PDA

Zobacz pełną wersję : C17-40 mm f/4.0L a S17-70 f/2,8-4

ohnoes
06-01-2011, 02:47
Witam!

Jakiś czas temu zacząłem się zastanawiać czym zastąpić kita (który niestety czasami straaaaasznie mydli), po długich rozmyślaniach wypadło na nowszą wersję tytułowej sigmy. Jednak z racji tego że uzbieranie takiej kwoty zajmie mi trochę czasu to rozglądam się dalej za różnymi obiektywami i niedawno wpadła mi w oko ta L'ka. Zakresem na cropie zastąpiło by mi kita, szeroko na krajobrazy które najczęściej robię, światło stałe 4.0 myślę wystarczy spokojnie przy tego typu fotografii i jakby nie patrzeć szkło na lata, jeśli kiedyś zechcę mieć pełną klatkę to zyskam od razu ultra-szerokie szkło. Tyle czy warto planować aż tak w przyszłość... Większość rzeczy przemawia na korzyść L'ki, brak stabilizacji można jakoś przeboleć przy tym zakresie. Cena jednak jest dość sporawa, tym samym musiałbym pozostać przy kicie trochę dłużej. Warto oszczędzać na tą L'kę? Czy po prostu dozbierać do sigmy?

Kaspior
06-01-2011, 03:26
Wybrał bym elke za solidne wykonanie,a jesli planujesz przejscie na FF to tym bardziej.

sloik1979
06-01-2011, 08:47
Nic innego ja Sigma kolego. Ten obiektyw kładzie Lke na łeb. Jest jaśniejszy i ma większy zakres ogniskowych i jeszcze ile tańszy.

eryk_g
06-01-2011, 10:28
A może canon 15-85? Świetny zakres do cropa, i bardzo chwalony przez użytkowników.

Bolek02
06-01-2011, 10:52
Wybrał bym elke za solidne wykonanie,a jesli planujesz przejscie na FF to tym bardziej.

Popieram ! Poza tym zawsze można poszukać porządnej uzywki sporo taniej :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nic innego ja Sigma kolego. Ten obiektyw kładzie Lke na łeb. Jest jaśniejszy i ma większy zakres ogniskowych i jeszcze ile tańszy.

Większy zakres nie znaczy lepszy niestety :)
Mam wrażenie, że Kolega nie bardzo wie o czym pisze :confused:

rzewus
06-01-2011, 12:19
Warto oszczędzać na tą L'kę? Czy po prostu dozbierać do sigmy?
Wybrałbym eLkę bez dwóch zdań!

Mam wrażenie, że Kolega nie bardzo wie o czym pisze :confused:
Moim zdaniem kolega sloik1979 po prostu sobie ironizuje. :-)

Bartek_902
06-01-2011, 12:28
Nic innego ja Sigma kolego. Ten obiektyw kładzie Lke na łeb
Ciekawe stwierdzenie...poza jasnością to niczym nie przewyzsza 17-40,poza tym co to za jasnosc jak by było stałe 2.8 to ok ale to tak jedno i to samo prawie...lepiej tamrona 17-50 wziasc pod uwage