Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ksiazki o fotografii

Strony : 1 2 3 4 [5]

janmar
29-08-2011, 11:15
Szkoła Fotografowania National Geografic-Ludzie i portrety.Robert Caputo

Portret Doskonały.Jak fotografować ludzi Michael Buselle David Wilson

Fotografia Portretowa Daniel Lezano Bjorn Thomassen

Oswietlenie Portretowe w praktyce. Christopher Grey

I albumy,albumy,biografie klasyków portretu

hyzop
02-09-2011, 10:07
Jest jeszcze "Portrety" Michaela Freemana, autor podaje podstawowe schematy i przykłady oraz jak sporządzić listę zadań (są przykładowe) przed sesją

Vroo
03-09-2011, 14:03
Parę moich typów. Bardziej autorami, jeśli jedna pozycja mnie zachwyciła, podobnie będzie z kolejnymi.

Michael Busselle - mam do niego sentyment, bo "Fotografia na Wakacjach i w Podróży" była pierwszą pozycją jaką kupiłem dawno temu z pierwszym kompaktem. Wszystkie jego książki mają podobny schemat: krótki rozdział opierający się na 1-2 zdjęciach oraz trzy części: Patrzenie-Myślenie-Działanie. Na każdej stronie masa pomysłów, które można wykorzystać. Busselle był fotografem "analogowym", więc operował filtrami bardziej niż nam to dzisiaj jest potrzebne, ale w lekturze to nie przeszkadza. A zdecydowanie wolę czytać książki o robieniu zdjęć, a nie o ich obróbce. Niestety książki można dostać już dzisiaj tylko z drugiej ręki (allegro, ebay).

Michael Freeman - ktoś określił jego książki jako porządny wykład uniwersytecki i faktycznie można tak się czuć. Naprawdę masa wiedzy się wylewa z każdej strony, choć czytać trzeba uważnie. Jednocześnie dużo zdjęć i dobra ilustracja tematu. "Okiem fotografa" to pozycja obowiązkowa. Na razie jak dotąd trochę zawiodła mnie tylko "Idealna ekspozycja", ale to chyba jeszcze za bardzo zaawansowane jak dla mnie.

David DuChemin - jego 3 e-booki, które można ściągnąć za darmo ze strony wydawnictwa Galaktyka są świetne. Książka "W kadrze" trochę przegadana i tematycznie bardziej o fotografowaniu ludzi niż o kompozycji.

Bryan Peterson - w jego książkach są różne ciekawe porady, ale strasznie dużo wody, powtarzania samego siebie i zachwytu nad sobą. :-) Jednak "Ekspozycja bez tajemnic" to dobra rzecz dla początkujących.

Scott Kelby - woda, woda, woda. Nie podoba mi się jego styl i tyle.

KacperP
03-09-2011, 21:53
Michael Freeman - Ma dość trudne lektury, ale bardzo mi się podoba jego styl. Jego książki ujmują temat w sposób skoncentrowany i rozbudowany, bez wodolejstwa. Jak w innych książkach są fotografie i trochę anegdotek, to w jego książkach są fotografie a dodatkowo ilustracje które graficznie tłumaczą daną koncepcję/postępowanie. Anegdotki też są, niewiele, ale takie naprawdę wartościowe.
Jak wspomniałem niełatwa lektura. Trzeba sobie wielokrotnie je czytać w pewnych odstępach czasu, między kolejnymi pstrykaniami zdjęć. Stopniowo przyswaja się coraz więcej.
"Idealna ekspozycja" mi się akurat bardzo podoba i wiele pomogła, i pewnie nadal będzie pomagać w miarę wyrabiania sobie odruchów i taktyk jakie ta książka sugeruje.
"Okiem fotografa" i "Umysł fotografa" podobnie.

Scott Kelby - Kilka ciekawych sztuczek na początek, ale zgadzam się że wodolejstwo podszywane kilkoma doktrynami.

