PDA

Zobacz pełną wersję : Zdradziłam Nikona, pokochałam 5D mark II POMOCY

reniatka266
08-01-2011, 23:03
Witam,

Na wstępie witam wszystkich forumowiczow Canona i bardzo dziękuje za tę markę. Po 5 latach uzytkowania i zabawy nikonem d70s + 50 1.4 AF , 18-55 , tele i SB-800, stałam się posiadaczką tego wszystkiego co jest w moim podpisie...i jest to moja pierwsza zdrada w zyciu i jakże przyjemna :)
Pierwsza fascynacja tym sprzętem była na zasadzie oswojenia się, w przybliżeniu jak kot do psa...bałam sie go dotykać, nosic itd. Ok. Minęło juz troszke czasu, zrobilam kilka fajnych ujęć ale przeciez to za mało by moc powiedzieć, że w miarę poznałam ten sprzęt. Pytajac zaprzyjaznionych fotografow o pomoc w ustawieniach, w pobieraniu fajnych wtyczek do PSów , spotykalam sie z dziwna zazdroscia ? zawiścią ? oburzeniem ? nie wiem dlaczego...myślałam, że ktoś chętnie pochwali sie swoją wiedzą nawet po to by błysnąć. Dobrze ze ludzie stworzyli fora, dlatego tu jestem.
Bardzo chciałabym się odwdzięczyć za wszelką pomoc w moim temacie.
a oto kilka pytan:

1.Co na wstępie musze pozmieniać w podstawowych ustawieniach puszki 5D mark II ( najpierw chce sie na niej skupic)
2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory
( mam lightrooma)
3. Posiadajac monitor LG full HD, chcialabym go skalibrowac ? nie wiem czy powinnam pytac na moim poziomie o to.
4. Jaka najlepsza karta graficzna, licze sie z wymiana 7 letniego kompa (oprocz tego posiadam laptopa niby do grafiki, w razie potrzeby podam parametry)

Bardzo dziękuję juz teraz. Będe miała wobec Was dług wdzięczności :)

czornyj
08-01-2011, 23:13
1. Nic - poprawnie ustaw ostrość i ekspozycję, fotografuj w RAW.
2. Lightrooma!
3. Zacznij od tego, by solidnie go przyciemnić. Kalibracja bez sensora to już niestety ciężka sprawa.
4. Byle jaka - a jeśli masz nowego lapka, podłącz do niego monitor i do dzieła. Do obróbki zdjęć nie trzeba infernalnych mocy obliczeniowych.

arturs
08-01-2011, 23:19
Witam,

Na wstępie witam wszystkich forumowiczow Canona i bardzo dziękuje za tę markę.

Witamy..
a za markę Canon trzeba Canonowi dziękować a nie nam ;)

1.Co na wstępie musze pozmieniać w podstawowych ustawieniach puszki 5D mark II ( najpierw chce sie na niej skupic)

to napisz jakie zdjęcia robisz bo tak to ciężko coś napisać

2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory ( mam lightrooma)

i LR starczy

3. Posiadajac monitor LG full HD, chcialabym go skalibrowac ? nie wiem czy powinnam pytac na moim poziomie o to.

owszem, jaki to konkretnie monitor - chociaż sądząc po marce to raczej z jakością do obróbki może być ciężko.
o monitory proszę pytać tu:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27840
jakby co to mam kalibrator - chociaż podaj co masz za sprzęt bo trzeba zobaczyć czy jest sens go użyć.. LG nie wróży za dobrze..
słuchaj co Czornyj pisze bo to spec pierwszej klasy w Polsce od monitorów i wydruków

4. Jaka najlepsza karta graficzna, licze sie z wymiana 7 letniego kompa (oprocz tego posiadam laptopa niby do grafiki, w razie potrzeby podam parametry)

do obróbki zdjęć karta graficzna wystarczy jakakolwiek

Pozdrawiam kielczankę ;)

dziobolek
08-01-2011, 23:50
2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory
( mam lightrooma)
National Geographic, Discovery Channel :mrgreen: ;) DŻOŁK!
A tak na serio, ja jestem zadowolony z Lightrooma (a wiele różnych przerabiałem),
ale powiadają, że najlepiej oddaje kolory dołączony do sprzętu DPP Canona.
Mi jakoś ergonomia tam nie pasi - nie mogę się doń przekonać.

"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Po czym sądzisz, że kalibracja jest potrzebna?

Lepiej zainwestować w dobry procek (aktualnie Intel i7) i RAM (min. 4GB) a karty - ogólnie Nvidia a szczególnie Nvidia Quadro FX (http://www.nvidia.pl/page/quadrofx_family.html) polecam.

Bardzo dziękuję juz teraz. Będe miała wobec Was dług wdzięczności :)

Nie za ma co ;)

Pozdrówka!

Hom_er
08-01-2011, 23:59
"Zdradziłam Nikona, pokochałam 5D mark II POMOCY..................."

Wg mnie to podpucha!
No to się wątek rozwinie :)

Tak czy inaczej gratuluję przygody!
Pozdrawiam ;)

sorki za OT ;)

shihan
09-01-2011, 00:02
Hmm, d70s nie porównuj do 5d mark II, bo dzieli je epoka :)
Pozdrawiam!

szuler
09-01-2011, 00:04
1. włącz tylko centralny AF
2. c1, acr, lr do wyboru
3. zmienić monitor
4. wystarczy i3 lub i5 + wyjście dvi

Pirx
09-01-2011, 00:05
Droga Reniatko,
świetnie trafiłaś.
My wszyscy tutaj jesteśmy zafascynowani swoim sprzętem.
I to do tego stopnia, że niektórzy z nas nawet zapominają do czego miał nam ten sprzęt służyć :twisted:

A tak na poważnie, "zdradzić NIKONA... pokochać CANONA" - cóż za egzaltacja bije z tych słów.
Sprzęt to tylko sprzęt, wnikliwie przeczytać instrukcję i do dzieła.

Piszesz, że od pięciu lat przyjaźniłaś się z Nikonem, więc :
Ad 1. W Canonie ustawia się to samo co w Nikonie, tylko guziki mogą być w innych miejscach (patrz instrukcja).
Ad 2. Programy (oprócz Capture NX) te same co do Nikona
Ad 3. Monitor do zdjęć z Canona kalibruje się bardzo podobnie jak do zdjęć z Nikona :mrgreen:
Ad 4. Karta graficzna i komputer w zasadzie też mogą być te same

Osobiście, jestem jedynym canonierem wśród moich znajomych (sami nikoniarze i sonauci z przewagą tych pierwszych) i jedyne czego im zazdroszczę to... zdjęcia, które potrafią zrobić lepiej ode mnie.
No, jeśli mam być szczery to lekkie ukłucie serca czuję widząc ISO 3200 z Nikona D300 kolegi.

