako backupy znakomicie się sprawdzają.. 40d to też przyzwoita puszka, teraz mamy już 50d, 60d i 7d które są jej następcami ale przez to gorszych zdjęć nie robi - więc szkoda sprzedawać taką puszkę za cenę oscylującą w granicach tysiąca..

szunaj
09-02-2011, 01:46
Wysypu nie ma to fakt ale chyba na CB to nie przejrzałeś dokładnie ofert bo według mnie to trafiają się dość ciekawe oferty. A na alledrogo to najpierw wyłącz wszystkie filtry i dopiero przeglądaj.
Pozdrawiam.

Tibby
09-02-2011, 01:53
Na alledrogo sprawdzam dokładnie, ich wyszukiwarka czasami potrafi dziwnie działać. Chyba nie potrafią dokładnie skopiować Ebaya.
W grę też wchodzi może zakup jakiejś refurbished 50D z Ebaya, tylko ta wysyłka do PL trochę problematyczna, a czekać by ktoś znajomy z GB przywiózł nie za bardzo jest czas.

ElSor
09-02-2011, 09:20
Mam 50D i nie pozbede sie go tak szybko, poniewaz nastepca, czyli 60D jest w moim mniemaniu krokiem w tyl a 7D nieadekwatnie drogim w stosunku do 50D. 40D w odczuciu wielu jego posiadaczy robi lepsze zdjecia od 50D a co za tym idzie tez osoby te nie widza sensu zamiany tego body.

vinietu
09-02-2011, 10:08
A na alledrogo to najpierw wyłącz wszystkie filtry i dopiero przeglądaj..
Dokładnie, na starcie masz np.600 obiektywów C a po wyłaczeniu 1500.
Nie śledzę tych wszystkich nowości które wprowadzili i kilka dni szukałem i też się dziwiłem ,ze ze szkłami krucho.
A co do modeli z pytania, 5D zostaje do końca u mnie u kilku znajomych podobnie .

El_Chueco
09-02-2011, 10:23
Ostatnio probowalem sprzedac 40D na allegro z gripem trzema akku i obiektywem 19-35 i powiem szczerze - ze propozycje rzedu 1800-2000 byly smieszne :/ - i tak jak kolega pisze - samo body troche glupio sprzedawac za cene powiedzmy 1200 zl :/

pawciolbn
09-02-2011, 12:23
Ja sprzedaję 50D z grotem. Nie powrotem że jest lekko. Najgorsza jest kwestia gripa za który dałem sporo a teraz za 300 jest nowy. Cena jest jaka jest bo jak ktoś szuka igły to znajdzie. Podobnie 5D .. Ofert z przebiegiem do 20 tys. kilka jest i cena ok.. Trzeba szukać..

MacGyver
09-02-2011, 12:48
Mam 50D i nie pozbede sie go tak szybko, poniewaz nastepca, czyli 60D jest w moim mniemaniu krokiem w tyl...
Ja mam podobnie z 5D Mk I. Nie uważam może że Mk II jest krokiem w tył ale nie ma w sobie nic za co ja byłbym skłony dopłacić kilka kzł.

...a 7D nieadekwatnie drogim w stosunku do 50D.
Tu bym polemizował, miałem okazję pobawić się zarówno 50D jak też 7D i między tą parą dostrzegam bardzo istotne różnice użytkowe. Ale różnica w cenie robi swoje.

40D w odczuciu wielu jego posiadaczy robi lepsze zdjecia od 50D a co za tym idzie tez osoby te nie widza sensu zamiany tego body.
Też tak uważam. Jeśli pstryka się wyłącznie w rawach, na niskich czułościach, to tej różnicy aż tak nie widać, ale jpg na ISO 1600 w moim mniemaniu lepszy jest z 40D. No i megapixele, te 10 wystarcza w zupełności do 99,5% zastosowań, a dodatkowe MB w każdym zdjęciu to nie tylko kolejne karty ale i następny twardy dysk.

mor_feusz
09-02-2011, 12:58
Ostatnio myslalem o pozbycu sie 40D. Na eBayu (UK) srednia cena to £280-320. Czyli srednio za £300. Za ta kwote wole trzymac aparat poniewaz jest swietny. Wole zeby sie kurzyl (jeszcze nie wymienilem na 7D ale wymienie jakos na dniach) niz mam sprzedac za niska kwote. Moze zonka bedzie nim pstrykala, kto wie (ona wolala 350D - byl lzejszy)

smegool
10-02-2011, 23:53
Ja mam podobnie z 5D Mk I. Nie uważam może że Mk II jest krokiem w tył ale nie ma w sobie nic za co ja byłbym skłony dopłacić kilka kzł..

ISO, Mpix, filmy, korekta winietowania, mikro regulacja, mechanizm czyszczenia matrycy (jednak coś daje), menu w jęz. polskim, i pewność że nowy sprzęt od Towersa nie miał raczej przygód w swoim zyciu. To mnie przekonało. Różnica w cenie 3k, za towar używany w przypadku 5d i nowy, na gwarancji, 5DmkII.

Co do tematu to miałem pozbyć się czterdziestki i uzupełnić brak 50-tką, ale już mi przeszło po zapoznaniu się z jej dostępnością. ;)

korona-pl
11-02-2011, 21:44
ISO, Mpix, filmy, korekta winietowania, mikro regulacja, mechanizm czyszczenia matrycy, menu w jęz. polskim
Gdyby na tej liście znalazł się "AF jak w 1D", to może bym się zastanowił.
Na razie nie widzę powodu do zmiany 5D na 5DII.
Rozważam zmianę na 1DsII...

