Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 55-250, zdjęcie nieostre i poruszone.

igic
16-01-2011, 16:26
Witam
Niedawno zakupiłem Canona 500 z obiektywem 55-250. Niestety w czasie eksploatacji aparat mi upadł z około 0,5m na gumę i domyślam się, że to może być przyczyną mojej usterki. Po upadku zauważyłem, że w większości zdjęć prawa strona jest nieostra i poruszona. Czasami to samo występuje po lewej i po prawej stronie jednocześnie. Czyli na podsumowanie środek jest ostry, prawa strona albo obie naraz są nieostre, poruszone i czasami zamydlone. Słyszałem, że jest to usterka obiektywu, ale chciałbym się upewnić co się zepsuło - obiektyw czy body? I teraz pytanie brzmi czy da się to naprawić, jaki to rodzaj naprawy i jaki mniej więcej koszt?
Z góry dziękuję.

Kolaj
16-01-2011, 16:30
Raczej obiektyw a nie body. Wycena naprawy na Żytniej jest nieodpłatna. Tutaj na forum to wróżenie z fusów.

MariuszJ
16-01-2011, 16:31
Obstawiam stabilizację w obiektywie.

Koszty ustalisz z Żytnią.

igic
16-01-2011, 22:31
Wielkie dzięki za pomoc ;) Z Żytniej chyba jednak zrezygnuję i poszukam czegoś innego.

MacGyver
16-01-2011, 22:43
Wielkie dzięki za pomoc ;) Z Żytniej chyba jednak zrezygnuję i poszukam czegoś innego.
Dlaczego? Ten serwis ma normalne rynkowe ceny. Dla przykładu: wymiana przycisku wyzwalania migawki w 20/30/40 D o koszt ok 160 zł (+ wysyłka w obie strony, czyli ok. 30 zł) a rzemieślnik we Wrocławiu krzyczy za to 240 zł + cena części (ok 25 - 30 zł) :-)

tarant
16-01-2011, 23:00
Ten obiektyw ma tendencje do takich rzeczy. To pewnie niestabilny tubus bardziej niż stabilizacja. Przeczytaj snobie jego test, bodaj na optycznych. U mnie coś takiego pojawia się raz na jakiś czas. W międzyczasie zdjęcia są super...

Heilsberg
16-01-2011, 23:02
Chyba chciałeś napisać "sobie" a nie "snobie" bo nie wiem czemu miałbyś koledze nawrzucać.

tarant
16-01-2011, 23:18
Aale siara. Tak to jest jak się pisze na laptopowej klapitrze.....
SOBIE
A swoja drogą - obiektyw ten nie jest dla snobów, zaiste.

mxw
17-01-2011, 02:07
środek jest ostry, prawa strona albo obie naraz są nieostre, poruszone i czasami zamydlone
coś się przesunęło w obiektywie - najprawdopodobniej coś w układzie stabilizacji.

jak koledzy radzą - najlepiej wysłać na diagnozę na żytnią.
a jeżeli nie żytnia - to gdybyśmy wiedzieli skąd piszesz - to byśmy pewnie coś doradzili :roll:

Dla przykładu: wymiana przycisku wyzwalania migawki w 20/30/40 D o koszt ok 160 zł
chwila, chwila - MacGyver - koszt wymiany spustu na żytniej to 10 zł (słownie: dziesięć złotych robocizna razem z częściami) - zakładając, że mają już rozebrany aparat (np. przy okazji wymiany migawki).
niemniej jednak bez rozebranego aparatu to faktycznie będzie 160 zł.

a transport w obie strony kurierem to obecnie wg żytniej koszt ~42 zł brutto.

Tak to jest jak się pisze na laptopowej klapitrze....
nie narzekaj na laptopową. spróbuj pisać z komórki :twisted:

igic
17-01-2011, 07:47
Wiem, wiem, że ten obiektyw ma tendencję do takich rzeczy ;) Ale bądź co bądź za tą w stosunku do ceny moim zdaniem jest dobrym obiektywem :)
Kolego tarant? Raz na jakiś czas? I co z tym robisz? Jakie naprawy i jakie koszty? ;> A za snoba w żadnym wypadku się nie obrażam :D
Jeśli chodzi o Żytnią to słyszałem nie najlepsze opinie, dlatego wolę nie oddawać tam mojego szkła. A jestem z Warszawy, więc pod tym względem Żytnia to dla mnie nie problem ;)

MacGyver
18-01-2011, 17:12
Jeśli chodzi o Żytnią to słyszałem nie najlepsze opinie, dlatego wolę nie oddawać tam mojego szkła. A jestem z Warszawy, więc pod tym względem Żytnia to dla mnie nie problem ;)
Chcesz to próbuj gdzie indziej, ale mnie by było szkoda czasu. Autoryzowany jest jeszcze Fototronik (http://www.fototronik.com.pl/) ale o nim też niektórzy źle piszą.

OrzelPiotr
18-01-2011, 17:40
Można też samemu spróbować :] przynajmniej będziesz maił pełny wgląd w naprawę... no i ewentualną satysfakcję.

Saapcio
18-01-2011, 19:44
Witam serdecznie.

Zwykle opinie wystawiają niezadowoleni klienci. Spróbuj sam to się przekonasz. Wycena jak napisał MacGyver nieodpłatna a doświadczenie bezcenne.

Pozdrawia omijający Fototronik'a (:evil:) szerokim łukiem.

fleder
18-01-2011, 20:19
Wnioskując z opisu wypadku z pierwszego postu, moim zdaniem nastąpiło lekkie przemieszczenie jednej z soczewek wewnątrz obiektywu. Nierzadko powodem nieostrości pewnej części zdjęcia jest takie właśnie przemieszczenie spowodowane upadkiem bądź uderzeniem. Ja bym oddał do serwisu, nie wiem czy dobrze pamiętam, usługa tego rodzaju zwie się kolimacją (o ile jest możliwa w obiektywie o budowie refrakcyjnej, przeważnie kolimowało się lustrzane). 55-250 to całkiem fajne szkiełko i warto je naprawić (oczywiście za rozsądne pieniądze). Wiele niezłych fot zrobiłem swoim egzemplarzem i nawet przyzwyczaiłem się do niego do tego stopnia, że przerobiłem bagnet na EF by pasował do 1D. Ostrzył bajecznie szybko, dawał radę nawet stadu gołębi w trybie servo. Na 40d dobrze służył na koncertach. Sprzedałem go po kupnie 70-200L...