PS. Zazdrość, zawiść jako funkcja Twojej stopki ? Tak, potrafię to zrozumieć ;)

reniatka266
09-01-2011, 10:54
Dzien dobry,

weszlam z pytaniem czy ktokolwiek tutaj zagladnał :) a tu prosze jaka niespodzianka. Pozwolcie ze bede odpisywac ogolnie :)
Jesli chodzi o monitor to LG E2250V
-Jesli o zdjecia jakie robie, to wesela...ale glownie sie skupiam na plenerach bo tylko tam mozna zrobic cos kreatywnego, robie tez jakies sesyjki znajomym :)
Do kolegi DZIOBOLEK : "ale powiadają, że najlepiej oddaje kolory dołączony do sprzętu DPP Canona." - Co to jest to DPP ??

Do PIRXa :
Aad1 : A co jesli w Nikonie tez mialam zle ustawienia hihi ;)
Aad3: Nigdy w zaden sposob nie kalibrowalam monitora :)

Do Kolegi z KIELC :)
Fajnie ze jest ktos z tej miesciny, moze kiedys bedziesz w stanie mi pomoc w jakis ustawieniach, albo programach :) Najwiekszy problem mam z obrobka zdjec...z dodaniem kolorow itd
Znasz Fotobrosa ??

Wszystkim bardzo, ale to bardzo dziekuje, jestescie kochani :) Mam nadzieje ze jesli bede miala pytania, a napewno je bede miała- to moge smialo tutaj pisac ;)

jaceksw
09-01-2011, 11:33
... stałam się posiadaczką tego wszystkiego co jest w moim podpisie...

A wszyskto to dzieki wygranej za darmowego esemesa...
W marzeniach nie można się ograniczać.

a oto kilka pytan:
A pytania to sie nie mają nijak do "posiadanego" sprzętu.

reniatka266
09-01-2011, 12:04
Jaceksw zapomnial wół jak cielęciem był ?? chyba zapomniał. Nawet jak wygrałam , to nie moge miec takiego sprzętu ??

A wlasnie ze bede miała :)

Tok'Ra
09-01-2011, 12:29
Witam,
Po 5 latach uzytkowania i zabawy nikonem d70s + 50 1.4 AF , 18-55 , tele i SB-800, stałam się posiadaczką tego wszystkiego co jest w moim podpisie...i jest to moja pierwsza zdrada w zyciu i jakże przyjemna :)

Ad.1 Nic nie musisz zmieniać - bo wszelkie ustawienia są pod konkretne zastosowania. Nawet nie powinno być takiego ustawienia, by o całej reszcie zapomnieć, ale na wszelki wypadek ustaw sobie RAW do zapisu;-)

Ad.2 Lightroom wystarczy, albo darmowy FastStone Image Viewer ;-)

Ad.3 Monitor masz kiepski, ale możesz dokupić tani kalibrator marki X-RITE i nim pobawić się w korekcję. Zmień monitor na EIZO z matrycą PVA lub IPS - nie kupuj nic co ma matrycę TN (Twoje Nieszczęście). Unikaj też marki NEC, bo ta marka nie wie co to jest kontrola jakości w fabryce.

Ad.4 Z dużym prawdopodobieństwem ten co sprzedawał laptopa kłamał. Do obrabiania zdjęć może być każda karta graficzna z gniazdem DVI, ale najlepiej jak ma minimum 128bitów, i jest na pamięciach DDR3. Wybierając kartę kieruj się wielkością zamontowanego wentylatora - im większe łopaty, tym ma szansę być cichszy, a po kilku latach masz jeszcze szansę na wychładzanie karty.

Fotografowie ciężko pracowali na swój sprzęt, na komputer, na Photoshopa i na pluginy. Trudno się dziwić ich reakcji, gdy podjedziesz Ferrari i nie można się z Tobą ożenić ;-)

bartorux
09-01-2011, 12:36
Witam !
Bardzo ładny podpis uzbierałaś i niech Ci długo służy :)
Co do kalibracji i kolorystyki jest troszkę tu http://www.optyczne.pl/50.1-poradnik-Zarz%C4%85dzanie_kolorami.html ale bardzo mało i troszkę tu http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-zapanuj-nad-kolorem-cz-viii-kalibracja-monitora-i-drukarki-w-praktyce-22318.html
Osobiście bardzo polecam kalibracje, myślałem, że gołym okiem nie zobaczę różnicy, ale jest kolosalna.
Co do programów, to polecam lightrooma, posiada on wszystkie niezbędne opcje i w 90% potrzeb wystarcza, pozostałe 10 % to photoshop.
Opcje w aparacie to musisz ustawić sama pod siebie :) Oczywiście RAW, i zapominasz o balansie bieli, który dokładnie możesz ustawić sobie już z poziomu lightrooma. Reszta opcji typu odszumianie, brzegi, wyostrzanie i inne duperele, to już zależy od ciebie. Ja takich rozwiniętych opcji nie posiadam w 5d mark I, ale polecam wyłączyć redukcje szumów przy długich czasach :)

reniatka266
09-01-2011, 12:56
TOK'RA

Fotografowie ciężko pracowali na swój sprzęt, na komputer, na Photoshopa i na pluginy. Trudno się dziwić ich reakcji, gdy podjedziesz Ferrari i nie można się z Tobą ożenić ;-)

Co do ostatniego slowka, to jeszcze nie zgłupiałam :-) moze kiedys sie ktos ze mna ożeni ;) hihi

Bartorux

w takim razie nieuniknione raczej bedzie spotkanie z kolega z Kielc :) Moze jak sie ladnie usmiechne to mi skalibruje moje okienko :)

Tak do wszystkich, moze nie bedzie to inteligentne co napisze, ale zawsze pobierala mi sie wersja trial Lightrooma, wczoraj triumf !!! mam pelna wersje :P dobra, to tak dla oderwania sie od tematu- po prostu jestem dziwnie dumną brunetką :)

arturs
09-01-2011, 13:09
Jesli chodzi o monitor to LG E2250V
-Jesli o zdjecia jakie robie, to wesela...ale glownie sie skupiam na plenerach bo tylko tam mozna zrobic cos kreatywnego, robie tez jakies sesyjki znajomym :)

Fajnie ze jest ktos z tej miesciny, moze kiedys bedziesz w stanie mi pomoc w jakis ustawieniach, albo programach :) Najwiekszy problem mam z obrobka zdjec...z dodaniem kolorow itd
Znasz Fotobrosa ??

Fotobrosa nie znam... nie wiem czy powinienem?
w zasadzie wszedłem teraz na stronę i w sumie to niedaleko ode mnie ale nigdy tam nie byłem - większość sprzętu tego co mam kupiłem u Grześka

A wszyskto to dzieki wygranej za darmowego esemesa...
Trzeba było też wysłać ;)

A pytania to sie nie mają nijak do "posiadanego" sprzętu.
Każdy się kiedyś uczył..

Ad.1 Nic nie musisz zmieniać - bo wszelkie ustawienia są pod konkretne zastosowania. Nawet nie powinno być takiego ustawienia, by o całej reszcie zapomnieć, ale na wszelki wypadek ustaw sobie RAW do zapisu;-)

Tu się zgodzę..

Ad.2 Lightroom wystarczy, albo darmowy FastStone Image Viewer ;-)
Tu już się nie zgodzę..

Ad.3 Monitor masz kiepski, ale możesz dokupić tani kalibrator marki X-RITE i nim pobawić się w korekcję. Zmień monitor na EIZO z matrycą PVA lub IPS - nie kupuj nic co ma matrycę TN (Twoje Nieszczęście). Unikaj też marki NEC, bo ta marka nie wie co to jest kontrola jakości w fabryce.

Z tego monitora chyba dużo się nie wyciągnie?
Co do NECa też nie masz racji - nikt nie broni kupić czegoś z serii SV..
ja mam NECa wybranego przez Toma01 i jestem zadowolony..

Ad.4 Z dużym prawdopodobieństwem ten co sprzedawał laptopa kłamał. Do obrabiania zdjęć może być każda karta graficzna z gniazdem DVI, ale najlepiej jak ma minimum 128bitów, i jest na pamięciach DDR3. Wybierając kartę kieruj się wielkością zamontowanego wentylatora - im większe łopaty, tym ma szansę być cichszy, a po kilku latach masz jeszcze szansę na wychładzanie karty.

jasne... ciekawe co te DDR3 dadzą przy obróbce zdjęć?
ja w robocie mam kartę bez wentylatora i co ? to dobrze czy źle? jak napisał Czornyj - w zasadzie wszystko jedno jaka karta..

Tak do wszystkich, moze nie bedzie to inteligentne co napisze, ale zawsze pobierala mi sie wersja trial Lightrooma, wczoraj triumf !!! mam pelna wersje

hmm.. znaczy masz pełną wersję oryginalną czy pełną ale z legalnością nie mającą wiele wspólnego.. ?

dziobolek
09-01-2011, 13:54
Do kolegi DZIOBOLEK : "ale powiadają, że najlepiej oddaje kolory dołączony do sprzętu DPP Canona." - Co to jest to DPP ??

http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=22

http://maciejko.net/cbsearch/

DPP 3.9 (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=67910)

Pozdrówka!

reniatka266
09-01-2011, 14:13
Arturs Fotobros fajna firma, naprawde korzystne ceny.

Co do wersji to mam pelna oryginalna...Czy moze nalezysz do jakiegos stowarzyszenia foto w CK ??

Dziobolek dzieki wielkie :)

N00bek
09-01-2011, 23:13
Tak do wszystkich, moze nie bedzie to inteligentne co napisze, ale zawsze pobierala mi sie wersja trial Lightrooma, wczoraj triumf !!! mam pelna wersje :P dobra, to tak dla oderwania sie od tematu- po prostu jestem dziwnie dumną brunetką :)

Co do wersji to mam pelna oryginalna

Co jak, co ale ja w to po prostu nie wierzę. Można by się pytać o jakieś bzdury itd, ale w sumie mam to gdzieś.
Piractwo się kręci. Natomiast wy młodzi nic sobie z tego nie robicie.
Co do stopki brawo. Trzeba było jeszcze wypisać aparaty krewnych, znajomych i sąsiadów. Jeśli to Cię wystarczająco usatysfakcjonuje, to mamy tutaj odpowiedni dział do chwalenia się sprzętem.

Ustawienia aparatu ? Fizi dizi..., każdy ustawia jak mu wygodnie. Jeśli ktoś Ci poda ustawienia swojego aparatu to niestety jego strata. Jeżeli robisz zdjęcia weselne czy sesyjki, to pogrzebać w ustawieniach możesz.

DDR2 czy DDR3 nie zrobi wielkiej różnicy. Jak tanim kosztem, to 4gb ddr2 starczy na spokojnie. Karta grafiki? Polecam 8600gt albo 250gts. Może filmy Cię wkręcą:mrgreen:

Póki, co nie chwal się tylko rób zdjęcia, bo sprzętu można mieć pełen wór po ziemniakach, a ze zdjęć nici... Bo przecież włącznik będzie nie po tej stronie.

arturs
09-01-2011, 23:52
Póki, co nie chwal się tylko rób zdjęcia, bo sprzętu można mieć pełen wór po ziemniakach, a ze zdjęć nici... Bo przecież włącznik będzie nie po tej stronie.
Ale teraz włącznik jest po jedynie słusznej stronie :mrgreen:
i ISO da się zmienić trzymając aparat przy oku ;)

Arturs Fotobros fajna firma, naprawde korzystne ceny.

nie wiem, może i korzystne.. to twoja firma czy pracujesz tam że o to pytasz?
To tam gdzie Kwant?

Czy moze nalezysz do jakiegos stowarzyszenia foto w CK ??

Po co należeć do stowarzyszenia jak tu jest typowe polskie piekiełko? zaraz są rozłamy i kłótnie (jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... :mrgreen: )
robię zdjęcia na Koronie od paru lat i się nasłuchałem różnych rzeczy
Jedyne co uważam i szanuję to www.jakiecudne.pl Pawła Zawadzkiego - on robi to z zamiłowania i nie ogląda się na innych.. reszta.. hmm.. mam swoje zdanie na ten temat - poczytaj sobie np. tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44330&page=25
generalnie to czasem się z spotykamy na piwku na sienkiewce itp. i tyle, wolę sobie sam pstrykać albo z kolegami się umówić na zdjęcia poza formalnymi strukturami..

N00bek
10-01-2011, 00:20
Ale teraz włącznik jest po jedynie słusznej stronie :mrgreen:
i ISO da się zmienić trzymając aparat przy oku ;)

arturs, szanuję Cię jako moderatora, ale zrób coś dla mnie. Przeczytaj mój post ponownie i zrozum przesłanie:-D Bo tak prawdę powiedziawszy włącznik w D70 jest bodajże na górze przy spuście. W Canonie 50D u dołu przy ekranie, a w nowym 60D na górze po lewej:roll:

arturs
10-01-2011, 00:44
arturs, szanuję Cię jako moderatora, ale zrób coś dla mnie. Przeczytaj mój post ponownie i zrozum przesłanie:-D Bo tak prawdę powiedziawszy włącznik w D70 jest bodajże na górze przy spuście. W Canonie 50D u dołu przy ekranie, a w nowym 60D na górze po lewej:roll:

dokładnie rozumiem ;) - złej baletnicy itd. . ;) toteż piszę - że teraz jest po właściwej - nie napisałem z której ;)

krisnrj
10-01-2011, 10:49
Dla mnie to wygląda jak prowokacja :) No sorry,sprzętu za 50 kafli a pytania hmm(dwie puszki na początek wyglądają jak jakiś spadek) :)
Co do Fotobrosa to nie tam gdzie Kwant,a raczej od strony Perfektusa (istnieje jeszcze?)
Czy ceny są na prawdę takie ekstra? podaj jakiś przykład, może warto się tam wybrać, z tego co widzę po aukcjach to np Tamrona 17-50 jestem w stanie taniej wyhaczyć na internetowej stronie Eurortv. Aha i czy maja jakiś towar w sklepie czy same aukcje?

