Zobacz pełną wersję : Modyfikacja lustrzanek Canon EOS 7D i 5D Mark II
dziobolek
01-12-2010, 21:43
Modyfikacja lustrzanek Canon EOS 7D i 5D Mark II (http://www.optyczne.pl/3511-nowość-Modyfikacja_lustrzanek_Canon_EOS_7D_i_5D_Mark_II.h tml)
Różnie można kasę trzepać. Są chętni??? ;-)
Pozdrówka!
Bogdan56_Ch
01-12-2010, 22:02
Jak masz dobrą puszkę, to lepiej nie dawać w łapy serwisowe.
fanCanona
01-12-2010, 22:08
Tak samo myślę. Zapłacić 100 USD, martwić się, czy oddadzą w całości i to dla czegoś, co wcale mi nie jest potrzebne.
kubak1988
01-12-2010, 22:18
Miałem przez tydzien 60d i ostatnią rzeczą, którą bym przesniósł z niej do 5dmkII to właśnie ta blokada koła.
MariuszJ
01-12-2010, 22:26
"Już jest lepiej!" - zawołał z niezupełnym przekonaniem Trurl - "ostatnie nowości były do sensu, zauważyłeś?!"
"Jeśli to jest wszystko..."- rzekł Klapaucjusz, który był teraz uosobieniem wykwintnej uprzejmości...
Czasem kółko się przestawi przy wyciąganiu z plecaka, ale mając 100$ na zbycie wolałbym kupić choćby 50/1.8.
"Już jest lepiej!" - zawołał z niezupełnym przekonaniem Trurl - "ostatnie nowości były do sensu, zauważyłeś?!"
"Jeśli to jest wszystko..."- rzekł Klapaucjusz, który był teraz uosobieniem wykwintnej uprzejmości...
- Niech to diabli! ;)
bałbym się - ruscy zrobią wirusa co przeprogramuje na ten przycisk direct printa :). mam taki przycisk w 10 (takim bez D) i tak historia zatoczyła koło - czekamy na następne okrążenie. myślę że jeszce mogą robić teraz dwie wersje tych samych korpusów z przyciskiem (standard) i bez przycisku (droższa) - widać już wszystkie problemy rozwiązali i biorą się za najbardziej finezyjny tuning - następnym pomysłem będą korpusy na życzenie np. obudowa z jedynki a bebechy z 1000D.
Juz wiemy jaki ficzer będzie w 5DIII :)
OrzelPiotr
01-12-2010, 23:22
Ciekawe jak rozwiążą problem samoistnego przekręcenia pokrętła w 1D Mark IV ...
MariuszJ
01-12-2010, 23:23
obudowa z jedynki a bebechy z 1000D.
O!
Przypomniało mi się Wielkie Niemieckie Pozjednoczeniowe Nieporozumienie: przygotowali dla Ossi trabanta z silnikiem golfa, podczas gdy oni marzyli o czymś dokładnie odwrotnym...
A ja chciałbym, żeby mi wbudowali konsolę w ten taki ekranik z tyłu :-D. Przecież jak nie robię zdjęć to mogę sobie pograć - po co tracić czas.
Chyba zaczekam na wersję do samodzielnego montażu.Z instrukcją na 500 - stronicowej książeczce oraz płycie DVD, kompletem śrubokrętów i...dużym młotkiem. Za 200 USD.
A dla mnie jest to największa głupota jaką można zrobić... Jak można takie fajne pokrętło zmieniać na taki syf :/
flankerp
02-12-2010, 11:38
Mi to się marzy dotykowy ekran...Zamiast kręcić i wciskać guziory można by w szybki sposób ustawić co potrzeba... A dotego jeszcze Multi-Touch...
Ech... pewnie w następnych generacjach będ ;)
Zamiast kręcić i wciskać guziory można by w szybki sposób ustawić co potrzebaNp. nosem ;)
ghosthunter
02-12-2010, 11:47
Ciekawe jak rozwiążą problem samoistnego przekręcenia pokrętła w 1D Mark IV ...
Za 150 $ będzie można założyć specjalistyczną polimerową przykrywkę. Coś na styl osłonki przełączników w myśliwcach na amerykańskich filmach sensacyjnych.
A tak na serio, nie ma co marudzić. Jeżeli komuś pokrętło przełączało się samoistnie to takie rozwiązanie może być bardzo przydatne. Cieszmy się, że Canon jakiekolwiek usprawnienie do już sprzedanych korpusów a nie każe kupować nowe aparaty dla małych usprawnień. Pewnie teraz będą coś takiego stosować we wszystkich nowych korpusach z pokrętłami i trzeba będzie się do tego przyzwyczaić.
auto iso dajcie za 100$ lepiej
A ja pójdę ze swoją opinią pod prąd. W moim 7d kółko niestety dosyć często się przekręca i po wyjęciu z torby nie zawsze pamiętam, żeby się upewnić, czy jest tam, gdzie było ostatnio. Uświadamiam sobie to dopiero po wciśnięciu spustu, czyli z reguły deczko za późno. Nie wiem czemu tak się dzieje, w 20D chyba nigdy mi się nie przestawiło.
Zobaczymy, ile ta przeróbka będzie kosztowała u nas ale z pewnością jej nie wykluczam.
a czy ta oferta przypadkiem nie jest powiązana z ofertą dla posiadaczy 60D: "za drobną opłatą 100$ wymieniamy kółko z blokadą na kólko bez blokady - takie, jak w wyższych, profi modelach 5Dmk2 i 7D naprawdę warto !!!". Taki bonus dla Canona sezonowa wymiana kółek
A dla mnie jest to największa głupota jaką można zrobić... Jak można takie fajne pokrętło zmieniać na taki syf :/
Mi by taka blokada się przydała, czasem przypadkiem przełączam sobie tryby. Płacić dodatkowo za to nie zamierzam, ale w nowych puszkach fajny gadżet.
Na szczęście dla mnie nie mam czegoś takiego u siebie. "Bajer", który utrudnia korzystanie z aparatu. Do tej pory nie zauważyłem, żeby się coś samo przestawiło, chyba że ktoś ma tka rozklekotane pokrętło.
Może jakiś amerykański frustrat zażądał milina $ odszkodowania za przestawienie się trybu pracy.
Viracocha
02-12-2010, 17:33
Blokada nie jest sprawą nową, bo była już w analogowych EOS-ach. Teraz Canon do niej wraca. Może wróci też kiedyś do Eye Control...
krzychoo
02-12-2010, 17:55
Mi również przydarza się przestawić przypadkowo kółko na inny tryb i wolałbym mieć fabrycznie montowane kółko z blokadą. Wcześniej w żadnym korpusie to się nie przydarzało tylko w 7d. hm.. Ale z tego co pamiętam w analogowym Eos5 to właśnie blokowane kółko było najczęstszą przyczyna wizyt tych aparatów w serwisie.
Viracocha
02-12-2010, 18:01
Mi również przydarza się przestawić przypadkowo kółko na inny tryb i wolałbym mieć fabrycznie montowane kółko z blokadą. Wcześniej w żadnym korpusie to się nie przydarzało tylko w 7d. hm.. Ale z tego co pamiętam w analogowym Eos5 to właśnie blokowane kółko było najczęstszą przyczyna wizyt tych aparatów w serwisie.
Kółko w EOS-ie 5 było rzeczywiście bardzo wrażliwe, ale była to chyba wpadka jedynie tego konkretnego modelu.
jacek-ie
02-12-2010, 18:05
Koledzy :)
chyba szukacie dziury w moście, przecież rasowy Canonier raz ustawia sobie na pozycję M i potem robi piękne zdjęcia, wiec po co przestawiuać to kółeczko ??
;)
Pozdrowienia
J.
Viracocha
02-12-2010, 18:07
Koledzy :)
chyba szukacie dziury w moście, przecież rasowy Canonier raz ustawia sobie na pozycję M i potem robi piękne zdjęcia, wiec po co przestawiuać to kółeczko ??
;)
J.
No właśnie trzeba je zablokować, żeby się przypadkiem nie przestawiło.:mrgreen:
Jak beda wymieniac za 100$ AF w 5D2 na ten z 7D to sie zapisze.