Mellan
12-02-2011, 00:33
Gdyby na tej liście znalazł się "AF jak w 1D", to może bym się zastanowił.
Na razie nie widzę powodu do zmiany 5D na 5DII.
Rozważam zmianę na 1DsII...

Dokładnie podzielam :)

Poczekajmy na dsIV i 3-4 miesiące od premiery, może dsIII się wysypią z lekka.

Bachman
12-02-2011, 00:43
może dsIII się wysypią z lekka.

poniżej 10k bedzie ciezko dostac używke III narazie :|

piotrek72t
12-02-2011, 01:07
Na ebaju bywaja w okolicach 11 k ( tzn bywały ) ;)

MacGyver
15-02-2011, 01:27
Dokładnie podzielam :)
Poczekajmy na dsIV i 3-4 miesiące od premiery, może dsIII się wysypią z lekka.
Heh, widzę iż nie tylko ja powziąłem tak misterny plan :-)
Na jakaś mega obniżę cen, jak w przypadku 1D mk III po premierze mk IV jednak nie ma co liczyć - Ds to zdecydowanie mniej popularny aparat.

oswald
17-02-2011, 01:06
Mam 40D. Jeden znajomy ma 50D, drugi kupił 7D. Pobawiłem się, porównałem. Nie dopłaciłbym. Szkoda mi puścić mojej puszki za psie pieniądze chociażby z sentymentu.

_igi
17-02-2011, 12:26
Heh, widzę iż nie tylko ja powziąłem tak misterny plan :-)
Na jakaś mega obniżę cen, jak w przypadku 1D mk III po premierze mk IV jednak nie ma co liczyć - Ds to zdecydowanie mniej popularny aparat.

W przypadku 1DIII po wejściu 1DIV ceny skoczyły do góry, więc w sumie bardziej się opłaca teraz kupować.

Ja jestem wściekły, bo tak jak rok temu udało mi się kupić marka II N z przebiegiem 40 kilozdjęć (i głupi sprzedałem), a teraz jedyne dostępne na allegro mają po 400-750 tysięcy zdjęć. :twisted:

El_Mo
18-02-2011, 10:28
Jeżeli nie na temat to przepraszam, ale od kilku dni obserwuje sytuacje na alleg.. i nie mogę się nadziwić jednemu zjawisku. 50D używane w cenie nowego 60D?
Tak oczywiście czytałem że to inny aparat, gorszy itp. mi się wydaje że zwykle lepiej mieć nowy model na gwarancji niż body, którego przeszłości nie znasz. Jeżeli cena jest taka sama, naprostujcie mnie jeżeli się mylę.
Może są już jacyś użytkownicy 60D którzy sobie chwalą?

Pawel_G
18-02-2011, 11:00
Co do popularności 50D to mogę tylko potwierdzić - jak tydzeiń temu sprzedawałem swojego to po pierwszym dniu skrzynka prawie mi się zapchała. Co by nie mówić - bardz dobry aparat jest.

dzidofon
18-02-2011, 11:00
Ja kupiłem niecałe dwa lata temu 50 zamiast 40 ze względu na regulację AF (byłem posiadaczem Sigmy bez HSM, którą już na szczęście opchnąłem). Wtedy było ok. 1000 zł różnicy na body. Niestety życie pokazało że ta regulacja nie zawsze daje oczekiwane efekty, zwłaszcza przy zoomach ;-). Gdybym teraz wybierał i miał dzisiejszą wiedzę to na pewno bym wziął 40D. Natomiast nie wiem jak ma sie porównanie do 60D...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Co do popularności 50D to mogę tylko potwierdzić - jak tydzeiń temu sprzedawałem swojego to po pierwszym dniu skrzynka prawie mi się zapchała.

A jaką kwotę można uzyskać? Oczywiście za egzemplarz z bardzo małym przebiegiem, mój (może ktoś nie uwierzy) ma poniżej 5.000 klapnięć :-). Stan praktycznie sklepowy.

korona-pl
18-02-2011, 11:06
El_Mo, poczytaj tutaj...
http://canon-board.info/showthread.php?t=73421

pawciolbn
18-02-2011, 11:14
...nie mogę się nadziwić jednemu zjawisku. 50D używane w cenie nowego 60D?

nie no aż tak kolorowo to nie jest - znalazłem tylko jeden (i to "dziwny") przykład http://allegro.pl/canon-eos-50d-nowy-2-lata-gwarancji-i1467407278.html. Ja swoje niespełna roczne body z oryginalnym Gripem odsprzedałem na Allegro za 3100 - grip i body na gwarancji przez około półtorej miesiąca. Nie żałuje, chociaż troszkę mało wyczesałem - zwłaszcza jeśli chodzi o sam grip za który dałem ponad 600zł, ale mam od kolegi Siudyma 5DII w eleganckim stanie - dzięki Siudym :)

...(60D) to inny aparat, gorszy itp. mi się wydaje że zwykle lepiej mieć nowy model na gwarancji niż body, którego przeszłości nie znasz. Jeżeli cena jest taka sama, naprostujcie mnie jeżeli się mylę...

