Zobacz pełną wersję : Canon 430 EX II vs Metz 50 AF-1, a może coś innego
Witam
Przymierzam się do zakupu lampy i stoję przed nie małym jak dla mnie dylematem wyboru "która" rynek jest spory i jest w czym wybierać, jestem amatorem, będzie to moja pierwsza lampa i będę jej używał głównie w domowych warunkach. Najsilniejsze lampy chyba nie będą mi potrzebne.
Mam więc prośbę do użytkowników obeznanych w temacie o pomoc w wyborze.
Pozdrowionka
Łukasz
szambonur
24-01-2011, 01:11
Według mnie nie ma się nad czym zastanawiać. Jeżeli tylko możliwości finansowe pozwalają kupować firmową dedykowaną i to dotyczy każdego systemu. Tym bardziej, jeżeli będziesz używać tylko jednej lampy...
fotopawkas
24-01-2011, 10:28
Według mnie nie ma się nad czym zastanawiać. Jeżeli tylko możliwości finansowe pozwalają kupować firmową dedykowaną i to dotyczy każdego systemu. Tym bardziej, jeżeli będziesz używać tylko jednej lampy...
Ale to tak na serio wg Ciebie, czy utarta porada na wielu forach? Moim zdaniem do zastosowań domowych zarówno jedna jak i druga się nada. Canonowskie 430 "made in China" tak samo dobrze się sprawuje jak i Metzowskie palniczki. Przy czym nie twierdzę, że in China robią źle - bo Canon wszystko ma pod pieczą.
Ja zmieniłem 430EXII na Metza 58 AF-2 - jestem bardzo zadowolony. Spisuje się świetnie i do moich zastosowań ślubno-portretowo-rodzinnych zupełnie wystarcza i jest tańszą alternatywą wzbogaconą o kilka ciekawostek, jak min. dodatkowy mały palnik, którym można rozświetlić cienie powstałe np. na twarzy po odbiciu światła od sufitu czy tym podobne.
Do zastosowań domowych jedna i druga wystarczy. 430-ką zrobiłem 2 śluby i nie było źle. W przypadku tych lamp różnica w cenie jest niewielka, więc z takim zastosowaniem, to już co Pan woli...
ps. Jeszcze nie miałem tego okazji sprawdzić, ale czy przypadkiem 7D nie wyzwala również Metz'a? podobnie jak wyzwalacze Canona? Gdzieś mi się coś podobnego obiło o uszy, ale jak się mylę, to poprawcie. W każdym razie w tym przypadku jedna i druga spisze się wystarczająco.
.
szambonur
24-01-2011, 11:31
Czyli wniosek prosty, skoro twierdzisz że nie ma wielkiej różnicy, to osobiście brałbym jednak canona..., no chyba że np jest różnica w okresie gwarancji, lub cena metz'a jest wyjątkowo korzystna
ps. Jeszcze nie miałem tego okazji sprawdzić, ale czy przypadkiem 7D nie wyzwala również Metz'a? podobnie jak wyzwalacze Canona? Gdzieś mi się coś podobnego obiło o uszy, ale jak się mylę, to poprawcie.
Wyzwala, przynajmniej 58AF-1, więc z 50AF też nie powinno być problemu w slave.
Witam
Przymierzam się do zakupu lampy i stoję przed nie małym jak dla mnie dylematem wyboru "która" rynek jest spory i jest w czym wybierać, jestem amatorem, będzie to moja pierwsza lampa i będę jej używał głównie w domowych warunkach. Najsilniejsze lampy chyba nie będą mi potrzebne.
Mam więc prośbę do użytkowników obeznanych w temacie o pomoc w wyborze.
Pozdrowionka
Łukasz
Ja mając podobny dylemat kupiłem Canona 430EXII, głównie dlatego że był troszkę tańszy od Metza i mogłem mieć go szybciej. Metz jest niby ciut lepszy, ale do amatorskiej zabawy Canon równie dobry.
Natomiast zamiast 580EXII wolałbym Metza 58, dlatego że ma dodatkowy palnik i jest zauważalnie tańszy.
Chciałbym jeszcze dorzucić to co udało mi się dowiedzieć na ten temat do waszej weryfikacji.
Otóż Canon jest odrobinkę słabszy co nie oznacza, że będzie gorzej doświetlał, defakto może być odwrotnie no nie wiem czy jest sens dorzucać canonowi gratis kasę na rozwój technologii, Metz jest bodaj o około 150 PLN tańszy, ciutkę teoretycznie mocniejszy no i nie wiem jak się ma sprawa z palnikiem gdzieś na forum wyczytałem, że jest dość awaryjny (nie będzie mocno eksploatowana przeze mnie), no ale w końcu nie zdobyłby takiej popularności na swojej awaryjności.
ciekawa jest sprawa z drugim palnikiem, ale 50 AF-1 chyba nie jest w nią wyposażony?? ale to chyba nie jest aż tak konieczne.
Wydaje mi się, że troszkę więcej mocy (od przybytku głowa nie boli :-D) za ciut mniejsze pieniądze w jednej najrozsądniejszej alternatywie dla canona będzie dobrze podjętą decyzją??
pozdrowionka
Używałem długo Metz 48 AF-1 (poprzednik 50 AF-1), od roku mam 430ex. Zmieniłem lampę z uwagi na zmianę systemu. Z moich spostrzeżeń:
Metz:
+ bardzie powtarzalny błysk
+ wysuwany odbłyśnik (ta białą wizytówka)
- fatalnie obsługuje się ją przyciskami
Canon
+łatwiejsza obsługa funkcji z poziomu lampy (zoom, moc błysku)
fotopawkas
24-01-2011, 12:39
Czyli wniosek prosty, skoro twierdzisz że nie ma wielkiej różnicy, to osobiście brałbym jednak canona..., no chyba że np jest różnica w okresie gwarancji, lub cena metz'a jest wyjątkowo korzystna
czyli, tak jak napisałem - nie jest wielka różnica do tych zastosowań, więc wybór będzie stanowić tylko kwestia ceny i chęci pozostania w systemie... z gwarancją jest tak, że obaj producenci dają rok. Co do tego, że będzie 50 AF-1 mocniejszy - jak wspomniałem 430 pracowałem na ślubie w w starym kościele, nie było powodów do narzekania. A w domu to już luXus..
druga sprawa...
Metz 50 AF-1 nie jest wyposażony w "kukułkę", co nie oznacza, że pod tym względem cierpi - i 580EX nie ma tego. Jest to czasem przydatny gadżet, przeze mnie wykorzystywany sporadycznie. Kwestia wadliwych palników miała miejsce w starszych seriach 48-ek.
Wyzwala, przynajmniej 58AF-1, więc z 50AF też nie powinno być problemu w slave.
no właśnie.. więc miło.
.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Używałem długo Metz 48 AF-1 (poprzednik 50 AF-1), od roku mam 430ex. Zmieniłem lampę z uwagi na zmianę systemu. Z moich spostrzeżeń:
Metz:
+ bardzie powtarzalny błysk
+ wysuwany odbłyśnik (ta białą wizytówka)
- fatalnie obsługuje się ją przyciskami
Canon
+łatwiejsza obsługa funkcji z poziomu lampy (zoom, moc błysku)
większość ustawień "potrzebnych na bieżąco " można ustawić z poziomu Menu aparatu. prostym rozwiązaniem jest wrzucenie "linka" do Ustawień Lampy Zew. w menu osobistym.
.
Nie bardzo kojarzę co to jest "kukułka" i czy jest to istotne??
fotopawkas
24-01-2011, 13:05
no to właśnie ten mały dodatkowy palnik - przydatne, aczkolwiek da się bez tego żyć.
wygląda tak...
https://canon-board.info/imgimported/2011/01/MZ58AF1PS-1.jpeg
źródło (http://www.pentaxforums.com/accessoryreviews/data/114/MZ58AF1PS.jpeg)
stałem kiedyś przed wyborem canon 430 czy metz48 poużywałem po kilka godzin jedną i drugą... akurat miałem od kogo pożyczyć i... metz mi bardziej siadł w łapie... mam go do dzisiaj i nie ciągnie mnie do zmiany... metz robi na prawdę dobre lampy i zawsze trochę tańsze od canona
dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze, już zdecydowałem się na Metz-a 50 AF-1 to na pewno będzie dobry wybór i oczywiście jak już pomacam i po focę z lampką, opisze swoje wrażenia.
Pozdrowionka
a ja dodam tyle że metza 50 obsługuje się fatalnie. Na pewno kwestia przyzwyczajenia. Mam jeszcze metza 58, tutaj tez psy wieszali na obsłudze ale po kilku dniach cała obsługa wchodzi w krew. Metz trochę pozmieniał w gałkologii obydwu lamp stad moje utrudnienia ale lampki fajne.
Obydwie mam już jakiś czas i odpukać nie widzę problemów z palnikiem, ba nie widzę żadnych problemów w obu przypadkach.
