PDA

Zobacz pełną wersję : canon 100F/2.8 Macro kilka pytan.

Pejsik
14-12-2005, 13:04
Witam

Czytam to forum od dawna jednak dopiero po zakupie Lustra postanowiłem sie zajerestrowac ;)

Niedawno do mojej 350tki zakupiłem Canona 100 macro USM szkiełko zakupiłem od Tipa......ale cos mnie w nim niepokoi.

Kiedy poruszam szkłem cos w nim stuka i tyka głownie kiedy szkło jest w pionie ,napisałem ta imformacje do sprzedajacego po czym dostałem informacje iz ten obiektyw tak poprostu ma....mam jeszcze 17-40L ,70-200F/4L i 85F/1.8 i T28-75 i w zadnym z tych szkieł owego stukotu i dzwonienia nie ma.....szkiełko kosztowało mnie duzo wyrzeczen i dlatego sie niepokoje.....czy ktos mogłby cos na ten temat powiedziec??

Z gory dziekuje za info,

Pozdrawiam

perlpa
14-12-2005, 14:30
Witam

Czytam to forum od dawna jednak dopiero po zakupie Lustra postanowiłem sie zajerestrowac ;)

Niedawno do mojej 350tki zakupiłem Canona 100 macro USM szkiełko zakupiłem od Tipa......ale cos mnie w nim niepokoi.

Kiedy poruszam szkłem cos w nim stuka i tyka głownie kiedy szkło jest w pionie ,napisałem ta imformacje do sprzedajacego po czym dostałem informacje iz ten obiektyw tak poprostu ma....mam jeszcze 17-40L ,70-200F/4L i 85F/1.8 i T28-75 i w zadnym z tych szkieł owego stukotu i dzwonienia nie ma.....szkiełko kosztowało mnie duzo wyrzeczen i dlatego sie niepokoje.....czy ktos mogłby cos na ten temat powiedziec??

Z gory dziekuje za info,

Pozdrawiam
Mam starszą wersję tego obiektywu bez USM i absolutnie nic w nim nie lata. Wątpię aby miało latać w wersji z USM.
Kiedyś kupiłem nowy telekonwerter sigmy x2 EX i rzeczywiście coś w nim latało. Konsultowałem to w sklepie i z innymi użytkownikami - ponoc on tak miał.
Pozdrawiam

PawełAEŁ
14-12-2005, 14:38
Mam to szkiełko od jakiegos czasu i umnie tez jest podobnie.....jak potrzasne szkłem to słysze jak lata sobie ten pierscien z aksamitem dookolka tylnej soczewki.....pierscien przesłony tez ma troche luzu i jak nim potrzasniesz to wydaje mały stukot.
Kiedys sobie usiadłem na spokojnie i chyciłem ten aksamit paluchem i przytrzymałem pierscien ,i nadal cos tam stukało wiec mysle ze ten model tak ma......zdjecia robi wysmienite wiec nie widze innego wyjasnienia.

Ale sam jesem ciekaw opini innych userow.

djtermoz
14-12-2005, 20:30
jak potrzasne szkłem to słysze jak lata sobie ten pierscien z aksamitem dookolka tylnej soczewki.....pierscien przesłony tez ma troche luzu i jak nim potrzasniesz to wydaje mały stukot.
Kiedys sobie usiadłem na spokojnie i chyciłem ten aksamit paluchem i przytrzymałem pierscien ,i nadal cos tam stukało wiec mysle ze ten model tak ma.
U mnie ten pierscien nie lata ale potrzasajac szklem w pionie daje sie slyszec lekki stukot. Czyli jest drobny luz gdzies wewnatrz ukladu AF. Pierscien ostrosci w moim egzemplarzu luzu nie ma (chyba o tym piszesz - to szklo jak kazde inne szklo do systemu EF nie ma przeciez pierscienia przyslony!)
To szklo pewnie tak ma prawdopodobnie ze wzgledu na bardzo dlugi zakres obslugiwanego AF i jego konstrukcje.

Pejsik
14-12-2005, 20:49
Dzieki za info!

PawełAEŁ -dokładnie umnie rowniez ta obrecz z tym aksamitem czy jak mu tam....lata i stuka:)

djtermoz-moj rowniez nie ma luzu...chyba ze to iz pierscien moge pchnac reka około 1mm do tyłu lub do przodu nazywa sie luzem....ale tak to ma chyba kazde szkło :)

oskarkowy
14-12-2005, 22:31
Aż polazłem potrząchnąć moim. Cisza. Ale to wcale nie oznacza, że Twój jest walnięty..

PawełAEŁ
14-12-2005, 22:51
sprawa mnie poirytowała :P zadzwoniłem do MM akurat mieli 1 sztuke podjechałem chwyciłem potrzasnełem i efekt identyczny jak w moim.....dzwoni identycznie jak moja sztuka.

Pozdro

miniu
14-12-2005, 22:57
u mnie w 100 macro też "coś" lata
ale nie ma to żadnego wpływu na zdjęcia

M.

Vitez
14-12-2005, 23:32
Aż polazłem potrząchnąć moim. Cisza. Ale to wcale nie oznacza, że Twój jest walnięty..

Zapomniales huknac nim o sciane/podloge przed tym testem ;)

Paweł
15-12-2005, 00:08
U mnie tez sobie w setce coś stuka :)
Najwidoczniej ten model tak już ma :)

Co ciekawe drugi raz w tym tygodniu spotykam sie z takim pytaniem:)
Przypadek? :) He he he

Tasma
17-12-2005, 10:37
A u mnie cisza. Pewnie mam zepsuty ;) Chociaz fotki wychodza calkiem calkiem.
Przemek

oskarkowy
17-12-2005, 16:21
W moim też nie stuka. Pewnie padnięty ;)
http://www.fotosabat.org/wyswietl_kat_aut.php?autor_id_=106&kat_aut_id_=1052

Robson01
17-12-2005, 19:49
W moim też nie stuka. Pewnie padnięty ;)
http://www.fotosabat.org/wyswietl_kat_aut.php?autor_id_=106&kat_aut_id_=1052
Sądząc po galerii faktycznie padnięty :lol:

towersivy
18-12-2005, 17:35
Kazda sztuka stuka! Wystarczy odpowiednio potrzasnac.....tylna obrecz z tym całym aksamitem jest ruchoma i to wywołuje owy stukot.