Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Canon 55-250, zdjęcie nieostre i poruszone.

Mieszany widok

Domyślnie Canon 55-250, zdjęcie nieostre i poruszone.

Witam
    Niedawno zakupiłem Canona 500 z obiektywem 55-250. Niestety w czasie eksploatacji aparat mi upadł z około 0,5m na gumę i domyślam się, że to może być przyczyną mojej usterki. Po upadku zauważyłem, że w większości zdjęć prawa strona jest nieostra i poruszona. Czasami to samo występuje po lewej i po prawej stronie jednocześnie. Czyli na podsumowanie środek jest ostry, prawa strona albo obie naraz są nieostre, poruszone i czasami zamydlone. Słyszałem, że jest to usterka obiektywu, ale chciałbym się upewnić co się zepsuło - obiektyw czy body? I teraz pytanie brzmi czy da się to naprawić, jaki to rodzaj naprawy i jaki mniej więcej koszt?
    Z góry dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Raczej obiektyw a nie body. Wycena naprawy na Żytniej jest nieodpłatna. Tutaj na forum to wróżenie z fusów.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Obstawiam stabilizację w obiektywie.

Koszty ustalisz z Żytnią.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Wielkie dzięki za pomoc Z Żytniej chyba jednak zrezygnuję i poszukam czegoś innego.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igic Zobacz posta
    Wielkie dzięki za pomoc Z Żytniej chyba jednak zrezygnuję i poszukam czegoś innego.
    Dlaczego? Ten serwis ma normalne rynkowe ceny. Dla przykładu: wymiana przycisku wyzwalania migawki w 20/30/40 D o koszt ok 160 zł (+ wysyłka w obie strony, czyli ok. 30 zł) a rzemieślnik we Wrocławiu krzyczy za to 240 zł + cena części (ok 25 - 30 zł) :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ten obiektyw ma tendencje do takich rzeczy. To pewnie niestabilny tubus bardziej niż stabilizacja. Przeczytaj snobie jego test, bodaj na optycznych. U mnie coś takiego pojawia się raz na jakiś czas. W międzyczasie zdjęcia są super...
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Chyba chciałeś napisać "sobie" a nie "snobie" bo nie wiem czemu miałbyś koledze nawrzucać.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Aale siara. Tak to jest jak się pisze na laptopowej klapitrze.....
    SOBIE
    A swoja drogą - obiektyw ten nie jest dla snobów, zaiste.
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igic Zobacz posta
    środek jest ostry, prawa strona albo obie naraz są nieostre, poruszone i czasami zamydlone
    coś się przesunęło w obiektywie - najprawdopodobniej coś w układzie stabilizacji.

jak koledzy radzą - najlepiej wysłać na diagnozę na żytnią.
    a jeżeli nie żytnia - to gdybyśmy wiedzieli skąd piszesz - to byśmy pewnie coś doradzili

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Dla przykładu: wymiana przycisku wyzwalania migawki w 20/30/40 D o koszt ok 160 zł
    chwila, chwila - MacGyver - koszt wymiany spustu na żytniej to 10 zł (słownie: dziesięć złotych robocizna razem z częściami) - zakładając, że mają już rozebrany aparat (np. przy okazji wymiany migawki).
    niemniej jednak bez rozebranego aparatu to faktycznie będzie 160 zł.

a transport w obie strony kurierem to obecnie wg żytniej koszt ~42 zł brutto.

Cytat Zamieszczone przez tarant Zobacz posta
    Tak to jest jak się pisze na laptopowej klapitrze....
    nie narzekaj na laptopową. spróbuj pisać z komórki
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Wiem, wiem, że ten obiektyw ma tendencję do takich rzeczy Ale bądź co bądź za tą w stosunku do ceny moim zdaniem jest dobrym obiektywem
    Kolego tarant? Raz na jakiś czas? I co z tym robisz? Jakie naprawy i jakie koszty? ;> A za snoba w żadnym wypadku się nie obrażam
    Jeśli chodzi o Żytnią to słyszałem nie najlepsze opinie, dlatego wolę nie oddawać tam mojego szkła. A jestem z Warszawy, więc pod tym względem Żytnia to dla mnie nie problem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów