Zobacz pełną wersję : Pomoc w zakupie 50D w lublinie
Witam
Nie wiem gdzie dać, więc daje tutaj. Mam nadzieję że nie pomyliłem działów.
Szukam kogoś z Lublina z dobrą, a raczej sprawdzona szklarnią. Do tej pory używałem canona XXXD ze szkłami M42, nie mam żadnego dobrego szkła z AF(poza tym i tak nie mam żadnego szkła teraz w lublinie). Sporo się naczytałem z niesprawnym AF w 50D i nie bardzo chcę wtopić kasę. Czy znalazłby się ktoś by podjechać ze mną gdzieś w celu pomocy w wyborze właściwego egzemplarza? Oczywiście wiem że taka usługa kosztuje i nie ma nic za darmo.
Termin jaki mnie interesuje to ten piątek czyli 3 grudzień, ewentualnie początek przyszłego tygodnia. Wie ktoś gdzie są do dostania jeszcze 50D w Lublinie poza KDM? Oczywiście w rozsądnych pieniądzach.
pozdrawiam.
Piotrfoto
30-11-2010, 10:32
Nie wiem czy w kupowanie w KDM to dobry pomysł. 3 mam chyba czas
Czemu w KDM kupowanie może nie być dobrym pomysłem? Fakt trochę drogo, ale nigdzie więcej nie znalazłem, a wolałbym wziąć do łapy i obejrzeć zanim zapłacę. W lublinie mieszkam od kilku m-cy i nie za bardzo znam sklepy foto, możesz mi coś polecić? Wczoraj byłem nawet w MM ale tam nie maja C50, najwyższy model to 550D i same Soniaki jakieś.
pozdr.
michalwil
30-11-2010, 13:11
http://www.mediamarkt.pl/lublin/oferta-specjalna#
byłem wczoraj, 50D skończyło się kilka dni temu niestety. o ile będzie jeszcze to na pewno już nie w promocyjnej cenie. :(
pozdr.
fotopawkas
30-11-2010, 21:37
nie mam zbyt dobrych doświadczeń z KDM - chociaż to jedyny taki sklep/hurtownia w tym nędznym mieście. niestety co do szklarni nie pomogę, bo sprzęt mam obecnie w warszawie. no i zastanawia mnie co takiego strasznego "naczytałeś" się o AF w 50D, skoro bardzo wiele osób go chwali - a nawet ocenia lepiej niż w 5DmkII - no i jak dla mnie to jest bez zastrzeżeń..
w FJ w Galerii Lubelskiej nie ma już 50-ek ? jeśli jesteś zdecydowany to może Cichy coś ma jeszcze - dobierze i będziesz zadowolony.
ps. swoją drogą połowę sprzętu mam z wysyłkowej - Cyfrowe lub Fotozakupy - bez zastrzeżeń, a jak coś, to jest gwarancja. poza tym to Canon, a nie jakiś Noname ;)
.
Jest tu jakiś post poświęcony AF 50D i powiem że ludzie psy wieszają. Nie wiem ile w tym prawdy ale wolałbym się upewnić kupując czy wszystko jest ok.
Póki co 50D znalazłem jedynie właśnie w KDM, i na stronie Euro RTV AGD czy jak on się tam nazywają.
A Cichy to chyba tamronami i samyangami handluje? czy może czymś jeszcze? przynajmniej tyle widzę na allegro.
pozdr.
Kolego co by tu doradzić, mam 40 i 50D, jak dla mnie af jest ok, nawet na bocznych punktach daje sobie radę. Co do kupna 50D, to jeśli nie ma w Twoim miescie, a zakup body to poważna sprawa to moze warto ruszyć sie z miejsca i podjechać gdzieś dalej. Ja polecam w Krakowie sklep:
http://www.fotocyfra.sklep.pl/opis_produktu_ac.php?np=488&title=:%20Canon
Kupiłem u nich kilka obiektywów, miła obsługa i z cenami można się dogadać. Zadzwoń i popytaj :)
flankerp
01-12-2010, 12:02
A czemu nie we FJ on-line? Jak bedzie cos nie tak to odeslesz... To jest bardzo dobry aparat, sam sie zastanawialem nad zmiana, ale postanowilem, ze bede znieral na 7D albo ostaecznie 60D ;)
FJ ma dobre ceny i swietny serwis. 50D jeszcze maja ale tylko na wysylkowej z tego co pamietam...
