Zobacz pełną wersję : 350d chwilowe problemy - nic poważnego:)
Nagle, bez żadnych sygnałów ostrzegawczych mój 350d padł! W czasie dzisiejszej sesyjki w domu po prostu przestał robić zdjęcia:(. Nie działa AF, po przełączeniu na MF też nie da się zrobić zdjęcia. Wygląda jakby migawka się zepsuła??? Co więcej czasami kółko nastaw też jakby nie wysyła sygnału o zmianie nastaw - np w av kręcę a przysłona się nie zmienia itp. Dodatkowo w wizjerze pusto - pasek wyświetlający parametry zniknął! Czy ktoś miał kiedyś podobne przejścia? W sumie to mi wszystko jedno - bo i tak muszę wysłać aparat na Żytnią ale tak się zastanawiam na ile poważna jest to usterka?
Aparat na gwarancji od polskiego dystrybutora - więc naprawią gratis ale mam pytanie jakiego kuriera wezwać - czy to wszystko jedno czy tez Canon ma jakiegoś wyznaczonego kuriera dla takich przesyłek?
PS. Oczywiście sprawdzałam obiektyw - na innym body działa, a do 350 podpięłam 3 rózne obiektywy i z kazdym to samo!:(((
Jaki aparat miał przebieg? Tzn. ile zdążyłeś zrobić zdjęć?
moze sprobuj go wyresetowac najpierw w menu a pozniej wyjac baterie na ~3 min..
Mi Canon kazał wysyłać DHL aka Servisco
moze sprobuj go wyresetowac najpierw w menu a pozniej wyjac baterie na ~3 min..
Obydwie baterie.
Jac,
ja Cię ozłocę! Nie resetowałam (na czym resetowanie polega? - clear settings?) za to wyjęłam baterię na 3 sekundy włożyłam ponownie i gra! Sprawdzała kilkakrotnie i działa. Działa z wszystkimi obiektywami! Dzięki serdeczne i duży buziak:)
Ufff ulżyło, bo ciśnienie mi skoczyło momentalnie jak przestał działać. Ale powiedzcie czy to czasem nie jest jakiś objaw początkowy sygnalizujący zbliżającą się usterkę??? Tak teraz skojarzyłam, że dzisiaj przekładałam z aparatu grip tzn. najpierw był z gripem a potem bez - ale bez gripa zrobił jakieś 50 fotek i przy 51 odmówił współpracy, bateria naładowana na maks!
Przebieg:6411
Dzięki za tak błyskawiczny odzew i pomoc!
TOKIN(ka)
Robson01
12-12-2005, 00:22
Jak kupiłeś w "normalnym" sklepie to zanieś do nich. Czym oni wyślą to już ich problem.
Robson01
12-12-2005, 00:24
O widzę że pisaliśmy w tym samym czasie więc mój poprzedni post jest nieaktualny. Cieszę się że wszystko gra.:-)
Jac,
ja Cię ozłocę! Nie resetowałam (na czym resetowanie polega? - clear settings?) za to wyjęłam baterię na 3 sekundy włożyłam ponownie i gra! Sprawdzała kilkakrotnie i działa. Działa z wszystkimi obiektywami! Dzięki serdeczne i duży buziak:)
Spox 8)
Ufff ulżyło, bo ciśnienie mi skoczyło momentalnie jak przestał działać. Ale powiedzcie czy to czasem nie jest jakiś objaw początkowy sygnalizujący zbliżającą się usterkę???
to jest objaw niedoskonalosci programow w urzadzeniach, niedlugo wszystko sie bedzie zawieszac, nawet odkurzacz albo suszarka... M$ rzadzi :-) powinnni do wszystkiego dodawac taka klawiaturke trzy guzikowa :-) [ctr+alt+del]
powinnni do wszystkiego dodawac taka klawiaturke trzy guzikowa :-) [ctr+alt+del]
tja...
https://canon-board.info/imgimported/2005/12/mskeyb-1.jpg
źródło (http://akustyk.kk.e-wro.pl/mskeyb.jpg)
poniekad, do aparatu dzialajacego pod DOS-em, to ta hipoteza staje sie niebezpiecznie prawdziwa :mrgreen:
dokladnie o tej klawiature myslalem ale nie moglem jej wygooglac :mrgreen:
Co więcej czasami kółko nastaw też jakby nie wysyła sygnału o zmianie nastaw - np w av kręcę a przysłona się nie zmienia itp.
Tez tak mam czasem z moim 350D..... :( Z 4 razy tak mialem.... spotkal sie ktos z tym na jakis forach ??? Z gory thx za info!
Nagle, bez żadnych sygnałów ostrzegawczych mój 350d padł! ...wyjęłam baterię na 3 sekundy włożyłam ponownie i gra! ... czy to czasem nie jest jakiś objaw początkowy sygnalizujący zbliżającą się usterkę???...
Przyczynę dobrze określił Jac w słowach: "to jest objaw niedoskonalosci programow w urzadzeniach, niedlugo wszystko sie bedzie zawieszac"
Jeśli masz ten aparat dość długo, to zainteresowałbym się na Twoim miejscu, czy moze w międzyczasie wyszła jakaś nowa wersja softu od Canona.
Albo nawet nie sprawdzając zainstalowac najnowszy dostępny:
http://web.canon.jp/Imaging/eosdigital2/e3kr2_firmware-e.html
Mnie powiesił się w ten sposób raz, na początku. Reset "bateryjny" pomógł, i jak na razie wszystko działa ok. Przebieg ok 11 000 "kliknięć"
Mam najnowszy firmaware więc nie mam chyba czego ściągać. To kółko nastaw tak mi odmówiło współpracy tylko raz - wczoraj - jak cały aparat stanął. Po wyjęciu i wsadzeniu baterii działa znowu OK.
TOKIN(ka)
Janusz Body
12-12-2005, 17:36
tja...
https://canon-board.info/imgimported/2005/12/mskeyb-1.jpg
źródło (http://akustyk.kk.e-wro.pl/mskeyb.jpg)
poniekad, do aparatu dzialajacego pod DOS-em, to ta hipoteza staje sie niebezpiecznie prawdziwa :mrgreen:
No tego... Panowie Elektronicy - to powinna być klawiatura, która to Ctrl+Alt+Delete miałaby w JEDNYM klawiszu. Trzy to już perwersja ;-)
Janusz
Tomasz Golinski
12-12-2005, 19:58
No tego... Panowie Elektronicy - to powinna być klawiatura, która to Ctrl+Alt+Delete miałaby w JEDNYM klawiszu. Trzy to już perwersja ;-)
Janusz
Czyżby brzytwa, przepraszam za wyrażenie, Ockhama?
Mam najnowszy firmaware więc nie mam chyba czego ściągać. To kółko nastaw tak mi odmówiło współpracy tylko raz ...
Jeśli na tym się skończy to OK. Jednak gdyby się powtarzało, to i tak bym zainstalował na nowo soft (choćby ten sam).
Windows też przecież instalujesz nieraz ten sam ponownie, no nie? :-D
Spox 8)
to jest objaw niedoskonalosci programow w urzadzeniach, niedlugo wszystko sie bedzie zawieszac, nawet odkurzacz albo suszarka... M$ rzadzi :-) powinnni do wszystkiego dodawac taka klawiaturke trzy guzikowa :-) [ctr+alt+del]
nie wiem o co ci chodzi jak masz sprawny Komputer to winda sie nie wiesza ... (najczęściej wina uszkodzonego RAM) ... to takie stare stereotypy..
moj sie nie zawiesił od 1 roku i nie był przeinstalowany w zasadzie nie pamiętam czy wogóle sie wiesza od kiedy jest SP2 dla windy
pracowałem w studiu na PC obok facio na makówce ...resetował kompa 3x dziennie...
nie wiem o co ci chodzi ....[ciach]...pracowałem w studiu na PC obok facio na makówce ...resetował kompa 3x dziennie...
no to wiesz o co chodzi czy nie wiesz? i co to ma wspolnego z tym ze 350d sie powiesil i pomogl reset?
