PDA

Zobacz pełną wersję : canon 50D i vivitar 28mm f2.5

qbanek
25-11-2010, 20:40
Panowie,

Witam na forum, jestem amatorem canona, posiadam 50D + spacerówka 18-105 i 50mm f1.8. Chciałbym kupic vivitara 28mm f2.5, ale nie wiem jak maja się mocowania obiektywów mojego body i wspomnianego vivitara który ma mocowanie bagnet CANON C/FD. Czy to się da założyć? Jeżeli tak, to jak to się będzie sprawowało? Szkło stosunkowo tanie i chyba całkiem dobre, co sądzicie?
Czytałem gdzieś że założyć się da, ale nie wyostrzę na nieskończoność.
Z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam grono canonowców !!!

qbanek

jacek_73
25-11-2010, 20:50
witaj.
da się podłączyć, za pomocą przejściówki fd/ef. istnieją przejściówki bez soczewki (nie wyostrzysz na nieskończoność) i z soczewką (im droższe tym niby lepsze). te z soczewkami mamy jeszcze z potwierdzeniem ostrości lub bez, itd, itd... aha te z soczewką to trzeba doliczyć jeszcze 10 czy 20% do ogniskowej...czyli w przypadku 20 będzie to ogniskowa 22 czy 24 - wybacz że z pamięci....
pozdrawiam.

marfot
26-11-2010, 00:00
Panowie,

...Szkło stosunkowo tanie i chyba całkiem dobre, co sądzicie?

qbanek

Cena 145 zł jest rzeczywiście niska ale czy ten obiektyw jest odpowiednio wysokiej jakości jak na wymagania współczesnych lustrzanek cyfrowych to warto by sprawdzić. Kłopoty z podpięciem obiektywów FD raczej skłaniają do stosowania jedynie kilku kultowych szkieł FD Canona. Po konstrukcji nie mogłem poznać kto jest producentem tego obiektywu ale pod szyldem Vivitar zdarzały się też słabe obiektywy.

qbanek
26-11-2010, 12:00
Już sobie je wybiłem z głowy, strata jakości, zwiększenie się ogniskowej i to że nie można wyostrzyć w nieskończoność dyskwalifikuje je całkowicie. A już myślałem że można jednak kupić coś fajnego i taniego niekoniecznie z autofokusem i stabilizacją.
Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

qbanek

KUBAwo
26-11-2010, 12:28
A już myślałem że można jednak kupić coś fajnego i taniego niekoniecznie z autofokusem i stabilizacją.
qbanek

Tutaj się nie zgodzę, można coś takiego kupić...polecam poczytać o szkłach na M42 bo jest tam sporo perełek w rozsądnych pieniądzach a adapter kosztuje grosze i jako, że nie posiada dodatkowej optyki nie ma wpływu na jakość zdjęć...
pzdr

qbanek
27-11-2010, 18:27
Znalazłem Obiektyw Sigma macro 5,6/180 MC APO na m42 i zenitara fisheye f2.8 w dobrej cenie, a przejsciowka droga nie jest, fakt.
Pozdrawiam,

qbanek

Bolek02
27-11-2010, 18:38
Zenitar fisheye to dość dobra pozycja za rozsądne pieniądze. Proponowana Sigma to raczej dość słabe szkło i ciemne.

KUBAwo
27-11-2010, 20:40
Z tym, że ten zenitar jako fish to raczej ogniskową pod pełną klatkę a nie cropa, lepiej wdg mnie pod 50d jeżeli chcesz niedrogiego fisha wziąć samyanga 8mm i jest z mocowaniem canona (sporo jest o nim na forum).

qbanek
27-11-2010, 22:03
Tyle ża samyang czy falcon jest f3.5 a ten vivitar jest 2.8, to ogniskowa razy 1.6 w moim kropie?

pzdr