fotopawkas
01-12-2010, 12:09
post jest o problemie 50D+17-55, co dla mnie też jest dziwne bo dysponuje takim sprzętem i od prawie roku zero problemów, a robię i śluby i okazyjnie prywatne fotki. puszka jest z FJ z Galerii Lubelskiej, szkło z Cyfrowych.pl. nie widzę przeciwwskazań. no i może warto zainwestować w busa do stolycy, gdzie telefonicznie ustalisz czy mają 50D i możesz się umówić na zakup.
aha.. no i kupowanie body z "czyimś szkłem" może kosztowac troszkę nerwów dla obu stron. dla właściciela szkła obawami o szkło, a kupującego dlatego, że sprawdzi sobie wszystko i niby będzie ok, a później dokupisz szkło i będzie lipa z kalibracją. mało prawdopodobne, ale zawsze...
ok, dzięki za rady. Galeria Lubelska to tam gdzieś koło makro? Czy chodzi o tą na Orkana? pytam bo jak mówiłem od niedawna mieszkam w Lublinie i nie zawsze wiem o co chodzi jak ktoś rzuci jakieś hasło.
Co do inwestycji w busa i wyjazd do Krakowa czy W-wy to póki co ta opcja odpada bo nie mam możliwości wzięcia dnia wolnego, a pracuję od 7 do 19, 7 dni w tygodniu. Aparat muszę kupić na dniach wtedy wyjdzie mi za free bo firma zapłaci. Pod koniec roku dopiero będę miał parę dni wolnego więc wyskoczę sobie do stolicy czy gdzieś po kilka szkieł.
Wracając do meritum to interesuje mnie coś na miejscu, w ostateczności on-line od sprawdzonego sprzedawcy w dobrej cenie bo firma płaci i nie mogę przegiąć z ceną.
A tak przy okazji, to ilu z Was koledzy kupowało wysyłkowo w tzw. "w ciemno" i nie było problemów. tzn nie musieliście odsyłać z powodu złego działania AF. Czasami sobie myślę, że być może początek partii był jedynie z wadą, a ostatnie sztuki zalegające gdzieś na magazynach są już ok. Bo być może tamten wątek na 30 stron to tylko bicie piany który spędza sen z powiek niejednemu na wyrost.
Za dużo tych być może i nie chcę wtopić kasy, a potem się tłumaczyć że bubel jest ten 50D.
pozdrawiam.
Ja swoja 50d zamawialem przez internet i nie dosc ze wyszlo sporo taniej to jeszcze prosto do domu..
Nie wiem co ludzie widza zlego w af w 50..u mnie kazdy punkt dziala swietnie..
oasisman
01-12-2010, 15:49
Jest tu jakiś post poświęcony AF 50D i powiem że ludzie psy wieszają. Nie wiem ile w tym prawdy ale wolałbym się upewnić kupując czy wszystko jest ok.
pozdr.
Tak to już jest, ci którzy mają problem piszą, ci którzy go nie mają siedzą cicho i robią foty. Podejrzewam że tych drugich jest więcej :-), ale ostrożności nigdy dość....sprawdzaj, testuj i przebieraj !
dzidofon
01-12-2010, 16:28
50-kę kupiłem półtora roku temu macając body w FJ w Stargardzie, a potem już wysyłkowo 28-135 (Fotozakupy) i 10-22 (Cyfrowe.pl). I zero problemów :-). Myślę więc że demonizujesz trochę te potencjalne kłopoty ;-)))
Póki co 50D znalazłem jedynie właśnie w KDM, i na stronie Euro RTV AGD czy jak on się tam nazywają.
A Cichy to chyba tamronami i samyangami handluje? czy może czymś jeszcze? przynajmniej tyle widzę na allegro.
pozdr.
Nic podobnego, AF w 50D jest spoko i nie nalezy szukać dziury w całym.
ogólnie 50D to dobry model i możesz śmiało kupić w wysyłce. Ja tak zrobiłem wiosną i nie żałuję. Poza tym sprawdż w sklepie internetowym FJ - tam możesz kupić a odbierzesz w sklepie u siebie :)
fotopawkas
01-12-2010, 17:03
ok, dzięki za rady. Galeria Lubelska to tam gdzieś koło makro? ....
tak chodzi o tą przy makro... ja tam brałem swoje body. w sumie nie przez zamówienie, ale "z marszu". szkła z zamówienia niczego sobie. aż mnie prawie zatkało jak człowiek pisze, że 17-55/2.8 + 50D ma jakieś problemy z mydłem, kiślem czy czymś-tam ;)
jeśli kupujesz przez firmę i zdecydujesz się na wysyłkową, to polecam Cyfrowe, Fotozakupy i Rimex. aha... no i Foto-ivy (http://www.foto-ivy.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=149&option=com_virtuemart&Itemid=64&vmcchk=1&Itemid=64).
no i jak dla mnie - nowe = gwarancja = w-razie-jakby-co-to-odsyłam.
ok, dzięki. Czyli zamawiam gdzieś onlajn. Mam nadzieję że tamten wątek o złym AF w 50D to chłopaków od onanizmu sprzętowego i fotografów kart i innego badziewia. Jak body się dowlecze, a słoiki rodzina poda to się pochwalę czy dobrze trafiłem czy tak sobie.
pozdr.
marceleqs
01-12-2010, 18:52
Ja kupowałem też w internetowym sklepie, Lider24.pl, trochę dłużej czekałem na sprzęt niż było mówione ale cena zaważyła, że do dzisiaj widnieje banan na mej twarzy :P Mają sporo kiepskich opinii prócz grona zadowolonych ale obsługa miła i o wszystkim sami informowali a transakcja doszła do pozytywnego skutku, w sumie jak dotąd wszystko z różnych dziedzin kupuję w sieci (wyjątkiem jest mój 17-55, CF i plecak), z fotografii kupowałem Fuji S6500, UV, xD, a teraz 50D, UV, Akku, szkło na lcd.. i następna pewnie będzie 430/580ex, c85mm, kilka CF..
Wtedy w cenie 50D z internetu nie miał bym nawet 550D ze sklepu.. a tak mam 50tkę za 2550zł.
dziobolek
01-12-2010, 19:11
A tak przy okazji, to ilu z Was koledzy kupowało wysyłkowo w tzw. "w ciemno" i nie było problemów. tzn nie musieliście odsyłać z powodu złego działania AF. Czasami sobie myślę, że być może początek partii był jedynie z wadą, a ostatnie sztuki zalegające gdzieś na magazynach są już ok...
Ja kupowałem wysyłkowo z HK przez ebay, tuż po premierze (czyli z pierwszej serii) i zero problemów.
Śmiga aż miło w zestawieniu z tym, co w stopce.
Ale ja inny jestem, wiesz ja... po prostu pstrykam fotki :twisted:
Bo być może tamten wątek na 30 stron to tylko bicie piany który spędza sen z powiek niejednemu na wyrost.
Za dużo tych być może i nie chcę wtopić kasy, a potem się tłumaczyć że bubel jest ten 50D.
pozdrawiam.
Być może. Kup i sam się przekonaj ;-)
oasisman
01-12-2010, 19:12
ok, dzięki. Czyli zamawiam gdzieś onlajn. Mam nadzieję że tamten wątek o złym AF w 50D to chłopaków od onanizmu sprzętowego i fotografów kart i innego badziewia.
pozdr.
Myślę że tamten wątek jest jak najbardziej prawdziwy. Po prostu masówka canona i jego wątpliwa kontrola jakości przepuszcza czasem buble i tyle.
ok, kupiłem w sieci. bodziak już do mnie idzie, cierpliwie czekam na niego i słoiki które rodzina miała również wysłać. No i zobaczymy czy będzie euforia czy rozczarowanie. Mam nadzieję że wszystko będzie ok i że canon poprawił kontrolę jakości, i nic nie będę odsyłać czy to do sklepu czy na żytnią.
pozdr.
ok, body przyszło szybko, w największe śnieżyce miałem w ciągu 24h od wpłaty. Tutaj sprzedawca i DHL spisali się na medal.
