Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt do makro ?
Witam :) . Przez ostatnie 3 dni przeszukałem całą wyszukiwarke wpisując do googli tematy typu "jaki kompakt do makro" itd mam już za duży mentlik w głowie i nie wiem co za bardzo wybrać polecane aparaty albo są za drogie albo już ich sie nie produkuje :neutral:. Chciałbym żebyście polecili mi jakiś aparat kompaktowy tak do ok 800 zł który by sie nadawał do makrofotografii . Zależy mi najbardziej na głębi ostrości , małych szumach i dobrym zoomie , albo po prostu jakiś dobry aparat do którego moge podpiąć konwerter raynoxa dcr250 . Pozdrawiam
krystian123
14-12-2010, 15:19
optyczne odwiedzałeś?
kompakt z takimi wymaganiami jak duża głębia, małe szumy ciężko będzie kupić
natomiast co do makro 3/4 się nadaje
krystian123
14-12-2010, 15:36
dlaczego, przecież kompakt z założenie ma dużą głębię, ze względu na małą wlk. fiz. matrycy. Fotografowałem kiedyś makro fuji s7000 z raynoxem 250 i lampą unomat 24 i na brak głębi nie narzekałem, efekty można zobaczyć na mojej stronce http://grabowski.tnb.pl/photogallery.php?album_id=7, 99% makro było robione tym zestawem.
nie orientuje się teraz w kompaktach więc co do modelu nie podpowiem co kupić, ale na pewno wybrałbym coś z sankami na lampę, bo bez lampy to marnie widzę makro owadów
Bardzo ładne i profesjonalne zdjęcia . A co myślicie o fuji s9600 ? Będzie dobre ? Patrzyłem za Fuji FinePix S7000 ale nie widze go na allegro ani w żadnym sklepie online :( . Jakaś inna opcja :) ?
krystian123
14-12-2010, 16:04
uważam, że będzie super(przynajmniej do makro) ale poczekaj jeszcze, może wypowie się ktoś, kto ma aktualniejszą wiedzę o kompaktach niż ja, może jest jakaś nowsza konstrukcja w podobnej cenie.
zajrzyj tez na forum fuji, tam na pewno wiele wątków o makro kompaktami znajdziesz
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i dzięki za miłe słowa o mojej "tfurczości":)
Dzięki za odpowiedzi i rady :) . Spieszy mi sie bardzo z zakupem bo mam mało czasu ponieważ musze sie uczyc a czym dłużej szukam tym bardziej nie wiem co kupić bo każdy na coś narzeka :) . No to chyba musze sie zarejestrować na fuji forum
P.S Fajny ten Twój aparat szkoda ze niedostępny , trafił w dobre ręce :)
krystian123
14-12-2010, 16:43
poszedł na sprzedaż ze 2 lata temu i teraz się marnuje u mojej koleżanki, która nie bardzo nawet wie co to przysłona :) ale po kupnie 40d nie chciało mi się nim już robić zdjęć, nagle zrobił się jakiś mały, lekki i tandetny:(
Ok ktoś z forum fujifilm polecił mi w pierwszej kolejności Canon S3IS a w drugiej Olympus 5060WZ czy ten canon jest dobry ?
MacGyver
14-12-2010, 17:34
Ok ktoś z forum fujifilm polecił mi w pierwszej kolejności Canon S3IS a w drugiej Olympus 5060WZ czy ten canon jest dobry ?
To takie zabytki raczej są. Lepiej poszukaj czegoś bardziej współczesnego, starsze kompakty miały, delikatnie mówiąc, nienajlepsze matryce.
Co byś polecił :) ? Z nowszych
To takie zabytki raczej są. Lepiej poszukaj czegoś bardziej współczesnego, starsze kompakty miały, delikatnie mówiąc, nienajlepsze matryce.
Mocno dyskusyjna teza albo po prostu duże uogólnienie. Jak dla mnie zbyt dużo wyjątków: matryce Canonów a6x0, s2 is, s70(G6), Fuji F10-F31 i s6500fd... Chyba że masz na myśli matryce uwalone przez Sony i do dziś wymieniane w niektórych kompaktach Canona.
cezarycezary
15-02-2011, 15:06
Wersja dla grubego portfela ale warta uwagi to:
RICOH GXR body:
http://www.ricoh.com/r_dc/gxr/features.html
+ GR LENS A12 50mm F2.5 MACRO
http://www.ricoh.com/r_dc/gxr/unit.html
swietne rozwiazanie lecz troche duza cena...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No ale to nie jest Canon :)))