Zobacz pełną wersję : SX130 dziwne odgłosy z wnętrza aparatu
Witam, nie znalazłem wątku na ten temat.
Jestem świeżo po zakupie SX130IS i niestety jak na razie co krok to porażka.
Pomijając jakość zdjęć, która jest gorsza od mojego starego Ixusa 55, jednego (co najmniej) gorącego piksela i problemów z ostrzeniem (a może raczej ze "zmiękczeniem" obrazu) to na razie najbardziej trapią mnie hałasy dobywające się z środka. (!)
Z chwilą włączenia aparatu, zaczyna on wyraźnie chrzęścić czy też terkotać co wyraźnie słychać z odległości ok 10 cm, a gdy ucho przyłożyć to już masakra...
Można by bylo z tym żyć, niestety ten hałas nagrywa się na filmy gdy tło jest ciche... I to jest właśnie mój problem. Przecież czasem filmujemy w ciszy. (Gdy jest głośno, wysterowanie obniża czułość i szumy znikają)
Nie wiem czy to taki "ficzer" czy jednak usterka. Może stabilizator tak działa, że coś tam się kręci?
Ten hałas jest z rodzaju takich nieprzyjemnych, nierównomiernych, jak w chińskiej zabawce na baterie...
Co poradzicie, reklamować?
Tak naprawdę nić nie napisałeś. Opisz ten hałas, dokładnie kiedy on występuje.
To że obiektyw wyjeżdża i terkocze (podczas wysuwania i chowania się) normalna sprawa. Zębatki pracują. Jakie nie miałem w reku dawały odgłosy. Myslisz po co jeszczę są te dzwięki w aparacikach, by zagłuszyć ot takie odgłosy.
Jak pracuje IS to też normalne że daje odgłosy nie które szkła do lustra też tak mają i działają.
Kupowałeś i w zachwycie nawet nie sprawdziłeś co chcesz kupić, a później wymagasz od zabawki za kilka set złotych że będzie super?
Powiem tylko tyle że nowe mydelniczki fakt dają bardziej zaszumiony i zmasakrowany obrazek niż stare.
To nie jest odgłos obiektywu.
Słychać to cały czas, nawet kiedy nic nie robię z aparatem, wystarczy, że jest włączony. Odgłos podobny do nakręcanej zabawki, tyle, że oczywiście odpowiednio cichszy. Kiedy przełączyć w tryb przeglądarki hałas nieco się zmniejsza lecz z przyłożonym uchem nadal słyszalny - wtedy przypomina odgłos iskrzenia przy zwarciu.
W sumie takie ledwo słyszalne chrzęsty w niczym nie przeszkadzają dopóki nie puścisz sobie nagranego filmu - słyszysz nagrane i wzmocnione "chrszszczszchrzszszs" a w tle normalne nagrane dźwieki.
Generalnie nie mam kosmicznych wymagań od tego aparatu, ale tak w skrytości ducha oczekiwałem lekkiej poprawy w stosunku do np. ultra małej małpki IXUS...
Mikrofon wyłapuje szmer powietrza dlatego lepsze mikrofony mają włochaty ekran.
Tykanie to IS wyłącz sprawdz.
Zabardzo się przejmujesz.
Kiedyś podobny do opisywanego przez Ciebie dźwięk towarzyszył włączonemu na stałe AF w ... Minolcie; wystarczyło zmienić to ustawienie. A poza tym elektronika nie jest bezgłośna jak drewno!
chrobotanie zmniejszyło się, kiedy w trybie kręcenia filmów wyłączyłem stabilizację. Zmniejszyło, ale nie zniknęło. Poza tym chyba nie o to chodzi żeby wyłączać podstawowe funkcje...
Niestety wydaje się, że "ten typ tak ma".
W tygodniu zadzwonię do serwisu, może poświęcą mi chwilę.
grabarz117
01-01-2011, 15:53
I jak tam rupertt z tym chrobotaniem? Ja mam to samo - wydaje mi się, że jak był nowy to nie robił tego ale może mi się tylko wydaje...
No, niestety, rzęzi. Myślałem, że da się z tym żyć, ale...
O północy, z okna, filmowałem fajerwerki. Na nagraniu oprócz cichego "puk.. puk.." od petard, głównie słychać jakbym znajdował się w pracującej fabryce... Porażka.
Za to zdjęcia przy dobrym świetle i pokopaniu w ustawieniach nie takie złe.
grabarz117
02-01-2011, 02:37
Zdjęcia zdjęciami - mogą być OK ale głównie zależy mi na filmach... A nie będę tolerował nagrań z takimi szumami dźwiękowymi. Jutro zobaczę jak to u mnie nagrywa za 2 tygodnie jak będę miał więcej czasu zacznę działać w tym kierunku. Jeśli w międzyczasie coś ustalisz to podziel się informacją tutaj - ja obiecuję to samo. Dzięki.
Bo marketingowcy w "C" byli sprytni po co ludzie mają kupowac jedna rzecz? Niech kupią aparat osobno kamere osobno i to najlepiej dobrej jakości czyli nie tanie. Czego tu nie rozumieć?
adminekPL
10-04-2011, 00:03
rupertt - dzwoniłeś do serwisu i pytałeś co i jak z tym dziwnym szumem? Mam to samo i przyznaję, jest to wkurzające.
Tomek398
25-04-2011, 15:03
Witam Wszystkich
Niestety mam ten sam problem tzn. szum o którym piszecie jest wyraźnie widoczny na nagraniach. Zrobiłem krótki przykładowy filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=sssGkWImYL4
(efekt ten jest bardziej dokuczliwy gdy odtwarzam film korzystając z trochę lepszych głośników niż te w laptopie)
Zauważyłem że prawie cały szum jest rejestrowany przez lewy mikrofon. Dlatego wrzuciłem na YT również film gdzie lewy kanał jest usunięty i zamieniony na prawy tzn. dalej mamy dwa kanały ale w praktyce to jest mono, bo na obu jest ta sama ścieżka czyli kanał prawy:
http://www.youtube.com/watch?v=ZfEuALEDFoY
Aparta kupiłem przez sieć i zastanawiam się czy go reklamować, ponieważ wiąże się to z dodatkowymi kosztami oraz przede wszystkim tym że mogą mi go zamienić na taki gdzie również występuje ten problem. Z tego co znalazłem w internecie ta przypadłość jest znana i opisywana przez różne osoby.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek398
25-04-2011, 20:09
Szum jest oczywiście 'słyszalny' a nie 'widoczny' :-)