problem jednak w tym że wydaje mi się że ma pewien FF tzn przy portrecie z odległości około 1,5m FF na jakieś 2cm. Na razie testuję ale jakoś nie trafia gdzie powinien, może mam szkło walnięte. Choć na M42 też nie jest za ciekawie. Chyba w końcu zrobię test na jakichś tablicach. Aha, jeszcze jedno, jak macie włączoną opcję potwierdzenia punktów AF na wykonanym zdjęciu to ten czerwony kwadracik jest idealnie w punkcie gdzie celowaliście? bo u mnie jest przesunięty w prawy górny róg o odległość właśnie tego punktu. Źle założona/przesunięta matówka? Może przez to ten FF czy po prostu ten typ tak ma?
pozdr.
Przemek_PC
08-12-2010, 15:12
Na poprzedniej stronie drwiłeś z onanistów sprzętowych a sam nim zostałeś :) Problemy z AF w 50D występują i cały ten wątek o problemach nie jest stekiem bzdur. Może ci co problemów nie widza są po prostu ślepi?
Bogdan56_Ch
08-12-2010, 16:09
Problemy z AF wystepują w każdym aparacie. To że znajdzie się garstka narzekających nie musi o tym świadczyć. Ja kupowałem swojego w sklepie Agito, obiektywy tak jak w stopce w innych sklepach wysyłkowych i jakoś nie mam problemów.
Co do Twoich problemów, niektórzy mają tak, że podczas wciskania spustu nie potrafią utrzymać aparatu nieruchomo i stąd takie minimalnie nietrafione zdjęcia. Dodatkowo (piszę z własnych doświadczeń) lepsze obiektywy są celniejsze.
Przemek_PC
08-12-2010, 16:15
To ciekawe jak wytłumaczysz nietrafianie 50D ze szkłem 50/1,8 (duży FF nie do skorygowania mikroregulacją) natomiast to samo szkło na 10D, 5D i 1DII trafia w punkt? Czynnik ludzki wykluczam bo jedna osoba, konkretnie ja robiła zdjęcia porównawcze.
fotopawkas
08-12-2010, 18:31
To ciekawe jak wytłumaczysz nietrafianie 50D ze szkłem 50/1,8 (duży FF nie do skorygowania mikroregulacją) natomiast to samo szkło na 10D, 5D i 1DII trafia w punkt? Czynnik ludzki wykluczam bo jedna osoba, konkretnie ja robiła zdjęcia porównawcze.
można to wytłumaczyć jakąś lipą z AF w 50D, można błędem w komunikacji 50D <<>> szkło, można wytłumaczyć tak czy owak... i co, teraz wszyscy popadną w paranoję, że AF w 50-ce to tragedia, a nie mówiąc już o tym w xxxD, bo o tym w 5D, to już wiadomo.. wiesz, co im więcej wypowiedzi tego typu, im więcej pada z Twojej strony podobnych postów, tym bardziej, jako jeden ze świeższych userów forum, zaczynam odnosić wrażenie, że bywasz nieomylny, masz doskonały sprzęt i w ogóle wszystko inne o kant...
Bogdan_Ch podał jedno z rozwiązań... z rozwiązań na BF/FF wielu fotografów... jedno z rozwiązań na rozmazane zdjęcia... co nie znaczy, że nie ma racji.. ja uważam, że może to być właśnie taki problem - zdarza się dosyć często. można to potwierdzić w sposób prosty - wężyk + statyw + 10s zwłoki.. potwierdzi się - mniej telepać łapkami, nie potwierdzi się - szukamy innej przyczyny, może to egzemplarzowa wada, ale na pewno nie fakt, że 50D ma totalnie do bani AF - bo może faktycznie jestem ślepy, ślepi są ludzie, którym robię zdjęcia i tysiące innych jego userów..
.
