Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: [Las3k] - kilka różnych portretów

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie [Las3k] - kilka różnych portretów

Jako, że to mój pierwszy post na szacownym forum, chciałbym się przywitać - dzień dobry!

Chciałbym zaprezentować Wam 5 ujęć z 2-óch krótkich sesji i zobaczyć co macie do powiedzenia o każdym z osobna.

Pozdrawiam!

1.

2.

3.

4.

5.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nazywanie tego portretami to zbyt odważne posunięcie. Przykro mi - pozytywów się nie dopatrzyłem.
    pozdrówka
    regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Hmm. 1 i 2 wydaje mi się lepiej by wyglądały w BW i z winietą, ale coś w nich jest. Pozostałe takie sobie, jak miliony innych które można znaleźć w sieci.

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Hmm. 1 i 2 wydaje mi się lepiej by wyglądały w BW i z winietą, ale coś w nich jest. Pozostałe takie sobie, jak miliony innych które można znaleźć w sieci.
    Chyba nie o to chodzi, żeby zrobić zdjęcie i później szukać sposobów na to, żeby się lepiej prezentowało?
    Po cholerę winieta, wiesz co to jest winieta?

photographus ma rację, tu nie ma pozytywów.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelpaciorek Zobacz posta
    Chyba nie o to chodzi, żeby zrobić zdjęcie i później szukać sposobów na to, żeby się lepiej prezentowało?
    Po cholerę winieta, wiesz co to jest winieta?
    Heh, masz rację. Na pohybel Photoshopowi, niech wszyscy robią i wstawiają obrazki prosto z puszki. Bo przeważnie każda ingerencja to szukanie sposobu by zdjęcie lepiej się prezentowało. Bez względu na to czy to korekta BW, pokręcenie jakiegoś koloru czy nawet banalne wykadrowanie.

Warto się jednak tymi zdjęciami pobawić. Autor niech sobie robi nawet negatyw z tego zdjęcia i obróci do góry nogami jak mu się podoba. Ale chyba po to zapytał się o opinie by ich wysłuchać. W tej chwili te zdjęcia są nijakie, a obróbka może poprawić ich odbiór.

BTW Winieta jest takim samym efektem artystycznym jak inne. Już dawno przestała być zwykłym błędem wynikającym z niedoskonałości optyki. Więc nie widzę powodu by jej nie stosować jeżeli ma się taką fanaberię.

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

4.To wrecz ksiazkowy przyklad, kiedy trzeba bylo kompensowac na plus - jasne tlo, czarna postac.

Offtopic: czyzby kolega z forum BikeAction?
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

Heh, masz rację. Na pohybel Photoshopowi, niech wszyscy robią i wstawiają obrazki prosto z puszki. ...
    Nie popadaj w skrajności. Nigdzie nie powiedziałem o tym, żeby nie używać programów graficznych. Ale fotografia to nie strzelanie migawką a później siedzenie w photoshopie i na siłę szukanie środków wyrazu, żeby zdjęcie dało się obejrzeć, może czarno białe, może zrobię z tego starą fotografię, może dorzucić winietę. Program graficzny ma ci jedynie ułatwić uzyskanie, zaplanowanego efektu.

BTW Winieta jest takim samym efektem artystycznym jak inne. Już dawno przestała być zwykłym błędem wynikającym z niedoskonałości optyki. Więc nie widzę powodu by jej nie stosować jeżeli ma się taką fanaberię.
    Efektem artystycznym, co to znaczy efekt artystyczny?? Bo według tego co piszesz, każdemu zdjęciu, wystarczy dorzucić winietę i mamy sztukę, a jak jeszcze walniemy BW i dorzucimy "ziarno" to mamy sztukę przez duże "S".

Mnie się wydaje, że artyzm to trochę więcej niż marne efekty z photshopa.

Coś już napisał

Domyślnie

Mnie się podoba 1 i 4. 4 bym ciaśniej skadrował.

Awatar dfence
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

a mnie oprócz uroczej Pani nic nie podchodzi....

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Heh, masz rację. Na pohybel Photoshopowi, niech wszyscy robią i wstawiają obrazki prosto z puszki.
    Nie popadaj w skrajności. Nigdzie nie powiedziałem o tym, żeby nie używać programów graficznych. Ale fotografia to nie strzelanie migawką a później siedzenie w photoshopie i na siłę szukanie środków wyrazu, żeby zdjęcie dało się obejrzeć, może czarno białe, może zrobię z tego starą fotografię, może dorzucić winietę. Program graficzny ma ci jedynie ułatwić uzyskanie, zaplanowanego efektu.
    Kto napisał, że na siłę? Jeżeli zdjęcie jest dobre, to obroni się samo i nie będzie potrzebowało PSucia. Ale jeżeli nie wyszło to można je jeszcze "odratować" UMIEJĘTNĄ obróbką. Czy to będzie winieta, ziarno, fioletowy zafarb, flara czy cokolwiek innego to i tak trzeba to zrobić umiejętnie. Ja bym zrobił BW z winietą, ty nie. Cała fotografia to kwestia gustu.

Efektem artystycznym, co to znaczy efekt artystyczny?? Bo według tego co piszesz, każdemu zdjęciu, wystarczy dorzucić winietę i mamy sztukę, a jak jeszcze walniemy BW i dorzucimy "ziarno" to mamy sztukę przez duże "S".

Mnie się wydaje, że artyzm to trochę więcej niż marne efekty z photshopa.
    Nigdzie nie napisałem, że każde zdjęcie wymaga obróbki tak jak nigdzie nie napisałem że zdjęcie z BW i ziarnem stanie się "sztuką przez duże S". Napisałem natomiast, że warto zająć się w PS tymi zdjęciami bo obecnie są słabe, a umiejętna obróbka bez względu na to jaka będzie może im pomóc.

Tak jak napisałem wyżej, fotografia to kwestia gustu. Dla mnie marnym efektem z PS jest fioletowoniebieski zafarb zdjęcia i blik/flara. Kwestia gustu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów