Zobacz pełną wersję : kupuję 20d, ale który i co z obiektywem
meisadam
13-12-2010, 00:29
Witajcie,
od jakiegoś czasu znowu robię zdjęcia lusterkiem, canon 50e, tak, na filmy :) i wreszcie się złamałem i widząc ceny używek postanowiłem jakąś nabyć drogą kupna.
Ogólnie to zawsze lubię wziąć lepsze używane i tym razem wydaje mi się, że 20d jest dla mnie dobrą drogą, bo jest tanie (<1000) i robi 5 kl/s, co podoba mi się bardzo. Z tego co widzę na tej stronie http://www.dxomark.com/index.php/eng/Camera-Sensor/Compare-sensors/%28appareil1%29/281|0/%28appareil2%29/179|0/%28appareil3%29/185|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Canon/%28brand2%29/Canon/%28brand3%29/Canon na której jestem codziennie, nie ma co się pakować w 30d, większy ekran mnie nie rusza, a do 40d chyba już za duży skok cenowy - nie chcę płacić dużo, bo nie wiem jak dużo będę używał, a potem to takie głupie uczucie i wyrzuty rodziny :)
Do jakiego limitu przebiegu warto brać? Tak czuję że 40k to już sporo, ale np 20k to jeszcze dobrze? :)
I teraz obiektywy
Od canona starego mam kita ef 28-80 3.5-5.6? usm
i 100-300 4.5-5.6? usm
100-300 na pewno mi się przyda
i teraz co do szerokiego, czy nie będę cierpiał jeśli wezmę samo body i nie dostane tego 18mm pod cropa nigdy w życiu? wiem że to ja robię zdjęcia, a nie wy, ale jakoś kołacze mi się, że tak poniżej tego 50mm to rzadko schodziłem ostatnio, chociaż swoją drogą to pstrykałem bardziej w domu niż krajobrazy..
za body pewnie 600-700 za body z kitem z 900-1000, jeszcze jakieś nowiutkie nieśmigane body chodzą za 1200.
proszę komentujcie wszystkie wybory i pytania tutaj, doradzajcie wszystko co wiecie, w razie czego ostro przekonajcie ku konkretnej opcji, mam chorobę decyzyjną jak przy każdym zakupie ;/
Powiem tak potrzeba ci 100-300 ?
Miałem 70-300 sprzedałem bo rzadko używałem.
No ale to wiedziałem dopiero jak je miałem i koło się zamyka.
Masz znajomych foto poproś by zobaczyć pojedz na plener pocykaj ich szkłami.
Większy ekran zaleta (jak wiesz jak z niego korzystać) i wada(bo ogląda się foty a nie np histogram).
Mnie tam wisi rozmiar ekranu coś ponad 2" i dziwie się jak ludzie przeżywają swoje mini TV w aparacie. Nabiera się dystansu:)
I na koniec poszukaj poczytaj a nie od razu pytasz.
meisadam
13-12-2010, 01:15
o nie, co do poszukaj, to proszę nie urażaj mnie, od dwóch tygodni tylko czytam internet ;/
co do 100-300 to mam je, więc nic z nim nie robię po prostu, przyda mi się razem z 5fps do windsurfingu głównie.
Przemek_PC
13-12-2010, 01:41
od dwóch tygodni tylko czytam internet
I na której stronie jesteś? Daleko jeszcze do końca? :) Rozumiem, że nie miałeś wcześniej cyfrowej lustrzanki? Przesiadka z 50E będzie trochę bolesna, zobaczysz fajny motyw, przyłożysz aparat do oka i... będziesz musiał zrobić kilka(naście) kroków do tyłu, zoom nie zawsze załatwi wpływ cropa. Co do przebiegów to trudno powiedzieć co jest jeszcze ok a co już nie tymbardziej że w 20D przebieg można sprawdzić tylko w serwisie. Mam m.in. 10D któy jest ze mną od 2005 roku ściągnięty z USA jako używany z 10 000 klatek, ja dołożyłem około 25 000 klatek i nie zrobiło to na nim najmniejszego wrażenia, wygląda i działa jak nówka. Kiedyś mówiło się że migawka ma wytrzymać 60 000 strzałów.