Przemek_PC
08-12-2010, 18:52
Fotopawkas, jedyne co chcę powiedzieć to to, że kontrola jakości u Canona to lipa niestety trzeba sprzęt testować przed zakupem. I nikt nie pisze że AF w 50D jest do bani bo jeśli jest sprawny w 100% to pewnie jest dobry. Ważne żeby tylko był w 100% sprawny a czasami tak nie jest.
fotopawkas
08-12-2010, 19:05
Przemku, jeśli tak mogę.. nawet.. przepraszam... Panie Przemku.. nic nie kwestionuję z wypowiedzi. chodzi mi tylko o to, że w wielu wypowiedziach z Twojej strony pada tak, jakby ten Canon to nic godnego uwagi nie zrobił, jakby wszystko trzeba było po nim poprawiać.. może to wywołac u przyszłego usera reakcję alergiczną..
no i ja rozumiem, że potrafisz wiele rzeczy zakwestionować, że doświadczenie i obeznanie pozwala Ci na "manie zdania" w wielu kwestiach, ale odrobina dystansu i... dystansu popłaca.
Czynnik ludzki wykluczam bo jedna osoba, konkretnie ja robiła zdjęcia porównawcze.
nikt nie jest nie omylny - bywa różnie, a ...
jak wytłumaczysz nietrafianie 50D ze szkłem 50/1,8
prosto - drgnęła Ci ręka, może komunikacja zawiodła, może puszka miała jakiś problem z AF, może ktoś inny nie widziałby problemu, może byłby ślepy..
więcej dystansu, więcej otwarcia na różne przypadki... a Canona - hmmm.. zawsze można wymienić na coś innego.
Autorowi proponuję mikroregulację, test ze statywem i wyzwalaniem czasowym, sprawdzić puszkę lub szkło w innym zestawie. u mnie problem był z Sigmą 17-70 - wyeliminowałem go sprzedając Sigmę ;)
.
.
Przemek_PC
08-12-2010, 19:19
No to dowaliłeś mi z tym Panem :( dopiero teraz dotarło do mnie jaki stary już jestem :)
Jeśli chodzi o 50D miałem go przez 3 miesiące i problemy z 50/1,8 występowały ciągle. Mikroregulacja nic nie dawała bo jak ustawiłem dobrze na 2m to na 20m było źle, nie znalazłem złotego środka i obiektyw powędrował do torby. Co ciekawe ten sam obiektyw na 10D który też mam przez kilka lat robił świetne zdjęcia. Poszedłem do sklepu kupić C85/1,8 i okazało się że jest potworny FF (pisałem o tym na forum i linkowałem zdjęcia) taki z 4m na 20m odległości ostrzenia. Dalej tematu nie drążyłem bo trafiła się okazja kupna 5D i wtedy 50/1,8 odżył o czym też pisałem na forum. Również na 1DII 50/1,8 pracuje jak powinien. Wniosek dla mnie niestety jest jeden.
fotopawkas
08-12-2010, 19:36
sory - mam nadzieję, że psycha to wytrzyma :) hehehe... widzisz - no bywa, że cos nie zagra, no czasem tak jest, ale jednemu się trafi, drugiemu nie - ja ze swojego zestawu jestem zadowolony. problemy da się jakoś korygować, eliminować, ale dla mnie wnioskiem nie jest to, że jakaś tam puszka, czy szkło jest po prostu do bani, bo tak jak wielu narzeka na problemy AF z Sigmą, tak wielu chwali sobie te szkła - ja w pracy mam zestaw Sigm z xxD serią Canona. Nie mamy na co narzekać, a zdjęcia robimy w różnych warunkach.
przykro mi, że zawiodłeś się na czymś, no i za tego Pana - zgoda? :*
.
Przemek_PC
08-12-2010, 19:54
Spoko :) Co do Sigm to mam jedną i złego słowa o niej nie powiem (120-400 DG OS HSM).
no ja właśnie mam też Sigmę i może tu pies pogrzebany, choć na 350D i 30D jest raczej ok. Szału nie ma ale jest akceptowanie. Na 50D jest niestety gorzej.
Co do testu to robiłem go na statywie, z samowyzwalaczem, ze wstępnym podnoszeniem lustra więc wykluczam drgania łap itd.
Natomiast nadal się nie dowiedziałem co do tych punktów AF. Jak włączycie funkcję: "Wyśw. punktów AF" to czy te punkty pokrywają się z tymi z wizjera? Bo jak wyżej pisałem mam te punkty względem siebie poprzesuwane, może tutaj leży problem?
pozdr.
