Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przepalenie 0,0,0,0 - 1% kadru

feeloopek
18-12-2010, 13:32
Koledzy, jak radzicie sobie z fragmentarycznymi przepaleniami na kadrze. Jestem pedantem jeśli chodzi o wartość koloru 0 (100% biel). Czy warto się tym przejmować (np. malutki fragment sukni ślubnej), czy raczej olać bo z kombinacji więcej złego wyjdzie niż dobrego?

Najlepiej oczywiście nie przepalać, ale każdy doskonale wie, że w pewnych warunkach ciężko o złoty środek.

W moim przypadku to są naprawdę symboliczne sprawy, przygotowuję portfolio do sieci i zastanawiam się czy dłubać i kombinować, czy zostawić tak jak jest. Co o tym sądzicie?

Maćko_Pń
18-12-2010, 14:12
1% kadru.... to jest fotografia, a nie aptekarstwo :) ja bym sobie dał spokój. Poza tym nawet jeśli nie masz przepału nigdzie, a dajmy na to wywołujesz fotkę na papier to i tak może na sukni wyjść gdzieś tu i tam przepał ( mimo, iż na kompie go nie było) więc nie dajmy się zwariować.

Rojja
18-12-2010, 14:13
Moim zdaniem, Twoje prace - Ty decydujesz co i jak pokazać.
Uważasz że dobrze - wrzucasz, uważasz że źle - poprawiasz.

A co będzie jak odpowiedzą tylko dwie osoby? Jedna na tak, druga na nie? Nie umieścisz swoich zdjęć bo nie podejmiesz decyzji? ;)

koraf
18-12-2010, 14:27
Nie przejmować się za bardzo i dawać jak jest, nawet największym fotografom zdarzają się "wpadki" z WB i innymi i nikt się tym za bardzo nie przejmuje... no chyba, że 100% pedanci:wink:.

feeloopek
18-12-2010, 14:30
1% kadru.... to jest fotografia, a nie aptekarstwo :) ja bym sobie dał spokój. Poza tym nawet jeśli nie masz przepału nigdzie, a dajmy na to wywołujesz fotkę na papier to i tak może na sukni wyjść gdzieś tu i tam przepał ( mimo, iż na kompie go nie było) więc nie dajmy się zwariować.

Uff.. dzięki Panowie za słowa otuchy! :) Zwłaszcza w BW biały to biały i nie da się tego ominąć. Przecież w naturze biały występuje bardzo często i zmieniać coś co w rzeczywistości tak wygląda to chyba delikatna przesada ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Moim zdaniem, Twoje prace - Ty decydujesz co i jak pokazać.
Uważasz że dobrze - wrzucasz, uważasz że źle - poprawiasz.

A co będzie jak odpowiedzą tylko dwie osoby? Jedna na tak, druga na nie? Nie umieścisz swoich zdjęć bo nie podejmiesz decyzji? ;)

No właśnie, kwestia podjęcia decyzji. Za dużo dylematów, ale w końcu muszę się za siebie wziąć ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nie przejmować się za bardzo i dawać jak jest, nawet największym fotografom zdarzają się "wpadki" z WB i innymi i nikt się tym za bardzo nie przejmuje... no chyba, że 100% pedanci:wink:.

Właśnie przejrzałem najlepsze foty reporerskie z 2008 r. (mam je na dysku). W 50% przypadkach ponad połowa kadru to 100% biały, więc czym ja do cholery się przejmuję ;)

photographus
18-12-2010, 19:04
A może pokaż jakąś fotkę - łatwiej coś radzić
pozdrówka