Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Modyfikacja lustrzanek Canon EOS 7D i 5D Mark II

dziobolek
01-12-2010, 21:43
Modyfikacja lustrzanek Canon EOS 7D i 5D Mark II (http://www.optyczne.pl/3511-nowość-Modyfikacja_lustrzanek_Canon_EOS_7D_i_5D_Mark_II.h tml)

Różnie można kasę trzepać. Są chętni??? ;-)

Pozdrówka!

Bogdan56_Ch
01-12-2010, 22:02
Jak masz dobrą puszkę, to lepiej nie dawać w łapy serwisowe.

fanCanona
01-12-2010, 22:08
Tak samo myślę. Zapłacić 100 USD, martwić się, czy oddadzą w całości i to dla czegoś, co wcale mi nie jest potrzebne.

kubak1988
01-12-2010, 22:18
Miałem przez tydzien 60d i ostatnią rzeczą, którą bym przesniósł z niej do 5dmkII to właśnie ta blokada koła.

MariuszJ
01-12-2010, 22:26
"Już jest lepiej!" - zawołał z niezupełnym przekonaniem Trurl - "ostatnie nowości były do sensu, zauważyłeś?!"
"Jeśli to jest wszystko..."- rzekł Klapaucjusz, który był teraz uosobieniem wykwintnej uprzejmości...

alfsky
01-12-2010, 22:30
Czasem kółko się przestawi przy wyciąganiu z plecaka, ale mając 100$ na zbycie wolałbym kupić choćby 50/1.8.

dinderi
01-12-2010, 22:53
"Już jest lepiej!" - zawołał z niezupełnym przekonaniem Trurl - "ostatnie nowości były do sensu, zauważyłeś?!"
"Jeśli to jest wszystko..."- rzekł Klapaucjusz, który był teraz uosobieniem wykwintnej uprzejmości...
- Niech to diabli! ;)

jaś
01-12-2010, 23:17
bałbym się - ruscy zrobią wirusa co przeprogramuje na ten przycisk direct printa :). mam taki przycisk w 10 (takim bez D) i tak historia zatoczyła koło - czekamy na następne okrążenie. myślę że jeszce mogą robić teraz dwie wersje tych samych korpusów z przyciskiem (standard) i bez przycisku (droższa) - widać już wszystkie problemy rozwiązali i biorą się za najbardziej finezyjny tuning - następnym pomysłem będą korpusy na życzenie np. obudowa z jedynki a bebechy z 1000D.

dinderi
01-12-2010, 23:20
Juz wiemy jaki ficzer będzie w 5DIII :)

OrzelPiotr
01-12-2010, 23:22
Ciekawe jak rozwiążą problem samoistnego przekręcenia pokrętła w 1D Mark IV ...

MariuszJ
01-12-2010, 23:23
obudowa z jedynki a bebechy z 1000D.
O!

Przypomniało mi się Wielkie Niemieckie Pozjednoczeniowe Nieporozumienie: przygotowali dla Ossi trabanta z silnikiem golfa, podczas gdy oni marzyli o czymś dokładnie odwrotnym...

mar_ko
01-12-2010, 23:38
A ja chciałbym, żeby mi wbudowali konsolę w ten taki ekranik z tyłu :-D. Przecież jak nie robię zdjęć to mogę sobie pograć - po co tracić czas.

tarant
02-12-2010, 00:14
Chyba zaczekam na wersję do samodzielnego montażu.Z instrukcją na 500 - stronicowej książeczce oraz płycie DVD, kompletem śrubokrętów i...dużym młotkiem. Za 200 USD.

Mike7
02-12-2010, 00:27
A dla mnie jest to największa głupota jaką można zrobić... Jak można takie fajne pokrętło zmieniać na taki syf :/

flankerp
02-12-2010, 11:38
Mi to się marzy dotykowy ekran...Zamiast kręcić i wciskać guziory można by w szybki sposób ustawić co potrzeba... A dotego jeszcze Multi-Touch...
Ech... pewnie w następnych generacjach będ ;)

dinderi
02-12-2010, 11:47
Zamiast kręcić i wciskać guziory można by w szybki sposób ustawić co potrzebaNp. nosem ;)

ghosthunter
02-12-2010, 11:47
Ciekawe jak rozwiążą problem samoistnego przekręcenia pokrętła w 1D Mark IV ...

Za 150 $ będzie można założyć specjalistyczną polimerową przykrywkę. Coś na styl osłonki przełączników w myśliwcach na amerykańskich filmach sensacyjnych.

