Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: poświata przy punktach AF - Canon 550D

Domyślnie poświata przy punktach AF - Canon 550D

Witam serdecznie

Jakieś dwa miesiące temu stałam się posiadaczką ("tego okropnego" jak wynika z odpowiedzi na forum) Canona 550d. Ale ponieważ jestem bardziej wręcz niż amatorem myślę że to i tak za dobry aparat jeszcze jak na moje umiejętności (aczkolwiek - jak mi wpojono do głowy - najważniejszy w "całej zabawie" jest obiektyw . Cały czas się uczę, dużo czytam i nie mam zamiaru odstawiać aparatu na półkę po paru tygodniach więc z góry proszę o nie zakrzyczenie mnie nawet jeżeli powiem czasem coś głupiego albo zachowam się jak totalny laik...

A teraz do rzeczy - zauważyłam u siebie parę dni temu poświatę przy punktach AF (szczególnie dolnych). Przyznam, że nie zauważyłam jej wcześniej, chociaż naprawdę robiłam bardzo dużo zdjęć Tyle że z tego co kojarzę prawie zawsze na jasnym tle i przy dziennym świetle bądź lampach studyjnych (i nie miałam ustawionego cały czas centralnego AF )... a poświatę przyuważyłam robiąc ciemne tło przy słabym oświetleniu... Obczytałam zatem fora różne (jak to amator) i różne strony i wyszło mi na to że to może być przesunięta bądź zakurzona bądź coś jeszcze innego z matówką... a to ogólnie może wpłynąć na jakość zdjęć. Porobiłam kilka fotek już później i wydawało mi się, że jest OK ale przecież ja się nie znam więc pobiegłam do serwisu i tam dowiedziałam się, że "ten typ tak ma" i tu właśnie chciałabym zapytać Was mądrzejszych ode mnie - czy tak faktycznie jest czy Pan w serwisie (poniekąd wyglądający na znudzonego swoją pracą) zobaczył że ma do czynienia z laikiem i mnie po prostu zbył... Czy ktoś z użytkowników 550d może się wypowiedzieć czy faktycznie ten typ tak ma?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

opisz tą poświatę bardziej "obrazowo",
    a tak w ogóle to raczej to na jakość zdjęć nie wpłynie (nawet jeśli jest coś nie tak), w końcu to matryca rejestruje zdjęcie a nie matówka...

Domyślnie

Hmm... opisać obrazowo... heh... zatem to jest tak jakby ten prostokącik zaznaczyć, poszerzyć o 3 px, dać wtapianie 2 px, wypełnić czerwienią, przesunąć odrobinę w prawy dolny róg i nadać przezroczystość jakieś 40%
    Myślę jednak że najbardziej obrazowo to będzie tak

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to jak tak to wg mnie jest coś nie "halo", jak tak zdecydowanie nie mam, a gdybym miał oddałbym na gwarancję "dla zasady", oczywście pomimo tej posąwiaty, uważam, że na jakość zdjęci to nie powinno mieć wpływu,
    no ale moze ktoś ma inne zdanie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

550d jest super!
    Co do poświaty, to widziałem ją przy dolnych punktach AF w większości 450d, 500d i 550d jakie miałem w ręcę. Więc wszystko OK (część użytkowników nawet o tym nie wie, bo używa głównie centralnego).

Początki nałogu

Domyślnie

Ja w 5d1 mam przy dolnym taka poswiate, identycznie mialem w 40d .

Jezeli w wizjerze obraz jest ostry, to znaczy, ze z matowka na 99% wszystko w porzadku. Mozliwe, ze nie jest idealnie docisnieta albo cos - i wystarczy ta prowadnice spuscic na dol i ponownie zapiac - nie wiem jak to wyglada w 550d. Jesli to nie pomoze to odeslij do serwisu, skoro jest na gwarancji .

Ja bym sie jednak na razie tym nie przejmowal, focil i wyslal miesiac, dwa przed koncem gwarancji. Gwarancje masz do pazdziernika to czerwiec bedzie idealny do wyslania - zima martwisz sie ile razy paczka z mrozu trafiala do pomieszczen i ile wilgoci w srodku .

Rob fotki, chyba, ze Ci to bardzo przeszkadza to slij

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    Ja w 5d1 mam przy dolnym taka poswiate, identycznie mialem w 40d .

Jezeli w wizjerze obraz jest ostry, to znaczy, ze z matowka na 99% wszystko w porzadku. Mozliwe, ze nie jest idealnie docisnieta albo cos - i wystarczy ta prowadnice spuscic na dol i ponownie zapiac - nie wiem jak to wyglada w 550d. Jesli to nie pomoze to odeslij do serwisu, skoro jest na gwarancji .

Ja bym sie jednak na razie tym nie przejmowal, focil i wyslal miesiac, dwa przed koncem gwarancji. Gwarancje masz do pazdziernika to czerwiec bedzie idealny do wyslania - zima martwisz sie ile razy paczka z mrozu trafiala do pomieszczen i ile wilgoci w srodku .

Rob fotki, chyba, ze Ci to bardzo przeszkadza to slij
    w sumie chyba dobre rozwiązanie zaproponowałeś

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To się zdarza, nie tylko w 550D. Spróbuj doregulować sobie do swojego oka okular za pomocą pokrętła regulacji dioprii - często to pomaga.
    Używając wyłącznie obiektywów AF możesz nawet nie zauważyć że obraz w wizjerku nie jest idealnie ostry. Na ostrość widzenia odwzorowania punktów AF na matówce ta regulacja też ma wpływ.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem spokojniejsza chociaż, fakt faktem, troszkę mnie to denerwuje Jak tylko wrócę do domu to pokręcę sobie pokrętełkiem dioprtii (ustawiałam je wprawdzie do swojego wzroku ale może coś się przesunęło...), co do "grzebania" w aparacie to zdecydowanie za cienka w uszach na to jestem Postaram się nie przejmować zatem i ewentualnie jak się bardzo już będę denerwować z tego tytułu to oddam do serwisu... bo gwarancja to mi się kończy dopiero za dwa lata... Jeszcze raz bardzo bardzo dziękuję.

Początki nałogu

Domyślnie

To gwarancja jest 2letnia?

Jesli jestes z Wawy to podskocz na Zytnia Przypilnujesz przy okazji zeby nic nie popsuli Mi tak czyscili matryce, ze jest dwa razy bardziej brudna

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów