Zobacz pełną wersję : Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 czy Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM co wybrać
black_natalia
07-12-2010, 13:03
witam wszystkich ponownie
Mam możliwość zakupu obiektywu szerokokątnego
do wyboru mam obiektywy:
Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
albo
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
Obydwa używane ale w idealnym stanie a cena obydwu jest podobna
Chciałam was poprosić o pomoc przy wybieraniu obiektywu
który według was jest lepszy? na który byście postawili?
Czytałam troszkę na temat tych obiektywów, przejrzałam testy z których wynika że rozdzielczości obiektywów w centrum kadru jak i na brzegach są podobne i zbliżone, aberracja większa w canonie dla szerszego kąta w sigme aberracja największa w środku zakresu ogniskowych winietowanie gorsze i mocniejsze w sigmie o parę procent
Obiektywu będę używała do fotografii krajobrazów, architektury
Jak zwykle będę wdzięczna za pomoc
pozdrawiam wszystkich
rzuć monetą, naprawdę. Ci co mają Sigmę będą opiewać sigmę, ci co mają canona - sigmy nawet nie tkną. Jeżeli masz możliwość podpiąć i potestować, wybierz który według Ciebie ma ładniejszy obrazek, jak nie to rzucaj monetą.
prezes81
07-12-2010, 13:13
obecnie uzywam Canona (wcześniej mialem sigme ale ta pierwsza wersje) dla mnie jest 10000% razy lepszy z jednego prostego powodu, jest dużooooooo bardziej ostrzejszy na rogach niz Sigma (w nowym modelu ponoć jest lepiej). Zdj z Canona są praktycznie w całym kadrze ostre, a nie rozmyte na brzegach jak w Sigmie. Bierz Canona i się nie zastanawiaj!
Zdecydowanie Canon 10- 22mm.
To prawda, ja też bym brał canona ze względu na ostrość. Chociaż sigma chyba fajniej koryguje zniekształcenia w rogach - jakby mniej rozciąga, chociaż to może być mylne, subiektywne wrażenie. Ja bym brał canona - af super szybki i działa nawet w bardzo słabym świetle...
akmetoys
07-12-2010, 13:20
pewnie czytałaś już testy ale mimo to podeslę linka do takiego teściku z samplami, cropami 100% itp.. Co prawda jest tam tez tokina, tamron i pierwsza sigma ale można porównać: http://www.juzaphoto.com/eng/articles/sigma_10-20_vs_canon_tamron_tokina.htm
gdybym miał podobny dylemat wziąłbym canona:) ale to tylko moja subiektywna opinia, nie jestem użytkownikiem tego szkła
Chociaż sigma chyba fajniej koryguje zniekształcenia w rogach - jakby mniej rozciąga, chociaż to może być mylne, subiektywne wrażenie.
Jeśli wrażenie nie jest mylne, to należy się zastanowić nad przyczyną tego fenomenu. Ja widzę dwie możliwości:
:arrow: rzeczywisty kąt widzenia obiektywu jest mniejszy
:arrow: Sigma ma znacznie większe zniekształcenia geometryczne (poduszka), stąd wrażenie "mniejszego rozciągania".
Tak czy siak - byłyby to ewidentne wady, nie zalety obiektywu.
Sam miałem taki dylemat, wziąłem C 10-22 i nie żałuję :) Na prawdę fajne i ostre szkło.
sprocket73
07-12-2010, 15:18
Jeżeli oba obiektywy są w tej samej cenie to nie ma się co zastanawiać... bierz canona.
Też głosuje za Canonem. Zawsze w tej samej cenie masz dodatkowe 2 mm :)
Ja też się zastanawiałem nad takimi szkłami - wybór padł na Canona (chociaż dopiero kupić muszę:P), szkła systemowe to systemowe. I będę to podkreślał za każdym razem :)
Miałem Canona i Sigmę. Żaden mnie nie zachwycił. Jak masz możliwość przetestowania przed zakupem to sam zdecydujesz a jak brać w ciemno to wybór Canona jest chyba pewniejszy ze względu na rozrzut jakościowy w sigmach. Z budowy i wyglądu lepiej wypada sigma. Krajobraz i architektura nie ucieka więc szybkość AF nie ma znaczenia a i w sigmie jest ok w tym temacie.