Też się zastanawiałem pomiędzy 430 a 50 ale od mocy głowa nie boli więc wziąłem metza.
pozdr.
Sam stałem przed podobnym wyborem, mimo iż posiadam 380EX potrzebowałem drugiej lampy(domowe studio+plener).Wybór padł na Metz 50 AF-1, która to poza mocą, ceną zakup za 750 czyli ok 100zł taniej niż 430EX II posiada funkcję servo wyzwala się nawet na drugą kurtynę lampą wbudowaną bądź systemową:) odpadł zakup pixeli tr-332 (400zł). Pewnie że lampa będzie pracować na M ale na początek to wystarczy, zawsze można na sanki zapiać i cieszyć sie ETTL II z 50D. W przyszłości napewno Pixel TR-332 i dwa odbiorniki, choć czytałem że Metz i tak dostosuje się do słabszej 380EX lampy.
Hubolsky
25-01-2011, 20:47
Byłem użytkownikiem Metza teraz mam Canona, różnic zbyt wielkich nie zobaczysz. Każdy wybór będzie dobrym.
Metz jest niby ciut lepszy...
Pod jakim względem?
Nie bardzo kojarzę co to jest "kukułka" i czy jest to istotne??
Kukułka to lampa która jest wbudowana w body :)
Wybór między lampami Canon i Metz jest prosty - lampy są porównywalne, idź do sklepu, pomacaj jedną i drugą i kup to, co Ci bardziej odpowiada.
Pod jakim względem?
Jest mocniejszy, i ma wbudowany kartonik, reszta różnic mnie nie interesowała.
...i ma wbudowany kartonik...
Jak sobie odpowiednio wysuniesz płytkę dyfuzora to w 430 EX/EX II także masz taki "wbudowany kartonik".
pawciolbn
27-01-2011, 23:02
Jak sobie odpowiednio wysuniesz płytkę dyfuzora to w 430 EX/EX II także masz taki "wbudowany kartonik".
No chyba troszkę inaczej wygląda odbicie od mniej-przepuszczalnej białej powierzchni nawet tych 10cm2, niż "odbicie" od wysuniętego dyfuzora, który jak sama nazwa i zastosowanie wskazuje jest przepuszczalny. Taniej i prosćiej zastosować kawałek białego "czegoś" (plastik, papier) przyczepianego na rzep do obudowy lampy, ale tu już brniemy w modyfikacje tego i skończy się na bardziej zaawansowanych "wygibasach".
Dyfuzory to mają obydwie lampy, a kartonik tyko w metz'u.
Jak dla mnie to genialna sprawa i bardzo ułatwia pracę (szybko wyciągniesz, szybko schowasz i lampa sama przestawia zoom jak wyciągasz kartonik). Z efektów końcowych (zdjęcia) bardziej mi metz odpowiadał.
Wybrałem lampke canona głównie ze względu na łatwość odsprzedaży.
No chyba troszkę inaczej wygląda odbicie od mniej-przepuszczalnej białej powierzchni nawet tych 10cm2, niż "odbicie" od wysuniętego dyfuzora, który jak sama nazwa i zastosowanie wskazuje jest przepuszczalny.
Zgadza się, jednakże jeżeli nie mamy do dyspozycji "białego kartonika" płytka dyfuzora może być jego "substytutem" - testowałem tą konfigurację wielokrotnie i tragedii nie ma.
Witam ponownie
Wczoraj zakupiłem lampę Metz 58 AF-2 ponieważ nie potrafiłem znaleźć konsensusu pomiędzy 430 EX II, a 50 AF-1 postanowiłem dorzucić i kupić mocniejszego Metz-a.
Moje pytanie brzmi następująco: lampę będę odbierał jutro, pofatyguję się do sklepu z własnym korpusem żeby lampę podpiąć i sprawdzić i tu mam problem bo dotychczas miałem styczność tylko z lampą Canon-a zapewne dam radę podpiąć ją i uruchomić, bo nie trudno będzie znaleźć przełącznik ON/OFF, no ale co dalej, szukałem jakichś materiałów, instrukcji obsługi w sieci, ciężko a właściwie to nic po polsku nie znalazłem :-(
Podpowiedzcie co sprawdzić z takiego podstawowego testu w sklepie żeby stwierdzić, że wszystko jest ok i jak to uruchomić??
Chciałbym dodać, niezbędne są dla mnie te informacje bo w domu będzie na mnie czekał mój 9więcio miesięczny syn i muszę szybko ewakuować się do domu :D
Za wszelakie info z góry wielkie dzięki
Witam
Pozwolę się podłączyć bo mam mały dylemat co do zakupu lampy.
Pytanie do posiadaczy ... Co stracę jeśli chodzi o wykorzystanie możliwości, jeśli kupie Metza 50 AF-1 w porównaniu z zakupem Canona 430EXII bo tylko te dwie lampy wytypowałem do zakupu.
Lampa ma współpracować z Canonem 50D
A może nic nie stracę tylko zyskam , podoba mi się w Metzu możliwość zdalnego wyzwalania poprzez lampę body 50D , Czy na pewno to zadziała ?
A co z innymi funkcjami , może ktoś ma w takiej konfiguracji tzn canon 50D i Metz 50 AF-1 , byłbym wdzięczny za opinnie.
Pozdrawiam Wojtek
podoba mi się w Metzu możliwość zdalnego wyzwalania poprzez lampę body 50D , Czy na pewno to zadziała ?
Działać, to działa na pewno. Chociaż powiem Ci szczerze, że po pewnym czasie (u mnie 2 tygodnie) dojdziesz do wniosku, że lepiej byłoby Ci dokupić yongnuo i wyzwalać je za pomocą metza niżeli lampą wbudowaną.
Ja zrezygnowałem z metza, bo mi strasznie przepalał. Pieniądze wróciły i od razu poszły na remont - no i ciułam na 430EX2 ;)
Żeby już nie tworzyć kolejnego tematu zapytam tutaj. Jako, że wymieniłem swoje wyzwalacze na Pixel King z E-TTL muszę również wymienić lampę manualną YN460II na coś bardziej zautomatyzowanego. Stoję przed wyborem C430EXII(999zł) albo M50-AF1(850zł). Czy warto jest dopłacać do Canona? Oraz czy Kingi mając dwie różne lampy na dwóch odbiornikach nie ogłupieją? Dzięki za podpowiedź.
Żeby już nie tworzyć kolejnego tematu zapytam tutaj. Jako, że wymieniłem swoje wyzwalacze na Pixel King z E-TTL muszę również wymienić lampę manualną YN460II na coś bardziej zautomatyzowanego. Stoję przed wyborem C430EXII(999zł) albo M50-AF1(850zł). Czy warto jest dopłacać do Canona? Oraz czy Kingi mając dwie różne lampy na dwóch odbiornikach nie ogłupieją? Dzięki za podpowiedź.
Używałem krótko 430EX II, a teraz mam Metza 50 AF-1. Tyle że zawsze tylko na aparacie.
Canon jest mniejszy i ciut poręczniejszy, ale w sumie pomijalne.
Do Metza nie dostałem podstawki, ani pokrowca co mnie jednak negatywnie zaskoczyło.
Canon ma lepsze mocowanie, w Metzu trzeba po staremu dokręcać śrubę, oba mocowania i tka są IMHO gorsze od Sony, ale jednak Canon 430 II ma wygodniejsze.
Metz ma wbudowany biały odbłyśnik.
Generalnie lampy bardzo porównywalne.
Mam wrażenie że Canon się szybciej ładuje i potrafi błysnąć także wtedy gdy nie jest jeszcze do końca naładowany, Metz chyba tego nie umie.
Przy okazji:
Czy w twoim 50 af-1 blokada działa tylko dla położenia na wprost?
Bo mnie irytuje w tej lampie , że jak zakładam lightspira(ten trochę waży) to zdarza się że przy manewrowaniu, palnik pod wpływem ciężaru rozpraszacza opuszcza się.
Jak to się ma do 430 EX?
Pozdrawiam
Przy okazji:
Czy w twoim 50 af-1 blokada działa tylko dla położenia na wprost?
Bo mnie irytuje w tej lampie , że jak zakładam lightspira(ten trochę waży) to zdarza się że przy manewrowaniu, palnik pod wpływem ciężaru rozpraszacza opuszcza się.
Jak to się ma do 430 EX?
Pozdrawiam
Blokada działa tylko na wprost.
W 430EX II chyba też tak było, ale pewny nie jestem, a nie mam jak sprawdzić teraz.
savage67
05-01-2012, 12:03
430EXII ma blokadę : 45, 60, 75 stopni.
Czy metz 50 AF-1 działa z radiówkami np. RF-603? W instrukcji są wymienione wszystkie metze oprócz 50 ...
misio1399
29-04-2013, 10:05
hmmm moj metz przepalal mi wszystkie zdjecia jednak co systemowe lampy to systemowe :))