pzdr.

reniatka266
10-01-2011, 11:12
Jesli chodzi o moj podpis,to zrobilam to na wzor innych, np na Twoj wzor bo widze ze sam masz linijke chwalenia. Jesli tak to odebrales, to ja przyjme to jako kolejna zazdrosc. W moim domniemaniu, forum jest po to by sobie pomagac, skoro nawet mam go w spadku, czy z smsa, czy nie wiem....wygralam milion w totka....to kupie sobie jeszcze piec takich i bede dawac innym do nauki bo moze innych nie stac, nie powinienes sie wtracac w moje fundusze- to taka moja dygresja :) sluszna na pewno.
Jestem tu nowa i zanim sie zalogowalam widzialam jak inni mieli podpisy i znacznie to ulatwialo im rozmowe z forumowiczami, nie podoba ci sie to, albo uwazacie ze jest to prowokacja, prosze, zgloscie to do moderatora, neich usunie post.
Czasami dziadek kupi sobie auto za 100 tys zl i nie wie zupelnie jak sie go odpala, a wystarczy np przycisnac guzik ktory jest zazwyczaj po prawej stronie ;) a nie szukac wejscia na kluczyk jak w maluchu :)
Co do Fotobrosa, dzieki temu Panu, ktory ma ten sklep i jest wlascicielem , dobral mi wlasnie taki dobry sprzet, dal dobra cene, jak na moj poziom wiedzy, mial znacznie wiekszy i dlatego chce go pochwalic bo nie wciskal czegos co jest drogie a co mi sie nie przyda. Co do aktualnych cen mozna sie do inego wybrac i ma wszystko na miejscu :)

Pozdrawiam zazdrosnych :) Jak chcecie sie pochwalic to mi pomozcie, a nie z zawiscia skaczecie po mnie jak po materacu ;)

Proszę o stosowanie się do pkt. 6. regulaminu forum.
Pozdrawiam.
K.

krisnrj
10-01-2011, 11:21
oj nie odbieraj tego jako atak, śmieję się tylko trochę i draznię :)
I faktem jest że czasem linijki chwalenia są przejaskrawione i przesadzone, ale rozumiem, że oryginalnym przeznaczeniem było ułatwienie pomocy - widzisz opisany problem sprawdzasz sprzęt i już wiesz co klient robi nie tak :)
p.s. jeśli chcesz rozdawać sprzęt to niedługo może będę w ck - chętnie coś wezmę na testy ;)
Mam nadzieje że na miejscu fotobros ma lepsze ceny niż te z aukcji i że można się targować. Szkoda że nie ma w ck jakiejś giełdy foto. Za to jest giełda rolna;]

N00bek
10-01-2011, 11:34
Jestem tu nowa i zanim sie zalogowalam widzialam jak inni mieli podpisy i znacznie to ulatwialo im rozmowe z forumowiczami, nie podoba ci sie to, albo uwazacie ze jest to prowokacja, prosze, zgloscie to do moderatora, neich usunie post.
Przeczytaj to co wyżej jeszcze kilka razy i wtedy może coś Ci z tego wyjdzie.:mrgreen:

dobral mi wlasnie taki dobry sprzet, dal dobra cene, jak na moj poziom wiedzy, mial znacznie wiekszy
To skąd tak mierne pytania w Twoim przypadku? Wcześniej robiłaś nikonem zdjęcia weselne i sesyjki - wtedy monitora nie kalibrowałaś?

Pozdrawiam zazdrosnych :) Jak chcecie sie pochwalic to mi pomozcie, a nie z zawiscia skaczecie po mnie jak po materacu ;)
blablabla..., Straszne.
Gdybym był na Twoim miejscu przestałbym pisać o zawiści czy zazdrości i zaczytywał się w tematy na forum cb.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Przeczytaj to co wyżej jeszcze kilka razy i wtedy może coś Ci z tego wyjdzie.:mrgreen:

To skąd tak mierne pytania w Twoim przypadku? Wcześniej robiłaś nikonem zdjęcia weselne i sesyjki - wtedy monitora nie kalibrowałaś?

blablabla..., Straszne.
Gdybym był na Twoim miejscu przestałbym pisać o zawiści czy zazdrości i zaczytywał się w tematy na forum cb.

Jaceksw zapomnial wół jak cielęciem był ?? chyba zapomniał. Nawet jak wygrałam , to nie moge miec takiego sprzętu ??
A wlasnie ze bede miała :)

To Ty ten sprzęt masz czy nie?

Na początku także wspominasz od razu o zazdrości. Dziwisz się? Ludzie latami zbierają na taki sprzęt, a Ty tutaj wyskakujesz na sprzęt za kilka tysięcy i jeszcze zadajesz pytania typowo laikowe. Jeżeli byś miała ćwierć rozumu , skorzystała byś z szukajki cb.

Jeżeli chcesz brać pieniądze za śluby to niech ludzie zaczną częściej chodzić do kościoła:evil:

diplo
10-01-2011, 11:55
Luuudzie, odpuśćcie dziewczynie , niech ma i tone sprzetu, każdemu można. Masz kase kupujesz porsche, nie masz kupujesz malucha :). Podpis w stopce jest potrzebny do zobaczenia jakimi zabawkami ktoś zdjęcia robi, do chwalenia, dla wlasnej przyjemniości i pewnie jeszcze z tysiąc powodów by sie znalazło (własciwe sobie wybierz). Ale najeżdżanie na kogoś, że zadaje laickie pytania coż..., jej sprawa, nie chcesz nie odpowiadasz, zmieniła system przecież i nie wie wszystkiego.
Tak pozatym renatka266 witamy na forum.

Bangi
10-01-2011, 12:15
no i zaczeło się...

dziobolek
10-01-2011, 12:26
no i zaczeło się...

Już dawno temu, na 1-szej stronie...
Zawsze znajdą się chętni do nabijania postów tą metodą.
Grunt to spokój. Jeśli troll czy prowokacja :roll: to prędzej czy później wpadnie.
A jak nie... to potem niesmak w ustach co niektórym pozostanie ;)

Pozdrówka!

igor58
10-01-2011, 12:45
No to i ja nabiję posta: reniatka to facet...

