Zobacz pełną wersję : poświata przy punktach AF - Canon 550D
marguerite
30-12-2010, 00:57
Witam serdecznie
Jakieś dwa miesiące temu stałam się posiadaczką ("tego okropnego" jak wynika z odpowiedzi na forum) Canona 550d. Ale ponieważ jestem bardziej wręcz niż amatorem myślę że to i tak za dobry aparat jeszcze jak na moje umiejętności (aczkolwiek - jak mi wpojono do głowy - najważniejszy w "całej zabawie" jest obiektyw ;). Cały czas się uczę, dużo czytam i nie mam zamiaru odstawiać aparatu na półkę po paru tygodniach więc z góry proszę o nie zakrzyczenie mnie nawet jeżeli powiem czasem coś głupiego albo zachowam się jak totalny laik... :(
A teraz do rzeczy - zauważyłam u siebie parę dni temu poświatę przy punktach AF (szczególnie dolnych). Przyznam, że nie zauważyłam jej wcześniej, chociaż naprawdę robiłam bardzo dużo zdjęć :( Tyle że z tego co kojarzę prawie zawsze na jasnym tle i przy dziennym świetle bądź lampach studyjnych (i nie miałam ustawionego cały czas centralnego AF ;))... a poświatę przyuważyłam robiąc ciemne tło przy słabym oświetleniu... Obczytałam zatem fora różne (jak to amator) i różne strony i wyszło mi na to że to może być przesunięta bądź zakurzona bądź coś jeszcze innego z matówką... a to ogólnie może wpłynąć na jakość zdjęć. Porobiłam kilka fotek już później i wydawało mi się, że jest OK ale przecież ja się nie znam więc pobiegłam do serwisu i tam dowiedziałam się, że "ten typ tak ma" i tu właśnie chciałabym zapytać Was mądrzejszych ode mnie - czy tak faktycznie jest czy Pan w serwisie (poniekąd wyglądający na znudzonego swoją pracą) zobaczył że ma do czynienia z laikiem i mnie po prostu zbył... Czy ktoś z użytkowników 550d może się wypowiedzieć czy faktycznie ten typ tak ma?
opisz tą poświatę bardziej "obrazowo",
a tak w ogóle to raczej to na jakość zdjęć nie wpłynie (nawet jeśli jest coś nie tak), w końcu to matryca rejestruje zdjęcie a nie matówka...
marguerite
30-12-2010, 09:54
Hmm... opisać obrazowo... heh... zatem to jest tak jakby ten prostokącik zaznaczyć, poszerzyć o 3 px, dać wtapianie 2 px, wypełnić czerwienią, przesunąć odrobinę w prawy dolny róg i nadać przezroczystość jakieś 40% :mrgreen: :D ;)
Myślę jednak że najbardziej obrazowo to będzie tak :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://yellowbee.com.pl/moje/af.jpg)
No to jak tak to wg mnie jest coś nie "halo", jak tak zdecydowanie nie mam, a gdybym miał oddałbym na gwarancję "dla zasady", oczywście pomimo tej posąwiaty, uważam, że na jakość zdjęci to nie powinno mieć wpływu,
no ale moze ktoś ma inne zdanie...
550d jest super!
Co do poświaty, to widziałem ją przy dolnych punktach AF w większości 450d, 500d i 550d jakie miałem w ręcę. Więc wszystko OK :) (część użytkowników nawet o tym nie wie, bo używa głównie centralnego).
Misiek87
30-12-2010, 16:41
Ja w 5d1 mam przy dolnym taka poswiate, identycznie mialem w 40d :).
Jezeli w wizjerze obraz jest ostry, to znaczy, ze z matowka na 99% wszystko w porzadku. Mozliwe, ze nie jest idealnie docisnieta albo cos - i wystarczy ta prowadnice spuscic na dol i ponownie zapiac - nie wiem jak to wyglada w 550d. Jesli to nie pomoze to odeslij do serwisu, skoro jest na gwarancji ;).
Ja bym sie jednak na razie tym nie przejmowal, focil i wyslal miesiac, dwa przed koncem gwarancji. Gwarancje masz do pazdziernika to czerwiec bedzie idealny do wyslania - zima martwisz sie ile razy paczka z mrozu trafiala do pomieszczen i ile wilgoci w srodku ;).
