PDA

Zobacz pełną wersję : Sony NEX czy Olympus PEN?

Strony : [1] 2 3

kamol3
08-01-2011, 13:34
Witam. Zastanawiam się nad zakupem aparatu. Na początku myślałem żeby wybrać Canon PowerShot 210 SX natomiast w podobnej cenie są aparaty innych firm. Dokładnie chodzi mi o modele Sony NEX oraz Olympus PEN. Niestety nie znam się za bardzo na tego rodzaju aparatach dlatego chciałbym was prosić o pomoc w wyborze oraz czy w ogóle opłaca się taki aparat zakupić. Jak to później wygląda z obiektywami do niego itd.

igor58
08-01-2011, 14:24
Poczytaj testy na www.optyczne.pl i innych portalach.
Mam Nexa, bardzo dobre uzupełnienie lustrzanki.
Miałem podobny dylemat, za Nexem "przemówiła" lepsza/większa matryca.
Olek jest tańszy i ma więcej szkieł.

MAF
08-01-2011, 14:57
NEXy mają lepszą matrycę, ale Olympusy i Panasonici mają lepsze i większy wybór obiektywów. Ergonomia Panasoniców i Olympusów jest jak dla mnie ciut lepsza od NEX.

Ciekawy jest też system Samsunga NX, fajny ergonomiczne z ciekawymi szkłami. Niestety matryca mimo tego samego rozmiaru gorsza niż w NEXach. Mimo wszystko chyba dla siebie brałbym właśnie NX.

kamol3
08-01-2011, 14:59
Poczytaj testy na www.optyczne.pl i innych portalach.
Mam Nexa, bardzo dobre uzupełnienie lustrzanki.
Miałem podobny dylemat, za Nexem "przemówiła" lepsza/większa matryca.
Olek jest tańszy i ma więcej szkieł.

Jakiego masz dokładnie NEX'a?

igor58
08-01-2011, 15:56
am "trójkę" ze standardowym kitem.
Myślałem o "piątce", ale za trochę lepszy plastk i wideo nie warto było dopłacać.
Nex (oba modele) ma funkcję panoramy, HDR i parę innych przydatnych funkcji, których nie ma w Olku.

kamol3
08-01-2011, 17:16
No ja właśnie też myślę o trójce. Warto zakpić taki aparat do robienia zdjęć np. na imprezach czy na jakiś wycieczkach? Czy lepiej tego Canona 210?

rycerz
08-01-2011, 17:40
zdecydowanie nexa ;-)

kamol3
08-01-2011, 17:43
Jeszczy chciałem się dowiedzieć czy po przygodzie z takim aparatem później następnym spokojnie może być lustrzanka i czy łatwo mi będzie przejść z takiego NEX'a na lustrzankę?

rycerz
08-01-2011, 17:44
ha! niektórzy rezygnują z lustrzanek dla nexa ;-)
będize napewno łatwiej niż z kompaktu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
miało być słowo "będzie"

kamol3
08-01-2011, 17:49
No ok. Teraz tylko pytanie czy na pewno NEX-3, a może Olypmus E-P1?

rycerz
08-01-2011, 17:52
wiesz że jest taki wątek na forum? ;-) przeczytaj cały...

EDIT: Proszę o stosowanie się do pkt. 7. regulaminu forum.
Pozdrawiam.
K.

ja gdybym miał dziś kupić bezlusterkowca to wyłącznie nexa-3
a co zrobisz ty?

jakoś bardziej wierzę, że to sony będzie kiedyś wielkim systemem z dużą ilością szkieł a nie olek ;-)

MC_
08-01-2011, 18:29
Ja bym wziął NEXa w kicie (na wszelki wypadek), a do tego przejściówkę z m42 i kilka kilogramów starych szkieł ;-)

kamol3
08-01-2011, 18:58
Do jakiej lustrzanki Canon'a można porównać NEX'a?

MAF
08-01-2011, 19:03

Jakość obrazu do każdej APS-C. Funkcjonalnie NEX to taki zaawansowany kompakt.

kamol3
08-01-2011, 19:13
Czyli do 50D, 1000D, 500D spokojnie można porównywać do tych aparatów?

Cichy
08-01-2011, 20:48

Do żadnej. Nex ma troszkę większą matrycę od Canonowego APS-C. Ale można w prostej linii porónać do DX Nikona :)

MAF
08-01-2011, 21:16
Do żadnej. Nex ma troszkę większą matrycę od Canonowego APS-C. Ale można w prostej linii porónać do DX Nikona :)

Tyle że praktyczna różnica pomiędzy Canonowskim APS-C, a Sony APS-C (bo w końcu w każdym Nikonie DX siedzi matryca wyprodukowana przez Sony) jest tak mała że prawie że pomijalna. Tyle że się ekwiwalenty ogniskowych łatwiej przelicza, bo x1.5

Cichy
08-01-2011, 23:12
Tyle że praktyczna różnica pomiędzy Canonowskim APS-C, a Sony APS-C (bo w końcu w każdym Nikonie DX siedzi matryca wyprodukowana przez Sony) jest tak mała że prawie że pomijalna. Tyle że się ekwiwalenty ogniskowych łatwiej przelicza, bo x1.5

Jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę odległość od obiektywu do matrycy aparatu (zakładając, że do NEXa podepniemy jakieś szkiełka dalmierzowe) to różnica będzie jeszcze większa.

bris
09-01-2011, 00:08
Jeszczy chciałem się dowiedzieć czy po przygodzie z takim aparatem później następnym spokojnie może być lustrzanka i czy łatwo mi będzie przejść z takiego NEX'a na lustrzankę?

Czy to będzie firma na S P O bezlusterkowiec daje nam przede wszystkim dużą mobilność aparatów kompaktowych przy jakości lustrzanki używanie sprzętu przez całą rodzinę (przewodniki,filtry artystyczne, dobrą jakość JPG) a nie tylko wtajemniczonych i chyba takie były założenia projektów EVIL przy amatorskim fotografowaniu zazwyczaj i to optymistycznie wykorzystujemy 30%-40% możliwości sprzętu jaki obecnie jest produkowany a jak nabierzemy "świadomości fotograficznej" już są lub niebawem pojawią się nowe zabawki dla dużych chłopców (lub niegrzecznych dziewczynek:twisted:)

PS
zależy co komu pasuje, jest spora grupa osób która wybierze sprzęt z dużym zoomem z braku funduszy na pierścień filtra założy czerwoną gumkę recepturkę * body koniecznie z "baterypackiem" z daleka nikt się nie kapnie :mrgreen:
*(fizycznie lub cyfrowy - tu do wyboru)

Selena
09-01-2011, 00:40
Ja bym wziął NEXa w kicie (na wszelki wypadek), a do tego przejściówkę z m42 i kilka kilogramów starych szkieł ;-)
I dalej chodzimy jak te wielbłądy ;)

Zakładając, że ten drugi element (stare szkła) posiadamy, to jest baaardzo interesująca opcja i względnie tania.
Pozostaje zgłębić temat systemów, które da się podpiąć, a z bardzo pobieżnego przeglądu adapterów wynika, że wszystko, to co mam i ... jeszcze trochę.
Ja znalazłam: EF, M42, M39, Sony A, Pentax K, Nikon F (Ai, AiS), OM, Leica-R, C/Y.

Było tego nie czytać....:mrgreen:
A teraz nie pozostaje nic, tylko trzeba będzie wysupłać kasę na NEX-a :D

kamol3
09-01-2011, 01:06
taki NEX trochę drogo wyjdzie, zastanawiam się czy nie lepiej za takie pieniądze zakupić Canona 30-40D

tantal
09-01-2011, 01:28
To już następne pytanie , zaczynałeś od SX210 vs NEX vs Olek i jakieś sugestie zdaje się otrzymałeś.
Nie jestem fanem NEXa i ogólnie Playstation ale skoro jeszcze nie wybrałeś systemu, to dumaj nad tym co podepniesz do swojego nowego korpusu.
NEX daje pod tym względem fantastyczne możliwości, ale jakoś nie wyczytałeś tego powyżej.
Mam 20d i jego cena to to ok 1/3 tego co dobrze jest wydać na obiektywy (używane, np T 17-50 + C55-250 + C50/1,8), żeby wykorzystać możliwości aparatu w różnych sytuacjach i cieszyć się naprawdę fajnymi fotkami.
Jak NEX drogo to nie wiem jak będzie tanio ???
Chyba pozostają kompakty z niewymienną optyką i niezmienną od lat jakością zdjęć.

igor58
09-01-2011, 09:16
Kamol3, przy Twoim stanie wiedzy proponuję (tani) kompakt i naukę fotografii od podstaw. Wtedy zorientujesz się, co, jak i czym chcesz fotografować.

kamol3
09-01-2011, 11:17
Nie, to jednak był błąd jeżeli chodzi o lustrzanki Canon'a. W grę wchodzi tylko i wyłącznie NEX lub Olympus. Jednak przeanalizowałem i wychodzi dużo taniej niż przy zakupie lustrzanki.

@igor58 Masz rację moja wiedza na temat fotografii nie jest duża. Miałem kiedyś zwykły tani kompakt. Niestety się zepsuł. Wiem jakie chcę robić zdjęcia. Natomiast chciałbym żeby aparat który zakupię można by było też wziąźć na imprezę czy na jakiś wypad ze znajomymi gdzie można szybko porobić foty. Dlatego wydaje mi się że właśnie NEX albo Olek będzie tutaj najodpowiedniejszym wyborem.

igor58
09-01-2011, 12:02
Kamol3,
Nexem możesz na imprezach focić nawet bez lampy (wielokrotna ekspozycja, soft składa ją w jedno zdjęcie). Często wykorzystuję tę funkcję. Olek tego nie ma.
W Neksie lampka słaba, ale prawie nie używam. Jest sporo porównań Olek-Nex, poszukaj, poczytaj...
Powodzenia!

kamol3
09-01-2011, 12:18
Co sądzicie o tym Olku? http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12087 Wyszedł on całkiem niedawno. Wiem że wszyscy polecacie Sony, a ja cały czas tylko Olympus i Olympus ale chcę poprostu dobrze wybrać bo wiadomo że to jest kupa kasy do wydania.

psl
09-01-2011, 13:02
E-PL2 będzie pewnie sporo droższy od obecnego E-PL1. Dzisiaj E-PL1 jest do kupienia za 1388zł w FJ z obiektywem 14-42. Moim zdaniem bardzo dobry i uniwersalny zestaw. Sam wybrałem panasonica G10.

tantal
09-01-2011, 16:09
Wiem że wszyscy polecacie Sony
Nic podobnego, nie to forum :-DMnie po prostu nie byłoby szkoda NEXa na imprezę :mrgreen:, a gdyby zachciało mi się rozwijać to można zdrowo kombinować ze szkłami z różnych systemów a jest tego kwiata pół świata...
A małych aparatów o jakości obrazka prawie jak z lustrzanek już trochę jest- Panasonice G1, G2, G10, GH1, GH2, no i właśnie Olki.
O NEXie myślę w kontekście obiektywów i tyle...

rycerz
09-01-2011, 20:47
O NEXie myślę w kontekście obiektywów i tyle...

obiektywów wielu marek!

możesz podpinać manualne leice, nikony, pentaxy, i wszelkie dziwolagi nawet średnioformatowe szkła już widziałem! bo przejściówek jest olbrzymi wybór

dlatego jak komus niestraszne manualne ostrzenie, a jest łatwiejsze i wygodniejsze od ostrzenia lustrzanką to nex bedzie fajnym aparatem

igor58
09-01-2011, 20:54
rycerz,
kamol3 dopiero zaczyna, a Ty mu opowiadasz o manualnych szkłach i innych "dobrodziejstwach". Po pierwsze obiektywy, które wymieniasz nie leżą na ulicy (często kosztują parę razy więcej niż Nex), a po drugie, przejściówki też nie są darmowe; to nie to samo, co m42-Canon (za 30 zł).

bris
09-01-2011, 21:02
Co sądzicie o tym Olku? http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12087 Wyszedł on całkiem niedawno. Wiem że wszyscy polecacie Sony, a ja cały czas tylko Olympus i Olympus ale chcę poprostu dobrze wybrać bo wiadomo że to jest kupa kasy do wydania.

póki co oprócz wybranych dziennikarzy nikt go nie widział, wg mnie jest świetnym konsensusem między budową E-P1 i parametrami z E-PL1 (chyba tego ostatniego większość nabywców musiała kupić za karę :mrgreen: brzydkie to to jak ostatnie nieszczęście) E-PL2 dla mnie bomba! nowy Olek ma fajne parametry fotografowania w JPG filtry i "takie tam" oraz filmowania dla żony i dziecka po urlopie jestem jeszcze bardziej leniwy niż zwykle pewnie też z ART filtr skorzystam a jak mnie ambicja fotograficzna najdzie manual nastaw i z przelotką mogę zainstalować szkła M39 a przede wszystkim zabrać na urlop jeden aparat - dla każdego coś dobrego! przy tym bardzo fajny ponadczasowy wygląd dla mnie mniód :-D

kamol3
09-01-2011, 21:31
No ten nowy Olek jest bardzo ładny no i funkcjonalnie też bardzo dobry. Natomiast chyba wybiorę NEX'a, raczej na pewno go wezmę. Tak więc teraz pytanie czy trójkę czy piątkę?

Ember
09-01-2011, 21:54
Nex super sprawa ^^
Nie dawno sam stałem przed dylematem NEX3 czy olek.
No i wziałem sobie nexa z 16mm :] Nie żałuję absolutnie. Aparat moge mieć zawsze przy sobie co z lusterkiem jest średnio możliwe, i raczej nie wygodne :)

Piotr_0602
10-01-2011, 18:23
NEX ma nieco większą matrycę (nie demonizujmy matryc 43, nie są dramatycznie mniejsze od matryc APS, wielki skok rozmiarów jest pomiędzy kompaktami i 4/3 (czy micro43), potem mniej więcej podobne są 4/3 (crop x2), Sigmy Foevon (crop x1,7), Canonowy APS (crop x1,6) i Sony/Nikon/Pentax/Samsung (x1,5). Następny skok wielkosci to FF.

Matryca NEXa w obecnych modelach jest nieco lepsza technologicznie od tej którą używa Olympus (Panasonic używa tej samej technologii co Olek - a raczej Olek bierze ją od Panasonica, ale w niektórych modelach GH1 i potem GH2 używa innych - mniej szumiących matryc).

NEX ma na razie kiepskie obiektywy. Wystarczy zajrzeć do testów Optycznych - co obiektyw do NEXa to wpadka. Najgorzej wypada 16/2.8, ale też zoom nie jest najwyższych lotów. Gadanie o podpinaniu manuali - cóż, to tylko dla niewielu którzy chcą na tym jechać. Mamy XXI wiek i AF. Poza tym to ma sens dla tych którzy mają w szafie kupę takich szkieł, a nie dla tych co mają dopiero je kupować. Poza tym do wszystkich bezlusterkowców można podłączyć przez adapter praktycznie dowolne obiektywy i pracować w manualu. Chodzą plotki, że Panas ma wypuścić adapter (na razie dla kamery profi w systemie micro43) który daje pełne możliwości (pomiar światła, AF...) po podpięciu obiektywów Canona.

Olek (a raczej system micro43) ma większy wybór obiektywów, w tym sporo całkiem zacnych - Panas 8/3.5 fisheye, Olek 9-18 f/4-5.6, Panas 7-14 f/4, Panas 14 f/2.5, Panas 20 f/1.7, Panas 14-140 f/4.5.6, Olek 14-150 f/4-5.6... nawet kitowe zoomy Panasa 14-45 i 14-42 i Olkowe 14-42 wypadają lepiej do Sonego. Tu produkuje dwóch producentów i w tym roku będą u obu następne premiery obiektywów.

W micro43 mamy dwa rodzaje body - mniejsze Olkowe PENy i Panasowe GF1 i GF2, oraz nieco większe (takie malutkie lustro) Panasowe G1, G2, G10, GH1, GH2. Dla filmowców - GH1 i GH2 to chyba obecnie najlepsza filmowo propozycja.

Panas ma najlepszy wśród bezlusterkowców AF. Już w G1, GF1, GH1 było bardzo dobrze, a w GH2 dogonił/przegonił wiele lustrzanek semi-profi co najmniej. U Olka AF nie taki szybki, ale już zaczął Panasonica gonić i jest coraz lapiej.

EPL1 jest nie najgorszy, choć nieco siermiężny. EPL2 to spore poprawki.