nie, oczywiście masz rację, że kupowanie używek wiąże się z jakimś ryzykiem - mój przykład - wydałem kupę kasy na używane body, ale właśnie - jak w jakiś sposób potwierdzasz wiarygodność źródła - ryzyko staje się mniejsze. A i jeszcze.. co innego mieć używkę jeszcze na gwarancji - do mnie też się dobijali, pytali itp. Ale już jak szukałem 5DmkI to i ja dopytywałem. Znaleźć 40D czy 50D w dobrym stanie za dobre pieniądze to można z dwóch powodów - albo ktoś, tak jak ja - wymienia na FF i pozbywa się, albo gdzieś zachomikował jako zapas, może w studiu. A sprzyja temu, że coraz więcej ofert 5DmkI pojawia się, raz - w rozsądnej cenie, dwa - nie zjechane. Za niespełna 4000-4500 (to już dużo) można mieć mkI z przebiegiem do 30tys.. Baaa... miałem brać za 3600 z gripem i 5 bateryjkami z przebiegiem 42000 (była niedawno aukcja). Sprzedajesz za 2800 cropa, dokładasz i masz zadbane FF. Nawet jak wymienisz spust, czy mirror-boxa - dokładasz troszkę i masz niemal nowe body - nowe w sensie "z mniej zużytymi niektórymi elementami", którego już część historii znasz.

Ja z perspektywy 3 tyg. troszkę żałuję pozbycia się cropa, ale dla mnie to była kwestia mieć lub nie mieć FF, a to dla mnie był już rok temu cel, którego nie udało się ziścić.

A co do "gorszości" 60D - to ewolucja w inną stronę, podobnie jak 7D i zobacz jak od premiery 60D potaniało. Większość posiadaczy 30-50D nawet nie myśli o zmianie, bo nie widzi po prostu sensu, a też wielu nowych Canonowców doczytuje i wybiera poprzednie cropy. Dlaczego? Nie wiem ;)

..
A jaką kwotę można uzyskać? Oczywiście za egzemplarz z bardzo małym przebiegiem, mój (może ktoś nie uwierzy) ma poniżej 5.000 klapnięć :-). Stan praktycznie sklepowy.

w obecnej sytuacji najlepiej dodaj do giełdy na CB. jeśli Allegro to pokusiłbym się o cenę minimalną 2600-2700 - zależy co tam jeszcze masz.

Pawel_G
18-02-2011, 11:26
Mnie zależało akurat na szybkiej sprzedaży bo potrzebowałem kasę na 5D i poszedł za 2300 zł z oryginalnym gripem na drugiej migawce z przebiegiem 4000 klapnięć.

xsardas
18-02-2011, 12:01
Aparatów nie ba bo:
-Cena 40D jest tak śmiesznie niska, że nie opłaca się go sprzedawać
-50D schodzą zaraz po tym jak zostaną wystawione dzięki pojawieniu się beznadziejnego 60D :P
-Cena 5D jest tak śmiesznie wysoka w porównaniu do nówek 5dmk2, że tylko napaleńcy chcą kupować to body za 3500-4000 z przebiegiem 80-90 tysięcy klapnięć.

pawciolbn
18-02-2011, 12:24
...
-Cena 5D jest tak śmiesznie wysoka w porównaniu do nówek 5dmk2, że tylko napaleńcy chcą kupować to body za 3500-4000 z przebiegiem 80-90 tysięcy klapnięć.

o tu się nie zgodzę (i nie to, że poczułem się "napaleńcem") ;)
Cena 5D w granicy 3500 nie jest śmiesznie wysoko - jest to nadal body, któremu nic nie brakuje - no może poza lepszym AF, co dostajesz za dwa razy tyle w mkII, a poza tym? filmy? LV? dlatego trzyma cenę. Śmieszna to jest raczej w tym momencie cena MKII, który jeszcze rok temu można było dostać w cenie ok 7200, w trzecim kwartale za ponad 8300, a obecnie - sam widzisz. Owszem, jest to bdb body, dobrze sie sprzedaje i może faktycznie - MKIII długo nie zobaczymy. Jednak nadal ktos kto będzie miał na celu FF będzie szukał w cenie do 4kPLN mkI, chyba, że znajdzie dobre MKII w dobrej cenie. Dopiero jak MKIII zawita na rynek, cena MKI spadnie, ale IMO mkII pozostanie w granicy 5tys.

Inna sprawa - medialna nagonka - jakie to FF cuuuudo :) stąd rynek nie zniża ceny mkI, bo nadal jest wielu "napaleńców" przejścia z cropa na FF.

Przemek_PC
18-02-2011, 12:40
Używany 5D to jednak około 4tys.zł taniej niż nowy 5DII więc "napaleńców" nie brakuje. No bo jaki jest wybór modeli jeśli chodzi o FF? Chyba "troszkę" mniejszy niż w przypadku cropa?

