PDA

Zobacz pełną wersję : SX130 dziwne odgłosy z wnętrza aparatu

rupertt
25-12-2010, 19:51
Witam, nie znalazłem wątku na ten temat.
Jestem świeżo po zakupie SX130IS i niestety jak na razie co krok to porażka.
Pomijając jakość zdjęć, która jest gorsza od mojego starego Ixusa 55, jednego (co najmniej) gorącego piksela i problemów z ostrzeniem (a może raczej ze "zmiękczeniem" obrazu) to na razie najbardziej trapią mnie hałasy dobywające się z środka. (!)
Z chwilą włączenia aparatu, zaczyna on wyraźnie chrzęścić czy też terkotać co wyraźnie słychać z odległości ok 10 cm, a gdy ucho przyłożyć to już masakra...
Można by bylo z tym żyć, niestety ten hałas nagrywa się na filmy gdy tło jest ciche... I to jest właśnie mój problem. Przecież czasem filmujemy w ciszy. (Gdy jest głośno, wysterowanie obniża czułość i szumy znikają)
Nie wiem czy to taki "ficzer" czy jednak usterka. Może stabilizator tak działa, że coś tam się kręci?
Ten hałas jest z rodzaju takich nieprzyjemnych, nierównomiernych, jak w chińskiej zabawce na baterie...

Co poradzicie, reklamować?

retter
26-12-2010, 10:59
Tak naprawdę nić nie napisałeś. Opisz ten hałas, dokładnie kiedy on występuje.

To że obiektyw wyjeżdża i terkocze (podczas wysuwania i chowania się) normalna sprawa. Zębatki pracują. Jakie nie miałem w reku dawały odgłosy. Myslisz po co jeszczę są te dzwięki w aparacikach, by zagłuszyć ot takie odgłosy.
Jak pracuje IS to też normalne że daje odgłosy nie które szkła do lustra też tak mają i działają.
Kupowałeś i w zachwycie nawet nie sprawdziłeś co chcesz kupić, a później wymagasz od zabawki za kilka set złotych że będzie super?

Powiem tylko tyle że nowe mydelniczki fakt dają bardziej zaszumiony i zmasakrowany obrazek niż stare.

rupertt
26-12-2010, 12:45
To nie jest odgłos obiektywu.
Słychać to cały czas, nawet kiedy nic nie robię z aparatem, wystarczy, że jest włączony. Odgłos podobny do nakręcanej zabawki, tyle, że oczywiście odpowiednio cichszy. Kiedy przełączyć w tryb przeglądarki hałas nieco się zmniejsza lecz z przyłożonym uchem nadal słyszalny - wtedy przypomina odgłos iskrzenia przy zwarciu.
W sumie takie ledwo słyszalne chrzęsty w niczym nie przeszkadzają dopóki nie puścisz sobie nagranego filmu - słyszysz nagrane i wzmocnione "chrszszczszchrzszszs" a w tle normalne nagrane dźwieki.

Generalnie nie mam kosmicznych wymagań od tego aparatu, ale tak w skrytości ducha oczekiwałem lekkiej poprawy w stosunku do np. ultra małej małpki IXUS...

retter
26-12-2010, 13:09
Mikrofon wyłapuje szmer powietrza dlatego lepsze mikrofony mają włochaty ekran.
Tykanie to IS wyłącz sprawdz.

Zabardzo się przejmujesz.

mamiski
26-12-2010, 13:28
Kiedyś podobny do opisywanego przez Ciebie dźwięk towarzyszył włączonemu na stałe AF w ... Minolcie; wystarczyło zmienić to ustawienie. A poza tym elektronika nie jest bezgłośna jak drewno!

rupertt
26-12-2010, 19:19
chrobotanie zmniejszyło się, kiedy w trybie kręcenia filmów wyłączyłem stabilizację. Zmniejszyło, ale nie zniknęło. Poza tym chyba nie o to chodzi żeby wyłączać podstawowe funkcje...
Niestety wydaje się, że "ten typ tak ma".
W tygodniu zadzwonię do serwisu, może poświęcą mi chwilę.

grabarz117
01-01-2011, 15:53
I jak tam rupertt z tym chrobotaniem? Ja mam to samo - wydaje mi się, że jak był nowy to nie robił tego ale może mi się tylko wydaje...

rupertt
01-01-2011, 16:54
No, niestety, rzęzi. Myślałem, że da się z tym żyć, ale...
O północy, z okna, filmowałem fajerwerki. Na nagraniu oprócz cichego "puk.. puk.." od petard, głównie słychać jakbym znajdował się w pracującej fabryce... Porażka.
Za to zdjęcia przy dobrym świetle i pokopaniu w ustawieniach nie takie złe.

grabarz117
02-01-2011, 02:37
Zdjęcia zdjęciami - mogą być OK ale głównie zależy mi na filmach... A nie będę tolerował nagrań z takimi szumami dźwiękowymi. Jutro zobaczę jak to u mnie nagrywa za 2 tygodnie jak będę miał więcej czasu zacznę działać w tym kierunku. Jeśli w międzyczasie coś ustalisz to podziel się informacją tutaj - ja obiecuję to samo. Dzięki.

retter
02-01-2011, 11:43
Bo marketingowcy w "C" byli sprytni po co ludzie mają kupowac jedna rzecz? Niech kupią aparat osobno kamere osobno i to najlepiej dobrej jakości czyli nie tanie. Czego tu nie rozumieć?

adminekPL
10-04-2011, 00:03
rupertt - dzwoniłeś do serwisu i pytałeś co i jak z tym dziwnym szumem? Mam to samo i przyznaję, jest to wkurzające.

Tomek398
25-04-2011, 15:03
Witam Wszystkich

Niestety mam ten sam problem tzn. szum o którym piszecie jest wyraźnie widoczny na nagraniach. Zrobiłem krótki przykładowy filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=sssGkWImYL4

(efekt ten jest bardziej dokuczliwy gdy odtwarzam film korzystając z trochę lepszych głośników niż te w laptopie)

Zauważyłem że prawie cały szum jest rejestrowany przez lewy mikrofon. Dlatego wrzuciłem na YT również film gdzie lewy kanał jest usunięty i zamieniony na prawy tzn. dalej mamy dwa kanały ale w praktyce to jest mono, bo na obu jest ta sama ścieżka czyli kanał prawy:

http://www.youtube.com/watch?v=ZfEuALEDFoY

Aparta kupiłem przez sieć i zastanawiam się czy go reklamować, ponieważ wiąże się to z dodatkowymi kosztami oraz przede wszystkim tym że mogą mi go zamienić na taki gdzie również występuje ten problem. Z tego co znalazłem w internecie ta przypadłość jest znana i opisywana przez różne osoby.

Pozdrawiam
Tomek

Tomek398
25-04-2011, 20:09
Szum jest oczywiście 'słyszalny' a nie 'widoczny' :-)