Zobacz pełną wersję : jak zsynchronizować mój sprzęt?
czytam forum i nie mogę znaleźć podobnej sytuacji do mnie..
mam 30d +580exII + 2szt lampy fighter 600ws + żarówka błyskowa 72ws +kabel synchro canona + fotocela
wszystkie oprocz speed light sie wyzwalają jednoczesnie. jak podpiac czy ustawic aparat zebym mogl tez wykorzystac speedlite? jak podlaczam po kablu to tak jakby jej nie bylo widac - a fotocela tez nie pomaga - inne lampy nie widza tej speed580ex..
help:roll:
streaker
01-01-2011, 20:20
Nie ma czegoś takiego jak widzenie się lamp przez siebie.
Czy jeżeli masz samą 580 podpiętą po kablu synchro to błyska ?
Jak wyzwalasz studyjne ?
Czy jeżeli masz samą 580 podpiętą po kablu synchro to błyska ?
- tak błyska
Jak wyzwalasz studyjne ?
przez kabel pc
streaker
01-01-2011, 21:30
Powiedziałbym, że to niemożliwe - bo robiłem tak samo na początku - lampa studyjna po kablu pc, 580 na kablu synchro - niby niepotrzebnie, ale tak robiłem. Teraz mam 580 na kablu pc (oszaleć można z tym kablem synchro zwiniętym w harmonijkę, ale zostawię sobie na wypadek zdjęć szybszych niż czas synchronizacji), która wyzwala studyjne przez fotocele.
I Tobie to samo radzę - 580 na kabel, studyjne przez fotocele, dla pewności daj nie mniej niż 1/32 mocy i i skieruj palnik w kierunku jednej z lamp.
dobra - jutro spróbuję :) ten kabel harmonijke tez mam i tylko klnę bo niby 10 metrow mialo byc a tu jest ...zwinieta parowka :/ dziekuje za pomoc. napisze czy sie udalo.
a po co wy się męczycie z tymi kablami?? :shock:
z tym sprzętem, to 580EX na aparat, palnik w sufit, moc na 1/128 (M), a studyjne odpalą się same z fotocel.
przy nich (nawet tylko 2x 600 Ws) światełko 580 nie ma znaczenia. a jak brakuje trzeciej lampy, to ją.... kupić. :wink:
albo wyzwalacze radiowe do 580.
tylko chodzi oto ze chcialbym nia np doswietlic tlo.. anie mocowac na aparacie :/ jakos ja madrze wykorzystac jesli da rade
tak, jak już napisałem: do tła dokup trzecią lampę (studyjną).
580 najmądrzej wykorzystasz jako wyzwalacz i sterownik pozostałych lamp.
dzięki niej będziesz mógł nawet łapać synchro do 1/8000 sek. i robić foty na f/1.2 8-)
nie do końca rozumiem, dlaczego wszyscy tak na siłę komplikują sobie życie, walczą z kablami, synchronizacją, potykają się o te kable, kupują radiówkę - byle tylko jeszcze wykorzystać - w studio - flash nieprzeznaczony do pracy w studio :roll:
qr..cze, porównaj sobie choćby moc tej 580 z pozostałymi studyjnymi...
załóż na nią softboxa studyjnego.
i co?
daje radę?
na pełnej mocy? teraz strzel tak kilkanaście razy.
co 100 zdjęć będziesz wymieniać bateryjki? :lol:
to co to za studio....? :wink:
brak pilota i dźwiękowego potwierdzenia gotowości pomijam.
http://www.lukaszpiech.pl/2010/10/jeden_dwa_dwa/
chce wlasnie tak doswietlac 580ex tlo jak fotograf z linku powyzej.. jednak nie da rady jej zsynchronizowac z reszta lamp .. moze to wina 30 d - jest za slaby, nie ma podczerwieni..? czy ta lampa ma fotocele? zeby sie automatycznie odpalila z reszta lamp? bez kabla synchro wpietego w aparat? moze ja sie jakos ustawia odpowiednio.. jakies funkcje.. bo juz nie wiem.. widze ze ja wykorzystuja rozni fotografowie.. a mi nie wychodzi.
streaker
02-01-2011, 22:15
mxw - po to się męczą, że kolejna studyjna lampka kosztuje te 600-800 zł, a jak się kupuje szpej do pierwszego studia, to koszty i tak szybko rosną - jedna lampa, druga lampa, zawieszenie tła, tło(tła), statywy, modyfikatory, akcesoria do modyfikatorów itd. A 580 jest na miejscu... I świetnie się sprawdza jako kontra - bez żadnego modyfikatora ma wystarczająco dużo mocy, żeby widzieć jej działanie przy 2 lampach 400Ws na pełnej mocy (w dużych softboxach).
siwex - jaka podczerwień ? 30d za słaby do czego ? do wyzwolenia lampy ? o czym ty gadasz w ogóle ? 580 odpalasz po kablu (synchro lub pc) LUB wyzwalaczem radiowym którego odbiornik nakładasz na stopkę, LUB kupujesz za 40zł fotocelę i tak samo zakładasz na stopkę.