Rob fotki, chyba, ze Ci to bardzo przeszkadza to slij :)
Ja w 5d1 mam przy dolnym taka poswiate, identycznie mialem w 40d :).
Jezeli w wizjerze obraz jest ostry, to znaczy, ze z matowka na 99% wszystko w porzadku. Mozliwe, ze nie jest idealnie docisnieta albo cos - i wystarczy ta prowadnice spuscic na dol i ponownie zapiac - nie wiem jak to wyglada w 550d. Jesli to nie pomoze to odeslij do serwisu, skoro jest na gwarancji ;).
Ja bym sie jednak na razie tym nie przejmowal, focil i wyslal miesiac, dwa przed koncem gwarancji. Gwarancje masz do pazdziernika to czerwiec bedzie idealny do wyslania - zima martwisz sie ile razy paczka z mrozu trafiala do pomieszczen i ile wilgoci w srodku ;).
Rob fotki, chyba, ze Ci to bardzo przeszkadza to slij :)
w sumie chyba dobre rozwiązanie zaproponowałeś :)
MacGyver
30-12-2010, 17:05
To się zdarza, nie tylko w 550D. Spróbuj doregulować sobie do swojego oka okular za pomocą pokrętła regulacji dioprii - często to pomaga.
Używając wyłącznie obiektywów AF możesz nawet nie zauważyć że obraz w wizjerku nie jest idealnie ostry. Na ostrość widzenia odwzorowania punktów AF na matówce ta regulacja też ma wpływ.
marguerite
30-12-2010, 18:06
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem spokojniejsza chociaż, fakt faktem, troszkę mnie to denerwuje :) Jak tylko wrócę do domu to pokręcę sobie pokrętełkiem dioprtii (ustawiałam je wprawdzie do swojego wzroku ale może coś się przesunęło...), co do "grzebania" w aparacie to zdecydowanie za cienka w uszach na to jestem ;) Postaram się nie przejmować zatem i ewentualnie jak się bardzo już będę denerwować z tego tytułu to oddam do serwisu... bo gwarancja to mi się kończy dopiero za dwa lata... :) Jeszcze raz bardzo bardzo dziękuję.
Misiek87
30-12-2010, 18:29
To gwarancja jest 2letnia?
Jesli jestes z Wawy to podskocz na Zytnia ;) Przypilnujesz przy okazji zeby nic nie popsuli ;) Mi tak czyscili matryce, ze jest dwa razy bardziej brudna :D
wycofuję się z tego co napisałem wcześniej :)
tez to mam, tylko rzeczywiście tego nie zauważałem, tylko teraz jak włączyłem podświetlenie punktów AF i zamknąłem dekielkiem obiektyw to widać wyraźnie, głównie w dolnych punktach, ale stwierdzam, że nie będę oddawać na gwarancję, bo generalnie żadnego problemu to nie powoduje :lol:
marguerite
03-01-2011, 22:03
wycofuję się z tego co napisałem wcześniej :)
tez to mam, tylko rzeczywiście tego nie zauważałem, tylko teraz jak włączyłem podświetlenie punktów AF i zamknąłem dekielkiem obiektyw to widać wyraźnie, głównie w dolnych punktach, ale stwierdzam, że nie będę oddawać na gwarancję, bo generalnie żadnego problemu to nie powoduje :lol:
:D no proszę :) czyli jednak ;) ... hmm to teraz naszła mnie taka ciekawość... skoro jak świeci to jest normalnie to czy jak ktoś nie ma tej poświaty to ma błąd ?? :D :D :D hahaha ;) pozdrawiam wszystkie, świecące punkciki - a te z poświatą w szczególności :lol: :lol: :lol:
uważam, że jak aparat robi zdjęcia i nie ma się do czego przyczepić to nie ma się czym przejmować bez względu na poświatę punktów AF :), tak czy owak temat ciekawy - dowiedziałem się, że mam coś czego nie miałem, a włąściwie myślałem, że nia mam :lol:
wiktor2323
04-01-2011, 17:28
To chyba norma przy górnych/ dolnych pkt. W moim 50D mam na górnym;)
Początkowo myślałem, że mam wspomaganie AF:D
Misiek87
04-01-2011, 17:57
A sie dowiedziales, ze masz zepsuty korpus ;) ;) ;)
W moim 350D taką poświatę mają wszystkie punkty oprócz prawego :D Oczywiście najbardziej „świeci” gen dolny i na pewno nie na krycie 40% tylko coś koło 60% u mnie. Ale nic złego się nie dzieje do tej pory także :)
To chyba norma przy górnych/ dolnych pkt. W moim 50D mam na górnym;)
Początkowo myślałem, że mam wspomaganie AF:D
mam to samo w moim 50D, taką samą wadę widziałem też w 40D. nic nie jest po psute tylko tak już pewnie jest. nie wydaje mi się też żeby to było jakoś szczególnie uciążliwe.
pokręto dioptrii nie zmienia niczego...
oczywiście, że to jest normalne.
nawet mój 50E to ma - i to bardzo ładne, normalnie jak zorza polarna :lol:
ja w 40d też tak mam.nie ma to wpływu na jakośc zdjęć!
wiktor2323
05-01-2011, 16:21
Może to też być spowodowane jakimś paprochem, kilka u siebie mam wiec może i to jest przyczyną;)
Nie rozumiem, z czego robicie problem. Punkty AF są podświetlane przez diody umieszczone obok matówki. Na matówce są naniesione ramki, które odbijają światło diód. Ramki mają swoją wielkość, więc plamka świetlna produkowana przez diodę musi mieć jakąś średnicę. Diody nie są idealne, stąd dodatkowa wielkość plamki, żeby zawsze trafiła w swoją ramkę, bo przecież nikt tych diód indywidualnie nie ustawia. Montaż jest maszynowy. Poza tym we wnętrzu wizjera jest sporo miejsc, od których może powstać refleks świetlny, widoczny, jako poświata w innym miejscu. Na zdjęciu matówka z EOS 350D
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mc_iek.republika.pl/Matowka 350d.jpg)
Też mam takie zjawisko w swoim 550D, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza.
ja bym w życiu nie zwrócił na to uwagi, gdybym nie trafił na ten wątek... :)
ja bym w życiu nie zwrócił na to uwagi, gdybym nie trafił na ten wątek... :)
Idealne podsumowanie.
Duperelka jakich wiele, dobrze że kupowałem używkę i jestem zadowolony dopóki ostrzy i robi zdjęcia. A punkty ? Czasem mam wrażenie że świecą lekko także sąsiednie tego aktywnego, tyle że nic złego z tego dla zdjęć nie wynika.
Ja jak ostatnio sie natknalem na podobny watek bodajrze na forum nikona, to zrobilem zamieszanie ze mam zatluszczona matówke i tym samym rozmyte AF punkty (oczywiscie na dole). Juz myslalem o jej wymianie. Oczywiscie wyciagnalem ja wyczyscilem zgodnie z instrukcjami "Starych Wyjadaczy" i co...to samo... balem sie ze moze roztarlem jej czesci i dlatego tak to juz jest. Widocznie jest to jakas wada nie wnikam juz :) Oczywiscie jak wroce do domu oblukam metode ustawienia dioprii :) Jak ktos ma usyfiona matowke to mozna ja smialo wyczyscic samemu tu macie link dla potrzebujacych http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/czyszczenie-matowki-i-lustra-88867/
Ja jak ostatnio sie natknalem na podobny watek bodajrze na forum nikona, to zrobilem zamieszanie ze mam zatluszczona matówke i tym samym rozmyte AF punkty (oczywiscie na dole). Juz myslalem o jej wymianie. Oczywiscie wyciagnalem ja wyczyscilem zgodnie z instrukcjami "Starych Wyjadaczy" i co...to samo... balem sie ze moze roztarlem jej czesci i dlatego tak to juz jest. Widocznie jest to jakas wada nie wnikam juz :) Oczywiscie jak wroce do domu oblukam metode ustawienia dioprii :) Jak ktos ma usyfiona matowke to mozna ja smialo wyczyscic samemu tu macie link dla potrzebujacych http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/czyszczenie-matowki-i-lustra-88867/
Odnosnie krecenia pokrętłem zmiany dioprii... Nic to nie daje !!!