Mietek2141
07-09-2011, 08:24
Czy książka "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów" Martin Evening to dobra pozycja do nauki posługiwania się Lightroom'em - dzisiaj jest z 30% zniżką w Helionie?
Czy może lepszy byłby "Adobe Photoshop Lightroom 3 Oficjalny podręcznik" Tłumaczenie: Irmina Lubowiecka?

akustyk
07-09-2011, 11:21
Czy książka "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów" Martin Evening to dobra pozycja do nauki posługiwania się Lightroom'em - dzisiaj jest z 30% zniżką w Helionie?
Czy może lepszy byłby "Adobe Photoshop Lightroom 3 Oficjalny podręcznik" Tłumaczenie: Irmina Lubowiecka?

zobacz:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=998461&postcount=368

streszczajac: niezle.

MusicMan
10-09-2011, 07:47
Możecie polecić jakąś książka praktycznie uczącą jak błyskac?

januszP.
10-09-2011, 08:37
Możecie polecić jakąś książka praktycznie uczącą jak błyskac?

może to?:http://foto.jasiu.pl/

larguss
14-09-2011, 20:00
Bryan Peterson - w jego książkach są różne ciekawe porady, ale strasznie dużo wody, powtarzania samego siebie i zachwytu nad sobą. :-) Jednak "Ekspozycja bez tajemnic" to dobra rzecz dla początkujących.

Też mogę polecić książki Bryana Petersona. Przeczytałem wszystkie oprócz makro. Prawdą jest że dużo rzeczy się powtarza. Jednak są one bardzo fajne dla tych co dopiero zaczynają z fotografią.

PS. Oprócz nauki, książki te motywują aby eksperymentować (ale z głową!).

enter
15-09-2011, 00:45
odebrałem kilka dni temu Światło i Oświetlenie
książka ciekawa po pierwszym czytaniu i pobieżnym przejrzeniu

ale tak na szybko dwa osobne przykłady wraz z fotami takie same jak w innych publikacjach
niektóre fotografie puszczone bez korekty chociażby WB i takie tam małe niedoróbki
nie spodziewałbym się tego po publikacji sygnowanej żółtym prostokątem za ponad 5 dyszek

barniGR
05-10-2011, 14:58
Poszukuję pozycji o fot. portretowej ale żeby miały również wzmianki o psychologii, "prowadzeniu" modela/modelki - wiecie o co chodzi :) . Dzięki i pozdrawiam.

RadOs41
10-10-2011, 18:37
Jest kilka pozycji, które można także znaleźć na www, m.in.:

1) Fotografia portretowa bez tajemnic - Bryan Peterson
2) Światło zastane w praktyce - Don Marr
3) Modelowanie światłem - Allison
4) Oświetlenie portretowe w praktyce - Ch. Grey
5) Nowoczesna fotografia portretowa - Cheadle james
i wiele, wiele innych. Aktualnie jest bardzo duży wybór książek o tej tematyce.

Najbezpieczniej będzie jeżeli udasz się do księgarni, gdzie zapoznasz się z treścią książek, a następnie upatrzone pozycje możesz kupić przez internet - po najkorzystniejszej ofercie, np. na jakimś portalu aukcyjnym :) Kupiłem w ten sposób kilka książek oszczędzając nawet do 40% ceny sklepowej! (zakup legalny z paragonem)

MacGyver
26-01-2012, 09:04
Dalsza dyskusja w wątku "Książki o fotografii II" (http://canon-board.info/showthread.php?t=80979)

Kamelg
08-07-2012, 20:43
Chciałbym poznać tajniki fotografii, tzn. jak wybierać odpowiednie ustawienia, jakich trybów używać itp. Moglibyście polecić mi jakąś książkę lub artykuł, który pomoże mi pojąć podstawy fotografii ?

jaroz
08-07-2012, 20:48
Ja dawno temu uczyłem się z ksiązki Zbigniewa Pękosławskiego pt "fotografia w praktyce amatorskiej". Zdaję sobie sprawę, że część tego zacnego dzieła nie będzie miała zastosowania w technice cyfrowej. Ale to będzie tylko ta część poświęcona ciemni i obróbce ciemniowej. Pozostałe rozdziały odnośnie kompozycji, doboru parametrów są jak najbardziej aktualne.
Jeśli chodzi o używanie trybów to powiem tak; jak poznasz zasady i parametry poszczególnych trybów to już będzie jasne jak je zastosować.

Sunders
08-07-2012, 20:53
Ekspozycja bez tajemnic Bryan Peterson

+ http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7161

:-)