Bangi
10-01-2011, 12:47
ja nie chcę oczywiście wdawać się w jakikolwiek spór z kimkolwiek (jestem z natury spokojną osobą ;)) i jestem daleki od udawadniania komukolwiek sowich podejrzeń, ale też mi się wydało dziwne, że osoba, która ma jakieś doświadczenie foto - tak się można domyśleć z postów - no załóżmy że "pro" zadaje tego typu pytania po zmianie systemu... tak jak mam w stopce jestem aboslutnym amatorem (aczkolwiek torchę się oritntuję, przynajmniej teoretycznie ;)), ale jak przesiadłęm się z Fuji S9600 (kompatk) na lustro 9(to co w podpisie), to de facto żadna rewolucja co do fundamentalnych spraw fotograficznych nie nastapiła, czy to w kwetsii ustawień fotografowania, czy też monitora lub programów... ale to tylko i wyłączenie moje przemyślenia na przedmiotowy wątek... 8-)

krisnrj
10-01-2011, 12:55
Nie da się oprzeć wrażeniu iz jest to wysoce podobna sprawa do innego z tego działu posta pod tytułem: 'studiuję na UW fotografię dziennikarską, mam 7D, używałam nikona, a teraz nie wiem jakie szkło sobie dobrać, znam się na wszystkim tylko słoiki canona są tak inne od nikonowych że nie idzie się połapać w nowej systemowej rzeczywistości' :)
ale tak czy inaczej zawsze to jakieś pytania i odpowiedzi na nie, więc komuś się przyda może kiedyś...

p.s. to co z tym wypożyczaniem sprzętu dla biednych i niedoświadczonych? aktualne? :]

galekeg
10-01-2011, 12:55
Co złego jest w t/z "pogonieniu kota" setny raz pytającemu o to samo?
Wielkim nieszczęściem jest zanik umiejętności czytania instrukcji, foto-książek, foto-blogów, foto-stron internetowych itp.
Każdy uważa że wystarczy zadać pytanie na forum i oczekuje prostych odpowiedzi, a prostych odpowiedzi po prostu nie ma.
Odrobina własnego wysiłku jeszcze nikogo nie zabiła, a da ogromną satysfakcję z osiągniętego celu i poszerzenia wiedzy.
Dla lenia polecam aparat firmy ......... z funkcją wykrywania wszystkiego co sobie tylko wymyśli i automatycznie ustawi parametry.

diplo
10-01-2011, 13:36
...a koleżanka pytała "tylko" jak ma skonfigurowac 5DMk2 pod siebie :)
Dziobolek powiedz mi po jaką cholerę, nabijać posty czy to jakiś fetysz :| no chyba że ma z 10 lat, nie uwazam aby dorosli ludzie bawili się w takie pierdoły :)

Bogdan56_Ch
10-01-2011, 13:43
Zdrada to poważna sprawa i uzależnia.

dziobolek
10-01-2011, 14:20
...a koleżanka pytała "tylko" jak ma skonfigurowac 5DMk2 pod siebie :)
No właśnie, nawet jeśli robiła przez lata inną marką, to chociażby menu nie jest identyczne
i łatwiej się przestawić korzystając z porad doświadczonych userów.
Miałem podobne dylematy gdy kupiłem 50D, choć wcześniej już długo fociłem Olkiem.

Dziobolek powiedz mi po jaką cholerę, nabijać posty czy to jakiś fetysz :| no chyba że ma z 10 lat, nie uwazam aby dorosli ludzie bawili się w takie pierdoły :)

No wiesz, że nigdy na to nie wpadłem że to może być swego rodzaju fetysz :roll:
Ja też tego nie rozumiem, ale jest tu grono takich "fetyszystów", którzy uważają,
że najważniejsza jest ilość postów na liczniku i odpowiedni "tytuł" dla avatarka.
W takich przypadkach szybciej jestem w stanie zrozumieć 10-latka niż...

Pozdrówka!

diplo
10-01-2011, 14:28
dziobolek - tak myślę sobie "postofilia" :)

krisnrj
10-01-2011, 14:36
@dziobolek
też przestawiałem się z Olka na canona ale mimo że jestem totalną amatorszczyzną chodzącą to dałem radę - prawdziwi faceci nie czytają instrukcji, ale jakoś się przełamałem i dużo zyskałem. Kobiety mają łatwiej - nie muszą się przełamywać.
Odnośnie postów nawet jak ktoś ma 785468000 postów to i tak będziesz widział po jego wpisach czym jest ta liczba :)
p.s. powoli się robi OT...

artd4
10-01-2011, 15:24
To jeszcze ciut OT
Mnie jest wszystko jedno czy koleżanka ma ten sprzęt czy nie.
Jak bedzie chciała udowodnic, to ustawi wszystko na stole i strzeli niedowiarkom fotke
Tylko po co?
I tak podziwiam rozwój tego wątku ...
Gdyby z podobnymi problemami zwrócił sie jakiś chłopak to zostałby zjedzony w trzech wpisach
Forumowicze!!! powiedzmy wreszcie sobie troche prawdy o nas samych
Zawiść ludzka w stosunku do "nowicjuszy"i amatorów z troche lepszym sprzętem jest na tym forum boleśnie widoczna.
Aż dochodzi do polowania na złapaniu takiej osoby na niekonsekwencjach w sprawie posiadanego sprzętu.A jak się uda to czuć wielka ulgę parunastu osób.
Dla mnie koleżanka może mieć Zenita i pisać że to nanowsza "jedynka"
Dział jest dla początkujących.
Osobiście zawsze cieszę sie, ze tacy nowicjusze nabywają dobry sprzet.
Dlaczego? Bardzo prosta odpowiedz
Każde nowe body na rynku wtórnym powoduje spadek cen używek.
Tak,tak,tak zaraz odezwą sie głosy o zaniżaniu poziomu i cen uroczystości ślubnych itd..
Dobry fotograf obroni się sam swoimi umiejętnościami i nawet nowicjusz obwieszony "jedynkami" i "eLkami"nie bedzie konkurencyjny
Jeżeli koleżanka wygrała,dostała w spadku to gratuluje
Jeżeli pisze tylko o swoich marzeniach sprzętowych, to życze Jej by sie szybko spełniły
Skończmy z tą zawiścią
Powiem teraz coś co niektórych może znowu...
Jestem rencistą z dziećmi.Nie moge pracować i rzadko wychodze z domu
Moje kwartalne dochody są porównywalne z jednym zleceniem ślubnym.
Posadam EOSa 1D Mark II N (kupionegu na tym forum) i EOSa 50d z gripem.
O zgrozo!!!,posiadam jeszcze monopod i statyw Manfrotto z głowicami.
Na szczęście "krucho" u mnie ze szkłami
Spokojnie.Dzieci moje nie głodowały i dalej mają po dwie nerki
Posiadam ten sprzęt i g..no mnie obchodzi czy ktoś mi wierzy ,czy nie
Mam w nosie tę cześć osób u których wzbudziłem zawiść

A na zakończenie mojego wpisu,który jest całkowicie OT zaapeluje
Łaczy nas hobby jakim jest fotografia.
Pomagajmy sobie wzajemnie.
Dzielmy się z amatorami i nowicjuszami posiadaną wiedzą
Nie dzielmy ludzi (nawet w tym temacie forum)na mądrych profesjonalistów i plebs Skończmy z tą głupią zawiścią.
Oj można jeszcze ciągnać i ciągnąć ten wpis
Nie trzeba się go oceniać,ale warto się zastanowić.

reniatka266
10-01-2011, 16:15
Dziekuje normalnym za to ze mi pomogli, nadal nie rozumiem podejscia do sprawy innych osob, kilka forumowiczow ladnie to opisalo i niech tak zostanie.

