Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Las3k] - kilka różnych portretów

Las3k
08-12-2010, 14:17
Jako, że to mój pierwszy post na szacownym forum, chciałbym się przywitać - dzień dobry!

Chciałbym zaprezentować Wam 5 ujęć z 2-óch krótkich sesji i zobaczyć co macie do powiedzenia o każdym z osobna.

Pozdrawiam!

1.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/7436/img69860.jpg)

2.

źródło (http://img522.imageshack.us/img522/1885/img6999l.jpg)

3.

źródło (http://img718.imageshack.us/img718/5312/img8330b.jpg)

4.

źródło (http://img522.imageshack.us/img522/6149/img8387.jpg)

5.

źródło (http://img703.imageshack.us/img703/6228/img8408.jpg)

photographus
08-12-2010, 20:31
Nazywanie tego portretami to zbyt odważne posunięcie. Przykro mi - pozytywów się nie dopatrzyłem.
pozdrówka

C80
08-12-2010, 20:56
Hmm. 1 i 2 wydaje mi się lepiej by wyglądały w BW i z winietą, ale coś w nich jest. Pozostałe takie sobie, jak miliony innych które można znaleźć w sieci.

pawelpaciorek
09-12-2010, 11:37
Hmm. 1 i 2 wydaje mi się lepiej by wyglądały w BW i z winietą, ale coś w nich jest. Pozostałe takie sobie, jak miliony innych które można znaleźć w sieci.

Chyba nie o to chodzi, żeby zrobić zdjęcie i później szukać sposobów na to, żeby się lepiej prezentowało?
Po cholerę winieta, wiesz co to jest winieta?

photographus ma rację, tu nie ma pozytywów.

C80
09-12-2010, 16:54
Chyba nie o to chodzi, żeby zrobić zdjęcie i później szukać sposobów na to, żeby się lepiej prezentowało?
Po cholerę winieta, wiesz co to jest winieta?

Heh, masz rację. Na pohybel Photoshopowi, niech wszyscy robią i wstawiają obrazki prosto z puszki. Bo przeważnie każda ingerencja to szukanie sposobu by zdjęcie lepiej się prezentowało. Bez względu na to czy to korekta BW, pokręcenie jakiegoś koloru czy nawet banalne wykadrowanie. :roll:

Warto się jednak tymi zdjęciami pobawić. Autor niech sobie robi nawet negatyw z tego zdjęcia i obróci do góry nogami jak mu się podoba. Ale chyba po to zapytał się o opinie by ich wysłuchać. W tej chwili te zdjęcia są nijakie, a obróbka może poprawić ich odbiór.

BTW Winieta jest takim samym efektem artystycznym jak inne. Już dawno przestała być zwykłym błędem wynikającym z niedoskonałości optyki. Więc nie widzę powodu by jej nie stosować jeżeli ma się taką fanaberię.

tormentor
09-12-2010, 17:03
4.To wrecz ksiazkowy przyklad, kiedy trzeba bylo kompensowac na plus - jasne tlo, czarna postac.

Offtopic: czyzby kolega z forum BikeAction?

pawelpaciorek
10-12-2010, 11:35
Heh, masz rację. Na pohybel Photoshopowi, niech wszyscy robią i wstawiają obrazki prosto z puszki. ...

Nie popadaj w skrajności. Nigdzie nie powiedziałem o tym, żeby nie używać programów graficznych. Ale fotografia to nie strzelanie migawką a później siedzenie w photoshopie i na siłę szukanie środków wyrazu, żeby zdjęcie dało się obejrzeć, może czarno białe, może zrobię z tego starą fotografię, może dorzucić winietę. Program graficzny ma ci jedynie ułatwić uzyskanie, zaplanowanego efektu.

BTW Winieta jest takim samym efektem artystycznym jak inne. Już dawno przestała być zwykłym błędem wynikającym z niedoskonałości optyki. Więc nie widzę powodu by jej nie stosować jeżeli ma się taką fanaberię.

Efektem artystycznym, co to znaczy efekt artystyczny?? Bo według tego co piszesz, każdemu zdjęciu, wystarczy dorzucić winietę i mamy sztukę, a jak jeszcze walniemy BW i dorzucimy "ziarno" to mamy sztukę przez duże "S".

Mnie się wydaje, że artyzm to trochę więcej niż marne efekty z photshopa.

Cień
10-12-2010, 12:00
Mnie się podoba 1 i 4. 4 bym ciaśniej skadrował.

dfence
10-12-2010, 12:26
a mnie oprócz uroczej Pani nic nie podchodzi....