WiatruMistrz
09-12-2010, 01:19
Heh, znowu zeszło na 5D vs 50D
tu link: http://www.youtube.com/watch?v=Ij9mzm1zxXM
wniosek: 5D to stary dziad i nie ma co się podniecać nim teraz.
7D jest też mocno porównywany z 5D mk2 i myślę że kupując to body nie ma co żałować braku FF.
MariuszJ
09-12-2010, 01:27
5D to stary dziad i nie ma co się podniecać nim teraz....
7D jest też mocno porównywany z 5D mk2...
Nie czaję kompletnie (pewnie mikroudar). Czym się różni 5d od 5dmk2, skoro jednym się nie ma co podniecać a drugi jest wyznacznikiem jakości, do którego się coś porównuje?
Aha, jeszcze jedno, jak macie włączoną opcję potwierdzenia punktów AF na wykonanym zdjęciu to ten czerwony kwadracik jest idealnie w punkcie gdzie celowaliście? bo u mnie jest przesunięty w prawy górny róg o odległość właśnie tego punktu. Źle założona/przesunięta matówka? Może przez to ten FF czy po prostu ten typ tak ma?
Punkty AF powinny pokrywać się w 100% w LCD jak i w DPP.
Matówka nie ma tu nic do rzeczy, jak już to płytka nad nią.
Punkty AF powinny pokrywać się w 100% w LCD jak i w DPP.
u mnie punkty są przesunięte o wielkość tego kwadracika. czy to że coś źle złożyli może mieć wpływ na FF?
np. punkt na matówce mam ustawiony środkowy, celuję powiedzmy w główkę zapałki, patrzę na LCD czy DPP i mam zaznaczony że ostrość złapana po skosie do góry w prawo, punkt na LCD czy DPP zupełnie się nie pokrywa z tymi z matówki. Ale jakby tak było to miałbym chyba raczej BF a nie FF.
Przykład sprzed chwili. powiedzmy że ujęcie portretowe, głowa z boku. celuję na oko (nie na oko tylko w oko), strzelam. Wrzucam na kompa by lepiej zobaczyć i ostrość mam nie na oku lecz na brwi czyli FF. podświetlony punkt AF w ogóle nie leży w GO, czyli co? coś poprzesuwane, celuję i nie wiem w co trafiam czy jak?
Już głupieję.
fotopawkas
09-12-2010, 05:27
podaj sampla.
Przemek_PC
09-12-2010, 08:55
Wymień ten egzemplarz na inny sprawny bo szkoda Twoich nerwów.
https://canon-board.info//brak.gif
http://img406.imageshack.us/img406/5082/cos10.jpg]źródło (http://[IMG) By zbirr (http://profile.imageshack.us/user/zbirr) at 2010-12-09[/IMG]
link, pierwszy raz wrzucam więc nie wiem czy wyjdzie dobrze.
Co do obrazka, jest to zrzut ekranu, cropa 100%, myślę że coś widać choć niewiele. ostrość tutaj nie jest na oku lecz na brwi czy włosach. podświetlenie AF tutaj jest przesunięte względem tego co było widać przez wizjer. w wizjerze ostrość była ustawiona jakby na "początku oka" czyli jak widać tutaj punkt jest przesunięty w prawo i lekko do góry. Czy może to być winą FF? Zdaję sobie sprawę że słabo widać GO bo szkło bodajże 5.6 przy tej ogniskowej, ale póki co to jedyny słoik z AF jaki mam.
Nie wiem jak z kolorami bo na lapku nie widać za wiele. wszystko jest chyba na 0, być może jakiś Picture style był i wyostrzanie na 3. Aha jest to JPG nie RAW.
Jakby co to wrzucę jakieś normalne sample jak wrócę do domu.
pozdr.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img406.imageshack.us/i/cos10.jpg/)
coś poszło nie tak, może teraz pójdzie. jak się na tym forum edytuje posty bo nie widzę żadnej ikony?