El_Mo
18-02-2011, 12:59
korona-pl, przeczytałem ;-) niestety mądrzejszy nie jestem ;-(
większość chwali to co posiada właścicieli 60D jak na lekarstwo, reszta to czarny p-r.
A ceny sobie ;)

korona-pl
18-02-2011, 15:30
El_Mo, chciałem żebyś przeczytał ze względu na tekst

Tak oczywiście czytałem że to inny aparat, gorszy itp.
O tym, że 60D jest "gorszy" mówią najczęścej ludzie, którzy nawet nie mieli go w ręce...
MZ jest to naturalny następca 30D/40D/50D. A twierdzenie, że to niższa półka bo:
a/ plastikowe body
b/ brak mikroregulacji
to kompletna bzdura... Miałem ten aparat przez kilka dni (pożyczony) i bardzo mi sie spodobał. Osobiście preferuję mojego 5D, ale jako drugie body chętnie bym kupił 60D. Czasem 5D jest za duży i za ciężki do noszenia... :mrgreen:

Pawel_G
18-02-2011, 15:51
Już to tłumaczyłem koledze Xsardasowi ale napiszę to i tutaj żeby wszyscy przeczytali- żeby kupić sobie nowego czy używanego 5D mk2 trzeba mieć jednak te 2-4 tyś więcej. Mierząc siły na zamiary trzeba zmieścić się w pewnym budżecie. Dla mnie 5D jest świetnym aparatem i on jest jak stary 10 letni VW Passat - do pewnego momentu cena spada na łeb a potem już nie. A ewentualna wymiana migawki i tak kalkuluje się jeśli aparatem zarabiasz pieniądze. Co do przebiegów to jeśli w 5D można było go kręcić jak w samochodach to pewnie ludzie by to robili po to tylko żeby zadowolić wszystkich malkontentów co by za grosze chcieli kupić w ich mniemaniu super nowy aparat - tak samo jak w samochodach, ludzie nie rozumieją że 200 tyś przebiegu dla zadbanego serwisowanego auta to pikuś i każdy chce mieć 10 letnie kombi w dieslu które ma na budziku 120 tyś przebiegu. Tak sie po prostu nie da. A na zakup 5D w cenie powiedzmy 2 tyś nie ma co liczyć nawet za 2 lata - ten aparat ma ponadcenową wartość (podobnie jak VW) i zawsze będzie trzymał cene - tylko dlatego że zawsze znajdzie się grupa osób która będzie chciała zaznać "magicznej plastyki ff" a nie stać jej na wydanie 6-10 tyś. Jedyna możliwość to rezygnacja z cropów i wprowadzenie przez producentów tylko ff ale tego oczywiście nie zrobią bo na "magii ff" zaragiają kupe kasy.

espe
18-02-2011, 17:38
Tyle, że 5D to nie tylko najtansza opcja FF. Mnie osobiście żaden aparat nie powalił jakością obrazka w takim stopniu jak właśnie stara piątka (ponoć chyba drugi Ds miał lepszy - nie miałem nie wiem). 5d jest niesamowicie cenione za to co potrafi oddać, wg mnie obrazek jest ladniejszy od Mk2 - ale to oczywiście kwestia gustu. Podobne odczucia mam oglądając zdjęcia z 20D/30D. Walory ekonomiczne starej 5 sa potegowane przez bardzo małe wymagania co do optyki. 28/1.8 50/1.4 85/1.8 (nawet nowe to wydatek rzędu max 4,5K) zupełnie inaczej grają na 5D, niż na nowszych body (dotyczy zwłaszcza 28). Nie widzę dla tego zestawu konkurenta wśród cropowych body, zarówno pod względem ekono jak i jakości - to body jeszcze długo bedzie trzymać cenę.

xsardas
18-02-2011, 19:19
"Magia" ff to chyba tylko w Polsce występuje :) Na zachodzie jak ktoś zarabia na fotkach to wiadomo co kupuje...

A biorąc pod uwagę fakt że jest to konstrukcja z 2005 roku to cena rzędu 3700 plus wymiana migawki jest delikatnie mówiąc za wysoka...

espe
18-02-2011, 19:33
"Magia" ff to chyba tylko w Polsce występuje :) Na zachodzie jak ktoś zarabia na fotkach to wiadomo co kupuje...

A biorąc pod uwagę fakt że jest to konstrukcja z 2005 roku to cena rzędu 3700 plus wymiana migawki jest delikatnie mówiąc za wysoka...

Nie ma znaczenia, z którego roku jest konstrukcja. Rynek weryfikuje ceny, jesli sa chętni za 3700 to znaczy, że nie jest za wysoka, jesli nie będzie chętnych ceny spadną.
Pierwszego zdania nie rozumiem, Bo jesli chodzi o Ds to jest FF

korona-pl
18-02-2011, 19:42
Zależy jakiego rodzaju zdjęcia robi... Ale jak zarabia to kupuje 5d, 1d, 1ds.
Co to ma wspólnego z "Magią ff tylko w PL"?

xxkomarxx
18-02-2011, 20:02

Kupuje to co jest mu potrzebne do zarobienia pieniędzy i nie będzie utrudniać osiągnięcia celu.

pawciolbn
18-02-2011, 21:05
z pojęciem "magia ff" spotkałem się dopiero tutaj - kilka lat po robieniu zdjęć różnymi aparacikami. Utartym też ty było, że bez FF nie da się w ogóle robić przyzwoitych zdjęć. Dla mnie większą zaletą posiadania FF jest wyższe używalne ISO i inne lepsiejsze aspekty odbioru obrazka - kolory, tony itp. Wiele zdjęć z cropa odróżnisz od FF głównie po EXIFIE - są i tacy co zrobią to bez EXIFA. Sama plastyka na pełnej dziurze takiego 50/1.4, czy innej stałki to zupełnie co innego jak na cropie.