30d nie potrafi bezprzewodowo wyzwolić 580 (tylko tak jak napisałem wcześniej), takie rzeczy dopiero w 7d i 60d. No chyba, że jako bezprzewodowo uznasz założenie fotoceli i błyśnięcie kukułką xD
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A w podanym linku paskudne zdjęcia ;) Jakby to ładnie napisać - 'nie moja estetyka' ;)
ok ale jak zakladam fotocele na aparat to 580 raz blyska raz nie.. softboxy tez jakos dziwnie - po pierwszym blysku albo odpalal sie jeden albo wogole, dopiero jak zresetowalem lampy znow blysnely razem, znow restwrt i znow 1 blysk.. moze gdzie jest jakies spiecie... szlag mnie trafia :(
streaker
02-01-2011, 23:12
Fotoceli nie nakładasz na aparat, tylko na lampę :P
Ale zakładając, że to lapsus językowu obstawiam, że masz problem sprzętowy, a nie 'ustawieniowy'. Ja na razie 580 odpalam tylko po kablu (fotocela już czeka w sklepie :) ) i studyjne quantuumy zawsze bez problemu błyskają.
Przetestuj takie ustawienia, gdzie musi zadziałać fotocela na lampie - np. tak jak pisałem wcześniej - 580 na aparacie/kablu, co najmniej 1/32 i skierowana w stronę studyjnej (bez przeszkód na drodze) albo w sufit - tak, żeby na pewno dość silny błysk do celi dotarł - jeśli będzie się wyzwalać losowo, to reklamuj sprzęt. Podobnie z celą do 580 - jak nie będzie chciała się wyzwalać (tylko przed każdym błyskiem upewnij się, że aku ci nie padły i lampa się naładowała ;) )
mxw - po to się męczą, że kolejna studyjna lampka kosztuje te 600-800 zł
a 580EX dwa razy więcej.
ale ok, rozumiem o co biega.
acha, jeszcze jedna zaleta 580 wykorzystywanej
jako wyzwalaczka studyjnych: ma wspomaganie AF 8-)
a to jest bardzo przydatne w studio.
kupujesz za 40zł fotocelę i tak samo zakładasz na stopkę.
tylko pamiętaj, że nie każda fotocela zadziała z systemowymi lampami canona. szczerze mówiąc - prawie żadna fotocela nie zadziała z 580EX,
po prostu Canon - jak zwykle na złość wszystkim :roll: - nie dostarcza im zasilania, tak jak inne, prostsze lampki. dlatego fotocela z 580EX najczęściej wyzwoli lampę raz i się zawiesi. sprawa znana od lat.
jedynie fotocele posiadające własne zasilanie (bateryjkę) będą działać poprawnie.
ok ale jak zakladam fotocele na aparat
wow. no to ja pasuję. :wink:
studyjne quantuumy zawsze bez problemu błyskają.
wyzwalane kukułką?
a co z przedbłyskiem pomiarowym?
czyżby quantuum miał możliwość wyzwalania na drugi błysk?
streaker
03-01-2011, 01:09
Nie kukułką - ja mam 5d, więc nawet nie mam kukułki ;) 580 na kablu i w manualu.
Podobno seria r+ ma opcje celi dotyczące opóźnienia wyzwolenia, ale ja mam s.
tylko pamiętaj, że nie każda fotocela zadziała z systemowymi lampami canona. szczerze mówiąc - prawie żadna fotocela nie zadziała z 580EX,
po prostu Canon - jak zwykle na złość wszystkim - nie dostarcza im zasilania, tak jak inne, prostsze lampki. dlatego fotocela z 580EX najczęściej wyzwoli lampę raz i się zawiesi. sprawa znana od lat.
jedynie fotocele posiadające własne zasilanie (bateryjkę) będą działać poprawnie.
No to klops... będzie trzeba się w elektryka zabawić :/
580 na kablu i w manualu.
ok, wszystko jasne. 8-)
będzie trzeba się w elektryka zabawić :/
szukaj schematów na elektroda.pl (http://poszukaj.elektroda.pl/search.php?mode=results&fraza=+fotocela&sid=) - jest ich tam sporo, ale żadnego konkretnego nie wskażę, bo sam nic nie przetestowałem - jedyna fotocela jaką mam jest podłączona do jakiegoś nissin'a, który daje jej aż za dużo zasilania, więc nie była potrzebna żadna przeróbka.