Testy, które przeglądałem nie wykazywały jakichś rewelacyjnych własności C10-22. Miałem go na cropie 2 lata i był super - ostry, szybki. Jak oglądam zdjęcia z mojego C17-40 to tylko można pomarzyć o takiej ostrości w narożach jaką dawał C10-22. Zawsze mnie ciekawiło co też ludziom brakuje jeśli chodzi o solidność budowy tego obiektywu - w porównaniu do C17-40 bardzo podobna konstrukcja. Sigmy nie znam i nie poznam.
też stawiam na canona EF-S 10-22 mm 8-)
używałem sigmy 10-20 mm (ale tej tańszej, ze zmiennym światłem), też była fajna, ale miała głośny i wolny AF i też strasznie zniekształcała obraz w narożnikach.
canon - pomimo niby tych samych parametrów - IMHO nie rozciąga tak obrazu. poza tym canon to canon, nie żaden "kundelek". ;)
z canonem - używanym - może być tylko jeden problem - mi właśnie padł, tzn. padł mały kabelek w środku, tzw. taśma flex (podobno częsty przypadek?) i szkło czeka na żytniej dwa tygodnie na części. przewidywany koszt naprawy z przesyłką: ~800,00 zł. :cry:
jacek_73
07-12-2010, 18:40
też stawiam na canona EF-S 10-22 mm 8-)
używałem sigmy 10-20 mm (ale tej tańszej, ze zmiennym światłem), też była fajna, ale miała głośny i wolny AF i też strasznie zniekształcała obraz w narożnikach.
canon - pomimo niby tych samych parametrów - IMHO nie rozciąga tak obrazu. poza tym canon to canon, nie żaden "kundelek". ;)
(...)
moja sigma (też ta pierwsza wersja) ma szybki, celny i cichy AF...ciekawe prawda?
jakościowo to wygląda podobnie, a co do budowy, tudzież rodowodu...sigma to kundelek?...chyba miałeś inny model tego obiektywu...wybacz.
wybór jest prosty - jak masz okazję podpiąć i sprawdzić to zrób to i wybierz lepszy :-D jeśli nie masz takiej możliwości - lekkie wskazanie na canona.
Może warto wspomnieć o Tamronie 10-24 f3.5-4.5, bo z tego co ja go użytkowałem to na Sigme bym go nie wymienił, a co do Canona 10-22 to jednak chyba jedno z lepszych szkieł pod niepełną klatkę, ale to oczywiście moje skromne zdanie.
tezmarek
08-12-2010, 10:19
witam wszystkich ponownie
do wyboru mam obiektywy:
albo
...
Miałem dwie sigmy 10-22 f/4-5.6, a mam Canona. Pierwsza z Sigm miała jedną połówkę kadru mniej ostrą, a druga była super. Mam wrażenie, że ta Sigma mniej aberruje chromatycznie w rogach od Canona, natomiast w Canonie w DPP załatwisz wiele korekt "jednym kliknięciem". Ostrość bardzo podobna, jasność pół działki na korzyść C.
Ciemna Sigma jest poręczniejsza i ma w zestawie małą osłonę. W Canonie za osłonę zapłacisz jak za woły (podróbka u mnie nie siadła), a jak już ją założysz, to wszyscy się będą za tobą oglądać (oprócz tego są kłopoty z sensownym noszeniem tego monstrum).
Podsumowując - w Sigmie wskazana nieco większa uwaga na jakość przy zakupie. Jeśli jednak egzemplarz będzie dobry, to ja nie widzę przeciwwskazań. No chyba, że robisz wyłącznie RAW i obrabiasz w DPP, wtedy Canon jest wygodniejszy ze względu na łatwą korekcję (ja w zasadzie tylko z tego powodu zamieniłem S na C).
moja sigma (też ta pierwsza wersja) ma szybki, celny i cichy AF...ciekawe prawda?
w porównaniu z USM canona? ;-)
inna sprawa, że przy tych ogniskowych AF nie ma wielkiego znaczenia.
sigma to kundelek?...
no niestety - co jak co, ale canon to to nie jest. :roll:
choć może faktycznie nie jest to tu najszczęśliwsze określenie - bo tam chyba o coś z mieszaniem chodziło.