NEX ma odchylany ekran (to duży plus), choć nie tak fajnie jak Panasonic w swoich G1/G2/GH1/GH2. NEX jest mały, ale obiektywy ma większe. Z obiektywami zestawy NEXa i micro43 (w wersjach PEN/GF2) są porównywalne. NEXa dobrze się trzyma (większy grip) mimo kontrowersyjnego wyglądu. PENy i GF1/2 mają bardziej klasyczny wygląd i mniejszy grip.

Na chwilę obecną micro43 ma sporo większy wybór (body, szkieł), jest dłużej na rynku i są już następne generacje ich bezlusterkowców. Wszyscy inni dopiero wystartowali lub startują w bezlusterkowym interesie. Poza tym są nie tylko Olki, Panasy i NEXy. Całkiem sensowny jest (i ma lepsze obiektywy i większy ich wybór od NEXów) Samsung NX100.

il Dottore
10-01-2011, 19:36
Cóż, często też odczuwam brak czegoś mniejszego. Ale znając zady i walety tych dwóch systemów bezlusterkowych i biorąc pod uwagę, że przywykłem do zooma nożnego, to z tych dwóch aparatów brałbym... Fuji FinePix X100! :)

kamol3
10-01-2011, 21:14
Ale na pierwszy aparat tego typu NEX byłby dobrym aparatem?

borkomar
10-01-2011, 21:26
Cóż, często też odczuwam brak czegoś mniejszego. Ale znając zady i walety tych dwóch systemów bezlusterkowych i biorąc pod uwagę, że przywykłem do zooma nożnego, to z tych dwóch aparatów brałbym... Fuji FinePix X100! :)
Sam chętnie kupię za jakiś czas coś ala NEX bądź właśnie Fuji FinePix X100 - którego jeszcze nie znamy tak naprawdę ( bynajmniej ja nie znam).
Obecność sprzętu przy mnie mile widziana, gdyż jak mówili przedmówcy pstryki wakacyjne lustrem powoli przestają mnie bawić:p

Ember
10-01-2011, 22:18
Fuji finepix jeżeli rzeczywiście będzie tak dobry jak się rozpisują na jego temat to będzie na prawdę świetny aparat, ale jego cena to już trochę inna bajka. 1000 ojro czyli w Polsce podejrzewam ze poniżej 6k będzie bardzo ciężko dostać.
Czy sprzęt będzie warty tej ceny? To się jeszcze okaże.
A co do NEXa dalej będę utrzymywał, że to super aparacik, jak tylko pojawi się lepsza optyka firmowa to będzie bajka, bo jak pisano wyżej "kity" nie zachwycają

igor58
10-01-2011, 22:49
Kita do Nexa znam nie tylko z opisów, ale z praktyki. W porównaniu z innymi kitami to rewelacyjny obiektyw, zwłaszcza na szerokim końcu (do ok. 35mm).
W 16mm w ogóle bym nie wchodził, choć podobno i tak jest lepszy niż piszą na forach. Panasy są fajne, ale drogie...
Kamol3 szuka budżetowego rozwiązania, a wy mu wyjeżdżacie z Fuji za 1000 euro (z niewymiennym szkłem).

Kamol3, idź do Fotojokera, pobaw się Nexem (pozwalają), wtedy zdecydujesz.
Sporą wadą Nexa jest b. głośna migawka...

Sergiusz
10-01-2011, 23:35
Olek ma stabilizację matrycy co nie jest bez znaczenia jeśli ktoś planuje używanie obiektywów z innego systemu. Do tego poza obiektywami można nabyć wizjery i elektroniczne celowniki, których Nex jest pozbawiony. Lampy błyskowe poza jedną pstynką łączoną z aparatem przez USB to też nie jest zaleta Nex-a. Do Olka pasują wszystkie lampy od systemu 4/3.

kamol3
10-01-2011, 23:40
Mam totalny mętlik w głowie. Nie wiem co wziąść z jednej strony każdy zachwal NEX'a a z drugiej to że do Olka jest więcej dostępnych obiektywów itd.

psl
11-01-2011, 00:04
Sam musisz się zdecydować. Ja też się przez chwilę zastanawiałem nad NEX. Do czasu jak przeczytałem test obiektywu 16/2.8 na optycznych. Delikatnie mówiąc to pomogło mi się zdecydować. Manualne obiektywy traktuje jedynie jako dodatek.

igor58
11-01-2011, 00:24
Jeśli potraktujesz swój aparat jako... aparat, a nie część systemu, który musisz rozbudowywać, to każdy będzie dobry. Zapomnij o dodatkowych obiektywach, lampach itd.
Od razu Ci się przejaśni. Albo celuj na trochę lepszy kompakt, wtedy wszystkie systemowe pokusy (rozterki) Cię ominą.

Piotr_0602
11-01-2011, 00:34
Fuji X100 jest śliczne, i ma hybrydowy wizjer. Ale na razie to wielka niewiadomoa, na dodatek droga (1000EUR lub 1200$) i bez wymiennej optyki.

Ale i Olki (od E2, EPL1 i EPL2) mają opcjonalny świetny wizjer elektroniczny.
Ten EVF (od Epsona?) jest rewelacyjny. Odchylany, daje wielki obraz (spokojnie porównywalny do optycznych wizjerów luster FF), o świetnej rozdzielczości i odświeżaniu. Porównywalny jest (ale chyba lepszy) tylko do wbudowanych w Panasonici G1/G2/GH1/GH2. Ani Sony, ani Samsung nie mają nic porównywalnego.

Sony mnie odrzuca brakiem ergonomii - przycisków, kółek - wszystko pochowane w menu. EPL1 nie jest tu jednak wzorem, jest jednak dużo lepiej niż w NEXie. W EPL2 jest już dużo lepiej. Panas GF1 jest wzorem, ale w GF2 sporo obcięto (choć dano ekran dotykowy). W Samsungu też pod tym kątem lepiej niż w NEXie (z fajnym patentem Samsunga - przyciskiem iF na obiektywach). W NEXie by cokolwiek zmienić trzeba grzebać w menu. Choć dla tych co jadą na automacie, to nie jest pewnie wada.

Olki (jako jedyne bezlusterkowce) mają stabilizację matrycy. To WIELKA zaleta - wszystko co podepniemy, jest stabilizowane. Panas ma stabilizację w obiektywach, Samsung też i Sony to samo. Ale w tym rozwiązaniu wiele obiektywów nie otrzymuje stabilizacji, np. żaden naleśnik. A u Olka mają ją wszystkie.

Ideałow chyba nie ma. Ja bym chyba wybrał micro43 na dziś dzień (EPL2 lub Panasa), a jeśli decydującym miałby być rozmiar APS matrycy, to raczej Samsunga NX100 + naleśniki 20/2.8, 30/2 niż NEXa. W recenzjach Optycznych zjechano każdy ich obiektyw. Dużo lepiej wypadają szkiełka Samsunga i micro43 (szczególnie Panasa, ale niektóre 9-18 też niezły).

Jeśli potraktujesz swój aparat jako... aparat, a nie część systemu, który musisz rozbudowywać, to każdy będzie dobry. Zapomnij o dodatkowych obiektywach, lampach itd.
Od razu Ci się przejaśni. Albo celuj na trochę lepszy kompakt, wtedy wszystkie systemowe pokusy (rozterki) Cię ominą.

Ciekawa propozycja. Taki Olek XZ1 wygdaje się naprawdę ciekawy, Panas LX5 też niczego sobie, a Samsung EX1 ma obracany OLED.

Sergiusz
11-01-2011, 02:08
Nie wiem jak to jest w innych systemach ale Nex ma marne zasilanie. Akumulator starcza na bardzo krótko.

il Dottore
11-01-2011, 02:44
Nie znam cen w PL ale u mnie we wsi taki Sony stoi po ok 700 juro z byle jakim szklem, podobnie Peny i Panasy... Fuji wiecznie nie bedzie kosztować 1000 euro - już po pół roku cena spadnie o 20-25%.
I jak ktoś mówił... nie byłoby tej rozmowy gdyby nie coraz mniejsze chęci do targania się z lustrem i wagonem szkieł po wakacyjnych szlakach... :(

igor58
11-01-2011, 09:38
Sergiusz - prawda, bardziej dennego aku jeszcze nie spotkałem. Duży minus dla N.

rysiek30d
11-01-2011, 15:25
A dlaczego nie Samsung NX?

kamol3
11-01-2011, 16:00
Bo jest trochę drogi

kamol3
11-01-2011, 18:04
Wydaje mi się jednak że to właśnie Olek będzie dawał więcej radości. Natomiast NEX bardziej mnie przekonuje funkcjami. Jak to jest z tymi obiektywami? Do Sony mogę podpiąć tylko manualne inne obiektywy? Jak to dokładnie wygląda.

kamol3
11-01-2011, 21:10
Chciałem się jeszcze dowiedzieć czym różni się Olek E-P1 od E-PL1.

Ember
11-01-2011, 21:14
szukanie na prawdę nie boli...
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=1113&add1=928&add2=1027

kamol3
11-01-2011, 21:44
Link nie działa, przynajmniej u mnie. NEX jest super ale kusi mnie ten Olek.

kamol3
11-01-2011, 21:59
Już wszystko działa :) Dzięki wielkie. Dużo tam przydatnych informacji na temat tych Olków.

CzłowiekZ
12-01-2011, 09:08
Gdybym mógł cofnąć się w czasie to kupiłbym Pena z 14-150mm + Panasa 20mm zamiast Nex 3 z 16mm i 18-55mm. Nie wiem z czego jest zrobiony Nex, ale po kilku tygodniach jest cały odrapany i telepie się LCD jakby zaraz miał odpaść. Naleśnika planuję zamienić na jakiegoś manuala, bo ani to sensowna ogniskowa, ani jasność. Brakuje również wbudowanej lampki, choćby do delikatnego podświetlenia twarzy na plenerze. Wkurzający jest uchwyt na pasek po prawej stronie przez który nie da się go komfortowo trzymać. Z 18-55mm wygląda trochę groteskowo i rzuca się w oczy.

jotes25
12-01-2011, 09:42
Dokładnie. Gdy wziąłem w sklepie do ręki NEXa, miałem wrażenie, że to tania zabawka, która za chwilę się rozleci. Dodatkowo "antyergonomiczna" obsługa bez przycisków i przede wszystkim brak sensownego, uniwersalnego naleśnika. Dlatego wybrałem taniutkiego Samsunga NX z 30/2.0, zestaw za połowę ceny jakiegokolwiek porównywalnego Olka czy Panasa z nalesnikiem.

Piotr_0602
12-01-2011, 10:42
Wydaje mi się jednak że to właśnie Olek będzie dawał więcej radości. Natomiast NEX bardziej mnie przekonuje funkcjami. Jak to jest z tymi obiektywami? Do Sony mogę podpiąć tylko manualne inne obiektywy? Jak to dokładnie wygląda.

Co z tymi obiektywami do NEXa? Kiepskie.

Test naleśnika do NEXa:
http://optyczne.pl/203.11-Test_obiektywu-Sony_E_16_mm_f_2.8_Podsumowanie.html

test kitowego zoomu do NEXa:
http://optyczne.pl/202.11-Test_obiektywu-Sony_E_18-55_mm_f_3.5-5.6_OSS_Podsumowanie.html

i na razie ich jest niewiele.

Oczywiście można, zakupując stosowny adapter, podpiąć pod bezlusterkowca (praktycznie każdego, NEXa, m43 czy NXa) dowolną optykę, także bardzo zacne obiektywy i pracować na manualu.
Ale to trochę dla hardcorowców, bo przecież po to kupuje się nowoczesny mały aparat by mieć do niego małą optykę z AF-em.
Tak więc z manualnym obiektywem NEX rozwija skrzydła w jakości obrazka i pokazuje zalety matrycy, ale z firmowymi obiektywami Sony do NEXów już nie bardzo.

Porównaj te testy np. z testami obiektywów micro43 Panasonica:
http://optyczne.pl/64-Test_obiektywów-Panasonic.html
W sieci można tez znaleźć chwalebne recenzje innych obiektywów Panasonica - 14-45mm f/3.5-5.6 czy 7-14 f/4.

Także Olki lepiej do sonowych słoików wypadają (szczególnie ciekawy jest w m43 Olympus 9-18mm f/4-5.6).

Co do oferty obiektywów - Sony dopiero startuje i ma ich chyba 3 (naleśnik 16mm, kitowy zoom i superzoom).
Olek, a raczej micro43, ma do wyboru ich znacznie więcej, bo dłużej jest w bezlustrzankowym interesie. O ile pamiętam są to: ultraszerokie Panasonic 7-14/4 i Olympus 9-18/4-5.6, po dwa kitowe zoomy Olympusa i Panasonica (łącznie 4), superzoom Olka 14-150 i superzoom Panasa 14-140, małe tele Panasa 45-200, supertele Panasa 100-300 i jakieś ciemnawe odpowiedniki Olka, naleśniki Olympus 17/2,8 oraz Panasonica 14/2,5 i 20/1,7, portret/makro Panasonica 45/2,8. W zapowiedziach na wiosnę 2011 następne obiektywy (Olympus ma pokazać chyba 3). A, jeszcze jest rybie oko od Panasonica 8/3,5. Może o czymś zapomniałem...

Co do jakości wykonania, pojawiły się narzekania na NEXa.
Czy to przywara "wieku dziecięcego" czy może wszystkie NEXy będą tak się niszczyły?

Cytat z testu optycznych:
"Zawiedliśmy się jednak mocno solidnością wykonania. Z pozoru wszystko wygląda wyśmienicie – magnezowy korpus, dobrze spasowane elementy, płynnie poruszający się uchylny ekran. Jednak po niecałych trzech tygodniach normalnego użytkowania musimy NEX-a solidnie skarcić. Aparat noszony w torbie i parę razy w przysłowiowej kieszeni, po tak krótkim czasie wyglądał jak po powrocie z dżungli. Nie był przy tym traktowany inaczej niż poprzednie aparaty obecne w naszych testach przez tak samo długi okres czasu. Na obudowie pojawiło się kilka odprysków farby, na jednym z pierścieni trudno identyfikowalne (i nieusuwalne) zatarcie, a na ekranie LCD kilka rys. To stanowczo zbyt dużo jak na tak krótkie użytkowanie aparatu. Z założenia „ekonomiczny” Olympus E-PL1, używany dwukrotnie dłużej w dokładnie taki sam sposób przeszedł taką próbę bez szwanku."
http://optyczne.pl/135.2-Test_aparatu-Sony_NEX-5_Wygląd_i_jakość_wykonania.html

igor58
12-01-2011, 11:32
Kamol3,
a może jednak prosta lustrzanka?
W Fotojokerze jest Nikon 3100 z kitem w cenie Nexa. Nie masz kasy - weź raty; 150/miesiąc mniej boli niz gotówka.

kamol3
12-01-2011, 11:50
Nie. Lustrzanki nie chcę. Chodzi mi tutaj o mały aparat. Taki właśnie jak NEX czy E-PL1.

Tyle ile użytkowników tyle opinii na temat tych aparatów. Niestety nie wiem jeszcze który wybrać. Z jednej strony korci mnie ten NEX ale obiektywy są słabe, a w manualne nie chcę się bawić. Wyczytałem że nowe 4 obiektywy od Sony mają się pojawić na wiosnę. Natomist E-PL1 jakoś tak bardzo mnie do niego ciągnie. Wydaje mi się że ten aparat może dać użytkownikowi większą radość. Jeszcze muszę to wszystko dobrze przemyśleć. Ponoć Nikon i Pentax mają w marcu wypuścić bezlusterkowce tak więc może jeszcze poczekam.

Piotr_0602
12-01-2011, 12:42
Nie. Lustrzanki nie chcę. Chodzi mi tutaj o mały aparat. Taki właśnie jak NEX czy E-PL1.

Tyle ile użytkowników tyle opinii na temat tych aparatów. Niestety nie wiem jeszcze który wybrać. Z jednej strony korci mnie ten NEX ale obiektywy są słabe, a w manualne nie chcę się bawić. Wyczytałem że nowe 4 obiektywy od Sony mają się pojawić na wiosnę. Natomist E-PL1 jakoś tak bardzo mnie do niego ciągnie. Wydaje mi się że ten aparat może dać użytkownikowi większą radość. Jeszcze muszę to wszystko dobrze przemyśleć. Ponoć Nikon i Pentax mają w marcu wypuścić bezlusterkowce tak więc może jeszcze poczekam.

