Zobacz pełną wersję : Prośba o opinie i rady. Posiadacz C50d
Witam forumowiczów.
Chciałbym prosić o praktyczną radę i opinie na dręczący mnie dylemat.
Planuje w tym roku bardziej poważnie podjeść do tematu robienia zdjęć.
Zacząłem się zastanawiać nad zestawem jaki byłby dla mnie najlepszy do moich celów.
Chciałbym robić zdjęcia portretowe, studyjne oraz okolicznościowe.
Obecnie posiadam C50D + Sigma 50/1.4 Canon 28-135 plus manualny 28/2.0.
Szczerze muszę powiedzieć, że w przyszłości chciałbym na pewno przesiąść się na FF dlatego wolałbym inwestować w szkła pod ten format.
Zastanawiam się czy po prostu nie sprzedać zooma i dołożyć do jakiegoś szerokiego zooma. Dylemat jest taki, że nie wiem w co uderzać w tym przedziale i z tą puszką. Liczy się dla mnie jakość nie tylko niska cena.
Z drugiej strony myślałem nad sprzedaniem całego zestawu i zakupienie używanego 5d1 + jakiś zoom.
Z góry dzięki za pomoc
Jeśli coś nie jest zrozumiałe proszę pytać.
Pozdrawiam
Kolego 50D to naprawdę fajny i ceniony aparat, który robi ładne zdjęcia :) Co do szkieł to moim zdaniem jeśli myślisz o kupnie jakiegoś zooma z myślą o FF, a puki co pracującego z APS-c to jednynie polecany C 17-40 f/4.
TomBlack
31-12-2010, 18:26
Biorąc powyższe wypowiedzi pod uwagę, nie wiem czy nie lepszym wyborem była by sprzedaż 28-135 i wymiana go na 24-105/4 L IS. Dodatkowo na początek zakup czegoś ze skali 17-40 lub 17-55 pod cropa. FF nie kupisz zaraz za rogiem, za grosze. Nie można myśleć w taki sposób.
Sam planowałem szkła pod FF. Owszem zupełnie inny obrazek, ale niestety mnie po prostu na to nie stać. Stąd będę wybierał pomiędzy tamronami ;)
Musze powiedzieć, że 28-135 w ogóle się nie sprawdza w warunkach studyjnych. Na przesłonie f8 bardzo słabo z ostrością. Dlatego na pewno poszedłby pod młotek.
Co do tamronów to nie wiem na prawdę jak to wygląda. Wolałbym widzieć efekty niż zapewnienia ludzi, bez urazy. Ja to preferuje wzrokową ocenę.
Radze kupic do pracy C. 17-55mm/2.8 IS i C. 85mm/1.8, a jak bedziesz przechodzil na FF to pierwszy sprzedasz i juz. Napewno stracisz niewiele na tej transakcji.
blumarine
01-01-2011, 05:09
Dobre rady tu juz padły - pomyśl nad 17-40/4 L jeśli chcesz mieć porządny sprzęt i raz kupiony długo używany (ogniskowe bardzo przydatne i na cropie i na FF) a jeśli jeszcze nie masz ciśnienia na to FF to faktycznie 17-55/2.8 IS załatwiłby zdecydowana większość tematu, no i byłoby jasno - 2.8 robi swoje, ale trzeba to bodzie za jakiś czas odsprzedać.
Zoomy Tamrona na F/2.8 mogę też polecić, byle nie szarpać sie na pierwszą lepszą sztukę, cena/jakość są nie do pobicia..
mateuszkaratysz
01-01-2011, 14:05
Deliasz jeżeli potrzebujesz zobaczyć na własne oczy to ta strona wszystko Ci pokaże...
http://www.the-digital-picture.com/R...p=0&Camera=452
porównasz każdy obiektyw, ostatnio równałem tamrona 17-50 2.8 z canonem 17-4OL...co wyszło warto zobaczyć na własne oczy, w sumie jestem zadowolony z tamrona
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
17-40L na cropa? przykra ostateczność, którą można tłumaczyć brakiem pieniędzy a chęcią posiadania Lki, chociaż ostatnio 100-300L z lat 90 szło na allegro za 600pln, hmm może warto zainwestować w końcu Lka...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
NA FF* / nie na cropa -> przeciwnik braku edycji wpisów
Zdecydowanie pomyśl nad 17-40/4,0 L lub jaśniejszym i tańszym Tamronem 17-50/2,8.
