PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wygląda Karta Gwarancyjna - obiektywy Canon EF

El_Chueco
30-01-2011, 10:47
Witam!

Kupiłem obiektyw Canon EF 28 1.8 - zawsze kupowałem używane, lub producenta innego niż Canon - teraz kupiłem nowego - dostałem pudełko paragon oraz dwie broszurki - jedna jest prawie zielona, druga siwo biała - na siwo - białej napisane jest EWS.

Pamiętam, że zawsze (do 350d) dodawany był kartonik biało-czerwony z numerami seryjnymi już napisanymi przez fabrykę, a jak jest teraz? Co dostaje się przy zakupie obiektywu? Tylko te dwie broszurki? - która jedna jest kartą gwarancyjną?

zbirr
30-01-2011, 11:09
karta gwarancyjna to biało czarna kartka z pieczątką sprzedawcy, datą, nazwą przedmiotu i numerem seryjnym. kolumna w pionie z tymi danymi. jeśli nie masz podbitej to dzwoń do sprzedawcy niech dośle wypełnioną bo w razie awarii ewentualnej gwarancji serwis nie uzna. podstawą jest wypełniona karta + faktura bądź paragon.
pozdr.

szogun
30-01-2011, 11:15
W tym poście jest fotka karty gwarancyjnej, zapewne takiej jak Twojej
http://canon-board.info/showpost.php?p=861147&postcount=427

Bolek02
31-01-2011, 08:38
Dokladnie tak - obowiązującą kartą gwarancyjną w polsce jest czrno biała książeczka z datą zakupu i pieczątką Sprzedawcy oraz danymi Kupującego :)

Pinek
31-01-2011, 12:37
No ja np. kupując obiektyw w sklepie komputronik dostałem gwarancję bezpośrednio na fakturze VAT

OrzelPiotr
31-01-2011, 12:46
Sama Faktura VAT może nie wystarczyć - potrzebna jest karata gwarancyjna + dowód zakupu (paragon, faktura). Nigdzie nie jest napisane, że faktura pełni rolę karty gwarancyjnej.

szogun
31-01-2011, 12:52
Sama Faktura VAT może nie wystarczyć - potrzebna jest karata gwarancyjna + dowód zakupu (paragon, faktura). Nigdzie nie jest napisane, że faktura pełni rolę karty gwarancyjnej.

Na żytniej na pewno nie wystarczy http://www.e-csi.pl/pl/naprawy_gwarancyjne.html

Pinek
31-01-2011, 13:16
to znaczy że zostałem oszukany? albo ktos tego nie dopatrzył? całe szczęście z obiektywem sie nic nie dzieje z reszta i tak "gwarancja" niedługo wygasa

Bolek02
31-01-2011, 20:46
to znaczy że zostałem oszukany? albo ktos tego nie dopatrzył? całe szczęście z obiektywem sie nic nie dzieje z reszta i tak "gwarancja" niedługo wygasa

Jrzecież gwarancja jest w każdym pudełku z urządzeniem made by Canon.
Sprzedawca tylko musi ją wyjąć i podbić pieczęcią firmową z datą zakupu :)

Pinek
01-02-2011, 13:37
Jrzecież gwarancja jest w każdym pudełku z urządzeniem made by Canon.
Sprzedawca tylko musi ją wyjąć i podbić pieczęcią firmową z datą zakupu :)
u mnie nie było:confused: ale dobra koniec tematu bo tak jak pisałem "gwarancja" sie już kończy ale obiektyw śmiga i nic się z nim nie dzieje, na przyszłośc będę bardziej uważał:D

OrzelPiotr
01-02-2011, 13:42
Była w pudełku czy nie... zawsze można wystąpić o duplikat karty gwarancyjnej. - Oczywiście trzeba mieć dowód zakupu.

Pinek
01-02-2011, 13:49
Była w pudełku czy nie... zawsze można wystąpić o duplikat karty gwarancyjnej. - Oczywiście trzeba mieć dowód zakupu.

no masz Pan w sumie rację ale też tak myślę że w razie usterki, skoro dali gwarancję na fakturze to ide z tym do sklepu w którym sprzet kupiłem i niech oni sie martwia dalej. Ja mam niby gwarancję:twisted: