Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Przepalenie 0,0,0,0 - 1% kadru

Dopiero zaczyna

Domyślnie Przepalenie 0,0,0,0 - 1% kadru

Koledzy, jak radzicie sobie z fragmentarycznymi przepaleniami na kadrze. Jestem pedantem jeśli chodzi o wartość koloru 0 (100% biel). Czy warto się tym przejmować (np. malutki fragment sukni ślubnej), czy raczej olać bo z kombinacji więcej złego wyjdzie niż dobrego?

Najlepiej oczywiście nie przepalać, ale każdy doskonale wie, że w pewnych warunkach ciężko o złoty środek.

W moim przypadku to są naprawdę symboliczne sprawy, przygotowuję portfolio do sieci i zastanawiam się czy dłubać i kombinować, czy zostawić tak jak jest. Co o tym sądzicie?

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1% kadru.... to jest fotografia, a nie aptekarstwo ja bym sobie dał spokój. Poza tym nawet jeśli nie masz przepału nigdzie, a dajmy na to wywołujesz fotkę na papier to i tak może na sukni wyjść gdzieś tu i tam przepał ( mimo, iż na kompie go nie było) więc nie dajmy się zwariować.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Coś już napisał Awatar Rojja
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Moim zdaniem, Twoje prace - Ty decydujesz co i jak pokazać.
    Uważasz że dobrze - wrzucasz, uważasz że źle - poprawiasz.

A co będzie jak odpowiedzą tylko dwie osoby? Jedna na tak, druga na nie? Nie umieścisz swoich zdjęć bo nie podejmiesz decyzji?
    www.robertjachim.pl - Canon 5D MK I + pasja i chęci

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Nie przejmować się za bardzo i dawać jak jest, nawet największym fotografom zdarzają się "wpadki" z WB i innymi i nikt się tym za bardzo nie przejmuje... no chyba, że 100% pedanci:wink:.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    1% kadru.... to jest fotografia, a nie aptekarstwo ja bym sobie dał spokój. Poza tym nawet jeśli nie masz przepału nigdzie, a dajmy na to wywołujesz fotkę na papier to i tak może na sukni wyjść gdzieś tu i tam przepał ( mimo, iż na kompie go nie było) więc nie dajmy się zwariować.
    Uff.. dzięki Panowie za słowa otuchy! Zwłaszcza w BW biały to biały i nie da się tego ominąć. Przecież w naturze biały występuje bardzo często i zmieniać coś co w rzeczywistości tak wygląda to chyba delikatna przesada
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Rojja Zobacz posta
    Moim zdaniem, Twoje prace - Ty decydujesz co i jak pokazać.
    Uważasz że dobrze - wrzucasz, uważasz że źle - poprawiasz.

A co będzie jak odpowiedzą tylko dwie osoby? Jedna na tak, druga na nie? Nie umieścisz swoich zdjęć bo nie podejmiesz decyzji?
    No właśnie, kwestia podjęcia decyzji. Za dużo dylematów, ale w końcu muszę się za siebie wziąć
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Nie przejmować się za bardzo i dawać jak jest, nawet największym fotografom zdarzają się "wpadki" z WB i innymi i nikt się tym za bardzo nie przejmuje... no chyba, że 100% pedanci:wink:.
    Właśnie przejrzałem najlepsze foty reporerskie z 2008 r. (mam je na dysku). W 50% przypadkach ponad połowa kadru to 100% biały, więc czym ja do cholery się przejmuję
    Ostatnio edytowane przez feeloopek ; 18-12-2010 o 14:32 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A może pokaż jakąś fotkę - łatwiej coś radzić
    pozdrówka
    regulamin pkt 8

Uprawnienia umieszczania postów