dr Dundersztyc
13-12-2010, 07:40
co do 20d :arrow: trafny wybór jak na pierwszy dslr 8-) ... mam i szkoda mi go sprzedawać za kilka stówek - bardzo dobra puszka na start (xxD), bardzo dobra ergonomia (porównując do xxxD). W połączeniu z Tamronem 17-50 2.8 = bardzo dobry i uniwersalny zestaw. Koszt takiego zestawu poniżej 1,5k ... będziesz zadowolony :D
ghosthunter
13-12-2010, 13:28
Czy chcesz kupować aparat z obiektywem jako zestaw czy może osobno? Jeżeli osobno to może kup na początek samo body, przypnij obiektyw który masz do tej pory i zobacz czy Ci odpowiada. Dokupić szkiełko zawsze możesz a kupowanie w ciemno i na szybko niesie ryzyko rozczarowania i poczucia winy (wyrzucenie grosika w błoto).
nie ma co się pakować w 30d, większy ekran mnie nie rusza
20D - bardzo fajny aparat, popieram 8), ale...
zawsze musi być jakieś ale :roll:
20D nie miał żadnej gwarancji na przebieg migawki.
30D już taką gwarancję ma (zdaje się na 100k).
nie chcę straszyć, ale u mnie w tym roku w 20D poszła pierwsza migawka po 94k - naprawili na żytniej za 600 zł. po 8 miesiącach znowu padła - tym razem po 21k - koszt naprawy: 540 zł (dali rabat ;-)). więc rozważ to, bo 20D fajny jest, ale w pewnym momencie może okazać się bezsensowną skarbonką.
w przypadku 30D masz przynajmniej jakąś podstawę do dyskusji z serwisem i możesz liczyć na darmową wymianę migawki - jakby co.
meisadam
13-12-2010, 18:57
hmm co do wytrzymałości, to myślę, że nie będzie dramatu jeśli wezmę taki używany tylko wakacyjnie, imprezowo, rodzinnie, a sam też nie robię sesji, nigdy nie zobaczy studia, to minie trochę czasu zanim stuknie te kilkadziesiąt tysięcy..
I teraz obiektywy
Od canona starego mam kita ef 28-80 3.5-5.6? usm
i 100-300 4.5-5.6? usm
100-300 na pewno mi się przyda
Zostań z tym, co masz. Kit kosztuje nieco ponad 100zł. Jak stwierdzisz, że jest Ci potrzebny to kupisz. Jedynie, że potrzebujesz stabilizacji. To dołożysz i kupisz:-D
Gdybym miał wybierać, to szukałbym pomiędzy 15.000-30.000 klapnięć. Co prawda mnie się udało wyhaczyć 50d w cenie 1900 z przebiegiem 10.231 - ale to już tylko szczęście było :-D
Na początku celowałem właśnie w 30D. Nie chciałem mocnego korpusu tylko dobre szkła. Ty już te szkła masz. Więc teraz wybór należy do Ciebie czy dołożyć do 30D czy kupić 20D, a za resztę kasy dołożyć do jakiegoś szerszego szkiełka czy lampy.
Niestety, ale ten krok/wybór musisz zrobić Ty, bo jeśli się nie przemożesz to temat jak rzeka będzie płynął do setnej strony:roll:
meisadam
13-12-2010, 20:25
ok, 20d, mam już 3 aukcje wybrane, czekam jeszcze na info od sprzedawców o przebiegu i biorę :)
20d dobry wybór. Mam taki aparat (też jest na aukcji:). Podoba mi się, że ktoś świadomie kupuje sprzęt foto. Mała tylko uwaga: 20d robi 3,5 klatki na sekundę a nie 5 : )- co może podobać Ci się mniej.
dziobolek
13-12-2010, 21:18
20d dobry wybór. Mam taki aparat (też jest na aukcji:). Podoba mi się, że ktoś świadomie kupuje sprzęt foto. Mała tylko uwaga: 20d robi 3,5 klatki na sekundę a nie 5 : )- co może podobać Ci się mniej.
Ekhem... :roll: wg. wszelkich specyfikacji tryb seryjny to 5kl/s
Specyfikacja aparatu Canon EOS 20D (http://www.optyczne.pl/34-Canon_EOS_20D-specyfikacja_aparatu.html)
Pozdrówka!