No właśnie trzeba je zablokować, żeby się przypadkiem nie przestawiło.:mrgreen:
No to "kropelka" rozwiązuje problem. :mrgreen:
A ja pójdę ze swoją opinią pod prąd. W moim 7d kółko niestety dosyć często się przekręca i po wyjęciu z torby nie zawsze pamiętam, żeby się upewnić, czy jest tam, gdzie było ostatnio. Uświadamiam sobie to dopiero po wciśnięciu spustu, czyli z reguły deczko za późno. Nie wiem czemu tak się dzieje, w 20D chyba nigdy mi się nie przestawiło.
Zobaczymy, ile ta przeróbka będzie kosztowała u nas ale z pewnością jej nie wykluczam.
Pozwole sie zgodzic, w sumie to dla mnie najlepsza rzecz w 1d(s). Zazwyczaj pracuje na AV, praktycznie za kazdym razem jak wyjmuje z plecaka aparat to mi sie samo przestawia na jakies C1 czy co gorsza zielony kwadracik. Powinni w ogole te pokretla wywalic w cholere, to rozwiazanie sprawdza sie w idioten-kamerach a nie puchach ktorymi sie zarabia pieniazki. Pozdrawiam.
Ps. Nie rozumiem oburzenia, zawsze lepiej jest miec, niz nie miec mozliwosci wyboru. Pozdrawiam,
_igi.
Nie tylko jeszcze EOS 100 czasami chrwal na to przypadlosc
Kolekcjoner
02-12-2010, 23:18
Ale ta wymiana nie jest obowiązkowa - czy coś mnie ominęło ;)8)?
Do tych co już macali (np. 60d): Jaki jest skok i opór tego dodatkowego przycisku blokującego? Zastanawiam się jak to może utrudniać obsługę w grubych rękawicach... Wprawdzie taki 60d w naszej strefie klimatyczniej dopiero zaczyna się sprawdzać w zimie, ale dedukcja już wskazuje na znaczną niewygodę owego patentu. Już nie wspominając o wytrzymałości samej blokady na nieczytanie instrukcji obsługi... ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze co do wymiany - jak ktoś już się odważy otworzyć puszkę dla samego pokrętła zmiany trybów, to pewnie taniej niż za 100$ znajdzie mocniejszą sprężynkę dociskającą kulkę blokującą tryby w tradycyjny sposób...
Piotru26
03-12-2010, 14:15
Do tych co już macali (np. 60d): Jaki jest skok i opór tego dodatkowego przycisku blokującego? Zastanawiam się jak to może utrudniać obsługę w grubych rękawicach... Wprawdzie taki 60d w naszej strefie klimatyczniej dopiero zaczyna się sprawdzać w zimie, ale dedukcja już wskazuje na znaczną niewygodę owego patentu. Już nie wspominając o wytrzymałości samej blokady na nieczytanie instrukcji obsługi... ;-)
Od dwóch dni mam 60D i chociaż sam krytykowałem to rozwiązanie w wątku o 60D, to teraz wycofuję się ze całkowitej krytyki tego rozwiązania bo nie jest ono zbyt uciążliwe. Sprawdzę jak się to obsługuje w rękawiczkach. Inna sprawa to to że w takim 550D przez pół roku noszenia aparatu w torbie i plecaku nigdy mi się pokrętło nie przestawiło.
W 60D dopłaciłbym natomiast za nowy, wygodniejszy włączniki (pod pokrętłem) - ten który mam wygląda jak ułamany - totalnie niewygodny. Już kilka razy ześlizgnął mi się palec w czasie włączania aparatu.
fanCanona
04-12-2010, 00:01
Jak widać, Canon jednak nie zrobił tego bez sensu. Są osoby, które z tego rozwiązania skorzystają. A na początku byłem pewien, że nie :P
Piotru26
04-12-2010, 00:32
Do tych co już macali (np. 60d): Jaki jest skok i opór tego dodatkowego przycisku blokującego? Zastanawiam się jak to może utrudniać obsługę w grubych rękawicach... .