Faktycznie, plotki głoszą że mają być nowe obiektywy Sony, ale co będzie jeśli to będą kolejne 4 kiepskie obiektywy? Jeśli już, to nadzieję bym pokładał w obiektywie sygnowanym jako Carl Zeiss (szerokokątna stałka), ale z takim znaczkiem pewnie tani nie będzie.

Co do EPL1... EP2 i EPL1 różnia się głównie jakością wykonania i ilością przycisków/kółek. EP1 też te samem bebechy, ale nie ma pod gorącą stopką gniazdka pod dopinany elektroniczny wizjer vF2 (nawiasem mówiąc, jest on świetny). EPL2 to tańsza, budżetowa, bardziej plastikowa wersja EP1/EP2. Wypuszczona później niż te dwa poprzednie i podobno daje (minimalnie) lepszy obrazek. Ale właśnie Olek zaprezentował następncę EPL1 - EPL2. Powinien być lada chwila w sklepach (choć pewnie z większą ceną niż obecnie EPL1). Zmiany sa na plus - lepszy, większy LCD, kołko sterujące, trochę poprawek na plus - a matryca ta sama, jakieś chyba zmiany w procku, obrazek pewnie nieco lepszy (pewnie ten sam co z ostatniego flagowca 4/3 - Olympusa E5 z mocno osłabionym filtrem).

Ale jest jeszcze, całkiem ciekawy i cenowo (szczególnie obiektywy) korzystny Samsung NX100. Dwa ciekawe naleśniki, oraz ciekawe premiery obiektywów na wiosnę.

Nikon ostatnio ogłosił że jeszcze posiedzi w lustrach, bo na razie bezlusterkowce w USA to mały % rynku, więc pewnie jeszcze długo bezlustra nie pokaże. Ale w USA wiadomo - oni lubią wszystko DUŻE (duże auta, duże porcje żarcia, duże tyłki). Prędzej Pentax coś pokaże, ale kiedy z tego urośnie jakiś kompletny system?

Ale jeśli mały aparat, to może jakiś kompakcik z górnej półki?
Olympus XZ1, Panasonic LX5 lub Samsung EX1?

kamol3
12-01-2011, 13:45
Znalazłem na youtube parę fajne testy różnych aparatów o których tutaj mowa.

Samsung NX100
(http://www.youtube.com/user/DigitalRevCom?blend=2&ob=1#p/u/27/qHOfHF83TqQ)

Sony NEX-5
(http://www.youtube.com/watch?v=bhiHqF02tBQ)

Sony NEX-5 cz.2 (http://www.youtube.com/watch?v=hBox_wfAM08&feature=channel)
Olympus PEN E-PL1 (http://www.youtube.com/watch?v=iOVXlGVhqUQ)

Samsung NX10 vs Panasonic GF1 vs Olympus E-PL1 (http://www.youtube.com/watch?v=cuxsV_Fa17o&feature=channel)

Niestety u mnie z angielskim aż tak dobrze nie jest. Jeżeli ktoś ma czas to proszę o przejrzenie tego i o krótki opis.

gietrzy
12-01-2011, 14:00
Tyle ile użytkowników tyle opinii na temat tych aparatów. Niestety nie wiem jeszcze który wybrać. Z jednej strony korci mnie ten NEX ale obiektywy są słabe, a w manualne nie chcę się bawić. Wyczytałem że nowe 4 obiektywy od Sony mają się pojawić na wiosnę. Natomist E-PL1 jakoś tak bardzo mnie do niego ciągnie. Wydaje mi się że ten aparat może dać użytkownikowi większą radość. Jeszcze muszę to wszystko dobrze przemyśleć.

Jeśli nie zamierzasz bawić się w ruskie demobile itp inne stwory z DDR'u to szczerze polecam albo E-PL1 albo GF1 - mam oba.

Rozważ GF1 bo po przestawieniu jotpegów na nostalgic albo smooth (to sprawdziłem i polecam) nikt nie narzeka na kolory w jpg'u.
Światłomierz zachowawczy - raczej nie doświetli niż przepali.
AF - Nikon fast; szybszy ma tylko GH1 i GH2.
LCD - nie ma tragedii
ergonomia - super
rozmiar - maksymalny akceptowalny pod małe szkła
cena - teraz po wejściu na rynek GF2 będzie spadać
filtr aa - b. słaby, ale imho mocniejszy niż w E-PL1
raw - wg. optyczne.pl rawy są odszumiane, co nie przeszkadza by zdjęcia z PL45 macro były ostre na 3200
iso - zaniżone, realnie każda wartość czułości jest wyższa o 2/3EV tj. iso 3200 to de facto ~ iso 4557

kamol3
12-01-2011, 18:45
No może i też to jest ciekawy aparat, ale Panasonic, Samsung czy właśnie Sony to bardziej kojarzą mi się z telewizorami niż z aparatami. No może Panasonic już tak nie. Chodzi o to że np. Olympus, Canon czy Nikon to są firmy które specjalizują się w produkcji aparatów. Chociaż z drugiej strony patrząc to nie ważne jaka jest firma urządzenia tylko ważne żeby ono było dobre i działało tak jak ma działać w swoim przedziale cenowym.

gietrzy
12-01-2011, 21:09
No może Panasonic już tak nie.

Konkretnie od czasów LX3. Nie dość, że biją pupę innych firm zaawansowaniem/inteligencją trybu iAuto, to jeszcze algorytmy CDAF na dzień dzisiejszy są bezkonkurencyjne.
Od LX3 (procesora obrazu w tym aparacie) Panas to b. poważny gracz a że pisze Panasonic a nie Canon - a kogo to? To ma robić zdjęcia/zadowalać właściciela.

psl
12-01-2011, 22:34
a że pisze Panasonic a nie Canon - a kogo to?

Na moim jest napisane LUMIX a nie Panasonic. Chociaż nie. Panasonic jest faktycznie napisane maleńkimi literkami obok gwinta na statyw. Dla mnie luz - nikt z daleka nie zobaczy ;-)
ups - gwintu

qcel
12-01-2011, 23:58
Jeśli zalezy Ci na kompaktowych rozmiarach i w miarę rozwiniętym systemie to zdecydowanie PEN. Moim zdaniem bije NEX-a pod każdym względem. No a poza tym Olympus właśnie stworzył cały system, a nie tylko aparat. Tym bardziej, ze teraz wchodzi nowy PEN, więc moze ceny jedynki trochę spadną.

Kolekcjoner
13-01-2011, 00:25
No może i też to jest ciekawy aparat, ale Panasonic, Samsung czy właśnie Sony to bardziej kojarzą mi się z telewizorami niż z aparatami. No może Panasonic już tak nie. Chodzi o to że np. Olympus, Canon czy Nikon to są firmy które specjalizują się w produkcji aparatów. Chociaż z drugiej strony patrząc to nie ważne jaka jest firma urządzenia tylko ważne żeby ono było dobre i działało tak jak ma działać w swoim przedziale cenowym.
Według mnie to może to ma jakieś znaczenie w sprzęcie profesjonalnym - tam nawet najdrobniejsze szczegóły potrafią zdecydować o tym czy sprzęt ma branie czy nie. W sprzęcie popularnym to jaki masz znaczek na obudowie jest kompletnie bez znaczenia.

rysiek30d
13-01-2011, 10:16
NX drogi?!?!
to jest najtańszy system oferujący najlepszy stosunek jakość/cena
Zestaw nx100 z kitem 20-50mm kosztuje około 1500zł!
do tego dokupić malutką stałkę 30/2 za niecałe 500zł i izestaw rewelacja.

psl
13-01-2011, 10:57
No i jeszcze wypada dokupić lampę błyskową, bo nx100 jej nie posiada wbudowanej. No i coś szerokiego z obiektywów do np. pomieszczeń i krajobrazu. Ten kit zaczynający się od 20mm wąziutki na maksa jak na uniwersalny obiektyw. Samsung gonił kita olkowego pod względem rozmiarów. Udało sie, ale niestety jest to okupione tym o czy pisałem - na szerokim zaledwie 20mm. Olkowy mały obiektyw z kit'a (14-42) ma szeroki kąt.

Tommygun
13-01-2011, 11:09
Może pójdź do sklepu i zmacaj obydwa. NEX jest dopiero na początku swojego rozwoju a olek był pierwszy. NEX po firmware 3 jest nawet użyteczny dzięki możliwości dodatkowych ustawień i zasadniczo NEX powinien ruszyć w tym roku ze szkiełkami i dodatkowymi body.

wyrwiflak
13-01-2011, 11:31
No i jeszcze wypada dokupić lampę błyskową, bo nx100 jej nie posiada wbudowanej. No i coś szerokiego z obiektywów do np. pomieszczeń i krajobrazu. Ten kit zaczynający się od 20mm wąziutki na maksa jak na uniwersalny obiektyw. Samsung gonił kita olkowego pod względem rozmiarów. Udało sie, ale niestety jest to okupione tym o czy pisałem - na szerokim zaledwie 20mm. Olkowy mały obiektyw z kit'a (14-42) ma szeroki kąt.

Między olkowym 14mm a samsungowym 20mm różnica w poziomym kącie widzenia będzie kosmetyczna - olkowy ekwiwalent 28mm daje w poziomie kąt widzenia jak 29~30mm w proporcjach 3:2

psl
13-01-2011, 12:03
Jeżeli 28mm vs 32mm (ekw.) na szerokim to dla Ciebie różnica kosmetyczna to masz inne niż ja podejście do słowa "kosmetyczny"..

jotes25
13-01-2011, 12:08
Powiedz jeszcze skąd Ci się wzięło te 32mm, bo chyba o Canonie myślisz, a nie Samsungu.
Poza tym porównywanie zoomów na podstawie samych ogniskowych jest bardzo zgrubne. Trzeba by porównać konkretne kadry z ostrzeniem na ten sam punkt.

psl
13-01-2011, 12:12
tak to nie canon. 28 vs 30. To nadal jak na szeroki bardzo dużo. To już lepiej jakby obcieli ogniskową do 48. Tam różnicy by nie było praktycznie zauważalnej. Jak kit samsunga ma być uniwersalny to tylko ten stary. Poza tym czy ten krótki kit 20-50 jest stabilizowany?

wyrwiflak
13-01-2011, 12:16
tak to nie canon. 28 vs 30. To nadal jak na szeroki bardzo dużo. To już lepiej jakby obcieli ogniskową do 48. Tam różnicy by nie było praktycznie zauważalnej. Jak kit samsunga ma być uniwersalny to tylko ten stary. Poza tym czy ten krótki kit 20-50 jest stabilizowany?

Tak, dla mnie różnica 29mm vs 30mm jest kosmetyczna - może dlatego że najważniejszy dla mnie jest poziomy kat widzenia a nie po przekątnej - stąd moje porównanie do 29mm a nie do 28mm. Podobnie kosmetyczna jest dla mnie różnica między 17 a 18mm na aps-c.

jotes25
13-01-2011, 12:16
Widzę, że nie chcesz dać sobie wytłumaczyć. Statyw, oba zestawy, ostrzenie na minimalną odległość, jakąś pośrednią i nieskończoność. Wtedy można mówić o jakimś porównaniu. Inaczej twierdzenie, że jeden ma 28, a drugi 30mm jest mało przekonywujące przy różnych systemach i obiektywach typu zoom (które często zmieniają ogniskową wraz z punktem ostrzenia).

wyrwiflak
13-01-2011, 12:19
Widzę, że nie chcesz dać sobie wytłumaczyć. Statyw, oba zestawy, ostrzenie na minimalną odległość, jakąś pośrednią i nieskończoność. Wtedy można mówić o jakimś porównaniu. Inaczej twierdzenie, że jeden ma 28, a drugi 30mm jest mało przekonywujące przy różnych systemach i obiektywach typu zoom (które często zmieniają ogniskową wraz z punktem ostrzenia).

Dokładnie, dodaktowo wartości nominalne są zaokrąglone matematycznie więc np. obiekywy o faktycznej ogniskowej 23,5mm i 24,4mm będą opisane jednakowo jako "24mm"

psl
13-01-2011, 12:22
Tak.Nie mozna niczego porównywać jeżeli nie ma się tego w dłoni lub nie robi się jednocześnie tym zdjęć tego samego kadru na statywie. Zapomnijmy o wszystkich testach i nie czytajmy secyfikacji. Wszystko to nie jest nic warte.
Zwłaszcza wtedy , gdy 28 ma być takie samo jak 30mm. To znaczy - różnica ma być kosmetyczna.

wyrwiflak
13-01-2011, 12:23
Tak.Nie mozna niczego porównywać jeżeli nie ma się tego w dłoni lub nie robi się jednocześnie tym zdjęć tego samego kadru na statywie. Zapomnijmy o wszystkich testach i nie czytajmy secyfikacji. Wszystko to nie jest nic warte.

No wreszcie to skumałeś ;)

Zwłaszcza wtedy , gdy 28 ma być takie samo jak 30mm. To znaczy - różnica ma być kosmetyczna.

Dla mnie to twoje 28mm jest w praktyce 29mm

jotes25
13-01-2011, 12:29
Jakby komuś BARDZO zależało na takim porównaniu, to służę zestawem Samsunga (póki jeszcze mam 20-50) i swoim czasem. Mnie akurat nie zależy, bo uważam, że w tym przypadku nie ma o co kruszyć kopii.
Natomiast jak zawsze przypominam, że chętnie porównam Oly 75-300 lub Pana 100-300 ze stałką 300mm Canona. Z pewnych względów zależy mi na tym.

psl
13-01-2011, 12:31
Dla mnie to twoje 28mm jest w praktyce 29mm
Rozumiem, że mierzyłeś to osobiście wykonując serię zdjęć ze statywu (jaka stosowałeś procedurę przy takim pomiarze?). Bo chyba nie podpierasz się danymi ze sprcyfikacji obiektywu - te przecież nie moga być podstawą do wyciągania jakichkolwiek wnioosków!!! ;-)
No dobra.Wiem, że producenci też nie zawsze są dokładni. Standardowy przykład - wałki z ISO ;-)

wyrwiflak
13-01-2011, 12:40
Rozumiem, że mierzyłeś to osobiście wykonując serię zdjęć ze statywu (jaka stosowałeś procedurę przy takim pomiarze?). Bo chyba nie podpierasz się danymi ze sprcyfikacji obiektywu - te przecież nie moga być podstawą do wyciągania jakichkolwiek wnioosków!!! ;-)

Albo czegoś niedoczytałeś albo nie chcesz zrozumieć. Pisałem wyraźnie że dla mnie wynika to z różnicy między poziomym katem widzenia - obiektywu o tym samym ekwiwalencie między kadrem o proporcjach 3:4 a 3:2. Z ciekawości wyrysowałem to sobie w autocadzie - różnica wynosi 5% ERGO -> olkowy obiektyw o ekw. 28mm daje taki sam POZIOMY kat widzenia jak ekw. 29,4mm na APS-C (x1,5). Nie bez znaczenia jest fakt sporego przyrostu pionowego kąta widzenia w olku ale dla mnie osobiście najcześciej ważniejszy jest poziomy kąt widzenia. Specyfikacja obiektywu określa kąt widzenia po przekątnej kadru.

psl
13-01-2011, 12:46
Rozumiem. A czy to oznacza, że olkowy (3:4) szeroki kąt (ekw. 28mm) PIONOWO jest szerszy niż 28mm przy proporcjach 3:2?

wyrwiflak
13-01-2011, 12:55
Rozumiem. A czy to oznacza, że olkowy (3:4) szeroki kąt (ekw. 28mm) PIONOWO jest szerszy niż 28mm przy proporcjach 3:2?

Dokładnie. Sprawdziłem to jeszcze raz. Poziomo APS-C jest szersze o ~4%, pionowo u43 jest wyższe o ~8%

psl
13-01-2011, 13:14
Tylko żebym dobrze zrozumiał. Te procenty dotyczą: różnicy w kącie widzenia (np. o 4% szerszy kąt widzenia POZIOMO), pola które obiektyw "rejestruje" (5% więkasza powierzchnia kadru) czy długości boku kadru (5% szerszy kadr)?

Tommygun
13-01-2011, 13:24
Jest jeszcze jedna kwestia nex vs olek - zachowanie matrycy podczas filmowania i szczegółowość w cieniach. Na KKM kolega porównywał na nocnych filmach i nex okazał się lepszy, matryca w nexie matryca z lepszym DR i lepszy kodek dały znać o sobie.

wyrwiflak
13-01-2011, 13:30
Tylko żebym dobrze zrozumiał. Te procenty dotyczą: różnicy w kącie widzenia (np. o 4% szerszy kąt widzenia POZIOMO), pola które obiektyw "rejestruje" (5% więkasza powierzchnia kadru) czy długości boku kadru (5% szerszy kadr)?