Przemek_PC
13-12-2010, 22:07
To 10D robi 3 kl/sek maks. do 9 zdjęć w serii.
meisadam
13-12-2010, 22:36
3.5 w ai servo gdzieśtam internet mówi, pewnie stąd zamieszanie
panowie i panie mam aparat
body 20d 15k przebieg 600 ziko z hakiem, ale jeszcze trochę drżę po aukcji, proszę upewnijcie mnie w wyborze, tak na forum windsurfingowym mnie koledzy wspierali, bo czaiłem się miesiącami na kupno sprzętu ;/
Przemek_PC
13-12-2010, 23:36
A na te 15k przebiegu to jakiś papier jest?
karta pokazuje ;)
a poważnie 20d ma migawkę na 50 tyś. zdjęć natomiast 30d na 100 tyś. więc różnica nie jest tylko w wyświetlaczu
Ja słyszałem (czytałem m.in. gdzieś w postach na tym forum) że 20d też ma na 100... (nie, nie mogę tego podeprzeć linkami ani źródłem).
20d fajny aparat, polecam ; d Co do trybu seryjnego, to owszem, jest 5 klatek, ale imo dość szybko się zapycha i znacząco zwalnia. Chociaż możliwe że z lepszą kartą szedłby dłużej.
600 ziko z hakiem nieźle, ja swój kupiłem chyba za trochę ponad 700, ale to było niedługo przed wakacjami i ceny dość znacząco rosły.
Też uważam że 30d to zbędny bajer ; ]
Pozdrawiam i gratuluję zakupu!
szuler, tylko pamiętaj o tym, że dosyć często migawka wytrzymuje więcej ile producent zaleca ;)
lub dużo dużo mniej chyba najczęściej w 40d tak bywa
mimo wszystko więcej od 50 tyś. jest gorsze niż więcej od 100tyś. ;)
Z tym 40d to podobno jakaś "czarna seria" była, padały między 10 a 20 tys...
Z tym 40d to podobno jakaś "czarna seria" była, padały między 10 a 20 tys...
Mam nadzieję, że nikt nie trafił na takową. Najeli, Ty też nie.
Też o takim czymś słyszałem. Bodajże w każdej firmie była taka seria nawet u konkurencji w N:twisted:
Ale skoro chłopak nie będzie cykał po ponad 20.000 rocznie, to w jakim celu ma przepłacać. ;-)
No mój po 2 latach ma jakieś 30tys klapnięć i mam nadzieję, że jeszcze trochę poklapie ;-)
A trafiło parę osób z tego forum, bo tu te żale czytałam. Dawno to było, ale z tego co pamiętam, to były jakieś pierwsze egzemplarze w ogóle. Ja kupowałam, gdy już było 50d w sprzedaży.
o nie, co do poszukaj, to proszę nie urażaj mnie, od dwóch tygodni tylko czytam internet ;/
co do 100-300 to mam je, więc nic z nim nie robię po prostu, przyda mi się razem z 5fps do windsurfingu głównie.
a co to jest 2 tygodnie?? sam o wiele więcej nad swoim pierwszym dslr zastanawiałem sie długo wiecej i bez pytania na CB
meisadam
15-12-2010, 00:21
nie wjeżdżaj na mnie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
proszę
20D ma migawkę ocenianą na 50tys. bez gwarancji na cokolwiek.
600zł to dobry zakup - gratulacje.
Przebieg 15k niestety mało prawdopodobny, ale pewnie jeszcze sporo pociągnie, to dobre aparaty :)
Przebieg 15k niestety mało prawdopodobny, ale pewnie jeszcze sporo pociągnie, to dobre aparaty :)
Jak widać są tacy, którzy używają sprzętu od święta. :smile:
acha ... od święta to ja używam funkcji rozkładania stołu
nie wjeżdżaj na mnie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
proszę
Nie wjeżdżam a jedynie komętuje.
A co do 20d
Ja kupiłem 20d z przebiegiem ok 5k chodzi do dziś, a sam na stukałem może 11k ale nie waliłem seriami. To był dobry wybór ergonomia dobra, mały ekranik nauczył by się nie przyglądać i nie sprawdzać co chwile fot. Służył mi on do menu, kompozycji, histogramu i ekspozycji.
dr Dundersztyc
16-12-2010, 14:36
Jak widać są tacy, którzy używają sprzętu od święta. :smile:
tak jak auta zza Odry, wszystkie mają 179 tys.km przebiegu :mrgreen:
... a teraz serio - gratulacje, niech Tobie dobrze służy :grin: dobra pucha :rolleyes:
Ja kupiłem 20d z przebiegiem ok 5k chodzi do dziś
tak jak auta zza Odry, wszystkie mają 179 tys.km przebiegu :mrgreen:
jedna informacja techniczna:
przy wymianie migawki serwis zeruje licznik sprzętowy (do odczytu tylko w serwisie) i cykle migawki są znów liczone od zera. po tej operacji zdaje się nawet serwis nie odczyta już ile faktycznie aparat zrobił zdjęć, a jedynie - ile zrobił na ostatniej migawce.
jedna informacja techniczna:
przy wymianie migawki serwis zeruje licznik sprzętowy (do odczytu tylko w serwisie) i cykle migawki są znów liczone od zera. po tej operacji zdaje się nawet serwis nie odczyta już ile faktycznie aparat zrobił zdjęć, a jedynie - ile zrobił na ostatniej migawce.
Ja kupiłem 20d z przebiegiem ok 5k na pierwszej migawce, body nie servisowane.
A tak na marginesie nie powiem w jakim sklepie ale sam pracowanik przyznał ze u nich czasmi bywaja takie nowki 5k strzałów nabite, to się usmiałem że kupiłem nówke.
Miałem 20D i pierwsza migawka padła po 128tyś Założyłem drugą i nie było problemu. Potem wymieniłem na 40D bo potrzebowałem szybszego AF do ptaków
20D to świetny aparat. Jakość zdjęć z 20-ki praktycznie identyczna jak z 30D i 40D i nawet 50-ki więc jak nie potrzebny szybszy AF to śmiało bierz. A wyswietlacz w 20D zdecydowanie lepszy niż w 40D
Mam do tej puszki sentyment
meisadam
18-12-2010, 23:14
wczoraj pucha dotarła, na razie pstrykam ze starym ef 28-80 (na początku skłamałem, oczywiście jeśli jest kit to nie jest usm ;/) i bez karty, więc się uczę po prostu :), miałem zamieszanie jakieś z softem, ale pościągałem wszystko możliwe i chyba będzie cykać.
trochę się boję że 5fps sprawi że aparat mi się skończy szybko, ale może przejdzie po kilku dniach.
jest super-hiper twardy metalowy, wiedziałem że ma być ciężki, ale jest jeszcze trochę cięższy niż myślałem.
co do wyświetlacza to byłem przygotowany na gorsze :)
jestem zadowolony bardzo na razie, ale na razie to obsługa, wykonanie i features, poczekam na kartę i zobaczę jak wyglądają zdjęcia na ekranie o rząd wielkości większym.
Dwudziecha świetny sprzęt, bardzo mile wspominam to body, miał wszystko co trzeba do robienia porządnych zdjęć. Co do wyświetlacza to pamiętam jak się cieszyłem po zakupie, że można zrobić "pełny ekran" bez żadnych cyferek jak to miało miejsce w 300d i co bardzo mnie denerwowało przy przeglądaniu zdjęć. Mimo że mały to chyba bym się nie zamienił na tego z 40d - porażka.
jestem zadowolony bardzo na razie
gratuluję zakupu! :grin:
poczekam na kartę i zobaczę jak wyglądają zdjęcia na ekranie o rząd wielkości większym.
nie musisz czekać na kartę, weź kabel USB, zainstaluj EOS utility i już teraz rób zdjęcia prosto na komputer :cool:
meisadam
19-12-2010, 10:16
do tego też już doszedłem, ale każe mi podładować baterie, a nie znalazłem w domu przejściówki do ładowarki z tych płaskich wtyczek na bolce, więc anyway muszę wytrzymać jeszcze dzień-dwa ;/
a btw co jest tak fatalnego w lcd 40d?
a btw co jest tak fatalnego w lcd 40d?
Ja właśnie nie wiem, fobia jakaś. Miałem 30D, mam 40D - różnic poza tymi, że jest większa powierzchnia przy tej samej rozdzielczości nie stwierdziłem. Oba są tak samo dobre/do kitu (niepotrzebne skreślić).
Twierdzenie, że popierdółka w 20D jest lepsza jest, hmm, dziwne.
Przemek_PC
19-12-2010, 10:39
Przecież do ładowarki pasuje zwykły przewód sieciowy stosowany w np. w radiach.
meisadam
19-12-2010, 10:46
e-e
mamy inne ładowarki
ja mam cg-580 i tam są wysuwane płaskie bolce :)
No mnie za cholerę nie przekonał lcd w 40d właśnie ze względu na to, że go powiększyli zostając przy tej samej rozdzielczości, co samo przez się mówi, że lepiej niż w 30d być nie może. Moim i nie tylko zdaniem obraz jest jakiś taki mdły(oczywiście żyć się z tym da) i nie chodzi o fobię i wymyślanie niestworzonych rzeczy bo miałem większą lub mniejsza przyjemność focić od 20d do 50d więc jakieś porównanie mam.
Potwierdzam, wyświetlacz w 40D jest fatalny, a zdjęcia podglądowe są mydlane i nieostre.
Potwierdzam, wyświetlacz w 40D jest fatalny, a zdjęcia podglądowe są mydlane i nieostre.
Ale histogram ocenić się da, prawda? Ja nadal jestem za tym by wyświetlacze od aparatów były małe, bo przecież zdjęć oglądać z ludźmi nie trzeba.
Pomijam już sam LV - którego użyłem może 2-3 razy, bo 80% i tak używa wizjera:-D
meisadam
26-12-2010, 23:36
aparat robi mi jpgi prawie 4 mb, gdy robie jpga z rawa w lightroomie i jakość ustawię na najwyższą, dostaję pliki prawie 6 mb. mam znaleźć ustawienie jakości w którym będę dostawał pliki mniej więcej wielkości aparatowej?
i czy tak mały wizjer to jest nierozwerwalne następstwo małej matrycy i małego lustra? jest dość przykry w porównaniu z normalną lustrzanką ;/
znowu skłamałem co do tego starego 28-80, jest jednak i kitem i usmem. dopiero teraz, po oglądaniu zdjęć z bliska widzę, jakie rozmyte zdjęcia robi :)
Przemek_PC
27-12-2010, 01:09
Wizjery moich 5D i 1DII nie umywają się wielkością do wizjera poczciwego Zenita B a ten z 10D to już w ogóle szkoda słów :(
i czy tak mały wizjer to jest nierozwerwalne następstwo małej matrycy i małego lustra? jest dość przykry w porównaniu z normalną lustrzanką ;/
Niestety tak właśnie jest, fizyki nie przeskoczysz i w aparatach z cropem wizjery są z konieczności mniejsze niż w FF.
Tutaj to dość fajnie widać:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/986/vfcomp3.jpg)
Można redukować straty światła w wizjerze, rezygnować z lustra na korzyść pryzmatów, ale zawsze FF będzie miał możliwość zrobienia lepszego wizjera niż crop.
Co do zmiany jakości wykonywanych zdjęć to naciskasz klawisz menu, potem wybierasz quality i tam masz możliwość zmiany. Literki L,M,S odpowiadają rozdzielczości obrazka (duży, średni, mały), natomiast te symbole przy literkach oznaczają jakość (kompresję), taki wycinek koła (krawędź gładka, łukowata oznacza niższą kompresję, wyższą jakość, natomiast takie wystrzępione coś, takie "schodki", oznaczają większą kompresję, niższą wagę, oraz niższą jakość.
Ofc RAW czy +RAW to wiesz ocb z działaniem.
Nie wiem do końca, ale wydaje mi się że jpg zapisywany z photoshopa może różnić się rozmiarem równiez ze względu na rozpiętość kolorystyczną, tonalną (po obróbce)... Nie wiem czy różnicę będzie widać gołym okiem przy wywoływaniu z ps z najniższą kompresją i z puszki z najniższą kompresją, ale nie dziwiłbym się drobnym różnicom w rozmiarze.
Co do zmiany jakości wykonywanych zdjęć to naciskasz klawisz menu, potem wybierasz quality i tam masz możliwość zmiany. Literki L,M,S odpowiadają rozdzielczości obrazka (duży, średni, mały), natomiast te symbole przy literkach oznaczają jakość (kompresję), taki wycinek koła (krawędź gładka, łukowata oznacza niższą kompresję, wyższą jakość, natomiast takie wystrzępione coś, takie "schodki", oznaczają większą kompresję, niższą wagę, oraz niższą jakość.
Ofc RAW czy +RAW to wiesz ocb z działaniem.
Nie wiem do końca, ale wydaje mi się że jpg zapisywany z photoshopa może różnić się rozmiarem równiez ze względu na rozpiętość kolorystyczną, tonalną (po obróbce)... Nie wiem czy różnicę będzie widać gołym okiem przy wywoływaniu z ps z najniższą kompresją i z puszki z najniższą kompresją, ale nie dziwiłbym się drobnym różnicom w rozmiarze.
A co ma rozmiar do tego ? Rozdzielczość jest jaka jest i PS tego sam nie zmienia.
Może zmienić się waga pliku bo PS ma lepsze algorytmy kompresji.