Witam.
Rozpoczynam działalność gospodarcza. W zamyśle składać na nią mają się 3 dziedziny:
1. szeroko rozumiane DTP - foldery, ulotki, plakaty i podobnej maści twory;
2. fotografia - przede wszystkim pasja, w biznes planie wsparcie 1. i 3 + portrety, imprezy;
3. opracowywanie multimedialnych materiałów na strony www - zdjęcia, filmy, animacje, prezentacje, kursy-filmy e-learningowe + tworzenie oryginalnych, lecz niezbyt rozbudowanych witryn.
Budżet to 40 tys. Potraktujmy tę inwestycję jako okazję do zrobienia "miłych zakupów".
Teraz używam 40D, ze szkieł to Tamron 90 2.8 (ulubiony, mimo że b. długi, stara wersja), Tamron 17-50 VC 2.8 (nie mój, ale "jest w domu", aps-c), Tokina ATX PRO 28-70 2.6-2.8 (nie mój, "ale jest w domu", pancerna, ale mydło, a na długim końcu tragedia :/ ) i jeszcze jakiś Canonowski zoom 28-200 3.5-5.6 ze starych analogowych czasów (plastik i optycznie kiepsko, ale nie tragicznie). Do tego lampa 420EX i statyw Velbon Sherpa 600R.
Liczę na pomysły i opinie na temat rozdysponowania tejże sumki.
Tak na początek:
5Dmk2 (7.000),
lepszy monitor - LCD 24" EIZO S2433W? (3.600),
oprogramowanie - Adobe Master Collection (10.000),
jednostkę która udźwignie obróbkę grafiki i filmów (4.500?),
lampa - 580EXII (1.600),
grip - zamiennik? (300),
laptop - coś z nie beznadziejną matrycą (4.000).
No obiektywy zostaje 9.000. Z pomysłów, to
główny, jasny, uniwersalny zoom, szerszy, dobra stabilizacja, (*****)
coś bardzo szerokiego (może rybka), (**)
może jasna 50(?)-tka. (*)
-------------
40D będzie miał się kto zając... (ale 90-tki tamrona nie oddam :P ).
-------------
Jeśli o Adobe MC chodzi, to gdyby chcieć ps, indesign i premiere osobno, wyszłoby chyba nie taniej, a tu jest dodatkowo sporo narzędzie do różnych rzeczy. Zdaje się, że w tym pakiecie nie ma Lightroom'a, ale tegoż posiadam.
Może coś do kalibracji?
Mam w okolicy zaprzyjaźniona drukarnię, ale mimo tego może średniej klasy drukareczka, też by się przydała...
Tak się zastanawiam, jak to najlepiej podzielić...?
Z góry dziękując czekam na subiektywne opinie, co gdzie przesunąć, co dodać, z czego zrezygnować?
Pozdrawiam