Na ten czas dziekuje za pomoc, napewno skalibruje monitor, napewno zmienie karte grafiki , jestem kobieta i nie zawsze dla mnie wszystko jest do pojecia, mzoe by bylo gdyby byla inna ma natura, ale niestety czasami wole spytac :)
Jeszcze raz witam sie jako nowa z kolegami i jesli bede mogla tylko w czyms pomoc to zapraszam , napewno to uczynie :)
Do reszty : Pamietajcie ze czlowiek musi sie rozwijac, wazne sa cele w zyciu i nie tylko siedzenie na klopsie i podejrzewanie o historie z kosmosu. Wazne jest tez to co sie chce w zyciu osiagnac, moim celem nie bylo tylko zakladanie postow by wzbudzic zainteresowanie. Z tego powodu , ze uzyskalam juz wszystkie wazne dla mnie odpowiedzi i informacje, po prostu zabieram sie do roboty.
Piszcie, osadzajcie i tak mnie nie złamiecie :) bede sie piela do gory i zdobywala doswiadczenie w dziedzinie sprzetu canona !!

Dziobolek i inni Panowie dzieki wielkie !! naprawde duzo mi pomogliscie !!
krisnrj Jak bedziesz w kielcach to napisz mi prywatna wiadomosc, napewno sie bedziemy mogli spotkac i popstrykac jakies fajne fotki :) ja zdobede moze przy Tobie jakies doswiadczenie a Ty umocnisz sie w wierze tego sprzetu i moze sam sobie taki sprawisz :) a moze juz masz to mi pokazesz kilka fajnych magicznych sztuczek :)

Pozdrawiam

najeli
10-01-2011, 16:56
<offtopic>

jestem kobieta i nie zawsze dla mnie wszystko jest do pojecia
Jestem kobietą i nie uważam, żeby płeć miała znaczenie w pojmowaniu takich rzeczy... ;-)

</offtopic>

reniatka266
10-01-2011, 17:47
czasami trzeba sie umiec wytlumaczyc ;)

najeli
10-01-2011, 18:10
ta... a potem narzekania na brak równouprawnienia i traktowanie jak blondynkę ;-)

ArturBonoVox
10-01-2011, 18:14
Znajdz czlowieka z twoge miasta. Spotkaj sie z nim i niech za piekny usmiech i dar mlodziezy pokaze ci co i jak. Ustawi wytlumaczy i da klapsa :)

WiatruMistrz
10-01-2011, 18:30
Życzę sobie więcej takich zdrad w nowym roku :)

Hom_er
10-01-2011, 19:50
Z tego powodu , ze uzyskalam juz wszystkie wazne dla mnie odpowiedzi i informacje, po prostu zabieram sie do roboty.
..... bede sie piela do gory i zdobywala doswiadczenie w dziedzinie sprzetu canona !!
Pozdrawiam

No to super, że Ci koleżanki i koledzy pomogli :)

Sprzęt sprzętem, z niecierpliwością czekam na galerię :)

P.s.
A z tą zazdrością innych to chyba masz jakąś fobię :-P

dulak
10-01-2011, 21:00
Niezrozumiała jest dla mnie reakcja wielu kolegów i zdziwienie iż osoba, która zmieniła system pyta o konfiguracje nowego body. A co w tym dziwnego? Fotografuję od ponad dziesięciu już lat, w analogach była tylko Minolta, w cyfrakach od 2006 tylko Nikon i Fuji. Od kilku miesięcy jestem w Canonie. Po zmianie systemu w pewnych kwestiach poczułem się jak niemowlę, łaziłem po tutejszym forum w dziale dla początkujących poszukując informacji o wszystkim niemal, oprogramowaniu, sprzęcie, lampach i obiektywach. Proszę więc przestańcie się dziwić gdy osoba nawet doświadczona a zmieniająca system zadaje najprostsze pytania.

krisnrj
10-01-2011, 21:04
Znajdz czlowieka z twoge miasta. Spotkaj sie z nim i niech za piekny usmiech i dar mlodziezy pokaze ci co i jak. Ustawi wytlumaczy i da klapsa :)

Chętnie dam klapsa...:twisted:

A ktoś ustawi i wytłumaczy? ;)

privilege
10-01-2011, 21:05
Ten canon jest niesamowity dziewczyna kupiła 5D i jakie powodzenie, chłopacy natrzepali kilkadziesiąt postów w 24 godziny :mrgreen: nie to co Nikon..
Ale żeby nie posadzić mnie o of-topa chciałbym ci coś zasugerować na nowej drodze zdrady ;)...Zamiast tych szelek i klamek z opisu radził bym zakupić jedną stałkę ...w zależności do funduszy, jak jest gotówka to coś z seri L , a jak nie ma już funduszy bo nowa miłość wydrążyła kieszenie aż do samych majtek to 50mm 1,4 lub 85mm f 1.8 jak kupisz lub nawet pożyczysz jakieś stało-ogniskowe jasne szkło i zapniesz to do 5D to wtedy twoja nowa miłość zamieni się w głębokie erotyczne uzależnienie :D i zostaniesz niewolnicą systemu :mrgreen:
Tak jak i my tu w większości zostaliśmy zniewoleni ;)
Pozdrawiam i dobrych kadrów życzę

bartmika
10-01-2011, 21:09
Ale sie czepiacie dziewczyny.....

Ja tez dokladnie 3 lata temu przesiadlem sie z Nikona D70 na Canona 5D, pozniej na MK2. Potrzebowalem kilku miesiecy zeby przestawic sie na obsluge Canona. Dla mnie to byla przepasc miedzy D70 a 5D. Wezmy taki pomiar swiatla... W Nikonie uzywalem glownie centralnie wazonego i bylo cacy. W Canonie nie bardzo mi to wychodzilo, szczegolnie ze Canon na sile staral sie nie przepalic zdjecia, wiec czesciej uzywalem matrycowego. Teraz jak robie zdjecie to odruchowo czasem daje korekcje na + albo - zeby mi lepiej naswietlil.

Jakbys potrzebowala pomocy, wal smialo na PW.

