PDA

Zobacz pełną wersję : Zaczernione rogi zdjęcia

Jago
16-01-2011, 23:11
W moim 450D przez okres 3-ch lat użytkowania zdarzyło mi się 3-4 razy (nagle i bez żadnego powodu), że na zrobionych zdjęciach wszystkie cztery rogi były lekko „ucięte” na czarny kolor. Czyszczenie automatyczne matrycy nie dawało efektu. Dopiero jak kilkakrotnie uniosłem i upuściłem lustro defekt ten mijał. Niestety nie mogę wkleić żadnego przykładu, gdyż te zdjęcia albo wykasowałem albo obciąłem te rogi podczas obróbki. Dodaję, że nie używałem żadnych konwerterów, składanych osłon przeciwsłonecznych i etc. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy :?: Dziękuję za odpowiedzi.

MariuszJ
16-01-2011, 23:16
Miałeś zaczernione rogi niezależnie od ustawienia przysłony, odległości ostrzenia, zoomu, założenia-zdjęcia filtru lub osłony przeciwsłonecznej? Jeżeli tak, to ja Ci niestety nie pomogę...

Jago
16-01-2011, 23:21
Miałeś zaczernione rogi niezależnie od ustawienia przysłony, odległości ostrzenia, zoomu, założenia-zdjęcia filtru lub osłony przeciwsłonecznej? Jeżeli tak, to ja Ci niestety nie pomogę...

Rogi były zaczernione niezależnie od ustawień oraz odległości ostrzenia i zoomu. Ponadto ten sam co zawsze filtr UV i oryginalna osłona przeciwsłoneczna.

MariuszJ
16-01-2011, 23:42
Mogę Ci tylko powiedzieć, że nie widzę możliwości aby przyczyna leżała w aparacie.

Parteq
16-01-2011, 23:49
Prosciej byloby gdybys pokazal to zdjecie.
Jezeli je jeszcze masz.

Jago
16-01-2011, 23:49
Mogę Ci tylko powiedzieć, że nie widzę możliwości aby przyczyna leżała w aparacie.

Całkiem możliwe chociaż nie wyświetlał mi się żaden błąd. Niestety akurat w momencie jak mi zaczerniło rogi, to miałem tylko przy sobie jeden obiektyw (17-85) i nie miałem możliwości podpiąć do sprawdzenia innego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Prosciej byloby gdybys pokazal to zdjecie.
Jezeli je jeszcze masz.

Nie pokażę, gdyż jak szybciej napisałem: Niestety nie mogę wkleić żadnego przykładu, gdyż te zdjęcia albo wykasowałem albo obciąłem te rogi podczas obróbki. A pytam się z ludzkiej ciekawości - kto pyta nie błądzi :wink:

dinderi
16-01-2011, 23:54
Nie założyłeś przypadkiem osłony przeciwsłonecznej na obiektyw w nieprawidłowy sposób?

Jago
17-01-2011, 00:08
Nie założyłeś przypadkiem osłony przeciwsłonecznej na obiektyw w nieprawidłowy sposób?

Nie. Jak już szybciej napisałem wszystko było OK a w pewnym momencie nieoczekiwanie pojawiło się te zaczernienie. Założonej oryginalnej osłony nawet nie dotykałem.

ozzman1
17-01-2011, 00:20
Mi cos takiego zdazylo sie, jak nakrecilem filtr polowkowy na filtr UV. W sumie oprawki filtra mialy moze z centymetr albo minimalnie wiecej, ale to wystarczylo, zebym na 17mm mial zaczernione nogi

Jago
17-01-2011, 00:39
Mi cos takiego zdazylo sie, jak nakrecilem filtr polowkowy na filtr UV. W sumie oprawki filtra mialy moze z centymetr albo minimalnie wiecej, ale to wystarczylo, zebym na 17mm mial zaczernione nogi

Jak oprawka filtru (ów) miała ponad 1 cm to jest normą takie coś (tak samo miałem w przypadku składanej osłony gumowej). Tylko u mnie pojawiło się to tylko niczym przelotny deszcz.

dinderi
17-01-2011, 01:09
Pitolenie o Szopenie. Bez zdjęć, to dywagacje bez sensu.

Jago
17-01-2011, 01:47

Może i pitolenie. Spytałem się tylko.

mxw
17-01-2011, 02:13
miałem tylko przy sobie jeden obiektyw (17-85)
jaka jest fabryczna osłona na to szkło?
bo jeżeli tulipan, to po prostu niepostrzeżenie obróciłeś go o kilka stopni. 8-)
zdarza się.

i to pięknie, poetycko, podsumowuje niniejszy wątek :wink:

Jago
17-01-2011, 02:21
jaka jest fabryczna osłona na to szkło?
bo jeżeli tulipan, to po prostu niepostrzeżenie obróciłeś go o kilka stopni. 8-)
zdarza się.

i to pięknie, poetycko, podsumowuje niniejszy wątek :wink:

Poezja sama w sobie ........ ;-) ....... na tulipanka nawet się nie patrzyłem ;-)

mxw
17-01-2011, 02:24
na tulipanka nawet się nie patrzyłem ;-)
no to do roboty: weź teraz aparat, obróć tulipanka nieprawidłowo (np. o 45 stopni), zrób kilka zdjęć na 17 mm i powiedz nam, czy to jest ten efekt UFO, o którym chciałeś nam opowiedzieć :wink:
możesz wtedy nawet załączyć jakieś foty dla potomnych.

Jago
17-01-2011, 12:05
no to do roboty: weź teraz aparat, obróć tulipanka nieprawidłowo (np. o 45 stopni), zrób kilka zdjęć na 17 mm i powiedz nam, czy to jest ten efekt UFO, o którym chciałeś nam opowiedzieć :wink:
możesz wtedy nawet załączyć jakieś foty dla potomnych.

Jak powiedziałeś tak zrobiłem. Rzeczywiście przy niedokręconym tulipanie występuje taki efekt - zaczernione są jednak tylko dwa rogi (od dłuższych końcówek osłony) i mają one kształt okręgu. U mnie zaczernione były wszystkie cztery i mniej więcej te zaczernienia mają kształt trójkątny (linia prosta).
Chyba jednak to nie jest to o czym myślałeś. W każdym razie dzięki za wskazówkę - o tulipanku będę pamiętać :wink:

mxw
17-01-2011, 18:01
Jak powiedziałeś tak zrobiłem. Rzeczywiście przy niedokręconym tulipanie występuje taki efekt - zaczernione są jednak tylko dwa rogi (od dłuższych końcówek osłony) i mają one kształt okręgu.
zgadza się. 8-)

U mnie zaczernione były wszystkie cztery i mniej więcej te zaczernienia mają kształt trójkątny (linia prosta).
no to jednak UFO... :wink:

szkoda, że skasowałeś. gdyby to były prostokątne obcięcia, to można by podejrzewać błąd zapisu albo karty, ale trójkątne? :roll:

Quise
17-01-2011, 22:48
Miałem podobną sytuację gdy pierwszy raz rozkręcałem T 17-50 do wyczyszczenia, jak składałem go do kupy to źle założyłem zewnętrzną soczewkę, nie zwróciłem na to kompletnie uwagi i przy zakładaniu tulipana i robieniu zdjęcia wychodziły czarne dwa przeciwległe sobie rogi zdjęcia.

jacoll
18-01-2011, 00:01
podpisuje sie pod tym, w 100% to jest to

kuzi4
22-01-2011, 13:48
Jedyne co pozostaje to poczekać na sample. Jeżeli powtórzy Ci się problem to nie zwlekaj tylko wrzuć zdjęcia.