Canon 50D to zdecydowanie porządna pucha :) i nie warto się z nią tak prędko rozstawać.
hmm coś mi się wydaje, że wpierw jednak uderzę w tego Tamrona, bo i ładne światło ma no i tańszy. Wpierw sprzedam 28-135 a potem będę wiedział na czym stoję z podjęciem ostatecznej decyzji.
Dzięki za porady panowie.
hmm coś mi się wydaje, że wpierw jednak uderzę w tego Tamrona, bo i ładne światło ma no i tańszy. Wpierw sprzedam 28-135 a potem będę wiedział na czym stoję z podjęciem ostatecznej decyzji.
Dzięki za porady panowie.
Rozsądna decyzja, używkę na końcówce gwarancji w dobrym stanie kupisz za ok 1000zł. Ja nabylem swego czasu używany w stanie sklepowym i do tego z porządnym filtrem UV :)
fotopawkas
01-01-2011, 21:59
ja 50-kę zostawiam jako backupa do FF, którego mam w planie za miecha..
autorowi również polecam TAmrona z f/2.8 i VC. zobaczysz, że to fajne połączenie i zadowalające efekty. na początek może jeszcze dorzyciłbym zamiast zooma i 28/2.0 jakies 85mm, ewentualnie 100 Macro. w sumie to i jakaś błyskotka by się przydała - dla mnie, na starty okolicznościowe to porządny zestaw - bo ważne żeby każdy był zadowolony, nie tylko Sprzedający...
.
Z tego co widzę, to co potrzebne do studia już masz. Ogniskowymi 28 i 50 dasz radę w większości sytuacji. Zamieniając manualne 28 na 28 lub 35 z AF, obsłużysz bez problemu okolicznościówki. Coś szerokiego? A czemu nie Sigma 10-20 albo Canon 10-22? Oba to bardzo dobre szkła, szerokie, a że nie są na FF? Co z tego. Sprzedasz z minimalną stratą.
Ogólnie nie ma jednego dobrego przepisu. Piszesz, że myślisz nad wymianą na 5D + 24-105. Jeśli wolisz pracować na zoomach, to chyba lepszego zestawu na początek nie znajdziesz.
Jeśli należysz do tych co wolą stałki, popracuj tym co masz. Sam dojdziesz do tego, czego Ci brakuje. Tutaj już wiele zależy od charakteru pracy. Problem będziesz miał z UWA i raczej będziesz musiał posiłkować się zoomem, ale z resztą spokojnie dasz radę stałkami.
Dzieki za grom rad. Probuje poki co sprzedac szklo 28-135 ale jak na razie za duzo sobie zadam ;) Jutro za to jade ogladac 5d uzywany w okazyjnej cenie wiec nie wiem jak to bedzie jutro. Ozzman z tym zoomem to ja mam tak, ze jak daje przeslone 8 do 11 to czasami mam mydlo. W warunkach studyjnych tj. oswietlenie kontrolowane to raczej dla mnie spory efekt uboczny. Chce cos co mnie nie zawiedzie.
Jesli cud sie zdarzy i bede mial 5D to zawsze moge sprawdzic jak sie spisuje na nim ten zoom.
Duzo kombinowania wiem o tym, ale jakos tak chce.
Jedyne czego nie chce miec to ff albo bf na sigmie. A z tego co pamietam to mam na 50tce wiec z 5d bede musial odsylac do kalibracji albo zebywymienili szklo.
Większość moich zdjęć została zrobiona Tamronem 17-50, starszą wersją bez VC. Na 50d super, bo jest regulacja AF, zdarzają się jednak takie, że skala regulacji może być za mała, więc radzę testować w sklepie.
T17-50 f/2,8 to na prawdę rewelacyjny sprzęt, z moim 400D współpracował ez problemów. Może czasem w słabym świetle AF świrował, ale to po części też wina puszki. Teraz przesiadłem się na 50D i mam nadzieję, ze i z tym aparatem Tamron będzie się sprawował dobrze.
OT na temat Allegro i zasad Giełdy usunięte. Proszę trzymać się tematu. Na temat giełdy jest specjalny wątek.