EOT
no to wiesz o co chodzi czy nie wiesz? i co to ma wspolnego z tym ze 350d sie powiesil i pomogl reset?
EOT
A przeczytałeś ostatnie kilka postów ??
aa bo to dokładnie jest do twojego postu z 1 strony.... interesujące.
Jednak gdyby się powtarzało, to i tak bym zainstalował na nowo soft (choćby ten sam).
I niby dlaczego to ma pomoc?
I niby dlaczego to ma pomoc?
Czy naprawdę nigdy nie reinstalowałeś systemu baź jakiegoś programu gdy komputer się wieszał?
Czy naprawdę nigdy nie reinstalowałeś systemu baź jakiegoś programu gdy komputer się wieszał?
Czy naprawde myslisz, ze system embedded, sa porownywalne z typowym PC'tem?
Tomasz Golinski
16-12-2005, 22:22
Post nr 6 sugeruje, że pewne podobieństwo jest.
Post nr 6 sugeruje, że pewne podobieństwo jest.
No jest. Ktos napisal kawalek softu, i ten soft nie jest wolny od bledow. Tyle i nic wiecej.
W przeciwienstwie do PC'ta w systemach embedded zazwyczaj nie zapisuje sie nic w flash'u - do przechowywania danych sluzy RAM i EEPROM. Przepisanie softu w flash'u nie zmienia absolutnie nic.
rysiaczek
18-12-2005, 12:32
Do adminów i autorki wątku - może by tak zmienić tytuł?? Bo raczej nietrafiony, jak się później okazało, a trwoży mnie za każdym nowym postem w wątku;)
Michal-Czuba
19-12-2005, 01:36
Zdarzyło mi się chyba ze 2 razy, że 300d odmówił posłuszeństwa i okazał się nagle, bez niczego - wyłączony. Okazało się ... że nie domykała się klapka od baterii, ot, coś weszło (paproszek) pod zawias :)
Tomasz Golinski
19-12-2005, 01:38
Klapka mi się potrafi czasem sama uchylić... A do tego ostatnio guzik się przycina. Choć dziś na mrozie się trochę rozruszał.
Eureka !!!! Żonie ja bym też baterie na 3 minuty wyjął, ale nie wiem ile paluszków mam szukać (nie znam jej napięcia). To jest w "temacie" bo kiedyś była całkiem 35, i to D.... (przepraszam, nie mogłem się opanować, aby tego nie napisać) Więcej nie będę. :-)
Broncobilly
09-03-2006, 18:17
a nie lepiej w jej przypadku zastosować grubsze paluszki ? no chyba że gripa nie ma :-(
do aparatu dzialajacego pod DOS-em, to ta hipoteza staje sie niebezpiecznie prawdziwa :mrgreen:
350D dziala juz z innym systemem embeeded niz 300D. 300D dziala pod DOS'em.:shock:
Nie sądziłam że jeszcze ktoś wygrzebie ten wątek ale okazuje się że jednak tak... Zatem zmieniłam tytuł całego wątku żeby nie siać paniki:mrgreen:
Od tamtej chwilowej usterki aparat śmiga jak należy (tfu, tfu, odpukać w niemalowane itp, itd!)
TOKIN
Zatem zmieniłam tytuł całego wątku żeby nie siać paniki:mrgreen:
Optymistka :twisted: . To na jaki tytul chcesz zmienic? :roll: (widze, tylko chce potwierdzenie).
No chciałam zmienić ale zmienił się tylko "podtytuł" - widać kto inny to musi zrobić ...
No juz juz... done as requested 8)
350D dziala juz z innym systemem embeeded niz 300D. 300D dziala pod DOS'em.:shock:
a to nie wiedzialem. dzieki za info! masz gdzies moze wiecej szczegolow na ten temat?