C80
10-12-2010, 17:54
Heh, masz rację. Na pohybel Photoshopowi, niech wszyscy robią i wstawiają obrazki prosto z puszki.

Nie popadaj w skrajności. Nigdzie nie powiedziałem o tym, żeby nie używać programów graficznych. Ale fotografia to nie strzelanie migawką a później siedzenie w photoshopie i na siłę szukanie środków wyrazu, żeby zdjęcie dało się obejrzeć, może czarno białe, może zrobię z tego starą fotografię, może dorzucić winietę. Program graficzny ma ci jedynie ułatwić uzyskanie, zaplanowanego efektu.

Kto napisał, że na siłę? Jeżeli zdjęcie jest dobre, to obroni się samo i nie będzie potrzebowało PSucia. Ale jeżeli nie wyszło to można je jeszcze "odratować" UMIEJĘTNĄ obróbką. Czy to będzie winieta, ziarno, fioletowy zafarb, flara czy cokolwiek innego to i tak trzeba to zrobić umiejętnie. Ja bym zrobił BW z winietą, ty nie. Cała fotografia to kwestia gustu.

Efektem artystycznym, co to znaczy efekt artystyczny?? Bo według tego co piszesz, każdemu zdjęciu, wystarczy dorzucić winietę i mamy sztukę, a jak jeszcze walniemy BW i dorzucimy "ziarno" to mamy sztukę przez duże "S".

Mnie się wydaje, że artyzm to trochę więcej niż marne efekty z photshopa.

Nigdzie nie napisałem, że każde zdjęcie wymaga obróbki tak jak nigdzie nie napisałem że zdjęcie z BW i ziarnem stanie się "sztuką przez duże S". Napisałem natomiast, że warto zająć się w PS tymi zdjęciami bo obecnie są słabe, a umiejętna obróbka bez względu na to jaka będzie może im pomóc.

Tak jak napisałem wyżej, fotografia to kwestia gustu. Dla mnie marnym efektem z PS jest fioletowoniebieski zafarb zdjęcia i blik/flara. Kwestia gustu.

Las3k
10-12-2010, 18:40
tormentor, tak, to ja ;] Przybyłem na forum o mniej znanej mi tematyce i patrzę co się dzieje. Tam mi było jednak dużo łatwiej się odnaleźć. A czwórka była jaśniejsza w całości z puszki, tylko kontrast podkręciłem -> http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs825.snc4/68568_184054451607896_100000100282535_735162_58862 40_n.jpg

"Kwestia gustu." - chyba najbardziej trafne. Ok, może jak pochłonę milion książek, to będę trafiał w gusta ekspertów, dziękuję za opinie.

A, jeszcze jedno - technicznie co się wam nie podoba? I jeszcze bardziej technicznie - można doświetlać zdjęcia jak czwarte bez lampy z HSSem?

tormentor
10-12-2010, 20:07
tormentor, tak, to ja ;] Przybyłem na forum o mniej znanej mi tematyce i patrzę co się dzieje. Tam mi było jednak dużo łatwiej się odnaleźć.

No to forum to lekki moloch, ale przy regularnym odwiedzaniu spokojnie sie je ogarnie.

"Kwestia gustu." - chyba najbardziej trafne. Ok, może jak pochłonę milion książek, to będę trafiał w gusta ekspertów, dziękuję za opinie.

Nie ma co sie burzyc - lepiej przeczytac 1-2 ksiazki na poczatek i ogladac mase DOBRYCH zdjec, probowac to potem powtorzyc samemu.
Na forum jest tez duzo dobrych tutoriali dotyczacych np. obrobki RAWow (do ktorych zachecam) czy wyostrzania zdjec -> Janusz Body.

A, jeszcze jedno - technicznie co się wam nie podoba? I jeszcze bardziej technicznie - można doświetlać zdjęcia jak czwarte bez lampy z HSSem?

Technicznie?

Ad.1 Nieciekawe swiatlo (rozumiem, ze to byla zabawa na szerokim kacie i nic poza tym), kolorystyka, kontrast zabija efekt szerokiego kata.

Ad.2 Ostre swiatlo, zafarby, balans bieli. Nie wspomne juz o szerokim kacie do portretu - watpie, ze to tutaj bylo zamierzone.

Ad.3
Znow swiatlo - skora wyszla bardzo nienaturalnie. Poza tym skadrowalbym to zupelnie inaczej. Poczytaj o mocnych punktach w kompozycji.

Ad. 4.
Lepiej by wygladalo, gdybys stanal z obiektywem na wysokosci piersi modelki - duzo lepsze proporcje wychodza. Poza tym to, co juz wczesniej napisalem.

Ad. 5.
Kadrowanie i kolorystyka wg mnie leza.

Las3k
10-12-2010, 21:42
Z ogarnianiem chodziło mi o to, że o rowerach jednak wiem dużo więcej, mam lepszy sprzęt, wyczucie i dużo znajomych w mieście. Tu - nie. A i sama kultura forum całkiem inna, jakbym z ulicy na salony wyszedł niemalże...

I nie burzę się ;) Czuję się jakbym miał 14 lat i Dragstara z Duro, bezcenne.

Co do oglądania zdjęć - widziałem u Ciebie na maxmodels bardzo podobne do 1., z tym, że na trawie. Faktycznie, może to robi różnicę. A książki będę czytał w wakację, póki co nie mam czasu.

Co do uwag technicznych - dzięki.

pawelpaciorek
11-12-2010, 11:04
Ale jeżeli nie wyszło to można je jeszcze "odratować" UMIEJĘTNĄ obróbką. Czy to będzie winieta, ziarno, fioletowy zafarb, flara czy cokolwiek innego to i tak trzeba to zrobić umiejętnie. Ja bym zrobił BW z winietą, ty nie. Cała fotografia to kwestia gustu.

Jak zdjęcie nie wyszło, to trzeba się zastanowić dlaczego, wyciągnąć wnioski i zrobić lepsze, a nie ratować je obróbką. To jest cała różnica między Tobą a mną.

....warto zająć się w PS tymi zdjęciami bo obecnie są słabe, a umiejętna obróbka bez względu na to jaka będzie może im pomóc.

Jak zdjęcie jest słabe, to jest słabe i żadna obróbka mu nie pomoże. Właśnie to miałem na myśli mówiąc, że ludzie na siłę próbują zrobić z gniota dobre zdjęcie. Właśnie takim podejściem jak Twoje, teraz zdjęcia są słabe, ale dodajmy winietę lub zróbmy czarno białe i będzie efekt artystyczny! Gówno, będzie cały czas słabe zdjęcie, tylko że w czarno białe.

Dla mnie marnym efektem z PS jest fioletowoniebieski zafarb zdjęcia i blik/flara. Kwestia gustu.

Zmiana tonacji kolorystycznej nie jest żadnym efektem, takie rzeczy robi się w ciemni tradycyjnej, a do zrobienia flary wystarczy ustawić mocne światło w kontrze. Kwestia wiedzy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Wystarczy, że przeczytasz jedną ze zrozumieniem i nie będziesz się starał trafiać w gusta ekspertów, a robił zdjęcia tak jak trzeba.

Jeśli chodzi o szczegóły techniczne to tormentor Ci już napisał.

Las3k
11-12-2010, 14:34
pawelpaciorek, niektórzy twierdzą, że jak dziewczyna jest średnia, to żaden mejkap nie zrobi z niej księżniczki. Da się, trzeba tylko umieć i poświęcić dużo czasu.

Jedną książkę... ale którą?

pawelpaciorek
11-12-2010, 22:30
pawelpaciorek, niektórzy twierdzą, że jak dziewczyna jest średnia, to żaden mejkap nie zrobi z niej księżniczki. Da się, trzeba tylko umieć i poświęcić dużo czasu.

Jedną książkę... ale którą?

Widzisz, ludzie urody nie wybierają, fotograf zaś może wybierać do woli zanim naciśnie spust, kadr, parametry ekspozycji, miejsce, może zdecydować czy w takich warunkach w ogóle zrobi zdjęcie. Jeśli mu się nie podoba, może poczekać na lepsze warunki, poszukać innych miejsc. Jeśli to wszystko zagra, to nie trzeba później siedzieć i kombinować w programie, żeby zdjęcie dało się oglądać.
Trzeba pomyśleć jaki efekt chce się osiągnąć przed zrobieniem zdjęcia, a nie kombinować nad efektami żeby poprawić kiepskie zdjęcie.

Las3k
12-12-2010, 14:33
pawelpaciorek, i właśnie ja nie siedzę nad zdjęciami w PSie, bo po pierwsze nie umiem, a po drugie nie mam pomysłu jak je ulepszyć poza lekkim podkręceniem kontrastu i kolorów, ew. ostrości, ale tu tego nie robiłem. Co nie zmienia faktu, że są ludzie, którzy tym programem cuda robią.

Morfii
14-12-2010, 10:45
Witam Łodzianina ;)
Nie jestem specem ale faktycznie nie jest dobrze... 2 ciekawy pomysł ale źle wykadrowane ;) 4 trochę za bardzo pod słońce - postać za ciemna... bynajmniej takie mam odczucie ;)