Przyrostu ogólnego pola kadru nie podawałem - po zmierzeniu wynosi on +4% na korzyść m43 (przy takim samym kącie widzenia po przekątnej)

Ogółem różnice w bardziej kompletnej formie:
-poziomy kąt widzenia: 3:2 daje 104% tego co 4:3
-pionowy kąt widzenia: 4:3 daje 108% tego co 3:2
-powierzchnia kadru: 4:3 daje 104% tego co 3:2

Na te zależności nie ma wpływu crop, porównujac kadry o różnych proporcjach opieramy się na identycznym kącie widzenia po przekątnej.

Jest jeszcze jedna kwestia nex vs olek - zachowanie matrycy podczas filmowania i szczegółowość w cieniach. Na KKM kolega porównywał na nocnych filmach i nex okazał się lepszy, matryca w nexie matryca z lepszym DR i lepszy kodek dały znać o sobie.

Z swojej praktyki mogę jedynie dodać że E-PL1 robi kiepskie filmy - mimo HD 720p ostrość jest słaba a AF-C się nie sprawdza (wrażenia z obiektywem Lumix 14-45OIS)

CzłowiekZ
14-01-2011, 10:15
Może pójdź do sklepu i zmacaj obydwa. NEX jest dopiero na początku swojego rozwoju a olek był pierwszy. NEX po firmware 3 jest nawet użyteczny dzięki możliwości dodatkowych ustawień i zasadniczo NEX powinien ruszyć w tym roku ze szkiełkami i dodatkowymi body.

Niestety Nex będzie zawsze za m43. Sony w przypadku Nexa prowadzi politykę pod amatora i Nex jest współczesną idiotkamerą. System Nexa będzie opierał się na ciemnych kitach i wielkich zoomach, bo tego chce przeciętny użytkownik, który pokazuje zdjęcia na NK i FB, a ponieważ jest to 99,5% użytkowników Nexa to na nic lepszego liczyć nie można. Dałem się nabrać na papkę marketingową i zakup Nexa i gul mi skacze od kiedy pobawiłem się w weekend kolegi EPL1, a pogłębił się po dłuższym macaniu GF1. Wyraźnie widać że Panasonic i Olympus bardziej się zaangażował w budowę systemu, ma lepsze rozwiązania, widać że te firmy lepiej znają potrzeby użytkowników. Nie wspominam nawet o dostępnych obiektywach i zapowiedziach kolejnych super obiektywów o których w Nexie mogę tylko pomarzyć!

jotes25
14-01-2011, 10:25
Niestety Nex będzie zawsze za m43. Sony w przypadku Nexa prowadzi politykę pod amatora i Nex jest współczesną idiotkamerą.

Nie sądzę. Sony ma potencjał i już osiągnęło sukces rynkowy NEXem. W ten sposób będą mogli rozwinąć skrzydła. Owszem, na razie system wygląda tak jak napisałeś, ale nie znamy ich planów i to się może bardzo szybko zmienić. Jestem o tym przekonany.

Tommygun
14-01-2011, 11:50
Niestety Nex będzie zawsze za m43. Sony w przypadku Nexa prowadzi politykę pod amatora i Nex jest współczesną idiotkamerą. System Nexa będzie opierał się na ciemnych kitach i wielkich zoomach, bo tego chce przeciętny użytkownik, który pokazuje zdjęcia na NK i FB, a ponieważ jest to 99,5% użytkowników Nexa to na nic lepszego liczyć nie można. Dałem się nabrać na papkę marketingową i zakup Nexa i gul mi skacze od kiedy pobawiłem się w weekend kolegi EPL1, a pogłębił się po dłuższym macaniu GF1. Wyraźnie widać że Panasonic i Olympus bardziej się zaangażował w budowę systemu, ma lepsze rozwiązania, widać że te firmy lepiej znają potrzeby użytkowników. Nie wspominam nawet o dostępnych obiektywach i zapowiedziach kolejnych super obiektywów o których w Nexie mogę tylko pomarzyć!Panasonic i Olympus nie mają wyjścia i dla nich u4/3 to być albo nie być a sony jak to sony - zje ich kawałek tortu podobnie jak w przypadku rynku dslr. Nie mam co do tego wątpliwości, sama alfa a100, którą zaczęli sprzedawać w połowie 2006 r. sprzedała się w większej ilości niż cały system 4/3 w całym 2006 r. w wówczas olek miał chyba 5 czy 6 lustrzanek w ofercie i niezłe promocje. To świadczy o sile mark. W PL sprzedaż nexa i u4/3 to 75/25 i biorąc pod uwagę, że w tym roku ma być nowe, bardziej zaawansowane body i szkła, to olek znów będzie widział ogon soniaka. Ilością szkieł itp owszem, nie nadgonią szybko ale dla wielu sama matryca olka to wystarczający hamulec, żeby poczekać na następne nexy lub wejście w ten rynek canona lub nikona. W tym czasie sony i tak będzie robić swoje i zabierać rynek dla u4/3.
Zapomniałem - obecne nexy to inna półka niż epl i rodzina, sony dopiero ma zamiar wejść do właściwej rywalizacji z olympusem i wówczas zrobi się ciekawie.

Piotr_0602
14-01-2011, 12:52
No i jeszcze wypada dokupić lampę błyskową, bo nx100 jej nie posiada wbudowanej.

Olki, chyba jako jedyne bezlusterkowce, mają opcję zdalnego sterowania zewnętrznymi lampami przez lampę wbudowaną, To też plus - FL36R droga nie jest, a i do drugiej kieszeni się zmieści.

Niestety Nex będzie zawsze za m43. Sony w przypadku Nexa prowadzi politykę pod amatora i Nex jest współczesną idiotkamerą. !

coś w tym jest, wystarczy poczytać wywiad z Sony na dpreview:
http://www.dpreview.com/news/1101/11011110sonyinterview.asp

NEX jest dla osób dla których "a traditional DSLR as big, heavy and hard to use"

stąd podejście by robić nexem zdjęcia głównie na automacie i brak przycisków

psl
14-01-2011, 16:33
Zapomniałem - obecne nexy to inna półka niż epl i rodzina, sony dopiero ma zamiar wejść do właściwej rywalizacji z olympusem i wówczas zrobi się ciekawie.
Ta. Na pewno zostałeś w to wtajemniczony przez samego prezesa Sony z Tokio!!
Widać, ze prawdziwy z Ciebie znaFca rynku. A dane jakie przytaczasz szokują ;-)

igor58
14-01-2011, 17:14
Piotr (ileśtam), chyba nie miałeś Nexa w ręku...
Nex może pracować jako idioten, ale też jako zaawansowane narzędzie uzupełniające lustro. Tylko trzeba trochę pomyśleć.

Kolekcjoner
14-01-2011, 18:14
Panowie - proszę nie zaostrzać dyskusji.

Merde
14-01-2011, 19:15
Nex może pracować jako idioten, ale też jako zaawansowane narzędzie uzupełniające lustro. Tylko trzeba trochę pomyśleć.

A od tego myślenia przybędzie pokręteł i zmieni się ergonomia?
Olek byłby fajny gdyby miał matrycę z NEX-a, a z kolei NEX-a rozwala antyergonomia i zaprzeczający idei bezlusterkowców kit (że o 18-200 nie wspomnę).

jacula
14-01-2011, 20:12
Olek byłby fajny gdyby szkła Panasa były tańsze;P Cena 20/1.7 (przy cenie Samsa 30/2 i np Nikorra 35/1.8) to jakaś totalna kpina. Reszta szkieł u4/3 też jest niestety przeceniona...
Mam nadzieje, że Samsung cenami nadchodzących szkieł wstrząśnie nie tylko rynkiem bezlusterkowców, ale także entry level dslr. W ogóle entry level dslr powinny zastąpić "bezlustra".

kamol3
14-01-2011, 23:06
Coś wydaje mi się że w złym momencie zdecydowałem się na kupno takiego aparatu. Wchodzą nowe modele od Olka, za to NEX ma mało obiektywów ale ma być ich więcej i nie wiadomo jak to będzie. Są jeszcze inne firmy ze swoimi aparatami oraz kolejne inne firmy mogą wejść w tego typu aparaty tak więc chyba jeszcze będę czekał tak do marca.

Piotr_0602
14-01-2011, 23:29

Obmacałem NEXa. Fajnie leży w ręce (wcięty grip), lepiej się trzyma niż PENa. Odchylany ekranik fajny. Nie aż tak jak rozwiązanie z luster Olka, z Panasów G1/G2/GH1/GH2 i Samsunga EX1, ale lepsze niż LCD na stałe. Ale przycisków brak, wszystko trzeba wygrzebywać w menu. To nie jest fajne. A to chyba z założenia, ża 99% użytkowników pracuje na programie zielonym bo "lustrzanka za trudna".

igor58
15-01-2011, 01:08
Dla tych, dla których lustrzanka jest z trudna są kompakty. Oczywiście, Nex ma masę minusów, ale wystarczy wprowadzić/przyporządkować kilka sensownych parametrów na stałe (do P, A, S, M) i jazda. Zresztą coś za coś. Ja mogę obsługiwać N. wyłącznie w okularach (brak wizjera optycznrgo), co jest poważnym utrudnienie, ale idę na to, bo aparacik jest mały i daje fajne fotki. Razem z lustrem tworzą niezły duet.
Sorry, za moją wcześniejszą wypowiedź... (poniosło mnie).

Pozdrawam,

I.

kamol3
15-01-2011, 22:30
Z jakim obiektywem najlepiej wybrać na początek NEX'a?

Ember
15-01-2011, 23:12
ja wybrałem z 16mm 2.8 ale dla mnie liczył się jak najbardziej jego rozmiar i to, że mieści się do kieszeni kurtki bez problemu.
Tobie pewnie bym polecił kit 18-55. W miarę uniwersalny, też jakoś szczególnie wielki nie jest, optycznie jak to szkła nexa szału nie ma ale dają rade :]

kamol3
16-01-2011, 18:24
Właśnie wróciłem ze sklepu i oglądałem 3 aparaty. NEX'a właśnie z kitem 18-55, Olympus E-PL1 oraz Canon EOS 450D. I powiem wam że jeżeli chodzi o trzymanie tych aparatów to najlepiej wypadł NEX oraz Canon. Olek strasznie źle leży w rękach. NEX wygląda bardzo ładnie. Po zobaczeniu Canona 450D w cenie 1700 zł (był tańszy od 1000D) zacząłem się nad nim zastanawiać. Nie jest on znowu aż tak duży jak na lustrzankę. Natomiast NEX jeżeli chodzi o bezlusterkowce wygrywa u mnie.

Selena
21-01-2011, 01:15
Podepnę się pod wątek...

Założenie mam dość proste - ma to być (względnie małe) uzupełnienie lustra:
- jak największa (najlepsza matryca) - na M9 mnie nie stać :mrgreen:
- wygląd nieistotny
- body + kit (żeby czasami dać komuś pstryknąć kilka zdjęć - na zielonym ;))
- duża kompatybilność ze szkłami manualnymi (jeden z decydujących czynników !!!)
- filmy bez znaczenia

Szkieł manualnych mam sporo, w tym "naleśniki" 20/3,5 i 40/2,8 które z cropem x1,5 mogą być całkiem fajne i kompaktowe.

Moje typy na teraz to NEX-3 lub NEX-5 , ale ... liczę się z tym, że mogłam kompletnie przeoczyć coś równie ciekawego.
Ma ktoś pomysł na jakieś inne sensowne rozwiązanie ?

gietrzy
21-01-2011, 08:45
- wygląd nieistotny

Sony NEX

Piotr_0602
21-01-2011, 11:30
Podepnę się pod wątek...

Założenie mam dość proste - ma to być (względnie małe) uzupełnienie lustra:
- jak największa (najlepsza matryca) - na M9 mnie nie stać :mrgreen:
- wygląd nieistotny
- body + kit (żeby czasami dać komuś pstryknąć kilka zdjęć - na zielonym ;))
- duża kompatybilność ze szkłami manualnymi (jeden z decydujących czynników !!!)
- filmy bez znaczenia

Szkieł manualnych mam sporo, w tym "naleśniki" 20/3,5 i 40/2,8 które z cropem x1,5 mogą być całkiem fajne i kompaktowe.

Jeśli maksymalnie duża matryca, i do przełknięcia są:
- wygląd nieistotny
- fatalna ergonomia (tj. dłubanie w menu by cokolwiek zmienić)
- praca głównie (tylko) na programie zielonym (wtedy odpada problem z ergonomią)
- kiepskie szkiełka systemowe z AF-em
To wybór kieruje do NEXa. Skoro zakłada się w większości pracę na starych manualach przez adapter i takowe manuale się posiada, to optyka systemowa nie ma znaczenia a matryca ma. I przy cropie x1,5 ogniskowa będzie bliższa orginalnej niż przy crope x2.

Jeśli filmy bez znaczenia to może tańsza wersja NEXa?

Decydujące jest tu to że masz kupę szkieł manualnych.

Choć z drugiej strony, praca z dobrym EVF i manualami jest nie do przecenienia. Co innego ustawiać ostrość w pozycji zombi kadrując przez LCD (choć tu Sony nieco broni się odchylanym LCD, pracujemy trochę jakby z wizjerem kątowym), a co innego przyłożyć oko do wizjera i powiększyć w nim obraz by dokładnie wyostrzyć. Dobre wizjery mają tylko większe model Panasoniców oraz przypinany na stopkę VF2 Olka (do modeli EP2, EPL1 i EPL2). Takie ostrzenie z manualami jest dużo lepsze/stabilniejsze od ostrzenia na LCD.

PS.
Podobno w EP2 mocno poprawiła sie praca (szybkość) AF w stosunku do poprzednich PENów.

Selena
21-01-2011, 11:57
Dzięki wszystkim za odzew.

- praca głównie (tylko) na programie zielonym (wtedy odpada problem z ergonomią)

Decydujące jest tu to że masz kupę szkieł manualnych.

Choć z drugiej strony, praca z dobrym EVF i manualami jest nie do przecenienia. Co innego ustawiać ostrość w pozycji zombi kadrując przez LCD (choć tu Sony nieco broni się odchylanym LCD, pracujemy trochę jakby z wizjerem kątowym), a co innego przyłożyć oko do wizjera i powiększyć w nim obraz by dokładnie wyostrzyć. Dobre wizjery mają tylko większe model Panasoniców oraz przypinany na stopkę VF2 Olka (do modeli EP2, EPL1 i EPL2). Takie ostrzenie z manualami jest dużo lepsze/stabilniejsze od ostrzenia na LCD.

PS.
Podobno w EP2 mocno poprawiła sie praca (szybkość) AF w stosunku do poprzednich PENów.
Zielony tylko sporadycznie - jak trzeba będzie komuś użyczyć.
Dla mnie tryb AV jest istotny.

Manuali mam sporo (za dużo nawet ;)) min. Leica-R, Pentax, C/Y...

Jakoś bez wizjera nie umiem się obejść, ale może trzeba będzie się nauczyć korzystać z LCD (w 5DII nie używam).

A jak wygląda kwestia potwierdzenia ostrości w NEX-ie ?

Czy do Olków (np. EP2) są przejściówki na EF ? Na Alle nie znalazłam...

MC_
21-01-2011, 12:01
Ostrzysz ręcznie na powiększeniu i jak stwierdzasz, że jest ostro to robisz zdjęcie ;-)

W praktyce bardzo fajnie to działa.

gietrzy
21-01-2011, 12:43
Ostrzysz ręcznie na powiększeniu i jak stwierdzasz, że jest ostro to robisz zdjęcie ;-)

No dobra napiszę :evil:

Dzięki uprzejmości Jerry'ego obmacałem sobie któregoś Nex'a i ekran to imho bajka pod demobile. W zasadzie od razu (bez powiększania) widać gdzie ustawiamy ostrość.
Bardzo, bardzo szkoda, że w LX3 czy m/43 brak takich ekranów. Pod demobile to jest po prostu bajka.

Selena
21-01-2011, 13:04
Ja to nawet sprawdziłam jak to działa i ... radośnie wróciłam do wizjera :-D

No dobra napiszę :evil:

Dzięki uprzejmości Jerry'ego obmacałem sobie któregoś Nex'a i ekran to imho bajka pod demobile. W zasadzie od razu (bez powiększania) widać gdzie ustawiamy ostrość.
Bardzo, bardzo szkoda, że w LX3 czy m/43 brak takich ekranów. Pod demobile to jest po prostu bajka.
Dziękuję Ci :grin:
Znowu przez chwilę zastanawiałam się co napisałeś, ale już wszystko wiem :mrgreen:

Piotr_0602
21-01-2011, 14:20
Czy do Olków (np. EP2) są przejściówki na EF ? Na Alle nie znalazłam...