N00bek
10-01-2011, 23:12
Niezrozumiała jest dla mnie reakcja wielu kolegów i zdziwienie iż osoba, która zmieniła system pyta o konfiguracje nowego body. A co w tym dziwnego?
O tyle dziwnego, że
1. miała już do czynienia z aparatem,
2. jest to sprzęt za kilka tysiaków, a kupują go osoby które już nieco pojęcia mają o fotografii.
3. jeżeli przechwala się sprzętem i tym, że fociła na wesela to jako takie doświadczenie i wiedzę posiada ( a powinna mieć większą).
4. możliwe, że zależy tutaj na pochwaleniu się, a zdjęć już nigdy nie zobaczymy (niech ktoś sprawdzi na nikonie czy się z nas nie nabijają:mrgreen: - żartuję rzecz jasna).

Fotografuję od ponad dziesięciu już lat, w analogach była tylko Minolta, w cyfrakach od 2006 tylko Nikon i Fuji. Od kilku miesięcy jestem w Canonie.
No i ? Znam wiele osób po przesiadkach. Nawet jednego, który był w każdym. Jak zaczął Canon to i na Canonie skończył. Ale to chyba inne temat, nie sądzisz?

łaziłem po tutejszym forum w dziale dla początkujących poszukując informacji o wszystkim niemal, oprogramowaniu, sprzęcie, lampach i obiektywach.
Podkreśliłem w Twojej wypowiedzi, to co najważniejsze. Rozumiesz?

Proszę więc przestańcie się dziwić gdy osoba nawet doświadczona a zmieniająca system zadaje najprostsze pytania.
Nie no bardziej boli, to że z samego początku pojawia się "FOBIA" zazdrości. Już w pierwszym poście się tak dzieje.

Pech. Mamy doświadczonych amatorów zbierających na szkła, biednych profesjonalistów harujących jak woły i bogatych dzieciaków dostających "to coś" w spadku czy wygrywających w totku. Cóż zawsze du*a z tyłu...:roll:

najeli
10-01-2011, 23:30
Ale sie czepiacie dziewczyny.....

Ja tez dokladnie 3 lata temu przesiadlem sie z Nikona D70 na Canona 5D, pozniej na MK2. Potrzebowalem kilku miesiecy zeby przestawic sie na obsluge Canona.
A czy przy okazji potrzebowałeś od nowa uczyć się jak się kalibruje monitor? ;-)

MariuszJ
10-01-2011, 23:46
Potrzebowalem kilku miesiecy zeby przestawic sie na obsluge Canona. Dla mnie to byla przepasc miedzy D70 a 5D.
Przerażacie mnie lekko.

Wystarczy że pomyślę, że wśród użytkowników dróg spory odsetek zmienił samochód w ciągu ostatnich kilku miesięcy, nabieram ochoty żeby nie wychodzić z domu... :shock:

allxages
10-01-2011, 23:49
Wystarczy że pomyślę, że wśród użytkowników dróg spory odsetek zmienił samochód w ciągu ostatnich kilku miesięcy, nabieram ochoty żeby nie wychodzić z domu... :shock:

Ano prawda.

YaneC
10-01-2011, 23:53

Spoko, ja jakiś czas temu ZDRADZIŁEM Pentax'a i jakoś przede mną z tego powodu nikt nie ucieka :grin:

ArturBonoVox
11-01-2011, 03:36
Sprawa jest banalna. 2-3 h praktycznych zajec dadza jej wiecej niz 24h na forum.
Co za filozofia.

Bangi
11-01-2011, 08:45
może niektórzy podejrzewają, że to prowokacja, inni, że być może troll, jeszcze inni zazdroszczą, sam się też nad tym zastanwiałem, ale nie zmiania to faktu, że osoba autentyczna i pojęcie ma, wystarczy poszukać w necie, a znajdziecie ofertę zdjęć śłubnych z samplami... ;)

reniatka266
11-01-2011, 12:29
gdzie moge tutaj wrzucic galerie ?? Czy mam pojecie ?? mialam o Nikonie, canonem sie ucze...chyba wiecej nie zadam juz zadnego pytania na forum. Wrzuce pierwsze zdjecia pstrykniete tym canonem.

Co do 50 1.4 albo 1.8 , wlasnie sie do niego zbieram :) wiem ze to dobry fetysz majac 1.4, w nikonie wlasnie taki mam i tylko nim wychodzily mi super ujecia. !!!!

YaneC
11-01-2011, 12:31
http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=15

Bart3k
11-01-2011, 12:44
Spoko, ja jakiś czas temu ZDRADZIŁEM Pentax'a i jakoś przede mną z tego powodu nikt nie ucieka :grin:

Mariuszowi chodziło raczej o stwierdzenie "Potrzebowalem kilku miesiecy zeby przestawic sie na obsluge Canona" wyobrażasz sobie taki okres przy zmianie samochodu??

dziobolek
11-01-2011, 13:45
...wyobrażasz sobie taki okres przy zmianie samochodu??

IMHO to porównanie to możesz sobie...

Wyobraź sobie, jak "łatwo" się było by przestawić na inny samochód,
gdyby producenci tychże nie trzymali standardów w kwestii układu/kolejności pedałów,
wajchy do biegów i kierownicy, bo z pozostałymi wichajstrami to i tak jest różnie.

Wystarczy nadmienić sytuację gdy osoba jeżdżąca lata z manualną skrzynią
przesiada się na automatyczną - trochę trwa, zanim przestanie deptać w podłogę
i łapać za każdym razem wajchę. :lol:

Pozdrówka!

privilege
11-01-2011, 14:00
Co do 50 1.4 albo 1.8 , wlasnie sie do niego zbieram :) wiem ze to dobry fetysz majac 1.4, w nikonie wlasnie taki mam i tylko nim wychodzily mi super ujecia. !!!!
Tak jeśli chodzi o fetysz to wybrałaś dobry system ;)
Zapewne wkrótce doświadczysz bliższego kontaktu z wielką biała lufą który przyprawi cię o dreszcze ;) świetnie leży w dłoni a dodatkowo można tym robić niezłe zdjęcia :mrgreen:
PS.. Odnośnie stałek które polecałem to 50mm f 1:4 ma niespecjalny bokech (podobnie zresztą jest w nikonie) i lepiej tu wypada 85 f 1.8 ale skoro śpisz na kasie to bierz 50L ;) a co niech zazdroszczą o fetysze trzeba dbać ;)
--------------------
Pozdrawiam privilege

MariuszJ
11-01-2011, 14:16

gdyby producenci tychże nie trzymali standardów w kwestii układu/kolejności pedałów,
wajchy do biegów i kierownicy, bo z pozostałymi wichajstrami to i tak jest różnie.

Pozdrówka!
Podstawowy problem w tym, że większość nie zawraca sobie głowy tym, co ten aparat (samochód) naprawdę robi. Skutek jest oczywisty: jak małpy odtwarzamy jakieś gesty magiczne, które w poprzednim aparacie (samochodzie) doprowadziły nas do zadowalającego nas zdjęcia (dojechania do domu). Nic dziwnego, że mamy kłopoty przy każdej zmianie.

