Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: canon 100F/2.8 Macro kilka pytan.

Mieszany widok

Pejsik
    Guest

Domyślnie canon 100F/2.8 Macro kilka pytan.

Witam

Czytam to forum od dawna jednak dopiero po zakupie Lustra postanowiłem sie zajerestrowac

Niedawno do mojej 350tki zakupiłem Canona 100 macro USM szkiełko zakupiłem od Tipa......ale cos mnie w nim niepokoi.

Kiedy poruszam szkłem cos w nim stuka i tyka głownie kiedy szkło jest w pionie ,napisałem ta imformacje do sprzedajacego po czym dostałem informacje iz ten obiektyw tak poprostu ma....mam jeszcze 17-40L ,70-200F/4L i 85F/1.8 i T28-75 i w zadnym z tych szkieł owego stukotu i dzwonienia nie ma.....szkiełko kosztowało mnie duzo wyrzeczen i dlatego sie niepokoje.....czy ktos mogłby cos na ten temat powiedziec??

Z gory dziekuje za info,

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pejsik
    Witam

Czytam to forum od dawna jednak dopiero po zakupie Lustra postanowiłem sie zajerestrowac

Niedawno do mojej 350tki zakupiłem Canona 100 macro USM szkiełko zakupiłem od Tipa......ale cos mnie w nim niepokoi.

Kiedy poruszam szkłem cos w nim stuka i tyka głownie kiedy szkło jest w pionie ,napisałem ta imformacje do sprzedajacego po czym dostałem informacje iz ten obiektyw tak poprostu ma....mam jeszcze 17-40L ,70-200F/4L i 85F/1.8 i T28-75 i w zadnym z tych szkieł owego stukotu i dzwonienia nie ma.....szkiełko kosztowało mnie duzo wyrzeczen i dlatego sie niepokoje.....czy ktos mogłby cos na ten temat powiedziec??

Z gory dziekuje za info,

Pozdrawiam
    Mam starszą wersję tego obiektywu bez USM i absolutnie nic w nim nie lata. Wątpię aby miało latać w wersji z USM.
    Kiedyś kupiłem nowy telekonwerter sigmy x2 EX i rzeczywiście coś w nim latało. Konsultowałem to w sklepie i z innymi użytkownikami - ponoc on tak miał.
    Pozdrawiam

PawełAEŁ
    Guest

Domyślnie

Mam to szkiełko od jakiegos czasu i umnie tez jest podobnie.....jak potrzasne szkłem to słysze jak lata sobie ten pierscien z aksamitem dookolka tylnej soczewki.....pierscien przesłony tez ma troche luzu i jak nim potrzasniesz to wydaje mały stukot.
    Kiedys sobie usiadłem na spokojnie i chyciłem ten aksamit paluchem i przytrzymałem pierscien ,i nadal cos tam stukało wiec mysle ze ten model tak ma......zdjecia robi wysmienite wiec nie widze innego wyjasnienia.

Ale sam jesem ciekaw opini innych userow.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawełAEŁ
    jak potrzasne szkłem to słysze jak lata sobie ten pierscien z aksamitem dookolka tylnej soczewki.....pierscien przesłony tez ma troche luzu i jak nim potrzasniesz to wydaje mały stukot.
    Kiedys sobie usiadłem na spokojnie i chyciłem ten aksamit paluchem i przytrzymałem pierscien ,i nadal cos tam stukało wiec mysle ze ten model tak ma.
    U mnie ten pierscien nie lata ale potrzasajac szklem w pionie daje sie slyszec lekki stukot. Czyli jest drobny luz gdzies wewnatrz ukladu AF. Pierscien ostrosci w moim egzemplarzu luzu nie ma (chyba o tym piszesz - to szklo jak kazde inne szklo do systemu EF nie ma przeciez pierscienia przyslony!)
    To szklo pewnie tak ma prawdopodobnie ze wzgledu na bardzo dlugi zakres obslugiwanego AF i jego konstrukcje.

Pejsik
    Guest

Domyślnie

Dzieki za info!

PawełAEŁ -dokładnie umnie rowniez ta obrecz z tym aksamitem czy jak mu tam....lata i stuka

djtermoz-moj rowniez nie ma luzu...chyba ze to iz pierscien moge pchnac reka około 1mm do tyłu lub do przodu nazywa sie luzem....ale tak to ma chyba kazde szkło

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aż polazłem potrząchnąć moim. Cisza. Ale to wcale nie oznacza, że Twój jest walnięty..
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Aż polazłem potrząchnąć moim. Cisza. Ale to wcale nie oznacza, że Twój jest walnięty..
    Zapomniales huknac nim o sciane/podloge przed tym testem

PawełAEŁ
    Guest

Domyślnie

sprawa mnie poirytowała :P zadzwoniłem do MM akurat mieli 1 sztuke podjechałem chwyciłem potrzasnełem i efekt identyczny jak w moim.....dzwoni identycznie jak moja sztuka.

Pozdro

Domyślnie

u mnie w 100 macro też "coś" lata
    ale nie ma to żadnego wpływu na zdjęcia

M.
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

U mnie tez sobie w setce coś stuka
    Najwidoczniej ten model tak już ma