Jest mnóstwo.

wystarczy wygooglować, pierwszy z brzegu link:
http://www.pamudjiphotography.com/blog/2009/08/07/e-p1-with-canon-ef-to-micro-43-adaptor/

Ogólnie adaptorów to chyba będzie najwięcej dla micro43 bo ten system jest najdłużej na rynku wśród bezlusterkowców. Są adaptery chyba do wszystkich możliwych obiektywów, nawet jakiś egzotycznych czy starych.

a plotki głoszą, że Panasonic wypuści adapter który da pełną kontrolę (i AF!) obiektywom EF podpiętym pod micro43:
http://www.43rumors.com/birger-announces-a-lens-control-system-for-ef-mount-lenses-on-the-panasonic-af100/

gietrzy
21-01-2011, 14:32
a plotki głoszą, że Panasonic wypuści adapter który da pełną kontrolę (i AF!) obiektywom EF podpiętym pod micro43:

Nie Panas a Birger...

jacula
21-01-2011, 14:56
Nie Panas a Birger...
Ale to ma działać tylko z tą kamerą af100 czy też z lumixami serii G? No i wsparcie tylko dla eLek. Po co komuś 17-40 w takiej kamerze-przecież to ekw. 34-80... Jedyny sens widzę dla ultra jasnych stałek i super tele, co tłumaczyłoby też cenę tego adapterka (700$).

wyrwiflak
21-01-2011, 15:08
cenę może też tłumaczyć koszt licencji które trzeba od Canona wykupić..........

Piotr_0602
21-01-2011, 16:01
Ale to ma działać tylko z tą kamerą af100 czy też z lumixami serii G? No i wsparcie tylko dla eLek. Po co komuś 17-40 w takiej kamerze-przecież to ekw. 34-80... Jedyny sens widzę dla ultra jasnych stałek i super tele, co tłumaczyłoby też cenę tego adapterka (700$).

Teoretycznie to dla kamery AF100, ale przecież to ten sam sytem. Jeśli by z nią działało, to powinno też z innymi aparatami micro43.

Choć większy sens ma właśnie z AF100 biorąc pod uwagę dysporoporcje rozmiarów jakieś L-ki i takiego PENa. Z PENem czy GF1 lub GF2 to będzie trochę nieporęczne. Co innego z AF100 lub ewentualnie z G1/G2/GH1/GH2. Zestaw micro43 powinien być mały. Podpinając pod niego jakąś większą L-kę tracimy kompaktowość, a wtedy już po prostu lepiej zabrać lustro Canona. Co innego z AF100 - to kamera profi, większa od PENów i GH2, i daje (za stosunkowo małe pieniądze) możliwości profi których nie da lustro Canona. Tu jest nawet sens kupić AF100 + adapter + obiektywy EF.

Jasne stałki, nawet nie ultra jasne mają sens. Nawet stara 28/1.8 może coś pokazać gdy mniejsze koło obrazowe w m43 wybierze tylko centrum omijac mydlane rogi. 50/1.4 da ekwiwalent kąta widzenia ultrajasnej setki na FF. 85/1.8 da prawie odpowiednik 200/2 na FF (z 85/1.2 mamy jakby 200/1.2 na FF). 70-200 f/4L da lepszy (ostrość, światło) odpowiednik 100-400L na FF. 400/5.6L da odpowiednik kąta widzenia 800/5.6L.

Dla kogoś kto ma tylko m43 raczej kupowanie EF-ek sensu nie ma, ale dla kogoś kto już ma lustro Canona i trochę szkiełek, to ciekawa propozycja. Tylko że przy takiej cenie (700$) to wypadałoby podpiąć obiektyw o podobnej lub droższej cenie, a nie EF 50/1.8.

Ale na razie to rozważania niepotwierdzonych informacji. Tego adaptera jeszcze na rynku nie ma.

gietrzy
21-01-2011, 16:43
Tylko że przy takiej cenie (700$) to wypadałoby podpiąć obiektyw o podobnej lub droższej cenie, a nie EF 50/1.8.

Ojtam ojtam, taki Bloom mając taki adapter i skrzynie EF szkieł po prostu ma większe możliwości a ceną na poziomie siedmiu $tówek przejmuje się tak jak dzisiaj my na forum ceną karty SD 1 GB.

Ale na razie to rozważania niepotwierdzonych informacji. Tego adaptera jeszcze na rynku nie ma.

Ten adapter (do EOS) ta firma już sprzedaje tylko, że pod ztcp bagnet PL (Hollywood).

kowal73
22-01-2011, 21:10
Troszkę pod prąd jeśli chodzi o przyjętą modę ale pod manualne szkiełka wybrał bym m43. Większa kontrola GO. Po co do nex zakładać jasne szkła i je przymykać by np zmieścić twarz GO. Początkującym Olek wybaczy więcej błędów. Tyle manuale. W m 43 jest dostępna fajna szklarnia panas 20 ze światłem 1,7 (cena allegro ok 1100), nowy obiektyw olka14-42 i panas 14-45 z zestawem E-PL2 gdzie najprawdopodobniej bebechy są e5tki da świetny obrazek.

igor58
22-01-2011, 22:20
gietrzy, co to znaczy: "ojtam, ojtam"?
To jakieś gwarowe?
Bardzo fajne...

Kolekcjoner
22-01-2011, 22:56
Ten adapter (do EOS) ta firma już sprzedaje tylko, że pod ztcp bagnet PL (Hollywood).

Ale ztcjp to niewiele tam działa.

Selena
26-01-2011, 10:39
Troszkę pod prąd jeśli chodzi o przyjętą modę ale pod manualne szkiełka wybrał bym m43. Większa kontrola GO. Po co do nex zakładać jasne szkła i je przymykać by np zmieścić twarz GO.

Moda modą, ale.... ja chcę coś co da mi możliwie najmniejszą GO (w tego typu puszce). Szkło jasne zawsze można przymknąć, ale w drugą stronę nijak tego nie przeskoczy ;)

igor58
26-01-2011, 10:54
Największa GO jest w kompakcie, po co kombinować.

jot
28-01-2011, 19:42
NEX-3 z 16tka w Warszawskim MM za 1099 zl..
może to Wam pomoże wybrać..

gietrzy
28-01-2011, 22:40
NEX-3 z 16tka w Warszawskim MM za 1099 zl..
może to Wam pomoże wybrać..

Szczerze, wolę koncept jotesa - NEX FF.

jot
28-01-2011, 22:49
ja akurat jestem w tej dogodnej sytuacji, że FF mam w plecaku ;]

Imho cena/możliwości kapitalne

oswald
01-02-2011, 01:01
Jestem w trakcie poszukiwania dużej matrycy do kieszeni i chyba nex wygrał ceną. Kupiłbym pena albo panasa z 20 1.7, ale założyłem budżet w granicy 1k, więc tylko nex 3 się łapie.

gietrzy
01-02-2011, 09:36
Jestem w trakcie poszukiwania dużej matrycy do kieszeni i chyba nex wygrał ceną.

Gratuluje i zakupu i kieszeni ;)

wyrwiflak
01-02-2011, 11:10
NEX ma na razie najlepszy współczynnik wielkości matrycy do wielkości kieszeni :)

psl
01-02-2011, 18:21
Biorąc pod uwagę wyniki testu 16/2.8 np. na optycznych i mając nieco ponad 1000zł w kieszeni, to zamiast nex z 16/2.8 poważnie rozważyłbym zakup jakiegoś fajnego kompakta.

Piotr_0602
01-02-2011, 19:06
Dokładnie. Na razie to żadna inwestycja w system w którym brak dobrych obiektywów (to test na optycznych.pl czegoś ze szkiełek NEXa to DUŻA wpadka Sony). poza tym na razie w ogóle brak obiektywów. Chyba że ktoś ma już sporo dobrych starych szkiełek i przez adapter będzie jechał na manualu.

Jeśli kupujemy tylko NEXa z 16/2,8 to trzeba wziąć pod uwagę, że 16/2.8 i tak trzeba mocno przymnąć by było w miarę znośnie.

Ostro w centrum robi się od f/4, a na brzegach od f/5.6:
http://optyczne.pl/203.4-Test_obiektywu-Sony_E_16_mm_f_2.8_Rozdzielczość_obrazu.html
na f/2.8 jest mydło nawet w centrum.
Na optyczne.pl podsumowano to "rozdzielczość dla f/2.8 poniżej granicy użyteczności".

Do tego aberracja "duża poprzeczna aberracja chromatyczna dla całego zakresu przysłon".

Mając kompakt który na szerokim końcu ma f/2 lub nawet f/1.8 GO nie będzie znacznie rózniła się od tego co da nam NEX przymknięty do f/5.6. A cały pozostały zakres zooma który dostajemy z kompaktem mamy gratis.

Wybierając kompakt dostajemy jesze mniejszy aparat i dużo lepszą jakość wykonania (na NEXy narzekają że szybko wyglądają na mocno zużyte, w teście NEXa na Optyczne.pl mocno to krytykowano). LX5, EX1 czy XZ1 (na razie za drogi, ale stanieje) mamy o niebo lepsza jakość wykonania.

Za do końca roku będzie na rynku jeszcze więcej bezlusterkowców. Micro43 się rozwinie, Samsung pokaże następne obiektywy, może z czymś wyjdzie Pentax, zapowiadają profi-bezlusterkowca Nikona...

Jerry_R
04-02-2011, 05:12
Chce Wam pokazac przyklad, calkowicie neutralny, czyli DP Review - pokazujacy to - o czym mowie, odkad zaczalem uzywac NEX.

Matryca wieksza niz 43, ilosc Mpix wieksza - a ilosc szczegolow w RAW? Nie wieksza - czyli juz slabo, a czasem mniejsza. Widac to szczegolnie we wlosach.

Otworzcie sobie porownywarke:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse5/page12.asp

i wybierzcie oprocz E-5: GF2, NEX-5 i Pentax K-5. Ustawcie wszystkie np. na ISO 200.

Nastepnie najedzcie kwadratem na piora w prawym dolnym rogu. To przedstawia to o czym mowilem - mniejsza matryca 43, ze slabszym filtrem AA - daje wiecej detali.
A nawet jakby dawala tyle samo - to juz nie swiadczy najlepiej o wykorzystaniu wiekszej matrycy.

Poruszajcie kwadratem w obrebie pior, wlosow i zobaczcie - jak nawet na najnizszym ISO wlosy SIE ZLEWAJA w matrycach APS-C z mocniejszym filtrem AA... A nie dzieje sie to przy 43.

PS: Nie jest to kwestia szkiel. Robilem porownanie na dobrych szklach manualnych - i objawy sa te same.

PPS: Czy to znaczy, ze jedna matryca jest gorsza, a druga slabsza? Jedna jest super, druga do bani?

=> Absolutnie nie. Ale warto byc tego swiadomym i samemu wybrac, czy zalezy nam na jak najbardziej szczegolowym obrazku na nizszych ISO, czy cieszyc sie mniejszym szumem na wyzszym ISO. Gdyz belkot marketingowy jedynie skupia sie na super duper hiper wysokim ISO.

jot
04-02-2011, 09:31
Jerry_R napisałeś w sumie to co wiadomo po teście optycznych..
Z bezlusterkowców, E-pl1 daje więcej detalu bo ma słabszy filtr i tyle
Piotr_0602 czytając Twoje posty mam wrażenie, że nie fotografowałeś ani NEXem ani m4/3 prawda?
Co do wielkości kompaktu, nie powiedziałbym, że jest mniejszy. Porównując rozmiary EX1 do NEXa można się trochę zdziwić (z 16/2.8 o którym w kółko mowa).. Oczywiście kompakt ma większy zakres..

Piotr_0602
04-02-2011, 17:22
m4/3 miałem przyjemność - pożyczając od znajomego G1 (i to już jest przywoity AF, ale body za duże) oraz PENa EP1 i EPL1 (AF już nie taki piękny, stabilizacja i sterowanie lampami miłe, ale EPL1 platikowy i ekran sprzed epoki, choć opcja VF2 jest świetna, bo ten wizjer to jest klasa).

NEXem co prawda dłużej się nie bawiłem licząc kilkakrotne obmacywanie tego po sklepach. Z 16/2.8 ma już pożądany rozmiar, najlepiej się trzyma (lepiej od PENa), odchylany ekran jest miły, ale brak przycisków i kółek boli, no i przede wszystkim brak optyki. Zoomy mnie nie interesują bo zaczyna mieć to rozmiary duże, a stałka jest tylko jedna i wg testów - nieudana. Jeśli następne będą takie... A dopiero ze stałkami ma to rozmiary przeze mnie akceptowalne.

Mam już FF, ale chcę mieć coś do kieszeni, maksymalnie dobrego.
Bezlusterkowce zostawiają w tyle kompakt z jasnym zoomem dopiero z małymi, jasnymi stałkami.

Na razie nabyłem XZ1, bo teoretycznie osiągnie zbliżone możliwości do PENa z ciemnym kitem, będąc sporo mniejszym. Fajny aparacik.
Jak w końcu jakiś bezlusterkowy system w pełni dojrzeje - tj. AF na poziomie obecnego Panasonica, wizjer (może być na stopkę) na pozomie min. tego do PENów/XZ1, optymalnie stabilizacja, w stystemie minimum 3 małe, jasne, podstawowe stałki - szeroki kąt, standard i portret - to go wezmę, a XZ1 oddam żonie. NEX na razie nie spełnia wymagań.

jot
05-02-2011, 18:19
No widzisz, ja posiadałem e-pl1, sprzedałem.
Przyciski mi totalnie nie podpasowały, tak samo jak marny LCD. Reszta w sumie plus, kapitalne zdjęcia w jpgach.

NEXa 3 mam obecnie, kupiony z 16/2.8 - jakość jak dla mnie jest zupełnie wystarczająca, jak na aparat który noszę codziennie. Jak potrzeba lepszego szkła, jest adapter na Nikon G i 24-70. Matryca daje radę. Minus to brak stopki, trochę bolesny.

ps. Dzisiaj trochę pobawiłem się Olympusem Xz-1, dobry wybór Piotrze , wrażenie robi lepsze niż Lx5

Piotr_0602
05-02-2011, 18:48
No widzisz, ja posiadałem e-pl1, sprzedałem.
Przyciski mi totalnie nie podpasowały, tak samo jak marny LCD. Reszta w sumie plus, kapitalne zdjęcia w jpgach.

NEXa 3 mam obecnie, kupiony z 16/2.8 - jakość jak dla mnie jest zupełnie wystarczająca, jak na aparat który noszę codziennie. Jak potrzeba lepszego szkła, jest adapter na Nikon G i 24-70. Matryca daje radę. Minus to brak stopki, trochę bolesny.

ps. Dzisiaj trochę pobawiłem się Olympusem Xz-1, dobry wybór Piotrze , wrażenie robi lepsze niż Lx5

Jestem coraz bardziej zadowolony, choć stare 5D daje dużo ładniejsze zdjęcia, to z tego malucha fotografuję po prostu częściej, mieści się w kieszeni jeansów i uwzględniając jego ograniczone możliwości (w stosunku do lustra FF) da się robić całkiem fajne zdjęcia. Dzięki jasnemu obiektywowi nawet we wnętrzach bez błyskania lampą, albo z lampą bardzo lekko doświetlając i bez efektu paskudnego zdjęcia z kompaktu z błyskiem na wprost.

W końcu któryś bezlusterkowy system dorobi się kompletu podstawowych stałek i wtedy pewnie coś wybiorę. Wszyscy zaczęli od dziwnej strony koniecznie wypuszczając zoomy, które do bezlusterkowców kompletnie nie pasują.
.
.
Może do końca 2012 NEX będzie ciekawą ofertą, gdy:
1) Sony pokaże NEXa semiprofi (byle nie rozmiarów Panasonica G1/G2/GH1/GH2 tylko obecnych NEXów) z przyciskami
2) Sony wypuści jakiś wizjer na poziomie VF2 Olympusa
3) na rynek wejdą zapowiadane w roadmap obiektywy lepszej jakości optycznej niż 16/2.8 (cena to już sprawa drugorzędna):
- szeroki kąt Carl Zeiss (zapowiadany na 2011)
- wysokiej jakości standard G (niestety zoom), w 2012 zapowiadany (pewnie bedzie nieproporcjonalnie wielki w stosunku do body)
- makro i portret zapowiadane na 2011 - może któryś będzie lepszy od obecnych obiektywów do NEXów - jest szansa że któryś z dwóch będzie OK, makra zwykle optycznie są niezłe (choć wolne)

Ale jest też ryzyko, że do końca 2012 jedynym dobrym stałoogniskowym obiektywem może być ten Zeiss, czyli faktycznie NEX będzie dla wielu czymś w rodzaju Fuji X100, które ma też jeden dobry obiektyw (na stałe).

http://photorumors.com/2010/09/26/sony-nex-e-mount-lens-roadmap/

Tymczasem do 2012 w micro43 Panasonic wypuści pewnie sensowny portret (co uzupełni zestaw, bo jest już 14/2.5 i 20/1.7), któryś z zapowiadanych obiektywów Olympusa będzie lepszy niż 17/2.8 (spodziwane są 12mm i 50mm macro - szczególnie 50mm macro daje nadzieję, bo jego odpowiednik w lustrzankowym 4/3 - 50/2 był optycznie rewelacyjny). I do tego Schneider Kreuznach ogłosił własnie akces do micro43 więc jest szansa że do 2012 coś ciekawego wypuści.

Zobaczymy co też pokaże jeszcze Nikon. Powinno być optycznie nieźle (i drogo). Pentax, jeśli plotki o cropie x5.6 okażą się prawdziwe, nie będzie brał udziału w konkurencji pt. dobra jakość obrazu. Od takiego Pentaxa wolę już XZ1 z cropem chyba x4,7

_igi
19-02-2011, 13:26
Witam,

Mam takie małe pytanie, ponieważ do NEX'a chciałbym podłączyć 16/2,8 i Sigmę 10-20, ciemniejszą - czy byłoby to możliwe z zachowaniem autofokusa?

Jerry_R
19-02-2011, 14:52
Pytanie po co?

Wiesz jak slabo dziala AF na "starszych braciach" w kazdeym systemie bezlustrowym?
A wiesz jak wygodnie i w kontrolowany sposob ostrzy sie samemu?
Tu masz troche video, do czegos co sie rusza to sie to rozwiazanie nie za bardzo nadaje.
A skoro cos sie nie rusza - ja wole pelniejsza wygodna kontrole manualna.
Nie wazne, czy u43, czy NEX.

http://www.youtube.com/user/albnok#p/u/5/I0H1QDlH-a4

PS: Sigma miala wydawac swoje nowe szkla z naklejka w stylu "NEX, A55 compatible". Powiedzieli mi to w ich siedzibie jakies 3 miesiace temu. A, ze stare szkla bedzie mozna wysylac do serwisu celem dodania kompatybilinosci.

Ale na czym stanelo, jak sytuacja wyglada dzis - musisz sprawdzic sam, albo ktos z forumowiczow ma swiezsze dane.

Piotr_0602
20-02-2011, 01:03
z testu Samsunga NX100 na Optycznych:

http://www.optyczne.pl/147.9-Test_aparatu-Samsung_NX100_Podsumowanie.html

Samsung NX100 vs. Sony NEX:

"Wśród dwóch konkurentów wyłania się zatem dość przejrzysty wybór. Albo chcemy aparat z zaawansowaną obsługą, dobrą ergonomią i pozbawiony większych wad, którego używać będziemy w trybie RAW (Samsung NX100) albo też decydujemy się na aparat trochę mniej zaawansowany w obsłudze, w którym większość opcji zmienimy dopiero w menu, ale za to oferujący minimalnie lepszą jakość obrazu (Sony NEX-5) i więcej gadżetów (HDR, panoramy). Wydaje się, że różnica w jakości jest na tyle mała, że ogólna przewaga przechyla się jednak ku Samsungowi. "

I wzmianka o micro43:

"Na tym tle bezlusterkowce systemu Mikro Cztery Trzecie plasują się praktycznie dokładnie pośrodku – raz mają lepszą ergonomię, raz podobną jakość obrazu, czasem mniejsze rozmiary, czasem większe. Ani Samsung NX100 ani Sony NEX-5 nie oferują jakości obrazu na tyle lepszą, by nie spoglądać życzliwym okiem również na mniejszych braci. "

Jerry_R
20-02-2011, 02:17
_igi - zajrzyj jeszcze tu: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?threadid=36804

jotes25
20-02-2011, 14:03
Samsung NX100 vs. Sony NEX:

"Wśród dwóch konkurentów wyłania się zatem dość przejrzysty wybór. Albo chcemy aparat z zaawansowaną obsługą, dobrą ergonomią i pozbawiony więkse przy zych wad, którego używać będziemy w trybie RAW (Samsung NX100) albo też decydujemy się na aparat trochę mniej zaawansowany w obsłudze, w którym większość opcji zmienimy dopiero w menu, ale za to oferujący minimalnie lepszą jakość obrazu (Sony NEX-5) i więcej gadżetów (HDR, panoramy). Wydaje się, że różnica w jakości jest na tyle mała, że ogólna przewaga przechyla się jednak ku Samsungowi. "

Tutaj przede wszystkim dodałbym, że pewne niedogodności Nx100 łatwiej zaakceptować ze względu na doskonałe obiektywy 30/2.0 i 20/2.8, dostępne za psie pieniądze (odpowiednio 500 i 800 złotych). I za moment jeszcze kolejny rodzynek w postaci 16/2.4.

MAF
20-02-2011, 14:16
Witam,
Mam takie małe pytanie, ponieważ do NEX'a chciałbym podłączyć 16/2,8 i Sigmę 10-20, ciemniejszą - czy byłoby to możliwe z zachowaniem autofokusa?

16/2.8 to jakie szkło?

Natomiast Sigma 10-20 EX w mocowaniu Sony ma napęd śrubokrętem z body, niestety przejściówka NEX/A nie ma silnika AF i autofocus "działa" jedynie ze szkłami SSM i SAM. Piszę "działa" w cudzysłowie bo jest przeraźliwie wolny nawet ze szkłem SSM.

Tak że jakiś tam AF na przejściówce do NEX zapewniają szkła Sony SAM, SSM, Minolty SSM, Sigmy HSM, oraz Tamron USD, PZD.

Cała reszta, napędzana silnikami z body tylko MF.

igor58
21-02-2011, 12:46
waldekgdynia, ładnie podsumowałeś wątek...
Rozumiem, że fociłeś długo oboma i tylko dzielisz się bogatym doświadczeniem.

Piotr_0602
21-02-2011, 13:18
Trudny wybór Sony czy Pen
Ja nie wybrałbym żadnego. Za dużo mają wad.

Stąd mój wybór - na razie do kieszeni wypasiony kompakt. Kupiłem XZ1.
Ale są jeszcze LX5, EX1... Będę robił fotki moim Olkiem, aż rynek bezlusterkowców dojrzeje. A poza tym Olek XZ1 jest od bezlusterkowców jeszcze mniejszy. A światła zbiera tyle co PEN z ciemnym kitem.

MariuszJ
21-02-2011, 14:19
waldekgdynia, ładnie podsumowałeś wątek...
Rozumiem, że fociłeś długo oboma i tylko dzielisz się bogatym doświadczeniem.
Podsumowanie jest trafne, podpisuję się pod nim.

Ja z wywieszonym jęzorem czekam na X100 i na mały wstrząs, który mam nadzieję spowoduje na rynku opanowanym przez Związek Zbieraczy... pardon... Wciskaczy Kitu. Choć być może moje nadzieje są płonne.

igor58
22-02-2011, 08:24
A ja nie czekam na Fuji, bo jest to droga, lanserska zabawka, na którą szkoda mi kasy, tak po prostu...

MariuszJ
22-02-2011, 09:58
A ja nie czekam na Fuji, bo jest to droga, lanserska zabawka, na którą szkoda mi kasy, tak po prostu...
To podaj mi jakąś cenową alternatywę: APS-C z 24mm/f2, najlepiej w kompaktowych rozmiarach.

Piotr_0602
22-02-2011, 10:04
To podaj mi jakąś cenową alternatywę: APS-C z 24mm/f2, najlepiej w kompaktowych rozmiarach.

Fuji ma ekwiwalent 35mm na FF a nie 24mm. Faktycznie f/2. Ale cena zabija.

Może taniej...

Panasonic GF1 lub GF2 lub któryś z PENów z 20mm f/1.7? Matryca nieco mniejsza, ale wymienna optyka w opcji. Wizjer w opcji do Olka VF-2 jest naprawdę świetny. I będzie taniej...

Samsung NX100 z 30 f/2?

Ekwiwalent 40mm, 45mm i 35mm to nie aż taka róznica.

Fuji jest śliczne - to wiemy. Ale na razie brak rzetelnych testów. A cena naprawdę z WIELKĄ MARŻĄ.

MariuszJ
22-02-2011, 10:19
Fuji ma ekwiwalent 35mm na FF a nie 24mm. Faktycznie f/2. Ale cena zabija.

Może taniej...

Panasonic GF1 lub GF2 lub któryś z PENów z 20mm f/1.7? Matryca nieco mniejsza, ale wymienna optyka w opcji. Wizjer w opcji do Olka VF-2 jest naprawdę świetny. I będzie taniej...

Samsung NX100 z 30 f/2?

Ekwiwalent 40mm, 45mm i 35mm to nie aż taka róznica.

Fuji jest śliczne - to wiemy. Ale na razie brak rzetelnych testów. A cena naprawdę z WIELKĄ MARŻĄ.

Mówiłem o realnej ogniskowej, wiem że to 35mm efektywne - co mi bardzo odpowiada.

KOMPLETNIE nie widzę tej gigantycznej różnicy cenowej -

GF1 + 20/1.7 czy efektywnie mniej więcej 40/4 + wizjer = 3500 zł
X100 czyli efektywne 35/2.8 = po nasyceniu pasjonatów myślę że 4000

Ja wolę to drugie. Co mi dają wymienne szkła, jak podpinanie czegoś innego nie ma sensu, bo lepiej kupić dobry kompakt?

igor58
22-02-2011, 12:12
Gdyby taki aparat był mi naprawdę potrzebny - przełknąłbym cenę.
Nie podam alternatywy, bo nie śledzę aż tak tego rynku.
Ale - każdemu wg potrzeb i zasobności porfela...

MariuszJ
22-02-2011, 12:18
Gdyby taki aparat był mi naprawdę potrzebny - przełknąłbym cenę.
Nie podam alternatywy, bo nie śledzę aż tak tego rynku.
Ale - każdemu wg potrzeb i zasobności porfela...
Wybacz, ale nie rozumiem zupełnie o co Ci chodzi.

X100 na poziomie 1000 euro jest wyceniony adekwatnie do swoich - fakt, dopiero deklarowanych, niesprawdzonych w praniu - możliwości. Myślę, że na forum sprzętowym te sprawy są dość oczywiste.

Czy Cię na niego stać czy nie, to już inna sprawa.

denv`er
22-02-2011, 15:07
MariuszJ Zgadzam się z twoim wywodem, tylko cena zestawu panasa mi nie pasuje :P. Ze względu na wizjer do porównania wybrałbym olka (epl2) wizjerek i 20/1,7, czyli 2000 + 900 + 1500. No można na starszym bodziaku zaoszczędzić ale i tak cena również około 1000 ojro będzie oscylować.
igor58 jak sam napisałeś, każdemu według potrzeb. Mi się marzył mały korpusik z wizjerem, relatywnie dużą matrycą i jasnym szkiełkiem (ekw. 35-50) tak na co dzień i na wakacyjne wypady. Kompakt praktycznie odpada. Dostałem kiedyś olka tough8000, za wodoodporność nawet kadrowanie na zombie mogłem mu wybaczyć ;) ale obraz to totalna pikseloza. Jest co prawda Ricoh grdIII, drogi (nawet bardzo doliczając wizjerek) i z trochę za szerokim szkłem. Teraz pojawił się xz-1 z całkiem fajnym obrazkiem i możliwością podłączenia wizjerka. Tylko trzeba uważać na sterczący ovf i zapłacić około 3tys.
Biorąc pod uwagę co mi potrzeba to Fuji X100 jest jedynym aparacikiem spełniającym w/w wymagania i jeżeli faktycznie cena nie przekroczy 1000 euro będzie dla wielu fotografujących idealnym uzupełnieniem lustrzanki, nawet jedynym i najlepszym np. dla streetowców.
A żeby OT nie ciągnąć, co kierowało ludźmi kupującymi NEX`a? Tak poważnie, nie biorąc pod uwagę reklam? Tylko nie mówcie, że rozmiary (zwłaszcza z kitem) :)).

CzłowiekZ
24-02-2011, 18:40
Sony wycofuje się z systemu NEX? Koniec produkcji aparatu NEX-3

Na japońskiej stronie pojawiła się informacja o zaprzestaniu produkcji tego modelu. To zła wiadomość dla tych, którzy wiązali nadzieje z nowym systemem opracowanym przez Sony, odpowiednikiem Micro 4/3. To tańszy model, z dwóch (jeszcze) dostępnych na rynku. Na razie NEX-5 jest nadal wytwarzany, jednak niepokojące jest to, że tańszy, a więc teoretycznie popularniejszy model, niebawem zakończy swój rynkowy żywot. Powód jest prosty – niska sprzedaż, a co za tym idzie nieopłacalność kontynuowania produkcji tego modelu. Na razie nie ma żadnych oficjalnych informacji na ten temat ze strony Sony. Być może na rodzimej stronie pojawił się błędny wpis (mało prawdopodobne), albo Japończycy postanowili szybko wprowadzić kolejny, najtańszy w systemie, model aparatu. Niestety o problemach może świadczyć bardzo krótki czas rynkowej egzystencji. Jeszcze niedawno pisaliśmy o premierze aparatów NEX na rynku.

jotes25
24-02-2011, 18:56
NEX sprzedaje się doskonale. Gdyby ktoś miał się z czegoś wycofać, to prędzej Olympus z Pena i trzaskać kompakciki w stylu XZ coś tam...

Kolekcjoner
24-02-2011, 19:13
Też mi się wydaje, że to coś nie bardzo. Być może będzie następca i dlatego go już nie kontynuują.
Nie wiem skąd sugestia, że mieliby się w ogóle wycofać z bezlusterkowców?

Jerry_R
24-02-2011, 19:18
Jak juz cos podajecie, to moze pomyslcie... Nie ma sensu podawac glupot pisanych przez ludzi, ktorzy albo nie wiedza, o czym pisza, albo nie umieja tluczyc na polski, albo oba na raz...

Tak samo LOGICZNIE jak z dzisiejsza informacja na Optycznych, ze Leica odpowiedziala na posty o EVIL'u... EVILa na razie nie bedzie, bo nie bedzie na razie nastepcy M9.

Nie bedzie jablek, bo poziomki sa ladne.
Sony zaprzestaje NEX, bo wycofuje ze sprzedazy NEX-3.
To bardzo zla wiadomosc...

Rece opadaja...

NEX-3 spada, wejdzie NEX-3C...
Taka sama naturalna kolej rzeczy, jak z E-PL2 po E-PL1...

Kolekcjoner
24-02-2011, 19:24
Jak juz cos podajecie, to moze pomyslcie...

Jedna mała uwaga. Kieruj uwagi do konkretnych osób, bo tak to za chwilę będziemy mieć festiwal postów w stylu: "bo ja przecież tego nie napisałem" itd. :).

Jerry_R
24-02-2011, 19:36
CzlowiekuZ, prosba o zwolnienie czasem ;-)

igor58
24-02-2011, 20:35
Może wycofują N3, bo za dużo dali za małą cenę w stosunku do konkurencji.
Sony zapowiedziało nowe obiektywy bo Nexów, więc na pewno sama idea bezlusterkowców tej marki nie padnie.

I jeszcze: nie obejrzałem żadnej reklamy Nexa w TV. Za zakupem przemawiała (jak dla mnie) waga, dobra (i "duża") matryca, tryb zdjęć nocnych (bez statywu), możliwość podpinania manualnych szkieł (zapytajcie zresztą Cichego). Kompakt już miałem, 4/3 nie chciałem; Nex sprawuje się (chyba) najlepiej wśród bezlusterkowców na wysokich czułościach.

Jerry_R
24-02-2011, 22:56
Nex sprawuje się (chyba) najlepiej wśród bezlusterkowców na wysokich czułościach.
Jak masz jasne stalki - to kazdy bezlustrowiec da Ci akceptowalny obraz do 1600. Ponadto u43 da Ci te same czasy co NEX juz na 800 - 1250 (w NEX musiszy wybrac wtedy 1600).

