Zobacz pełną wersję : Jaki dokupić obiektyw do 50D i 5D II
Jak w temacie.
Mogę kupić 5d II. 50d mam, do niego canona 50 1,8, tamrona 28-75 2.8
Brakuje mi szerokiego kąta (zdjęcia plenery, wnętrza). Mogę dokupić jeden obiektyw. Co radzicie - kupić ultra szeroki (żeby mieć na 50tce szeroki i ultra do zadań specjalnych na FF) czy nie ma sensu? Czy lepiej kupić jakiś niezawodne szkło w normalnym szerokim zakresie?
Jakie obiektywy z podanego zakresu ogniskowych będą działać na obu puszkach?
Jeśli temat był, przepraszam za zaśmiecanie :)
Decyzję musze podjąć na dniach :)
Aha, zakres cenowy na obiektyw do 3000.
rainbow_jeremy
16-12-2010, 00:35
Np. C17-40/4, S14/2.8 będą działać na obu i spełniać kryteria. Poczytaj sobie o nich.
Jak tylko na cropa to np. C10-22, T11-16...
To chyba radze tak jak poprzednik C. 17-40/4 L, plus niezbedny statyw.
kupić ultra szeroki (żeby mieć na 50tce szeroki i ultra do zadań specjalnych na FF) czy nie ma sensu? Czy lepiej kupić jakiś niezawodne szkło w normalnym szerokim zakresie?.
... i niby my to mamy wiedzieć? :shock:
Mogę kupić 5d II. 50d mam, do niego canona 50 1,8, tamrona 28-75 2.8
Brakuje mi szerokiego kąta (zdjęcia plenery, wnętrza). Mogę dokupić jeden obiektyw. Co radzicie - kupić ultra szeroki (żeby mieć na 50tce szeroki i ultra do zadań specjalnych na FF) czy nie ma sensu? Czy lepiej kupić jakiś niezawodne szkło w normalnym szerokim zakresie?
Jakie obiektywy z podanego zakresu ogniskowych będą działać na obu puszkach?
Sigma 12-24HSM.
skoncentruj się na FF ma być ultra szeroko więć Sigma/Canon 15/2.8 fish lub Sami 14/2.8
Tylko po co Ci obiektyw pod 50D, skoro masz 5D2? ;) Kup 17-40 i z głowy, a 50D niech lezy w szafie.
w tej cenie tylko 17-40 ktory daje calkiem ladny obrazek, kontrast i calkiem niezle pracuje pod swiatlo
Chodzi o to, ze czasem potrzeba pracować na dwóch puszkach (np śluby), Dzięki za wskazówki. Bardzo się przydały :)
MariuszJ
16-12-2010, 10:35
Chodzi o to, ze czasem potrzeba pracować na dwóch puszkach (np śluby), Dzięki za wskazówki. Bardzo się przydały :)
Na dwóch puszkach jednym obiektywem trochę ciężko się pracuje :) Przerzucany nad głowami gości obiektyw może wyjść na kręconym filmie... hmm... po przemyśleniu, może być to wreszcie coś intrygującego w tej żenadzie ;)
Jeżeli masz 50d, a 5d dopiero w planach proponuję albo wariant Sundersa, albo poświęcić 100-200 złotych celem tymczasowego nabycia superkillera 18-55IS. Na 50d będziesz miała z niego więcej pożytku niż z 17-40.
Nie mówiłam, ze jednocześnie... Wcześniej jako drugie body miałam 400D, ale jednak jakościowo jest sporo do tyłu, dlatego chcę dwa dobre body. tamrona na 50tce i nowy na 5tce...
MariuszJ
16-12-2010, 10:49
Nie mówiłam, ze jednocześnie... Wcześniej jako drugie body miałam 400D, ale jednak jakościowo jest sporo do tyłu, dlatego chcę dwa dobre body. tamrona na 50tce i nowy na 5tce...
A co tam gorszego jest w 400d względem 50d?
Tamrona to właśnie wkręcić moim zdaniem powinnaś w 5d. Naprawdę Ci nie wystarczy to prawdziwe tym razem 28mm? To jest dokładnie tyle, ile byś dostała przy najszerszym kącie z 17-40 na cropie.
A do (nieróżniącego się wiele od 400d) 50d możesz przykręcić coś kreatywnego, fisza albo 135L - albo właśnie tę Sundersową Sigmę, która jako jedyna może robić za UWA w obu systemach walutowych :)
Jesli chodzi o sprzet do slubow, to juz mamy dosc pokazny watek o tej tematyce i tam odsylam.
http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
Nie wypowiem się za bardzo co do obiektywu, ale do różnicy między 400D a 50D owszem.
Kilka dni temu kumpel zmienił 400D na 50D i widać różnice, AF dużo lepiej chodzi - dużo celniejszy itd. Tamron który czasem świrował na 400D chodzi miodnie na 50D. Oczywiście jest jeszcze kilka różnic.
Jak ma być do obu to 17-40/4 albo jak uda Ci się kupić jakiegoś używanego 16-35/2.8 to już było by wypaśnie :-)
A do (nieróżniącego się wiele od 400d) 50d...
Mariusz, tak się zastanawiam, miałeś Ty kiedyś te puszki w rękach;)?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam pewne obawy, że Canon nie robi szkła, które będzie jednocześnie w miarę szerokie na aps-c, działające na FF, w miarę jasne (śluby?) i mieściło się w 3000