Jak dla mnie wydanie 2700 za używane 50D, czy 3400 za nowe 60D to nie błąd - kwestia oczekiwań i wymagań. Ale wolałbym dołożyć te 1000zł i kupić 5D1 - wiem na swoim przykładzie i nie żałuję, chociaż dołożyłem więcej na mkII. A to, że z czasem może być tak, iż wydasz te 900 czy 1300zł na naprawe boxa czy migawki - tak samo może być i z cropem używanym. Kupisz nowe 60D i po 12mc gwarancji szlak trafi "coś-tam". Nie można zakładać, że każdy używany po gwarancji jest już tak zjechany, że tylko go zlomować - stąd mkI trzymają cenę, zwłaszcza, że coraz więcej pojawia się importowanych z Niemiec, UK, gdzie ludzie mają kasę i nowe kupują zaraz po premierze, a stare z groszowymi przebiegami zostawiają w rozliczeniu.
Poza tym nie każdy klepie dziesiątki tysięcy klatek rocznie - są tacy którzy zrobią i kilkaset - kwestia tego, co robią tym body i jaki ma ono charakter - zapasowe, studyjne, amatorskie, repo itp.

A jeśli mowa o tym, że konstrykcja z 2005 czy 1990 - jak to kwestia - wystarczy popatrzeć na L 135 2.0, chwalone 30D czy nawet 20D, który z racji optymalnych parametrów stosowany jest do testów. nimi też ludzie kiedyś fotografowali i to wcale nie gorzej.

xsardas
18-02-2011, 21:30
Toście meni teraz zakrzyczeli hehe

Jakoś nie słyszałem określenia magia ff w stosunku do DSa. Za to często i gęsto słyszę je w stosunku do 5D. Poza tym nie słyszałem żeby w UK ktoś mówił o magicznym ff. Może rozmawiałem ze zbyt małą liczbą ludzi, nie wiem...

Rok produkcji zawsze ma wpływ na cenę, im starszy model tym cena niższa (oczywiście są wyjątki ale nie o nich rozmawiamy... a może?). Nie twierdze nigdzie, że rynek nie weryfikuje cen. Twierdze natomiast że ceny 5D są zdecydowanie za wysokie. Chyba mi wolno prawda?

El_Mo
18-02-2011, 22:59
Aparatów nie ba bo:
-Cena 40D jest tak śmiesznie niska, że nie opłaca się go sprzedawać

Na allegro 1400-1700 zł, nie wiem jaka cenę powinien osiągnąć co najmniej 3 letni aparat aby przestała być niska, cenę zakupu nowego?

korona-pl, powinienem słowo gorszy wziąść w cudzysłów, nigdy 60D w łapce nie trzymałem, cytowałem zasłyszane opinie. Osobiście nie jestm przekonany o "gorszości" tego body ;-)

pawciolbn
18-02-2011, 23:39
Toście meni teraz zakrzyczeli hehe
bynajmniej.. argumentujemy tylko..

Jakoś nie słyszałem określenia magia ff w stosunku do DSa. Za to często i gęsto słyszę je w stosunku do 5D.

Bo większość szarych użytkowników tylko na "magię" z tego poziomu finansowego może sobie pozwolić. W Ds dochodzi jeszcze kilka innych magicznych plusików :) a samo słowo "magia" może być różnie rozumiane - dla mnie to "magia" wyższego użytecznego ISO, plastyka i faktyczny "kop" dla szkieł - po prostu jest inaczej, ale to nie Narnia..

Poza tym nie słyszałem żeby w UK ktoś mówił o magicznym ff. Może rozmawiałem ze zbyt małą liczbą ludzi, nie wiem...

może tam używają innych określeń ;) ale tak jak napisałem - dla każdego to co innego jest "magiczne"

Rok produkcji zawsze ma wpływ na cenę, im starszy model tym cena niższa (oczywiście są wyjątki ale nie o nich rozmawiamy... a może?).

Inna kwestia patrzeć na rok produkcji samochodu, a inna na rocznik modelu. Jeżeli te kilka lat temu model 5D był jednym z ciekawszych body i zainteresowanie nim było znaczne to chyba nie tylko dlatego, że był nowy, ale i dla jakości obrazka. Czy to będzie 5D z przed 6 lat czy 5 dla mnie nie ma znaczenia. Owszem są tacy, co będą szukać egzemplarza z najwyższym numerem seryjnym, ale jakie ma to znaczenie kiedy np. taki egz. będzie miał 80tys. a z numerem o kilka pozycji mniejszym będzie miał kilkaset klatek?

Nie twierdze nigdzie, że rynek nie weryfikuje cen. Twierdze natomiast że ceny 5D są zdecydowanie za wysokie. Chyba mi wolno prawda?

Dla kupującego może i za wysokie, chociaż nadal 2-krotnie niższe od mkII, który to dopiero trzyma cenę - jak wspomniałem. Poza tym, jeśli cena używanego najwyższego modelu cropa (50D - bo pomijam 7D i 60D) jest w granicach 2200-2900, to ciężko by w podobnej trafić pełną klatkę. Zobaczymy co stanie się z 5D i 5D2 po ukazaniu się mkIII.. baaa, zobaczymy co stanie się z cropami pokroju 40, 50D - nie będzie opłacało się ich w ogóle sprzedawać za grosze, jak każdy w cenie do 3000 kupi FF. Nawet podejrzewam, że wielu bardziej świadomych zdecydują się na używane 5D w cenie ok 3000 lub nawet mkII w cenie ok 5000 niż nówkę 7D2 czy 65D, czy jakby tam ich nie oznaczali.