Nie wszystko, co jest Canonem musi być "super". Istnieje wiele szkieł, które są lepsze od Canon'a czasem i droższe. Nie bądźmy aż tak wielkimi fanboyami :mrgreen:
Mnie bardziej ciekawi, to czy autorka wątku jest w 100% pewna, że akurat tak szerokiego szkła potrzebuje?? Jest laikiem i na razie ze szkiełek ma sigmę 70-300. Co jeśli zabraknie jej przedziału 30-50? Właściwie to jest najczęstszy przedział strzelania fotek przez laików - z moich skromnych obserwacji:-D
Stąd pytanie brzmi czy nie lepiej było by jej kupić coś mniej szerokiego?:rolleyes:
jacek_73
08-12-2010, 17:23
w porównaniu z USM canona? ;-)
inna sprawa, że przy tych ogniskowych AF nie ma wielkiego znaczenia.
tak. rozmawiamy teraz o tych dwóch obiektywach - canon 10-22 i sigma 10-20 - nie mam tak daleko posuniętej percepcji postrzegania, ale AF jest bardzo porównywalny (i pod względem głośności jaki i celności oraz szybkości)
choć może faktycznie nie jest to tu najszczęśliwsze określenie - bo tam chyba o coś z mieszaniem chodziło.
że niby canon taki rasowy, a sigma to sroce spod ogona wypadła? bądźmy odrobinę poważni ;) ...proszę.
Pozdrawiam.
dzidofon
08-12-2010, 18:17
do wyboru mam obiektywy:
albo
Chciałam was poprosić o pomoc przy wybieraniu obiektywu
który według was jest lepszy? na który byście postawili?
Bez zastanowienia bierz Canona. Akurat latem stałem przed dokładnie takim samym wyborem. Oba szkła porównałem (łącznie z nowszą Sigmą o F:3,5) w praktyce i MZ Canon to klasa wyżej :-). Canon przede wszystkim zaskoczy Cię bardzo dobrą ostrością. Trochę inaczej wygląda perspektywa w S i w C, ale to jż rzecz gustu. Szkoda że wyrzuciłem fotki z tego porównania, bo bym Ci podesłał i sam być zdecydował. Ale szczerze polecam jednak Canona :-). Co oczywiście nie oznacza że ta Sigma jest zła, po prostu MZ jest gorsza, ale też w porządku. Jeśli te kilkaset zł (choć mówisz o używkach, to pewnie nawet mniejsza różnica będzie) nie zrujnuje Cię to bierz Canona.
jeśli w podobnej cenie to nie warto się zastanawiać bo nie ma nad czym - canon.
poza tym canon to canon, nie żaden "kundelek". ;)
Ciekawe określenie. Taki np. kundelek zeiss;)
Ciekawe określenie. Taki np. kundelek zeiss;)
Nie mieszal bym do tej dyskusji Zeissa, nie ma go w tytule watku i calkiem inny jest cel kupowania takich obiektywow. Tak w nawiasie, narazie dostepny jest najszerszy 18mm.
Nie mieszal bym do tej dyskusji Zeissa, nie ma go w tytule watku i calkiem inny jest cel kupowania takich obiektywow. Tak w nawiasie, narazie dostepny jest najszerszy 18mm.
Oczywiście że nie ma. Rozbawiło mnie stwierdzenie kolegi i to wszystko. Tak na marginesie polecam optycznych i porównanie rasowego C i kundelka S;)
Oczywiście że nie ma. Rozbawiło mnie stwierdzenie kolegi i to wszystko. Tak na marginesie polecam optycznych i porównanie rasowego C i kundelka S;)
Ogladalem wole Zeiss-a :) .