A tak na serio, nie ma co marudzić. Jeżeli komuś pokrętło przełączało się samoistnie to takie rozwiązanie może być bardzo przydatne. Cieszmy się, że Canon jakiekolwiek usprawnienie do już sprzedanych korpusów a nie każe kupować nowe aparaty dla małych usprawnień. Pewnie teraz będą coś takiego stosować we wszystkich nowych korpusach z pokrętłami i trzeba będzie się do tego przyzwyczaić.

gavin
02-12-2010, 12:41
auto iso dajcie za 100$ lepiej

Kolaj
02-12-2010, 12:45
A ja pójdę ze swoją opinią pod prąd. W moim 7d kółko niestety dosyć często się przekręca i po wyjęciu z torby nie zawsze pamiętam, żeby się upewnić, czy jest tam, gdzie było ostatnio. Uświadamiam sobie to dopiero po wciśnięciu spustu, czyli z reguły deczko za późno. Nie wiem czemu tak się dzieje, w 20D chyba nigdy mi się nie przestawiło.

Zobaczymy, ile ta przeróbka będzie kosztowała u nas ale z pewnością jej nie wykluczam.

smartb
02-12-2010, 12:46
a czy ta oferta przypadkiem nie jest powiązana z ofertą dla posiadaczy 60D: "za drobną opłatą 100$ wymieniamy kółko z blokadą na kólko bez blokady - takie, jak w wyższych, profi modelach 5Dmk2 i 7D naprawdę warto !!!". Taki bonus dla Canona sezonowa wymiana kółek

pjakusz
02-12-2010, 13:15
A dla mnie jest to największa głupota jaką można zrobić... Jak można takie fajne pokrętło zmieniać na taki syf :/

Mi by taka blokada się przydała, czasem przypadkiem przełączam sobie tryby. Płacić dodatkowo za to nie zamierzam, ale w nowych puszkach fajny gadżet.

magart
02-12-2010, 15:50
Na szczęście dla mnie nie mam czegoś takiego u siebie. "Bajer", który utrudnia korzystanie z aparatu. Do tej pory nie zauważyłem, żeby się coś samo przestawiło, chyba że ktoś ma tka rozklekotane pokrętło.

marfot
02-12-2010, 17:04
Może jakiś amerykański frustrat zażądał milina $ odszkodowania za przestawienie się trybu pracy.

Viracocha
02-12-2010, 17:33
Blokada nie jest sprawą nową, bo była już w analogowych EOS-ach. Teraz Canon do niej wraca. Może wróci też kiedyś do Eye Control...

krzychoo
02-12-2010, 17:55
Mi również przydarza się przestawić przypadkowo kółko na inny tryb i wolałbym mieć fabrycznie montowane kółko z blokadą. Wcześniej w żadnym korpusie to się nie przydarzało tylko w 7d. hm.. Ale z tego co pamiętam w analogowym Eos5 to właśnie blokowane kółko było najczęstszą przyczyna wizyt tych aparatów w serwisie.

Viracocha
02-12-2010, 18:01
Mi również przydarza się przestawić przypadkowo kółko na inny tryb i wolałbym mieć fabrycznie montowane kółko z blokadą. Wcześniej w żadnym korpusie to się nie przydarzało tylko w 7d. hm.. Ale z tego co pamiętam w analogowym Eos5 to właśnie blokowane kółko było najczęstszą przyczyna wizyt tych aparatów w serwisie.
Kółko w EOS-ie 5 było rzeczywiście bardzo wrażliwe, ale była to chyba wpadka jedynie tego konkretnego modelu.

jacek-ie
02-12-2010, 18:05
Koledzy :)

chyba szukacie dziury w moście, przecież rasowy Canonier raz ustawia sobie na pozycję M i potem robi piękne zdjęcia, wiec po co przestawiuać to kółeczko ??

;)

Pozdrowienia

J.

Viracocha
02-12-2010, 18:07
Koledzy :)

chyba szukacie dziury w moście, przecież rasowy Canonier raz ustawia sobie na pozycję M i potem robi piękne zdjęcia, wiec po co przestawiuać to kółeczko ??

;)

J.
No właśnie trzeba je zablokować, żeby się przypadkiem nie przestawiło.:mrgreen:

siudym
02-12-2010, 19:16
Jak beda wymieniac za 100$ AF w 5D2 na ten z 7D to sie zapisze.

chopinx
02-12-2010, 19:49
No właśnie trzeba je zablokować, żeby się przypadkiem nie przestawiło.:mrgreen:

No to "kropelka" rozwiązuje problem. :mrgreen:

_igi
02-12-2010, 21:21
A ja pójdę ze swoją opinią pod prąd. W moim 7d kółko niestety dosyć często się przekręca i po wyjęciu z torby nie zawsze pamiętam, żeby się upewnić, czy jest tam, gdzie było ostatnio. Uświadamiam sobie to dopiero po wciśnięciu spustu, czyli z reguły deczko za późno. Nie wiem czemu tak się dzieje, w 20D chyba nigdy mi się nie przestawiło.

Zobaczymy, ile ta przeróbka będzie kosztowała u nas ale z pewnością jej nie wykluczam.

Pozwole sie zgodzic, w sumie to dla mnie najlepsza rzecz w 1d(s). Zazwyczaj pracuje na AV, praktycznie za kazdym razem jak wyjmuje z plecaka aparat to mi sie samo przestawia na jakies C1 czy co gorsza zielony kwadracik. Powinni w ogole te pokretla wywalic w cholere, to rozwiazanie sprawdza sie w idioten-kamerach a nie puchach ktorymi sie zarabia pieniazki. Pozdrawiam.

Ps. Nie rozumiem oburzenia, zawsze lepiej jest miec, niz nie miec mozliwosci wyboru. Pozdrawiam,
_igi.

tdfoto
02-12-2010, 22:02
Nie tylko jeszcze EOS 100 czasami chrwal na to przypadlosc

Kolekcjoner
02-12-2010, 23:18
Ale ta wymiana nie jest obowiązkowa - czy coś mnie ominęło ;)8)?

ewg
03-12-2010, 13:37
Do tych co już macali (np. 60d): Jaki jest skok i opór tego dodatkowego przycisku blokującego? Zastanawiam się jak to może utrudniać obsługę w grubych rękawicach... Wprawdzie taki 60d w naszej strefie klimatyczniej dopiero zaczyna się sprawdzać w zimie, ale dedukcja już wskazuje na znaczną niewygodę owego patentu. Już nie wspominając o wytrzymałości samej blokady na nieczytanie instrukcji obsługi... ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze co do wymiany - jak ktoś już się odważy otworzyć puszkę dla samego pokrętła zmiany trybów, to pewnie taniej niż za 100$ znajdzie mocniejszą sprężynkę dociskającą kulkę blokującą tryby w tradycyjny sposób...

Piotru26
03-12-2010, 14:15
Do tych co już macali (np. 60d): Jaki jest skok i opór tego dodatkowego przycisku blokującego? Zastanawiam się jak to może utrudniać obsługę w grubych rękawicach... Wprawdzie taki 60d w naszej strefie klimatyczniej dopiero zaczyna się sprawdzać w zimie, ale dedukcja już wskazuje na znaczną niewygodę owego patentu. Już nie wspominając o wytrzymałości samej blokady na nieczytanie instrukcji obsługi... ;-)

Od dwóch dni mam 60D i chociaż sam krytykowałem to rozwiązanie w wątku o 60D, to teraz wycofuję się ze całkowitej krytyki tego rozwiązania bo nie jest ono zbyt uciążliwe. Sprawdzę jak się to obsługuje w rękawiczkach. Inna sprawa to to że w takim 550D przez pół roku noszenia aparatu w torbie i plecaku nigdy mi się pokrętło nie przestawiło.

W 60D dopłaciłbym natomiast za nowy, wygodniejszy włączniki (pod pokrętłem) - ten który mam wygląda jak ułamany - totalnie niewygodny. Już kilka razy ześlizgnął mi się palec w czasie włączania aparatu.

fanCanona
04-12-2010, 00:01
Jak widać, Canon jednak nie zrobił tego bez sensu. Są osoby, które z tego rozwiązania skorzystają. A na początku byłem pewien, że nie :P

Piotru26
04-12-2010, 00:32
Do tych co już macali (np. 60d): Jaki jest skok i opór tego dodatkowego przycisku blokującego? Zastanawiam się jak to może utrudniać obsługę w grubych rękawicach... .

W rękawiczkach daje radę. Można szybko przełączyć program. Ale żeby włączyć aparat to muszę zdjąć jedną :-(

(Mowa o 60D)

tezmarek
04-12-2010, 09:08
Generalnie krok w dobrym kierunku. Teraz proponuję odpłatne wgrywanie normalnego AutoISO i microadjustmentu. Lista dodatków może być większa - np auto SRAW po przekroczeniu wybranego progu ISO lub tryby działania światłomierza matrycowego. Mogli by też dorzucić w pakiecie ustawiania ekspozycji na 1 promil przepałów w LV.
Z kółkiem dam sobie spokój, ale na inne rzeczy zapisuję się w kolejce - jest już komitet kolejkowy? ;)

darekw1967
04-12-2010, 13:35

Witam !

U mnie tez sie kolko przestawia jak wyciagam aparat z torby.
Wkurza mnie to bo notorycznie musze sprawdzac i
korygowac ustawienie.

Moim zdaniem dali zbyt duzy luz i to sie
za latwo przestawia.

Pozdrawiam

ahaed
04-12-2010, 20:50

Dokładnie mam to samo.
Wyjęcie z torby, przewieszenie przez ramię itp. Muszę zawsze "rzucić okiem" na kółko trybów.

100$ to dużo za sam taki bajer. Może zejdą z ceny za jakiś czas. To wtedy oddam puszkę do przeróbki, przy okazji czyszczenie itp.
Zobaczymy.

Viracocha
04-12-2010, 22:18
Dokładnie mam to samo.
Wyjęcie z torby, przewieszenie przez ramię itp. Muszę zawsze "rzucić okiem" na kółko trybów.

100$ to dużo za sam taki bajer. Może zejdą z ceny za jakiś czas. To wtedy oddam puszkę do przeróbki, przy okazji czyszczenie itp.
Zobaczymy.
Akurat na obniżkę to nie liczyłbym. Pewnie zostanie jako stała cena, a kto wie, czy u nas nie będzie drożej niż 100$.

ahaed
04-12-2010, 22:44
Po drodze mam jeszcze serwis w Berlinie i w Holandii. Więc się wybierze miejsce gdzie wyjdzie najtaniej i najpewniej. Bo te dwie rzeczy nie idą zbyt często w parze.
Jednak sądzę, że 100$ będzie na "wejściu". Po pierwszym szale może się obniży o kilka $. Zobaczymy. Tak sobie tylko sam wmawiam, że będzie taniej :D :D

grzegorzki
05-12-2010, 07:40
Pewnie teraz będą coś takiego stosować we wszystkich nowych korpusach z pokrętłami i trzeba będzie się do tego przyzwyczaić.

Albo za 200 $ wymienić na pokrętło tradycyjne. :cry:

SergioM
09-12-2010, 23:27
Przestańcie używać trybu Auto to będziecie od razu wiedzieć ze jesteście na M czy nie :P

adi3124
13-12-2010, 17:07
Zupełny bezsens w 7d pokrętło trybów chodzi ciężej niż w 40d więc mocno sie trzeba postarać żeby samo sie przekręciło ....

Kolaj
13-12-2010, 17:25
Zupełny bezsens w 7d pokrętło trybów chodzi ciężej niż w 40d więc mocno sie trzeba postarać żeby samo sie przekręciło ....Mylisz sie. Przestawia sie dosc czesto i nie tylko ja to obserwuje.

ancymon85
23-12-2010, 15:55
mi się nie zdarzyło, 7D mam od czerwca.

samboman
23-12-2010, 16:18
W 7D mi się przekręciło tylko raz po włożeniu do plecaka, podczas focenia nigdy jak dotąd.

adi3124
24-12-2010, 01:27
Mylisz sie. Przestawia sie dosc czesto i nie tylko ja to obserwuje.

Wiem co mówie , używałem 40D i nigdy sie nie przestawiło a teraz używam siódemki i problemu też niema a pakuje go do bardzo ciasnego plecaka compudaypack... zreszta zależy jak kto wyciąga ... ;)

Licker
24-12-2010, 02:23
Mi się już chyba z 3 razy przekręciło, a mam 7D tylko miesiąc.
Kółko chodzi dobrze, więc nie wiem jak to się dzieję. Może chochliki... :wink:
W każdym razie mimo to nie skusiłbym się na przeróbkę.
Trochę drogo, ale dobrze, że Canon daje taką opcję.

Heilsberg
29-12-2010, 11:23
Bardzo często mi się przestawia. Wkładam do torby, wyjmuję i jest inaczej chociaż niby nigdzie nie dotknąłem kółkiem. Na początku tego nie zauważałem ale po pół roku użytkowania jestem pewien.

