Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : STE-2 vs 580ex

beachcomber
06-12-2005, 14:03
witam!
kolejne rozwazania na temat oswietlenia do 'przenosnego' studia. czesto zdarza mi sie, ze musze robic zdjecia portretowe w roznych dziwnych warunkach, czesto w malych, ciasnych pomieszczeniach.mam 350d i 430ex, przydala by mi sie druga lampa blyskowa, na ktora w miare potrzeby mozna by szybko nalozyc softboxa albo parasolke. myslalem o zakupie drugiej 430 i sterownika STE-2, ale ten gadzet kosztuje 800zl, co mnie lekko przeraza. wyczytalem ze 580ex ma mozliwosc sterowania druga lampa, jest drozsza od STE-2 ale to juz konkretna lampa, a nie sam transmiter. mam kilka pytan, do uzytkownikow, ktorym nie obca jest praca w systemie lamp blyskowych canona:

1. jak w praktyce sprawdza sie taki system? chodzi mi o skuteczny zasieg, w pomieszceniach

2. z tego co wiem jesli podlacze 580ex do puszki i 430ex na statyw to obie pracuja w e-ttl. czy to znaczy, ze aparat (powiedzmy ze obie lampy sa z przodu modelki) steruje lampami tak, ze kazda bylyska tylko z polowa potrzebnej sily i w sumie dostajemy prawidlowo naswietlone zdjecie?

3. czy pracujac w sytemi tych lamp, mozemy ustawic korekte blysku tylko na jednej z nich (glownej na aparacie lub tej wyzywalanej bezprzewodowo) ?

4. jak w praktyce sprawdza sie nalozenie softboxa czy parasoli na lampe bezprzewodowa (czy 430ex nie jest za slaba do tej roli) ?

5. czy budowanie takiego zestawu jest w ogole oplacalne w stosunku cena/mozliwosci? moze lepiej zainwestowac w zwykle lampy(wychodz jakby taniej, ale do 350d musialbym dokupic gniazdo synchro, no i nie zawsze mam gdzie podlaczyc te lampy :-( )

w sumie to bede wdzieczny za wszelakie rady. pozdrawiam!

tymin3
06-12-2005, 20:53
5. czy budowanie takiego zestawu jest w ogole oplacalne w stosunku cena/mozliwosci? moze lepiej zainwestowac w zwykle lampy(wychodz jakby taniej, ale do 350d musialbym dokupic gniazdo synchro, no i nie zawsze mam gdzie podlaczyc te lampy :-( )

Zamiast gniazda promiennik podczerwieni (120zł w elfo) a lampy zewnetrzne chyba wszystkie mają fotocele..wiec problemu nie ma

Kubaman
06-12-2005, 23:06
Zamiast gniazda promiennik podczerwieni (120zł w elfo) a lampy zewnetrzne chyba wszystkie mają fotocele..wiec problemu nie ma
żadna zewnętrzna lampa Canona nie ma fotoceli. Sigmy mają.

ad.1 praktycznie w studio bez problemu (choć nie mam studia, to słyszałem). Proponuję ci ściągnicie z forum instrukcji do 580EX i tam jest to bardzo dokładnie opisane.

ad.2 w lampach możesz ustawiać wzajemny stosunek siły błysku, a kiedy określisz siłę błysku dla lampy master, wtedy ustawisz i dla pozostałych . Stosunek ten to kolejne stopnie od 1:1 do zdaje się 1:1/128

ad.3 chyba nie, ale nie jestem pewien. Możesz korygować wzajemne zależności (punkt 2) ale korekta dotyczy całego zestawy (bo błysk wstępny jest jeden dla zestawu a nie dla każdej lampy)

ad.4 nie wiem :)

ad.5 zależy do czego i zależy ile masz kasy. Ale 580EX to świetna lapma i gorąco ją polecam.

easyrider
07-12-2005, 20:10
ad.1 Sprawdza się doskonale, nie tylko w studiu - w pokoju wielkości przeciętnej sali lekcyjnej nie trzeba się niczym przejmować - łapie sygnał odbity od ścian, sufitu, podłogi... ani razu nie zdarzyło mi się żeby slave nie błysnął.
W plenerze będzie trudniej, ale jeszcze nie sprawdzałem...

ad.2

ad.2 w lampach możesz ustawiać wzajemny stosunek siły błysku, a kiedy określisz siłę błysku dla lampy master, wtedy ustawisz i dla pozostałych . Stosunek ten to kolejne stopnie od 1:1 do zdaje się 1:1/128
Dotyczy to tylko lamp A i B - stosunek ten wynosi 1:8 (czyli 3 działki) w obie strony.

ad.3 Nie. Można ustawić korektę dla całego systemu, lub dla lampy C.
Można też ustawić manualnie siłę każdej lampy z osobna - również bezprzewodowo z lampy MASTER.

ad.4 Nie wiem :)
Ale skierowanie lampy w sufit się sprawdziło... tylko do tej roli najlepsza jest 580'ka... bo silna i szybka - 550'ka była trochę za wolna

ad.5 Droga, ale fajna zabawa - to jest bardzo mobilny system, w pół minuty można ustawić oświetlenie praktycznie wszędzie (np. na plaży, albo w lochach zamku :) ) - bez kłopotów z kablami, zasilaniem... i bez taszczenia kilogramów sprzętu.

Czy się opłaca? Tu nie mogę odpowiedzieć. W każdym razie ja choruję na trzecią lampę... ;)

i czwartą... :)

beachcomber
08-12-2005, 11:01
dzieki wielkie za odpowiedzi - jak ktos bedzie mial jeszcze jakies rady/uwagi to z checia wyslucham....