A jezeli wiesz co to znaczy malowac swiatlem - to po co Ci bardzo wysokie ISO?
Jak nie ma swiatla - to nie ma dobrych zdjec.

Pomijam reporterke, ale do tego i tak NEX sie nie nadaje.

igor58
24-02-2011, 23:19
Często fotografuję w miejscach, gdzie nie można używać flesza. Po to mi wysokie ISO.
Jasnych stałek nie ma w stystemie (16 mm nie liczę), szkieł manualnych nie ma razie nie używam (konieczność każdorazowego zakładania okularów).
Jerry_R, jesteś dla mnie autorytetem "w temacie", przeorałeś rzetelnie masę sprzętu, Tw. obserwacje i uwagi zawsze są rzeczowe i fachowe. W bezusterkowacach dopiero raczkuję i pewnie na tym etapie pozostanę, dlatego nie podejmuję dyskusji. Na pewno jest to ciekawy segment rynku i intrygujące technologie, które warto śledzić.

Piotr_0602
25-02-2011, 10:45
pełna recenzja Dpreview - Panasonic GF2 (micro43):

http://dpreview.com/reviews/PanasonicDMCGF2/

MC_
25-02-2011, 10:47
I szału jakiegoś wielkiego nie ma...

epicure
25-02-2011, 11:16
Jest to samo, co w E-PL2, tyle że w nieco mniejszej puszce.

Piotr_0602
28-02-2011, 12:12
PEN EPL-2
http://www.cameralabs.com/reviews/Olympus_E-PL2/verdict.shtml
highly recommended (overall score 83%)

SONY NX3/NX5
http://cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_NEX_3_5/verdict.shtml
highly recommended (overal score 88%)

komentarz EPL2 vs NEX

"With the launch of the Sony NEX3/5 in the middle of 2010 Olympus found itself competing with not just other Micro Four Thirds models but an entirely new breed of mirrorless interchangeable lens camera.

With a larger, higher resolution sensor, higher resolution articulated screen and extremely compact proportions, the NEX models look like a very attractive alternative not just to the E-PL2, but to Micro Four Thirds system cameras in general. This is particularly true of the NEX-3 which is priced appreciably lower than either the E-PL2 or Lumix GF2. The NEX models offer exceptionally good low light performance as well as fast continuous shooting that's exploited in modes that automatically composite multiple images to produce excellent results.

So what's not to like about the NEX models? They don't have the range of lenses available to the Micro Four Thirds system, but that will likely change in time and meanwhile there are third party adapters that will let you attach other lenses. Like the Lumix GF2, the NEX models rely on lens-based image stabilisation. They also lack a built in flash or hotshoe, though a small flash unit is included in the box which attaches to the accessory port.

Then there's the question of handling. Though firmware updates have added, among other things, revised menus, button customisation options, better manual focussing control, and aperture control in movie mode, the NEX menu system and software remains better suited to point-and-shoot operation than advanced manual control."

Sony da lepszy obrazek ale z manualną optyką przez adapter. Bo na razie z systemowymi obiektywami kiepsko...

Sergiusz
01-03-2011, 17:10
NEX jest ładniejszy :-D http://www.fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=263:triumf-wzornictwa-sony&catid=53:wydarzenia&Itemid=169

Jerry_R
14-03-2011, 02:16
http://canon-board.info/showpost.php?p=946395&postcount=1133

N00bek
22-03-2011, 20:58
Sony da lepszy obrazek ale z manualną optyką przez adapter. Bo na razie z systemowymi obiektywami kiepsko...

Ostatnio sporą dysputę z kilkoma sprzedawcami prowadziłem na temat dlaczego NIE warto kupować nexa ;) Oczywiście było to stoisko Sony. Dosłownie czkałem na poruszenie sprawy m42 i szkieł systemowych. Najpierw pouczono mnie, że nex jest lekki i wygodny i współpracuje z m42 i innymi obiektywami w tym z długimi tele sonego.

Powiedzcie mi Panowie jaki jest sens kupować takiego niewygodnego zminiaturyzowanego Nexa, a potem podpinać do niego Hiper zoomy jak Martynka czy ciężkie m42. Facet w dziale foto sony zakrztusił się, a jaka będzie wasza reakcja?:-D

limak
23-03-2011, 19:48
Mam pytanie odnośnie aparacikow sony nex. Chodzi o lampę błyskowa jest dorzucana do każdego zestawu i teraz czy gdy założymy lampę i będziemy robić zdjęcie w ciemności/wieczorem ona sama się podniesie ? Bo z tego co wyczytałem i zrozumiałem aby lampa zaczęła działać sami musimy ja palcami podnieść w górę. Co w sumie jest dużym utrudnieniem dla niedzielnych pstrykaczy. Czy może jestem w błędzie i ta lampa w przypadku potrzeby błysku potrafi sama się otworzyć jak to mam miejsce w lustrzankach canona ?

igor58
23-03-2011, 20:02
Trzeba podnieść...

MC_
23-03-2011, 20:03
Utrudnienie jak diabli...

Jerry_R
24-03-2011, 00:57
jaki jest sens kupować takiego niewygodnego zminiaturyzowanego Nexa, a potem podpinać do niego Hiper zoomy jak Martynka czy ciężkie m42
Jak dla mnie - najdluzsza sensowna ogniskowa to 75mm. Pracowac z Voigtlanderem 75mm f/2 sie dalo. Juz podpiecie 90mm f/2.5 sprawia problem bez EVF i stabilizacji.

Podpiecie duzego i ciezkiego Voigtlandera 50mm f/1.1 tez jest nienajlepszym pomyslem. Juz nawet 18-200mm lepiej sie trzyma, gdyz jest po prostu lekki, mimo swego rozmiaru.
PS: bardziej mialem na mysli Noctiluxa 50mm Leici, niz Voigtlandera (brak edycji postow).

_igi
27-03-2011, 12:54
Witam,

Wiem, że niespecjalnie "wbijam" się w dział, ale szukam sobie kompakta z w miarę jasną 35-ką, na razie zastanawiam się nad systemem Samsung NX oraz Olympus Pen.

Wybrałem sobie NX5 z 18-55 (bo w komplecie) i 20/2,8, albo Olympusa PEN - EP1 z 17mm 2,8.

Zależy mi na czymś, co będzie mogło pracować w prawie każdych warunkach i będzie kompaktowe. Zdecydowanie bardziej podoba mi się ergonomia NX5/10, ale ponoć obrazek to Olympus daje lepszy. Jak to z tym jest w ogóle?

CzłowiekZ
27-03-2011, 13:13
Witam,

Wiem, że niespecjalnie "wbijam" się w dział, ale szukam sobie kompakta z w miarę jasną 35-ką, na razie zastanawiam się nad systemem Samsung NX oraz Olympus Pen.

Wybrałem sobie NX5 z 18-55 (bo w komplecie) i 20/2,8, albo Olympusa PEN - EP1 z 17mm 2,8.

Zależy mi na czymś, co będzie mogło pracować w prawie każdych warunkach i będzie kompaktowe. Zdecydowanie bardziej podoba mi się ergonomia NX5/10, ale ponoć obrazek to Olympus daje lepszy. Jak to z tym jest w ogóle?

GF1 + 20mm + 14mm

ambro
01-04-2011, 16:16
GF1 + 20mm + 14mm[/QUOTE]

Albo g1, g2 z elektronicznym wizjerem około 1,3 mpx + 14-140mm

Ogólnie to fajne te aparaciki ale obiektywy systemowe cholernie drogie jeszcze. Zaleta, że prawie wszystkie manualne można podłączyć. Jednak adaptery też sporo droższe niż np. do zwykłego 4/3.

_igi
01-04-2011, 23:49
GF1 + 20mm + 14mm

Zastanawiałem się nad tym, wybrałem Siamsiunga. W M4/3 mamy body panasonic'a z wizjerem, które generalnie są spore, duży wybór drogich obiektywów. W samsungu NX5 nie waży nic, 30/2 za 500zł kosi żyletką, pozostałe szkła to kwestia 600-900 zł. Czyli nie drogo. W zasadzie do pełni szczęścia chciałbym ekw. 24mm, 35mm, 50mm i 90/100 macro.

Po paru dniach focenia dużo bardziej mi się podoba bezlusterkowiec od lustrzanek i coraz bardziej mnie to motywuje do sprzedania nerki na dalmierz z czerwoną kropą ;))

gavin
06-04-2011, 12:34
Wow to ustawianie ostrości ręczne w nexie działa super! Do m42 będzie bajka. Naleśnik też nie jest taki najgorszy jak to piszą.

Jerry_R
06-04-2011, 14:21
Wow to ustawianie ostrości ręczne w nexie działa super
Jezeli masz czas - tak.
Jezeli nie - duzy wygodniej pracuje sie z EVF oraz dotykowym ekranem.

gavin
06-04-2011, 14:38
to jest aparat wycieczkowy :D czas jest :)

guzik -> 2sekundowe zbliżenie x7 -> samo znika -> można przekadrować -> fotka

gavin
06-04-2011, 16:41
f 2.8

jak dla moich zastosowań może być ;)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/1489/dsc00065at.jpg)

duże

http://dl.dropbox.com/u/851793/taku/DSC00065.jpg

marek7001
19-04-2011, 22:42
Test Olympusa E-PL2 na optycznych http://www.optyczne.pl/151.1-Test_aparatu-Olympus_E-PL2.html

Piotr_0602
20-04-2011, 08:05
Jezeli masz czas - tak.
Jezeli nie - duzy wygodniej pracuje sie z EVF oraz dotykowym ekranem.

A propos EVF:

http://thedigitalstory.com/2011/04/olympus_xz-1_with_vf.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheDigitalStory+%28The+Digita l+Story%29&utm_content=Google+Reader

mc_iek
20-04-2011, 11:17
I to jest ten wspaniały i poręczny aparat, dający się łatwo zmieścić w kieszeni? Hmmm...

epicure
20-04-2011, 11:43
To jest ten sam poręczny aparat, tyle że z doczepionym nieporęcznym wizjerem.

Jerry_R
20-04-2011, 11:54
A propos EVF
Tutaj zawsze przodowal Panas, od modelu G1. Olek po czasie dodal swoj zewn. EVF.
Teraz Panas nadal ciagnie peleton z GH2.

Piotr_0602
20-04-2011, 13:24
I to jest ten wspaniały i poręczny aparat, dający się łatwo zmieścić w kieszeni? Hmmm...

Jak najbardziej się mieści, gdy odepniemy wizjer.
Jest mniejszy od PENów z podpiętym obiektywem i mniejszy od NEXów z podpiętym obiektywem.
Ale tu chciałem pokazać wizjer. Jest bardzo dobry, daje duży i szczegółowy obraz, wszystko co wyświetli LCD wyświetli i wizjer.

A zaletą wizjera jest to że jest odpinany. Jest nieduży, więc zmieści się do drugiej kieszeni.
Jest to poręczne, a gdy chcemy fotografować to wyciągamy aparat, wyciągami wizjer, podpinamy i mamy kompakt z bardzo jasnym zoomem i bardzo dobrym wizjerem EVF. Wizjer jest ruchomy, więc od razu mamy wizjer kątowy (który do lustrzanki też można dokupić, tu mamy w jednym).

Gdy nosimy to na szyi, możemy nie odpinać wizjera.

gavin
20-04-2011, 13:27
za wielki, nie chciałoby mi się podpinać odpinać

Piotr_0602
20-04-2011, 20:14
za wielki, nie chciałoby mi się podpinać odpinać

Tylko tak wygląda przy XZ1, bo ten jest mały.
Ale VF2 duży nie jest i zmieści się w dowolnej kieszeni. Przypinanie/odpinianie jest proste, a obraz jakim się odwdzięcza i możliwość normalnego kadrowania, a nie z pozycji zoombi, jest nie do przecenienia.

puciu
20-04-2011, 20:45
Ja mogę polecić E-PL1 lub 2, nowsze i lepsze matryce.
Nex ma może lepszą matryce, tylko dostępne w tej chwili szkła tą jakość zniweczą. Na dzień dzisiejszy lepszym wyborem będzie PEN.

Jerry_R
20-04-2011, 21:58
Jedno szklo zaprojektowane na pelna klatke - raz na cropie, raz na FF [EN]:
http://www.stevehuffphoto.com/2011/04/20/so-is-the-sony-nex-5-the-poor-mans-leica-m9-the-noctilux-tested-on-both/

mc_iek
21-04-2011, 08:53
Jest to poręczne, a gdy chcemy fotografować to wyciągamy aparat, wyciągami wizjer, podpinamy i mamy kompakt z bardzo jasnym zoomem i bardzo dobrym wizjerem EVF.

Jakby tak realnie podejść do wygody dopinania i odpinania, to co za problem nosić 550D w jednej kieszeni, a obiektyw w drugiej?

Tak tylko szukam dziury w całym...:-D

Piotr_0602
21-04-2011, 09:00
Jakby tak realnie podejść do wygody dopinania i odpinania, to co za problem nosić 550D w jednej kieszeni, a obiektyw w drugiej?

550D ma nie te gabaryty, nawet jako samo body. Obiektyw też dużo większy.
Micro43 (czy inne bezlusterkowce) są mniejsze, o XZ1 nie wspominając.
VF2 to ułamek gabarytów najmniejszego obiektywu do lustrzanek Canona. Odpięty obiektyw do 550D wypcha kieszeń niewygodnie, a ciężar będzie przeszkadzał w kieszeni. VF2 będzie nieodczuwalne.
To jest różnica.

gavin
21-04-2011, 09:09
a podgląd zrobionej fotki pokazuje się w wizjerze czy na lcd?

gietrzy
21-04-2011, 10:03
a podgląd zrobionej fotki pokazuje się w wizjerze czy na lcd?

Właśnie przed chwilą czytałem post Jack'a na forum.olympusclub - VF2 może wyświetlać wszystko to co LCD więc jest duuuuża szansa, że VF2 wyświetla podgląd zrobionej fotki.

Piotr_0602
21-04-2011, 10:48
VF to mnóstwo zalet:
- duży i jasny obraz, wysoka rozdzielczość
- odłączany, więc w transporcie wygodniejszy
- ruchomy, więc większa wygoda kadrowania i nie płoszymy tak fotografowanych obiektów
- wyświetla wszystko to samo co LCD
- oszczędza baterię, bo wyłączamy wtedy LCD i pobiera mniej prądu
- stabilniejsza pozycja do fotografowania z aparatem przy oku (3 punkty podparcia) niż najpopularniejsza w kompaktach (i bezlusterkowcach) pozycja "na zoombi"
- fotografując np. w teatrze (i innych podobnych sytuacjach) nie świecimy wokół jasnym ekranem LCD
- wyświetla histogram, BW i wszystko to co LCD, wiec można ocenić zdjęcie przed jego zrobieniem, wszystkie informacje też widać lepiej niż w wizjerze optycznym

Kolekcjoner
21-04-2011, 15:11

No też sobie ostatnio porównywałem w sklepie te aparaty i wychodzi, że różnica w gabarytach jest niewielka. Do kieszeni ani jeden ani drugi nie wchodzi. Problem jest szkło, a nie body.

gavin
21-04-2011, 15:40
nex z naleśnikiem wchodzi wszędzie :D

źródło (http://img132.imageshack.us/img132/8215/dsc00163pt.jpg)

duże -> http://dl.dropbox.com/u/851793/taku/DSC00163.jpg

raw i "auto" w Lr

ładne kolorki wychodzą i zakres tonalny też ok, do krajobrazu nie ma co dźwigać 5'ki

arra
22-04-2011, 06:49

źródło (http://img132.imageshack.us/img132/8215/dsc00163pt.jpg)

duże -> http://dl.dropbox.com/u/851793/taku/DSC00163.jpg

raw i "auto" w Lr

ładne kolorki wychodzą i zakres tonalny też ok, do krajobrazu nie ma co dźwigać 5'ki

Mój kompakt też daje ładne kolorki nie ma sensu dźwigać (ani kupować) NEX-a.
A tak na serio, czy to nie jest przypadkiem Pogoria?

gavin
22-04-2011, 07:35
tak, Pogoria 4

gietrzy
22-04-2011, 07:35

Taa.

Masz szczęście, że akustyk nie jest modem :mrgreen:

gietrzy
22-04-2011, 10:12

Drugie podejście ;)

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1033&message=38256939

Piotr_0602
27-04-2011, 09:36
A propos wizjera VF-2 do PENów (i kompaktu XZ-1), cytat z forum dpreview:

"so picked up the VF-2 today , brilliant evf and solves issues of bright light outside when trying to compose, feels far more like a DSLR experience, although makes my D50 feel like a dark and dim tunnel, the view feels more like my Father in laws D3s full frame viewfinder."