Przemek_PC
19-02-2011, 00:34
Dlatego Canon tak ustali cenę 5DIII aby rynek używanych puszek FF nie rozwinął się bardziej niż obecnie bo to nie w jego interesie. Za sprawą przemyślanej polityki Canona model 60D nie spowodował masowej wyprzedaży 50D a między 60D a 7D nie ma nic, pustka. Obawiam się, że 5DIII będzie czymś pomiędzy 5DII a 1DsIII również cenowo czyli sporo powyżej 10tys.zł

xsardas
19-02-2011, 01:13
Na allegro 1400-1700 zł, nie wiem jaka cenę powinien osiągnąć co najmniej 3 letni aparat aby przestała być niska, cenę zakupu nowego?

To tak a propos cen 5d hehe ;)

Pawciolbn z zakrzyczeniem to taki żarcik bo nie spodziewałem się aż tylu odpowiedzi :) Aha i sorki że nie cytowałem osobno odpowiedzi ale zapomniałem jak zacytować kilka postów ;)

Co do roczników aut i aparatów wydaje się być podobna. Weźmy takiego kaszlaka, który był produkowany przez dany okres czasu w tej samej wersji. Mimo tego ceny kształtowały się na innym poziomie w stosunku do roku produkcji, starszy rocznik niższa cena.

Obecnie można tez znaleźć auta niezajechane i dość leciwe, oraz młodsze rocznikowo pojazdy pozostające ciągle modelem x auta y z dość dużym przebiegiem kilometrowym. Oczywiste jest, iż cena będzie się kształtowała na innym pułapie ale wydaje mi się że nowsze auto pomimo przebiegu i tak będzie nowsze.

Modelu 40D już nie opłaca się sprzedawać, dlatego swój zostawię na pamiątkę :)

Ceny 5Dmk2 natomiast rzeczywiście wariują i to jest pewnie główny czynnik podtrzymujący względnie wysokie ceny na mk1. Jeszcze 2 tyg temu widziałem nowe modele mk2 w cenie ok 6500 aby dziś przekonać się że cena wynosi już powyżej 7000.

Cóż począć, gdy mk1 jest za drogi w stosunku oferowanych na dzień dzisiejszy możliwości, a mk2, który owe możliwości oferuje jest poza zasięgiem portfela hehe.

jaś
19-02-2011, 10:32
Co do ceny używanego 5D to pamiętam że na końcu produkcji można było kupić nowy za cenę ok 4000zł, wynika z tego ze taki zakup był wysoce opłacalny - ceny wyklepanych na niejednym kotlecie oscylują właście w okolicach 4000zł - fenomen cenowy - prawie jak za "starych dobrych socjalistycznych czasów" (jeszcze pamiętam) teraz tylko czekam na moment kiedy sprzet po wyniesieniu ze sklepu zacznie drożeć - właściwie to nie wiem czy z 50D tak nie było.

Merde
19-02-2011, 10:41
właściwie to nie wiem czy z 50D tak nie było.

Ano było, było. Za 50D z przebiegiem po 20-30k wołano sobie tyle, co dwa miesiące wcześniej za nówkę w sklepie.
Ale wiesz, to sprzęt kultowy, ostani porządny z linii xxD :mrgreen:

xsardas
19-02-2011, 12:30
Kultowy to on może będzie za x lat haha

jaś
19-02-2011, 15:59
Ano było, było. Za 50D z przebiegiem po 20-30k wołano sobie tyle, co dwa miesiące wcześniej za nówkę w sklepie.
Ale wiesz, to sprzęt kultowy, ostani porządny z linii xxD :mrgreen:

iii jak crop może być kultowy? crop z założenia jest cropem czyli czymś pozbawionym istotnej części w tym przypadku matrycy taka rzecz nie może być kultowa - no może w tym dziwnym kraju - już tu widziałem wódkę na kartki - czyli rzecz wydawałoby się nierealną - po takim czymś niewiele człowieka może zdziwić.

xsardas
19-02-2011, 16:08
W cropach nie montują matryc?!?! :shock: To co takiego ja przed chwilą czyściłem z farfocli?! :confused:

BTW nie wydaje mi się aby coś co jest cropem za kilka lat nie mogło stać sie kultowa puszką. Przecież fakt bycia puszką cropowa tego nie wyklucza

sbogdan1
19-02-2011, 16:15
iii jak crop może być kultowy? crop z założenia jest cropem czyli czymś pozbawionym istotnej części w tym przypadku matrycy taka rzecz nie może być kultowa - no może w tym dziwnym kraju - już tu widziałem wódkę na kartki - czyli rzecz wydawałoby się nierealną - po takim czymś niewiele człowieka może zdziwić.

Jasiu Ty tak na poważnie piszesz o tej matrycy ???
Z ciekawości zajrzałem do swojej 40stki i kamień z serca , wszystko na swoim miejscu łącznie z matrycą, się przestraszyłem ufff

lynx
19-02-2011, 18:25
Brak matrycy jest logiczny, skoro FF to pełna klatka, w takim razie w cropie klatka musi być pusta :mrgreen:

jaś
19-02-2011, 19:20
Jasiu Ty tak na poważnie piszesz o tej matrycy ???
Z ciekawości zajrzałem do swojej 40stki i kamień z serca , wszystko na swoim miejscu łącznie z matrycą, się przestraszyłem ufff

najzupełniej poważnie, brak istotnej części matrycy tzn. brak około połowy matrycy :) jak zajrzałeś do środka to zobaczyłeś właśnie ten brak :mrgreen: sprawdź jeszcze raz.

Brak matrycy jest logiczny, skoro FF to pełna klatka, w takim razie w cropie klatka musi być pusta :mrgreen:

stuprocentowo logiczny - w połowie pusta - crop to aparat pólklatkowy ale producent tak nie napisze bo to jest słabe marketingowo - wolą napisać że ci się tele wydłuży :mrgreen: i że kiedyś wyprodukują wspaniałe lekkie, małe i tanie obiektywy specjalnie dostosowane do połowy klatki ale tu zapominają dodać jednego słowa "może" pomiędzy kiedyś i wyprodukują i na koniec okaże się że nie są wspaniałe ani małe ani nawet tanie.

Kolekcjoner
19-02-2011, 21:03
crop to aparat pólklatkowy

Chyba trzeba będzie stworzyć watek złote myśli - tam byłoby to idealne :grin:.

jaś
19-02-2011, 21:12

no skoro moderacja uważa że 50D bo o nim mowa jest pełna klatką to nie ma sprawy z moderacją się nie będę spierał :mrgreen:

Kolekcjoner
19-02-2011, 21:16
no skoro moderacja uważa że 50D bo o nim mowa jest pełna klatką to nie ma sprawy z moderacją się nie będę spierał :mrgreen:

Nie miałem 50D i nie zaglądałem do środka więc nie wiem czy klatka była pełna - w związku z tym trudno mi polemizować :mrgreen:.

BTW: czy prawa do stwierdzenia aparat półklatkowy są zastrzeżone czy można używać :grin:?

sbogdan1
19-02-2011, 21:28

hahahaha:mrgreen:to jest dobre uśmiałem się do łez, to dobry pomysł na złote myśli.A tak na poważnie jak w tytule, kiedyś chodził mi po głowie taki zamiar sprzedaży mojej 40stki ale w obecnej chwili jest to dla mnie nieco nieopłacalne bo puszka jest ,,igiełka,, głównie do pejzażu wykorzystywana a w najbliższym czasie na FF nie mam zakusów no chyba że cena drastycznie pójdzie w dół co jest raczej nie realne. Cena 40stek śmiesznie mała a zmieniać na wyższy model typu xxD bezsensowne dla mnie. A te pół klatki jakoś przeżyje :-D

mc_iek
19-02-2011, 21:54
No cóż... Garbusy mają słabiutkie silniki (od 30 - do 55 KM), nie mają klimy, są głośne w środku i na zewnątrz, mają 4-ro osobową kabinę i bardzo niekomfortowe zawieszenie, a jednak są kultowe...

m_o_b_y
19-02-2011, 22:08
El_Mo, chciałem żebyś przeczytał ze względu na tekst

O tym, że 60D jest "gorszy" mówią najczęścej ludzie, którzy nawet nie mieli go w ręce...
MZ jest to naturalny następca 30D/40D/50D. A twierdzenie, że to niższa półka bo:
a/ plastikowe body
b/ brak mikroregulacji
to kompletna bzdura... Miałem ten aparat przez kilka dni (pożyczony) i bardzo mi sie spodobał. Osobiście preferuję mojego 5D, ale jako drugie body chętnie bym kupił 60D. Czasem 5D jest za duży i za ciężki do noszenia... :mrgreen:

Też oglądałem pod tym kątem, ale różnica między 5D2, a 60D zarówno w gabarytach, jak w wadze jest znikoma:

"Lekki i mały", czyli 60D
755g
145 x 106 x 79mm

"Duży i ciężki", czyli 5D2
850g
152 x 114 x 75mm

:-D:mrgreen:
Pozdrówka

korona-pl
19-02-2011, 23:10
m_o_b_y, dla mnie jest to duża różnica. 5D (dodatkowo ubrany w CameraArmor + podpięty od spodu pasek "reporter") przestał mi się mieścić do "małej" torebki (60D wchodził bez wazeliny) i musiałem kupić coś większego, mniej poręcznego.
Na razie mogę się poratować 450D mojego brata, ale kiedyś będę musiał kupić coś zapasowego klasy xxD lub xxxD.

Kosmo
19-02-2011, 23:52
A ja np swoją 40-kę będę na dniach sprzedawał. Może i szkoda bo puszka z małym przebiegiem używana praktycznie w 100% do ptasiej fotografii no ale mam argument.
Ja znalazłem powód sprzedaży i wydaje mi się logiczny. Kupiłem 1D MKII za 2200 z 40tyś przebiegiem i to chyba ma sens Trzymanie 3 puszek mija się z celem. Potrzebuje pewnego allservo i MKII mi to daje. Jakość obrazka i iso porównywalna więc aż tak bardzo żal mi sprzedawać 40-ki nie jest. Ktoś kupi i będzie się cieszył, bo jak by nie patrzeć to kawał dobrego aparatu.

sweetek
20-02-2011, 00:10
no właśnie...
od jakiegoś czasu (pół roku) robię głównie na dużych kliszkach, cyfrra leży - 2 obiektywy sprzedałem bo była potrzebna kasa na Rodenstocka..., ale 40d jakoś nie zamiaruje sprzedać bo do prostych rzeczy się przydaje...., Jakąś cyfrówkę trzeba mieć bo przyjdzie rodzina - popatrzy na duży mieszek i pyta: a jakiegoś współczesnego aparatu to ie masz?...
pozdr.

Heilsberg
20-02-2011, 12:47
Tak sobie czytam i na logikę, skoro w 50D klatka jest w połowie pusta to musi być też w połowie pełna. Czemu jeszcze Canon tego faktu w reklamie nie wykorzystał? A tak nawiasem to czasem są tacy ludzie co to chcieliby ustalać co ma być kultowe a co nie. Ale jakoś im to nie wychodzi, a co drugi film czy płyta czy kapela są dziś kultowe. To i półpustopełnoklatkowiec może być.

Przemek_PC
20-02-2011, 13:00
A ja się dziwię innej rzeczy. Jak wiadomo rozmiar matrycy cropa mniej więcej odpowiada rozmiarowi klatki taśmy filmowej 35mm. I co z tego? Ano to, że filmujący użytkownicy cropa dostają w gratisie tak pożądany "film look". Poczuj się jak hollywódzki filmowiec :)
No i dziwię się, że Canon tego faktu jeszcze nie wykorzystał w materiałach marketingowych.

lynx
20-02-2011, 15:35
Czyli ustaliliśmy, że Canon z FF i cropami 1,3 i 1,6 produkuje lustrzanki klatkowe: pełnoklatkowe, trzyczwartoklatkowe i półklatkowe :mrgreen:

xxkomarxx
20-02-2011, 17:53
i jeszcze małpkoklatkowe :)

zeus1006
20-02-2011, 22:29
Witam.
Przepraszam, że przerwę dyskusję nt. nazewnictwa poszczególnych aparatów:)
Mam troszkę inne pytanie - Po jakiej cenie byście wystawili body 50d plus obiektyw 50 1.8?
Body ma może klapnięte z 600 zdjęć i około 4 m-cy więc jest jeszcze na gwarancji. Nie widać na nim śladów użytkowania bo szczerze to kupiłem ten aparat a następnie tak zmieniła mi się praca, że pasja jaką jest fotografia musiała zejść na dalszy plan.:( Teraz cały ten sprzęt leży w pudełku i wygląda jak nowy bo i jak ma wyglądać skoro nie mam kiedy go używać.
Osobiście powiem, że za komplet z kartą i obiektywem zapłaciłem 3500 zł i teraz mam problem za ile go sprzedać:/
Z góry dziękuje za odpowiedź.

tothemax
20-02-2011, 22:34
Pewnie nie dostaniesz więcej niż 1000 zł. No ale po znajomości mogę Ci zaoferować okazyjnie 1500 :lol:

korona-pl
20-02-2011, 22:37
zeus1006, wystaw za 3500.

zeus1006
20-02-2011, 22:41
:) Nie spodziewałem się aż tak "cudownej" oferty:)

Wracając do wątku to dla mnie jako użytkownika 50d to obecne ceny tego body to lekkie nieporozumienie, chociaż ja jestem w takiej sytuacji, że powinienem się cieszyć z takiego obrotu sprawy. Jednak to niezwykły paradoks, że za używane body mogę dostać więcej pieniędzy, niż zapłaciłem za nowe.

zeus1006, wystaw za 3500.

Właśnie o takiej kwocie myślałem....

xxkomarxx
20-02-2011, 22:47
wystaw od 1 zł i ustaw sobie cenę minimalną na np 3000 zł.
Lepsze to niż odwoływać w ostatniej chwili bo "aparat leżał w torbie i nagle się uszkodził" :)
i do tego mozesz dać kup teraz za 3500.

zeus1006
20-02-2011, 22:55
Wielkie dzięki wszystkim za sugestie. Na pewno z nich skorzystam bo wydaje mi się, że cena 3500 zł za cały ten zestaw jest korzystna dla mnie i dla potencjalnego kupującego.

filharmoniusz
20-02-2011, 22:56
No to ja teraz żałuję, że swojego sprzedałem przy przesiadce na 5d za 2400zl, półtora miesięczny i 4500klatek zrobionych. Mogłem go wsadzić do pudełka, poczekać trochę i zyskałby może 1000zl na wartości ;) Ale coż, pocieszam się, że to, że drożeje, to nie znaczy że robi lepsze zdjęcia.

lynx
20-02-2011, 23:16
Ale coż, pocieszam się, że to, że drożeje, to nie znaczy że robi lepsze zdjęcia.

Ależ robi, teraz jako półklatkowy robi zdjęcia półmagiczne :mrgreen:

filharmoniusz
21-02-2011, 08:05
Czyli to tylko półśrodek.

Pawel_G
21-02-2011, 09:18
No i co Wy na to: http://allegro.pl/canon-eos-50d-nowy-2-lata-gwarancji-super-okazja-i1469236500.html - no jak nic - aparat kultowy się zrobił :)

zeus1006
21-02-2011, 09:47
No i co Wy na to: http://allegro.pl/canon-eos-50d-nowy-2-lata-gwarancji-super-okazja-i1469236500.html - no jak nic - aparat kultowy się zrobił :)

:shock: Jeny to faktycznie ceny tego aparatu wariują... Z tego co widzę, to aukcja tego Pana już została zakończona więc nawet za 3200 zł znajduje się kupiec.

dj_zibi
21-02-2011, 20:41
Chyba sprzedam swojego... i wezme 1dmkII :)

sica
22-03-2011, 22:34
W Islandi można nowe 50D kupić za 5 tyś.pl