PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem

fotorince
05-02-2011, 16:45
Witam

Chciałem dziś zakupić tamrona 28-75.Przetestowałem 5 szkieł i na wszystkich jest ten sam problem.Mianowicie ku mojemu zaskoczeniu AF jest celny i ostry na różnych wartościach przysłony ale tylko gdy fotografowany obiekt jest blisko.
Gdy znajduje się już w odległości powiedzmy 10 m to zdjęcia są....kompletnie mydlane.Bez znaczenia czy będzie to f 2,8 czy f 11 czy też f 16.Mydło totalne.
Człowiek w sklepie sam za bardzo nie wiedział w czym problem.
Aha body to 50 d.
Ktoś zna ten problem i mógłby coś podpowiedzieć?
Z góry dziękuję.

komarsnk
05-02-2011, 20:07
Witam

Chciałem dziś zakupić tamrona 28-75.Przetestowałem 5 szkieł i na wszystkich jest ten sam problem.Mianowicie ku mojemu zaskoczeniu AF jest celny i ostry na różnych wartościach przysłony ale tylko gdy fotografowany obiekt jest blisko.
Gdy znajduje się już w odległości powiedzmy 10 m to zdjęcia są....kompletnie mydlane.Bez znaczenia czy będzie to f 2,8 czy f 11 czy też f 16.Mydło totalne.
Człowiek w sklepie sam za bardzo nie wiedział w czym problem.
Aha body to 50 d.
Ktoś zna ten problem i mógłby coś podpowiedzieć?
Z góry dziękuję.

Po pierwsze PRIMO wrzuć te zdjęcia - zobaczymy czy to jest takie mydło.

Po drugie - PRIMO :razz: - ten Tamron jest najostrzejszy prz f/5.6

Po trzecie...... na cropie ten obiektyw nie blyszczy - dostaje skrzydeł na FF ale i tak jest to chyba najlepsza propozycja cenowa za taką specyfikację.

A że trzeba sobie wybrać "ten jeden najlepszy" ze stawki to jest prawda. Też wybierałem z trzech dostępnych ;)

fotorince
06-02-2011, 02:48
Po pierwsze PRIMO wrzuć te zdjęcia - zobaczymy czy to jest takie mydło.

Po drugie - PRIMO :razz: - ten Tamron jest najostrzejszy prz f/5.6

Po trzecie...... na cropie ten obiektyw nie blyszczy - dostaje skrzydeł na FF ale i tak jest to chyba najlepsza propozycja cenowa za taką specyfikację.

A że trzeba sobie wybrać "ten jeden najlepszy" ze stawki to jest prawda. Też wybierałem z trzech dostępnych ;)

Nie ma co wrzucać-mydło total-potwierdzenia nie potrzebuje bo gały mam:-D
Testowałem pięć sztuk więc dalej już mi się nie chciało-podziękuję już za tamronowskie cuda.
Wybiore jedyną słuszną decyzję i wykosztuję się na eLkę,odechciało mi się wynalazków.
Kolega właśnie mnie uświadomił że za dużo oczekuje od tego szkła bo przyzwyczaiłem się do swojej 85-tki i teraz szukam czegoś co da jej radę:p
Ale dzięki za odpowiedź.

biesik
06-02-2011, 07:09
T 28-75/2,8 miałem, ale jeśli oczekujesz, że to szkłojest w tej samej klasie co stałaka 85/1,8 to się nie doczekasz.

komarsnk
06-02-2011, 10:34
Nie ma co wrzucać-mydło total-potwierdzenia nie potrzebuje bo gały mam:-D
Testowałem pięć sztuk więc dalej już mi się nie chciało-podziękuję już za tamronowskie cuda.
Wybiore jedyną słuszną decyzję i wykosztuję się na eLkę,odechciało mi się wynalazków.
Kolega właśnie mnie uświadomił że za dużo oczekuje od tego szkła bo przyzwyczaiłem się do swojej 85-tki i teraz szukam czegoś co da jej radę:p
Ale dzięki za odpowiedź.

Może puszka jest nie w tempo? Bo ta sama wada na 5 egzemplarzach to już nie przypadek ani raczej wina obiektywu.
A tak BTW: jaką elę chcesz kupić żeby była podobna do T.28-75? ;)

fotorince
06-02-2011, 12:10
Tak już wiem że się nie doczekam tej jakości ale wydawało mi się że jeśli producent życzy sobie 1500 zł to mimo wszystko to szkło coś potrafi.Tylko teraz już wiem: wydawało mi się;)
Natomiast kupić chcę C24-70 f 2,8,na to akurat chyba łatwo było wpaść:D

SdoubleU
06-02-2011, 14:16
Zdarza się, że BF lub FF ujawnia się właśnie na długim końcu - to można by jeszcze sprawdzić. Dziwi tylko powtarzalność problemu w 5 sztukach - coś nie tak!

Bolek02
06-02-2011, 14:20
Na cropa musisz kupić Tamrona 17-50/2,8 - będzie znacznie lepiej :)