Przemek_PC
09-12-2010, 14:14
A po wciśnięciu spustu do połowy nie przekadrowałeś lekko zdjęcia? Podświetlenie AF ma tylko sens gdy po złapaniu ostrości aparat ani trochę się nie poruszył. Jeśli złapiesz ostrość i przekadrujesz to owszem podświetli się punkt AF który złapał ostrość ale ten punkt nie wskaże miejsca na które ostrość została ustawiona. Zrób to samo na statywie albo postaw aparat na czymś i wtedy zobacz.
nie, nie przekadrowałem, poza tym przekadrowałbym przypadkiem 1 czy 10 ujęć ale powiedzmy nie 200. We wszystkich zdjęciach i tych ze statywu i bez mam poprzesuwane te punkty AF'a. Na M42 punkt mi się nie podświetla na podglądzie czy w DPP ale pamiętam gdzie ustawiałem i na szkle ze światłem 1.4 widać bardzo mocno FF. I teraz pytanie że mam coś przesunięte może mieć wpływ na ten cho...rny FF?
pozdr.
Przy takim małym przesunięciu nie powinno to rzutować, choć może być inaczej. Wszystko zależy od tego czy punkt na który ostrzysz nie wychodzi z pola Af. Pamiętaj że punkty Af są nieco większe niż je widzimy w wizjerze.
Spróbuj wgrać od nowa firmware > http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos50d/firmware.html
Przy takim małym przesunięciu nie powinno to rzutować, choć może być inaczej. Wszystko zależy od tego czy punkt na który ostrzysz nie wychodzi z pola Af.
Wydaje mi się że nie wychodzi, on po prostu nawet tam nie dojeżdża. no chyba że widzę co innego na matówce, a aparat żyje własnym życiem i ustawia tam gdzie on ma swoje punkty AF. Stąd pytanie czy te punkty się pokrywają? Nie wiem czy jasno się wyraziłem ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi.
co do nowego softu to mam najnowszy, nie wiem co by mogło pomóc ponowne wgranie.
Na dniach dojdzie do mnie lepszy statyw więc ponowię próbo-testy.
pozdr.
co do nowego softu to mam najnowszy, nie wiem co by mogło pomóc ponowne wgranie.
Na dniach dojdzie do mnie lepszy statyw więc ponowię próbo-testy.
pozdr.
Może jakaś struktura danych z firmware była nie poprawnie wgrana i powoduje ten problem, nic to nie kosztuje a będziesz miał pewność, że wszystko z Twojej strony zostało zrobione.
Przemek_PC
11-12-2010, 11:05
A sprawdź jak jest w trybie LV. Wtedy będzie wiadomo czy wina leży po stronie lustra czy gdzieś głębiej w elektronice.
wtorek-środa powinien przyjść lepszy statyw, więc dopiero wtedy sprawdzę dokładnie bo ten co miałem pożyczony jakiś wydawał mi się ciut niestabilny. Z ręki w LV wydaje mi się że było ok. Ale jak mówiłem po zapięciu na statyw sprawdzę dokładnie i będę miał pewność.
pozdr.
ok, kamień z serca. Z Sigma 'kitową' był problem. Z 100 2.8 macro i sigma 10-20 jest ok. Wcześniej na 350D sigma trafiała w punkt, jak się okazało 350D miał problem z BF/FF, ale już po drobnej korekcie nie ma. Dziś jeszcze dojdzie wyselekcjonowany Tamron od Cichego więc się upewnię.
pozdr.
Dziś jeszcze dojdzie wyselekcjonowany Tamron od Cichego więc się upewnię.
pozdr.
wyslales cichemu swoj aparat do "wyselekcjonowania" tego tamrona ?? bo jesli nie to moze byc taka sama kupa jak z sigma o ktorej pisales :mrgreen:
ze tez te "urban legends" o mitycznych tamronach od cichego sa wciaz zywe - no nic, powodzenia, moze bedzie trafiac :mrgreen:
na wszelki wypadek koniecznie sprawdz czy trafia na szerokim koncu z paru metrow czy bedziesz musial ostrzyc na tele a potem zjezdzac do najszerszej ogniskowej - typowa rzecz dla tamronow, nawet tych "wyselekcjonowanych przez cichego" ;-)
dziobolek
15-12-2010, 15:40
Nie słyszałem żeby ktoś miał do Cichego mydlaną sztukę.
Natomiast ff/bf to inna bajka.
Pozdrówka!