Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : mała poligrafia + aparat + www -> zakupy

Dawid_Jaworski
27-12-2010, 04:43
Witam.

Rozpoczynam działalność gospodarcza. W zamyśle składać na nią mają się 3 dziedziny:
1. szeroko rozumiane DTP - foldery, ulotki, plakaty i podobnej maści twory;
2. fotografia - przede wszystkim pasja, w biznes planie wsparcie 1. i 3 + portrety, imprezy;
3. opracowywanie multimedialnych materiałów na strony www - zdjęcia, filmy, animacje, prezentacje, kursy-filmy e-learningowe + tworzenie oryginalnych, lecz niezbyt rozbudowanych witryn.

Budżet to 40 tys. Potraktujmy tę inwestycję jako okazję do zrobienia "miłych zakupów" :).

Teraz używam 40D, ze szkieł to Tamron 90 2.8 (ulubiony, mimo że b. długi, stara wersja), Tamron 17-50 VC 2.8 (nie mój, ale "jest w domu", aps-c), Tokina ATX PRO 28-70 2.6-2.8 (nie mój, "ale jest w domu", pancerna, ale mydło, a na długim końcu tragedia :/ ) i jeszcze jakiś Canonowski zoom 28-200 3.5-5.6 ze starych analogowych czasów (plastik i optycznie kiepsko, ale nie tragicznie). Do tego lampa 420EX i statyw Velbon Sherpa 600R.

Liczę na pomysły i opinie na temat rozdysponowania tejże sumki.

Tak na początek:
5Dmk2 (7.000),
lepszy monitor - LCD 24" EIZO S2433W? (3.600),
oprogramowanie - Adobe Master Collection (10.000 :( ),
jednostkę która udźwignie obróbkę grafiki i filmów (4.500?),
lampa - 580EXII (1.600),
grip - zamiennik? (300),
laptop - coś z nie beznadziejną matrycą (4.000).

No obiektywy zostaje 9.000. Z pomysłów, to
główny, jasny, uniwersalny zoom, szerszy, dobra stabilizacja, (*****)
coś bardzo szerokiego (może rybka), (**)
może jasna 50(?)-tka. (*)
-------------
40D będzie miał się kto zając... (ale 90-tki tamrona nie oddam :P ).
-------------
Jeśli o Adobe MC chodzi, to gdyby chcieć ps, indesign i premiere osobno, wyszłoby chyba nie taniej, a tu jest dodatkowo sporo narzędzie do różnych rzeczy. Zdaje się, że w tym pakiecie nie ma Lightroom'a, ale tegoż posiadam.
Może coś do kalibracji?
Mam w okolicy zaprzyjaźniona drukarnię, ale mimo tego może średniej klasy drukareczka, też by się przydała...

Tak się zastanawiam, jak to najlepiej podzielić...?

Z góry dziękując czekam na subiektywne opinie, co gdzie przesunąć, co dodać, z czego zrezygnować?

Pozdrawiam

Dawid_Jaworski
27-12-2010, 18:24
W wyniku ewolucji i poszukiwań:
Adobe MC można kupić za 7.000;
zrezygnuję z jednostki centralnej kosztem stacji dokującej i mocniejszego laptopa - będzie troszkę taniej i "poręczniej" (?);

Tym sposobem można można przesunąć trochę środków do szkieł i akcesoriów (torba, karty, akumulatory, oryg. grip), względnie jakąś nie najgorszą, używaną kolorową drukarkę do szkiców i podobnych rzeczy (~1.000 zł).

główny, jasny, uniwersalny zoom, szerszy, dobra stabilizacja, (*****)

Nie bardzo mam pomysł... Jakiś sugestie?

Pozdrawiam!

gavin
28-12-2010, 02:06
nie ma takiego

Dawid_Jaworski
29-12-2010, 04:14
A miałem nadzieję ;).

No to pewnie padnie na 24-105 L 4f IS (jako kit do 5dmk2 można dostać "za" 3000 z hakiem).

Do tego chciałbym 50mm, tylko nie wiem, czy C 50/1.4 za 1400 czy Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM za 2000. (jakoś na 50/1.2L mi szkoda pieniędzy (słusznie?)).

Coś szerokiego... - zastanawiam się tylko, czy rybka, czy nie? Doświadczeń nie mam. Wykorzystywany będzie pewnie do szerokich widoczków (góry, architektura - nie bardzo widzę tu rybkę :/), ciasnych wnętrz (tu prędzej), robienia zdjęć i migawek ze świadomie zaburzoną geometrią (rybka pewnie nie zaszkodzi).

Z teoretycznych przemyśleń, wychodzi mi tak: rybie oko to ciekawa sprawa, można dzięki niemu robić powalające zdjęcia, niestety takie zdjęcia muszą być raczej atrakcją niż bazą, a jeśli o architekturę chodzi, to oglądane zdjęcia raczej nie dają "poczucia wierności".
- chyba chcę odpowiedzi na pytanie "Czego właściwie chcę?" :). Pooglądam jeszcze trochę zdjęć, może to mi pomoże.

Pozdrawiam

alarmowa
29-12-2010, 14:08
Hej!
Nie o aparatach, ani obiektywach, ALE..
zastanów się, czy za cenę monitora i "jednostki, która udźwignie obróbkę grafiki i filmów" (3.600+4.500=8.100) nielepiej będzie, jeśli kupisz sobie MacBooka Pro (np. 15" za 7.739)?

Cenę wzięłam z: http://www.ispot.com.pl/Komputery_Mac_c3682.html

Dawid_Jaworski
29-12-2010, 17:57
Witam.

Z jednostki centralnej zrezygnowałem - wydaje mi się, że lepszy będzie układ:
lepszy laptop + lepszy monitor.

Nie mam doświadczenia z Makami.

Jak wygląda tu sprawa z obrazem i jakością matryc? Nawet (w co wątpię...) jeśli jest równie dobrze co w EIZO ColorEdge CG223W, względnie FlexScan SX2462W, to nieporównywalnie mniejszy obraz i niższa rozdzielczość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po przyglądnięciu się ogniskowym których używam (i przeliczeniu tego na ff), doszedłem do wniosku, że może być trochę za krótko...

Z tego co czytam pięknym obiektywem jest C 70-200 4 IS L. "Niestety" jest jeszcze C 100-400 4.5-5.6 IS L - gorszy optycznie, gorsza stabilizacja, wysuwająca się tuba, ciemniejszy, droższy, cięższy. Ale ogniskowe ciekawsze. Czasem by się mogło przydać, np. do jakiś zwierzaków, samolotów.

Może ktoś kto miał do czynienia z oboma szkłami podzieli się subiektywnymi odczuciami i wrażeniami?

Pozdrawiam.