Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z ostrzeniem

Mieszany widok

Awatar fotorince
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Problem z ostrzeniem

Witam

Chciałem dziś zakupić tamrona 28-75.Przetestowałem 5 szkieł i na wszystkich jest ten sam problem.Mianowicie ku mojemu zaskoczeniu AF jest celny i ostry na różnych wartościach przysłony ale tylko gdy fotografowany obiekt jest blisko.
    Gdy znajduje się już w odległości powiedzmy 10 m to zdjęcia są....kompletnie mydlane.Bez znaczenia czy będzie to f 2,8 czy f 11 czy też f 16.Mydło totalne.
    Człowiek w sklepie sam za bardzo nie wiedział w czym problem.
    Aha body to 50 d.
    Ktoś zna ten problem i mógłby coś podpowiedzieć?
    Z góry dziękuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotorince Zobacz posta
    Witam

Chciałem dziś zakupić tamrona 28-75.Przetestowałem 5 szkieł i na wszystkich jest ten sam problem.Mianowicie ku mojemu zaskoczeniu AF jest celny i ostry na różnych wartościach przysłony ale tylko gdy fotografowany obiekt jest blisko.
    Gdy znajduje się już w odległości powiedzmy 10 m to zdjęcia są....kompletnie mydlane.Bez znaczenia czy będzie to f 2,8 czy f 11 czy też f 16.Mydło totalne.
    Człowiek w sklepie sam za bardzo nie wiedział w czym problem.
    Aha body to 50 d.
    Ktoś zna ten problem i mógłby coś podpowiedzieć?
    Z góry dziękuję.
    Po pierwsze PRIMO wrzuć te zdjęcia - zobaczymy czy to jest takie mydło.

Po drugie - PRIMO :razz: - ten Tamron jest najostrzejszy prz f/5.6

Po trzecie...... na cropie ten obiektyw nie blyszczy - dostaje skrzydeł na FF ale i tak jest to chyba najlepsza propozycja cenowa za taką specyfikację.

A że trzeba sobie wybrać "ten jeden najlepszy" ze stawki to jest prawda. Też wybierałem z trzech dostępnych

Awatar fotorince
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    Po pierwsze PRIMO wrzuć te zdjęcia - zobaczymy czy to jest takie mydło.

Po drugie - PRIMO :razz: - ten Tamron jest najostrzejszy prz f/5.6

Po trzecie...... na cropie ten obiektyw nie blyszczy - dostaje skrzydeł na FF ale i tak jest to chyba najlepsza propozycja cenowa za taką specyfikację.

A że trzeba sobie wybrać "ten jeden najlepszy" ze stawki to jest prawda. Też wybierałem z trzech dostępnych

Nie ma co wrzucać-mydło total-potwierdzenia nie potrzebuje bo gały mam:-D
    Testowałem pięć sztuk więc dalej już mi się nie chciało-podziękuję już za tamronowskie cuda.
    Wybiore jedyną słuszną decyzję i wykosztuję się na eLkę,odechciało mi się wynalazków.
    Kolega właśnie mnie uświadomił że za dużo oczekuje od tego szkła bo przyzwyczaiłem się do swojej 85-tki i teraz szukam czegoś co da jej radę
    Ale dzięki za odpowiedź.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotorince Zobacz posta
    Nie ma co wrzucać-mydło total-potwierdzenia nie potrzebuje bo gały mam:-D
    Testowałem pięć sztuk więc dalej już mi się nie chciało-podziękuję już za tamronowskie cuda.
    Wybiore jedyną słuszną decyzję i wykosztuję się na eLkę,odechciało mi się wynalazków.
    Kolega właśnie mnie uświadomił że za dużo oczekuje od tego szkła bo przyzwyczaiłem się do swojej 85-tki i teraz szukam czegoś co da jej radę
    Ale dzięki za odpowiedź.
    Może puszka jest nie w tempo? Bo ta sama wada na 5 egzemplarzach to już nie przypadek ani raczej wina obiektywu.
    A tak BTW: jaką elę chcesz kupić żeby była podobna do T.28-75?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

T 28-75/2,8 miałem, ale jeśli oczekujesz, że to szkłojest w tej samej klasie co stałaka 85/1,8 to się nie doczekasz.

Awatar fotorince
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak już wiem że się nie doczekam tej jakości ale wydawało mi się że jeśli producent życzy sobie 1500 zł to mimo wszystko to szkło coś potrafi.Tylko teraz już wiem: wydawało mi się
    Natomiast kupić chcę C24-70 f 2,8,na to akurat chyba łatwo było wpaść

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Zdarza się, że BF lub FF ujawnia się właśnie na długim końcu - to można by jeszcze sprawdzić. Dziwi tylko powtarzalność problemu w 5 sztukach - coś nie tak!
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na cropa musisz kupić Tamrona 17-50/2,8 - będzie znacznie lepiej
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uprawnienia umieszczania postów