W rękawiczkach daje radę. Można szybko przełączyć program. Ale żeby włączyć aparat to muszę zdjąć jedną :-(
(Mowa o 60D)
tezmarek
04-12-2010, 09:08
Generalnie krok w dobrym kierunku. Teraz proponuję odpłatne wgrywanie normalnego AutoISO i microadjustmentu. Lista dodatków może być większa - np auto SRAW po przekroczeniu wybranego progu ISO lub tryby działania światłomierza matrycowego. Mogli by też dorzucić w pakiecie ustawiania ekspozycji na 1 promil przepałów w LV.
Z kółkiem dam sobie spokój, ale na inne rzeczy zapisuję się w kolejce - jest już komitet kolejkowy? ;)
darekw1967
04-12-2010, 13:35
Witam !
U mnie tez sie kolko przestawia jak wyciagam aparat z torby.
Wkurza mnie to bo notorycznie musze sprawdzac i
korygowac ustawienie.
Moim zdaniem dali zbyt duzy luz i to sie
za latwo przestawia.
Pozdrawiam
Dokładnie mam to samo.
Wyjęcie z torby, przewieszenie przez ramię itp. Muszę zawsze "rzucić okiem" na kółko trybów.
100$ to dużo za sam taki bajer. Może zejdą z ceny za jakiś czas. To wtedy oddam puszkę do przeróbki, przy okazji czyszczenie itp.
Zobaczymy.
Viracocha
04-12-2010, 22:18
Dokładnie mam to samo.
Wyjęcie z torby, przewieszenie przez ramię itp. Muszę zawsze "rzucić okiem" na kółko trybów.
100$ to dużo za sam taki bajer. Może zejdą z ceny za jakiś czas. To wtedy oddam puszkę do przeróbki, przy okazji czyszczenie itp.
Zobaczymy.
Akurat na obniżkę to nie liczyłbym. Pewnie zostanie jako stała cena, a kto wie, czy u nas nie będzie drożej niż 100$.
Po drodze mam jeszcze serwis w Berlinie i w Holandii. Więc się wybierze miejsce gdzie wyjdzie najtaniej i najpewniej. Bo te dwie rzeczy nie idą zbyt często w parze.
Jednak sądzę, że 100$ będzie na "wejściu". Po pierwszym szale może się obniży o kilka $. Zobaczymy. Tak sobie tylko sam wmawiam, że będzie taniej :D :D
grzegorzki
05-12-2010, 07:40
Pewnie teraz będą coś takiego stosować we wszystkich nowych korpusach z pokrętłami i trzeba będzie się do tego przyzwyczaić.
Albo za 200 $ wymienić na pokrętło tradycyjne. :cry:
Przestańcie używać trybu Auto to będziecie od razu wiedzieć ze jesteście na M czy nie :P
Zupełny bezsens w 7d pokrętło trybów chodzi ciężej niż w 40d więc mocno sie trzeba postarać żeby samo sie przekręciło ....
Zupełny bezsens w 7d pokrętło trybów chodzi ciężej niż w 40d więc mocno sie trzeba postarać żeby samo sie przekręciło ....Mylisz sie. Przestawia sie dosc czesto i nie tylko ja to obserwuje.
ancymon85
23-12-2010, 15:55
mi się nie zdarzyło, 7D mam od czerwca.
samboman
23-12-2010, 16:18
W 7D mi się przekręciło tylko raz po włożeniu do plecaka, podczas focenia nigdy jak dotąd.
Mylisz sie. Przestawia sie dosc czesto i nie tylko ja to obserwuje.
Wiem co mówie , używałem 40D i nigdy sie nie przestawiło a teraz używam siódemki i problemu też niema a pakuje go do bardzo ciasnego plecaka compudaypack... zreszta zależy jak kto wyciąga ... ;)
Mi się już chyba z 3 razy przekręciło, a mam 7D tylko miesiąc.
Kółko chodzi dobrze, więc nie wiem jak to się dzieję. Może chochliki... :wink:
W każdym razie mimo to nie skusiłbym się na przeróbkę.
Trochę drogo, ale dobrze, że Canon daje taką opcję.
Heilsberg
29-12-2010, 11:23
Bardzo często mi się przestawia. Wkładam do torby, wyjmuję i jest inaczej chociaż niby nigdzie nie dotknąłem kółkiem. Na początku tego nie zauważałem ale po pół roku użytkowania jestem pewien.
OrzelPiotr
29-12-2010, 12:36
Za tą cenę lepiej kupić większą torbę będzie więcej luzu i skończą się problemy z pokrętłem - swoją drogą nigdy takowych nie miałem z 7D.
W 50D kilka razy mi się przestawiło ale nie jest to dla mnie problem.
Na pewno bym nie skorzystał z takiej modyfikacji gdyby była dostępna dla tego modelu.
Rychowski
29-12-2010, 23:55
Zawsze jak wyciągam z torby, czy z plecaka aparat, to sprawdzam ustawienia i 7D i 5DM2. Wystarczy jeden rzut okiem, czy wszystko gra. Czy to taki problem?
Chyba, że ktoś robi na jednym ustawieniu. Wtedy zakleić szkotem lub kropelką i jest taniej niż wywalać 100$. Albo jak to taki wielki problem, to wywalić jednak tę stówkę.
Trochę szczegółów: http://photonian.heavenforum.org/t2301-the-process-of-changing-canon-7d-5d-mark-ii-s-mode-dial-to-a-lock-able-one
Jak dla mnie to zdzierstwo i zbędny wydatek. Jakoś nigdy nie przestawiło mi się pokrętło samo ale komu potrzeba, ten sobie założy :)
MateuszG
04-05-2011, 12:10
w warunkach gdzie pokrętło mogło by faktycznie się przekręcić (co jest trudno możliwe bo pokrętło nie należy do łatwo przekręcających) wolałbym użyć zwykłej taśmy i przykleić prowizorycznie pokrętło niż wydawać 100USD.
Ogólnie to nie ma się co dziwić, Canon zarabia jak może, pewnie trochę $ wpadnie do kieszeni, na pewno jak byście byli na ich miejscu zrobilibyście to samo.
w warunkach gdzie pokrętło mogło by faktycznie się przekręcić (co jest trudno możliwe bo pokrętło nie należy do łatwo przekręcających) wolałbym użyć zwykłej taśmy i przykleić prowizorycznie pokrętło niż wydawać 100USD.
Ogólnie to nie ma się co dziwić, Canon zarabia jak może, pewnie trochę $ wpadnie do kieszeni, na pewno jak byście byli na ich miejscu zrobilibyście to samo.
Miałem zdanie jak koledzy, że fanaberia, pokrętło się nie przekręca samo itp. itd...
W łikend kilka godzin chodziłem po parku z aparatem na ramieniu, bez futerału. Nie dość, że kółko przestawiało się nagminnie, to jeszcze nagminnie wciskały się LiveView i kręcenie filmów. Masakra, szczególnie jeśli bateria jest na wyczerpaniu, a na relaksik nie wzięło się zapasu.
Temat z taśmą również mi przyszedł do głowy, nie mniej, jak by ktoś miał takie kółko na zbyciu, chetnie sie zaopiekuję.
Ale to widzę jest taka canonowska (i pewnie nie tylko maniera). Zrobić coś co ludziom przeszkadza, a potem za dopłatą usuwać problem.
Kiedyś był taki obrazek w Kajko i Kokoszu (pamięta ktoś jeszcze ???):
"A teraz za dodatkową opłatą nasz okrętowy trubadur umili rejs NIE śpiewając już przeboju".
Kolekcjoner
05-05-2011, 00:05
Ale to widzę jest taka canonowska (i pewnie nie tylko maniera). Zrobić coś co ludziom przeszkadza, a potem za dopłatą usuwać problem.
Nie jest, raczej wyjątek.
zaraz sobie taką "modyfikację" zrobię taśmą klejącą... i tak nie zmieniam tych trybów :)
OrzelPiotr
05-05-2011, 07:53
Jak nie zmieniasz trybow, sklej pokretlo klejem bedziesz mial pewnosc, ze sie nie poruszy
allxages
12-12-2012, 14:47
Czy ktoś skorzystał? Jaka była cena?
Dzwoniłem na Żytnią, recepcja nie do końca znała temat, ale spytali techników i usłyszałem "technik powiedzial ze okolo 1000 zl". co brzmi troche jakby technik wymyslil wlasna cene i robil to "okolo" proceduralnie..