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=38301028

gavin
27-04-2011, 14:48
nikt nie neguje że taki wizjer to super sprawa, tylko że noszenie/przypinanie/odpinanie tego to już nie jest zbyt wygodne /kieszonkowe

Piotr_0602
28-04-2011, 10:17
Może nie do końca wygodne, ale kieszonkowe jak najbardziej. Zwykle mamy do dyspozycji więcej niż jedną kieszeń. To nie jest lampa, to jest malutkie. Lustrzanki na cześci nie porozpinamy i po kieszeniach nie upchamy.

gavin
05-05-2011, 15:54
echhh jeżeli potwierdzą się ploty o firmware 4 do nexa z podświetleniem obszarów gdzie jest ostro bo będzie wypas ;)

wyrwiflak
08-05-2011, 07:13
ciekawostka:
http://www.eoshd.com/content/619-Pancake-Competition-14mm-Micro-4-3-lens-on-a-Sony-NEX?

gavin
24-05-2011, 13:05
sony 30mm 3.5 macro, na co to komu?

epicure
24-05-2011, 15:02
Żeby mieć makro od 1 cm.

gavin
24-05-2011, 15:18
ale 30mm? bezsensu

gietrzy
25-05-2011, 07:31
ale 30mm? bezsensu

Sam jesteś bez sensu ;) :mrgreen:

Ja uwielbiam szkła makro i czekam na następne w mikro.

gavin
25-05-2011, 07:40
Ja poczekam na sigmę 30mm 2.8

gietrzy
25-05-2011, 09:28
Ja poczekam na sigmę 30mm 2.8

Jak Sigma w to wejdzie (CDAF) to będą jaja (brak jej słynnych pomyłek).
BTW. Jest w obozie M/43 :)

gavin
25-05-2011, 09:51
Jedno szkiełko pozostanie na liście zakupowej - okolice 30mm.

Muszę kupić wreszcie przejściówkę m42.

A tak to:

Sony 2.8/16mm =24mm
??? Sigma 2.8/30mm = 45mm
Takumar 1.8/55mm = 82mm
Sonnar 3.5/135mm = 200mm

i wystarczy ;)

gavin
11-06-2011, 14:40
http://vimeo.com/24821210

ostrzenie manualne "peaking mode"

gietrzy
11-06-2011, 18:27
http://vimeo.com/24821210

ostrzenie manualne "peaking mode"

Powiem krótko:Voithek powinien wymóc na Panas/Oly, żeby zrobili mi to do GF1 :mrgreen: lub do jego realnego następcy.

gavin
11-06-2011, 20:54
nie tu nie chodzi o ekspozycję, pik pokazuje gdzie jest ostro :)

Jerry_R
12-06-2011, 01:09
nie tu nie chodzi o ekspozycję, pik pokazuje gdzie jest ostro :)
Alez dokladnie, o ostrosc, kto mowi o ekspozycji ;)
Chociaz odkad pojawily sie systemowe f/1.4, f/1.7 - pytanie na ile producentowi zalezy na manualach, skoro ma jasne systemowe :mrgreen:

gavin
12-06-2011, 11:42
Alez dokladnie, o ostrosc, kto mowi o ekspozycji ;)

no był tu wcześniej taki post, ale znikł :)

i nie nabijać się ze szkieł sony :P

arra
13-06-2011, 11:56
nikt nie neguje że taki wizjer to super sprawa, tylko że noszenie/przypinanie/odpinanie tego to już nie jest zbyt wygodne /kieszonkowe

Jest tak samo wygodne/kieszonkowe jak noszenie czegoś takiego:

https://canon-board.info/imgimported/2011/06/ZURCOMPNEX5TOPSJPG-1.jpg
źródło (http://www.imaging-resource.com/PRODS/NEXC3/ZURCOMPNEX5TOP-S.JPG)

Nie rozumiem wogóle argumentów, że bezlusterkowce są kieszonkowe. Maja mniejsze wymiary i wagę, ale potrzebują torby fotograficznej tak samo jak każda mała lustrzanka. To się nie zmieni dopóki nie zrobią obiektywu chowanego w body, a na to z oczywistych względów się nie zanosi. Może sobie Sony miniaturyzować nex-y nawet do rozmiaru sensora, ale i tak na koniec zostanie wielki tubus, przykręcany z przodu, który idee niszczy kieszonkowości.

gavin
13-06-2011, 12:12
Może i tak, jeżeli ktoś używa kita, ale z naleśnikami to mieszczą się w kieszeni kurtki, czy bojówek.

arra
13-06-2011, 16:35
Może i tak, jeżeli ktoś używa kita, ale z naleśnikami to mieszczą się w kieszeni kurtki, czy bojówek.

Pewnie się da, ale funkcjonalność takiego zestawu w porównaniu do dobrego kompakta, którego to bez problemu możesz schować do dowolnej kieszeni, a posiadającego często jasnego zooma, jest (nawet biorąc poprawkę na wielkość/jakość matrycy) słaba. Po drugie mając na naleśniku kapsel w kieszeni, ciągle obawiałbym się, że mi spadnie i się soczewa porysuje.

epicure
13-06-2011, 18:45
...mając na naleśniku kapsel w kieszeni, ciągle obawiałbym się, że mi spadnie i się soczewa porysuje.

A mając kompakta w kieszeni nie obawiasz się, że dekielek spadnie? Albo że paprochy powłażą w szczeliny w rachitycznym, teleskopowym tubusie obiektywu i znajdą się na matrycy? Albo że Ci się włączy aparat, obiektyw się wysunie i coś się zatrze w jego mechanizmie? Bo ja już dwa kompakty w ten sposób wysłałem na tamten świat i tamtej pory nie noszę w kieszeni żadnego aparatu, poza telefonicznym...

CzłowiekZ
13-06-2011, 19:37
Po drugie mając na naleśniku kapsel w kieszeni, ciągle obawiałbym się, że mi spadnie i się soczewa porysuje.

Z tego co kojarzę to naleśnik Olympusa ma dekielek zakręcany.

arra
13-06-2011, 22:19
Albo że Ci się włączy aparat, obiektyw się wysunie i coś się zatrze w jego mechanizmie? Bo ja już dwa kompakty w ten sposób wysłałem na tamten świat i tamtej pory nie noszę w kieszeni żadnego aparatu, poza telefonicznym...

Tego, bym się bał, to fakt. Co do tubusa, to zwykle w kompakcie całkowicie sią on chowa, kończąc poprzez zasunięcie żaluzji ;)

gietrzy
14-06-2011, 09:10
Nie rozumiem wogóle argumentów, że bezlusterkowce są kieszonkowe.

http://g3.img-dpreview.com/0476E8846CA2406EBFD9661524581A22.jpg

Nie wklejam jako [IMG] bo Vitez ostatnio krzyczy (!!!) na ludzi ;)
Swoją drogą fajnie by było gdyby wklejanie fotek miało silnik (resize) z forum.olympusclub.

Na tą część...

ale potrzebują torby fotograficznej tak samo jak każda mała lustrzanka.

... odpowiem później fotką :mrgreen:

HuleLam
14-06-2011, 09:47
http://g3.img-dpreview.com/0476E8846CA2406EBFD9661524581A22.jpg

Ładny zestaw - to w tym momencie wszystko, co masz w mikro4/3, albo inaczej - tyle wystarczy (tzn szeroki, standard, portret)?
zdRAWki

gavin
14-06-2011, 10:28
mhmhmhm nokton marzenie ;)

gietrzy
14-06-2011, 10:45
mhmhmhm nokton marzenie ;)

Przymierzam się do tego, ale najpierw zobaczę z czym wyskoczy Oly w okolicach 50mm pod koniec czerwca, potem zobaczę czy kopie na pełnej dziurze. Jeśli nie, będę molestował kumpla o GH2 (EVF) z 50/1.8 Nikkor by zobaczyć czy manual to coś, co lubię czy nie za bardzo ;)

40/1.4 to mówi jakby samo za siebie a "Voitka można jakby na forum" kupić.
Oczywiście pierwszeństwo (w zakupach 2011) ma E16 killer :mrgreen:

gavin
14-06-2011, 11:17
ja zamówiłem wreszcie pierścień do m42 ;)

czekam do 20'go na peaking mode

i może nokton 35 1.4 :)

takumarem przykładanym do korpusu dało się wyostrzyć he he

Jerry_R
14-06-2011, 12:12
może nokton 35 1.4 :)
Bierz albo 40mm f/1.4 albo 35mm f/1.2.

35mm f/1.4 jest widocznie slabszy od dwoch wspomnianych.

gietrzy
14-06-2011, 13:50
Starcie gigantów/standardów się szykuje. Czyżbyśmy zawdzięczali cenę Lumix 25/1.4 właśnie... Sony/Nex/Zeiss?

Lumix 25/1.4 w USA kosztował będzie $600.
Czekamy na cenę Zeiss :)

gavin
14-06-2011, 14:22
szkła nieporównywalne za bardzo

gietrzy
14-06-2011, 21:24
Na tą część...

bezlusterkowce potrzebują torby fotograficznej tak samo jak każda mała lustrzanka.

... odpowiem później fotką :mrgreen:

Zgodnie z obietnicą torba na małą lustrzankę lub system mikro ;) (2 stałki w torbie, jedna na korpusie)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/839/p1040331e.jpg/)

gavin
14-06-2011, 21:41
jakim cudem to się mieści?

epicure
15-06-2011, 00:09
jakim cudem to się mieści?

Jak to: jakim cudem?

...2 stałki w torbie, jedna na korpusie...

...a korpus na szyi ;)

nowart
15-06-2011, 12:10
W taki sposób to i 2x5D z paroma stałkami "zmieścisz" do podobnej torebki :D

gietrzy
15-06-2011, 14:06
W taki sposób to i 2x5D z paroma stałkami "zmieścisz" do podobnej torebki :D

Panowie, co mam wam odpowiedzieć?
Korpus z 14/2.5 lub 20/1.7* do kieszeni a ta torebeczka pomieści:

*1. mZD 14-150
2. LumixG 8/fish + LumixG 14/2.5
3. LumixG 14/2.5 + LumixG 20/1.7
*4. LumixG 14/2.5+ PL 45/macro

więc o co wam chodzi?
Nigdy nie biorę ze sobą więcej niż trzy szkła, zazwyczaj dwa.
Jedno szkło zawsze na korpusie (w kieszeń 14/2.5) a reszta (całe dwa) do tej "torby na lustrzankę"
Boli szyja od Dalmierza, co? ;)

BTW. By pozostać w temacie: Oly w nowych PEN'ach i niestety w nowych szkłach zaprojektował od zera układ AF. Wg testerów -> wow! Podobno rozwala najszybsze dotąd GH2 z 14-140 (0,18 sek), jest też mowa o prędkości waszego Dalmierza, ale tu, na tym są osoby z Kielc więc zamilczę :mrgreen:

gavin
15-06-2011, 23:30
Nex-3 + SMC Takumar 1.8/55 @ 1.8 +Lr (auto)

źródło (http://img703.imageshack.us/img703/9630/dsc00306a.jpg)

Duże

http://dl.dropbox.com/u/851793/nex/DSC00306.jpg

dziękuję, dobranoc :)

Morg
19-06-2011, 08:12
A może ktoś z Wrocławia ma koprus m4/3 lub Nex + przejściówkę Leica M? Chętnie bym sprawdził jak mój nokton 35/1.4 SC sprawuje się na cyfrze, bo na filmie ma niesamowity bokeh :D Myślę że tego typu doświadczenie byłoby też ciekawe dla drugiej osoby...
Właśnie przez zakup tego szkła do dalmierzowej Bessy R2a zastanawiam się nad przejściem z NX na NEX lub m4/3...

Jako że parę osób zainteresowane jest zakupem tego szkła, pozwolę sobie wrzucenie dwóch analogowych sampli:

źródło (http://www.tramwaj.asi.pwr.wroc.pl/~morg/nokton/nokton2.jpg)

źródło (http://www.tramwaj.asi.pwr.wroc.pl/~morg/nokton/n1.jpg)

źródło (http://www.tramwaj.asi.pwr.wroc.pl/~morg/nokton/n3.jpg)

gavin
20-06-2011, 11:00
Dobra zaktualizowany soft 04.

Potwierdzenie af "peaking mode" działa idealnie :D
Im większa dziura tym lepiej nawet :)

arra
21-06-2011, 00:30
Dobra zaktualizowany soft 04.

Potwierdzenie af "peaking mode" działa idealnie :D
Im większa dziura tym lepiej nawet :)

Zamiast tego mogliby wrzucić highlight warrning (zebra mode) i jeszcze dziś biegłbym do sklepu ;)

bo na filmie ma niesamowity bokeh

A co w tym bokehu jest niesamowite? Oprócz oczywiście tego, że swą natarczywością odwraca uwagę od fotografowanego obiektu oraz wprowadza chaos na zdjęciu ;)

gavin
23-06-2011, 11:25
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/2ikqd52-1.png
źródło (http://i51.tinypic.com/2ikqd52.png)

zeiss pancake

i 40 f2 oss, coś dla mnie :D

gietrzy
23-06-2011, 11:28
zeiss pancake

Czyli już nie f/1.7? 40/2 OOS? A gdzie 35/1.8 "w nexie"... szkoda.

CzłowiekZ
23-06-2011, 11:57
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/2ikqd52-1.png
źródło (http://i51.tinypic.com/2ikqd52.png)

zeiss pancake

i 40 f2 oss, coś dla mnie :D

A gdzie szkła F1.4? :roll:

gietrzy
23-06-2011, 12:55
A gdzie szkła F1.4? :roll:

Fakt, że Zeiss startuje dopiero od F2 - imho - oznacza, że srebrzanki E Sony nawet się nie zbliżą do tej przysłony... brak standardu $rodka (20/1.7), półkę ekono zapewne zapełnią Sigma i/lub Tamron. A wystarczyło (obok E16) zrobić 35/1.8 w E oraz wyjąć bebechy z Tamrona 60/2 i włożyć w srebrzane szaty...
... tylko kto wtedy by kupił Alfidła ;)

gavin
23-06-2011, 15:45
a w sammym są 1.4? (oprócz haubicy 85 :P )

do aps-c nie tak prosto, ale czy to 1.4 tak potrzebne? lepszy naleśnik w kieszeni niż cegła

gavin
14-07-2011, 10:31
[cr4]

źródło (http://img3.imageshack.us/img3/9797/senzaolo1sm.jpg)

mogło by tak zostać ;)

gietrzy
14-07-2011, 11:23
mogło by tak zostać ;)

Generalnie bajka, ale dwie rolki obok siebie - nie będzie to się mylić?.
Oczywiście te wszystkie przyciski mają być do zaprogramowania ;)

No i zasmażka - 24 MPx; dobrze by było, żeby Sony kopnęło w de Tamrona a ten puściłby parę makrówek pod to cudo, no i Sigma 150OS... aż się prosi by taka opcja była pod tego Nexa.

To tyle podniety, czekamy na Nex-9 z jedynie słuszną matrycą ;)

gavin
14-07-2011, 11:35
i skoro już zrobią wizjer to daliby go jako akcesorium (poniżej $350) :)

gietrzy
14-07-2011, 11:57
i skoro już zrobią wizjer to daliby go jako akcesorium (poniżej $350) :)

Nie rozumiem.

BTW. Dotarło do mnie? Jak sam Nex-7 ma kosztować $1200 - to powodzenia. Jeśli w kicie z Zeiss'em to zmienia postać rzeczy. Wciąż jednak jest krucho ze... szkłami, choć samym takim Zeissem obleci się bardzo dużo foto okazji.

gavin
14-07-2011, 12:00
dali by go do Nex 3 i 5 znaczy sie :)

Piotr_0602
14-07-2011, 12:44
Wydaje się sensowny. EVF, przyciski, miód i malina.
Pytanie jeszcze o szybkość AF - czy poziom obecnego micro43, czy wolniej (a jeśli tak to jak wolno).
Cena 1200$ w kicie z Zeissem byłaby OK. Ale pewnie bedzie to kit ze standardowym zoomem.

Jeśli jednak byłby ten Zeiss (ekw. ~35mm), jakaś jasna portretówka (ekw. gdzieś pomiędzy 85mm a 100mm) plus jakiś inny szeroki kąt zamiast kiepskiego 16/2,8 to bym się poważnie zastanowił...

arra
14-07-2011, 15:27
mogło by tak zostać ;)

Zbyt piękne, żeby mogło być prawdziwe :/