Aparat (samochód) jest owszem, skomplikowanym urządzeniem i nie namawiam do jego gruntownego studiowania, szkoda na to życia. Ale jakiś elementarz trzeba opanować, elementarz ogólny, nie canonowski, nie nikonowski (nie fordowski, nie fiatowski) - wtedy adaptacja do nowego interfejsu aparatu (samochodu) nie będzie frustrująca, ba, będzie sprawiała wręcz przyjemność z poznawania.

A różnice między większością aparatów na rynku są raczej rzędu różnic w obsłudze samochodowej wentylacji niż różnic między obsługą automatycznej i manualnej skrzyni biegów. Jeżeli już szukamy w tej branży przykładów, to do problemów Dziobolka można porównać prędzej przejście z AF na dalmierz albo całkowity manual - a nie zwykłe, mało wyrafinowane pstrykanie nowoczesną cyfrową lustrzanką.

A to żywy dowód takiego myślenia magicznego.

arturs
11-01-2011, 14:36

Pozdrówka!

to jeszcze nie, spróbuj na odwrót ;)
albo wsiądź w trabanta czy watrburga starego gdzie biegi przy kierownicy były - to jest dopiero jazda ;)

Przemek_PC
11-01-2011, 15:00
jak kot do psa...

Raczej jak pies do jeża :)

gietrzy
11-01-2011, 15:38
spotykalam sie z dziwna zazdroscia ? zawiścią ? oburzeniem ? nie wiem dlaczego...

5D Mark II to obiekt westchnień, powinnaś się cieszyć, że nie wdepnęłaś w Leicę M9.

a oto kilka pytan:

format zdjęć - RAW (nie s, nie m)
Custom Fn 4:1
zdjęcia z lampą tylko w M, jeśli sufit w miarę nisko to FEC na +2/3EV

2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory( mam lightrooma)

Canon DPP 3.9

Przestałem temat śledzić po zakupie jakiegoś tam i1 (kalibratora), w sumie najbezpieczniej będzie umówić się z arturs na mocną kawę tylko uważaj by jego słoneczko cię nie poparzyło ;)

Jakiegokolwiek kompa byś nie kupiła zainwestuj w mały (do 64 GB) dysk systemowy SSD, 8 GB ramu i coś co się nazywa ram disk.

Bardzo dziękuję juz teraz.

Nie ma za co - ja niby też jestem z Kielc, ale nie daję klapsa tak dobrze jak arturs :mrgreen:

BTW. Koleżanki, koledzy fajnie widzieć, że pomimo upływających lat, średnia forum wciąż pozostaje na tym samym poziomie.

reniatka266
11-01-2011, 15:39
mam tego 70-200 2.8 L i to biale juz mi mrozi krew w zylach, co to bedzie jak zainwestuje kiedys w to duze biale :) choc jestem zdania ze wiekszy nie znaczy lepszy ;) ale w tym przypadku obalam swoja mysl :)
gietrzy , bardzo bardzo mi pomogles. Zabieram sie do eksperymentowania z lampa :) DZIEKUJE

Bartek_902
11-01-2011, 15:48
co to bedzie jak zainwestuje kiedys w to duze biale
+100 pkt do LANSU ....

reniatka266
11-01-2011, 15:49
Jestem w custom C.FN I Ekspozycja C.FN II Obraz C.FN III Autofokus/Migawka C.FN IV Operowanie inne

grzebie w nich po kolei i nie widze tego 4:1 :(

Bartek_902
11-01-2011, 15:51
..i bedziesz mogła znów się pochwalić na forum w tym watku,chyba ze wkoncu ktos go zamknie

gietrzy
11-01-2011, 15:58
Jestem w custom C.FN I Ekspozycja C.FN II Obraz C.FN III Autofokus/Migawka C.FN IV Operowanie inne
grzebie w nich po kolei i nie widze tego 4:1 :(

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS5DMarkII/Images/Screens/cf4.gif)

C.Fn IV: Operation / Others
0: Metering + AF start
1: Metering + AF start / AF stop
2: Metering start / Meter+AF start
3: AE lock / Metering + AF start
4: Metering + AF start / disable

Poczytaj w instrukcji a w szczególności tu (eng)
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2286

co i kiedy stosować

rycerz
11-01-2011, 17:13
koniecznie musisz skalibrować monitor

Ciboq
11-01-2011, 18:59
im gleiej brne w to forum tym silniejsze odnosze wrazenie ze coniektore osoby powinny wylaczyc monitory schowac aparaty i wyjsc miedzy ludzi nabyc troche ogłady i nauczyc sie kultury
drwiny i chamskie zachowanie jest tutaj na pozadku dziennym czy jest to kobieta czy nie przedstawila sie jako takowa wiec ludzie maja prawo ja tak traktowac, a niektorzy widze jak w podstawowce pod spudniczke jak nie zajrzy to nie uwierzy
moze reniatka powinna zrobic sobie zdjecie z piatkom na szyjce wtedy by wszyscy uwierzyli :| co tylko jesli to naprawde byla by kobieta ??

co do pytan to wydaja sie calkiem normalne zreszta na wiekszosc kolezanka uzyskala juz odpowiedzi

gratuluje zmiany i oczywiscie aparatu sam sie do takowego przymierzam ale jeszcze troche to potrwa
jesli kupie 5d tez zapytam o kalibracje monitora :D ludzie beda mogli mnie zjechac :-D
swoja droga juz chyba drugi dzis raz odnosze sie do braku kultury na forum :/ to chyba o czyms swiadczy
czemu tu nie ma opcji edit :/ zapomnilem dodac co do monitora to chyba najprostszy sposob to porownanie obrazu monitora z jakas sensowna odbitka sama zobaczysz czy barwy sa dobrze odwzorowane to jesli chodzi o amatorskie rozwiazania

Proszę o przestrzeganie pkt. 6. regulaminu forum.
Pozdrawiam.
K.

jacek_73
11-01-2011, 21:12
... jakie błędy popełniam. ...
Dałaś zdjęcie do oceny nie w tym miejscu.

... co mam poprawic ...
Umieścić je w tym dziale: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=43
po uprzedniej lekturze http://canon-board.info/announcement.php?f=43&a=17

...Z góry bardzo Wam dziękuję :)
Ależ proszę bardzo :roll:

arturs
11-01-2011, 22:27
wywaliłem 16cie postów..
Koleżankę proszę o umieszczanie zdjęcia w wątku do tego przeznaczonym (po uprzednim zapoznaniu się z regulaminem działu "galerie"), resztę o niekontynuowanie dyskusji w kierunkach innych niż temat wątku

ArturBonoVox
12-01-2011, 12:12
choc jestem zdania ze wiekszy nie znaczy lepszy ;)

No wlasnie :)