OrzelPiotr
29-12-2010, 12:36
Za tą cenę lepiej kupić większą torbę będzie więcej luzu i skończą się problemy z pokrętłem - swoją drogą nigdy takowych nie miałem z 7D.

duperel
29-12-2010, 12:59
W 50D kilka razy mi się przestawiło ale nie jest to dla mnie problem.
Na pewno bym nie skorzystał z takiej modyfikacji gdyby była dostępna dla tego modelu.

Rychowski
29-12-2010, 23:55
Zawsze jak wyciągam z torby, czy z plecaka aparat, to sprawdzam ustawienia i 7D i 5DM2. Wystarczy jeden rzut okiem, czy wszystko gra. Czy to taki problem?
Chyba, że ktoś robi na jednym ustawieniu. Wtedy zakleić szkotem lub kropelką i jest taniej niż wywalać 100$. Albo jak to taki wielki problem, to wywalić jednak tę stówkę.

ewg
25-04-2011, 14:42
Trochę szczegółów: http://photonian.heavenforum.org/t2301-the-process-of-changing-canon-7d-5d-mark-ii-s-mode-dial-to-a-lock-able-one

Bolek02
26-04-2011, 19:50
Jak dla mnie to zdzierstwo i zbędny wydatek. Jakoś nigdy nie przestawiło mi się pokrętło samo ale komu potrzeba, ten sobie założy :)

MateuszG
04-05-2011, 12:10
w warunkach gdzie pokrętło mogło by faktycznie się przekręcić (co jest trudno możliwe bo pokrętło nie należy do łatwo przekręcających) wolałbym użyć zwykłej taśmy i przykleić prowizorycznie pokrętło niż wydawać 100USD.
Ogólnie to nie ma się co dziwić, Canon zarabia jak może, pewnie trochę $ wpadnie do kieszeni, na pewno jak byście byli na ich miejscu zrobilibyście to samo.

dinderi
04-05-2011, 12:23
w warunkach gdzie pokrętło mogło by faktycznie się przekręcić (co jest trudno możliwe bo pokrętło nie należy do łatwo przekręcających) wolałbym użyć zwykłej taśmy i przykleić prowizorycznie pokrętło niż wydawać 100USD.
Ogólnie to nie ma się co dziwić, Canon zarabia jak może, pewnie trochę $ wpadnie do kieszeni, na pewno jak byście byli na ich miejscu zrobilibyście to samo.

Miałem zdanie jak koledzy, że fanaberia, pokrętło się nie przekręca samo itp. itd...
W łikend kilka godzin chodziłem po parku z aparatem na ramieniu, bez futerału. Nie dość, że kółko przestawiało się nagminnie, to jeszcze nagminnie wciskały się LiveView i kręcenie filmów. Masakra, szczególnie jeśli bateria jest na wyczerpaniu, a na relaksik nie wzięło się zapasu.
Temat z taśmą również mi przyszedł do głowy, nie mniej, jak by ktoś miał takie kółko na zbyciu, chetnie sie zaopiekuję.

algha
04-05-2011, 12:48
Ale to widzę jest taka canonowska (i pewnie nie tylko maniera). Zrobić coś co ludziom przeszkadza, a potem za dopłatą usuwać problem.
Kiedyś był taki obrazek w Kajko i Kokoszu (pamięta ktoś jeszcze ???):
"A teraz za dodatkową opłatą nasz okrętowy trubadur umili rejs NIE śpiewając już przeboju".

Kolekcjoner
05-05-2011, 00:05
Ale to widzę jest taka canonowska (i pewnie nie tylko maniera). Zrobić coś co ludziom przeszkadza, a potem za dopłatą usuwać problem.

Nie jest, raczej wyjątek.

airhead
05-05-2011, 07:23
zaraz sobie taką "modyfikację" zrobię taśmą klejącą... i tak nie zmieniam tych trybów :)

OrzelPiotr
05-05-2011, 07:53
Jak nie zmieniasz trybow, sklej pokretlo klejem bedziesz mial pewnosc, ze sie nie poruszy

allxages
12-12-2012, 14:47
Czy ktoś skorzystał? Jaka była cena?

Dzwoniłem na Żytnią, recepcja nie do końca znała temat, ale spytali techników i usłyszałem "technik powiedzial ze okolo 1000 zl". co brzmi troche jakby technik wymyslil wlasna cene i robil to "okolo" proceduralnie..