Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ksiazki o fotografii

Strony : 1 2 [3] 4 5

basala
25-01-2009, 04:25
Wspomniany przeze mnie 8. rozdział dotyczy "(...)195 ujęć Scotta Kelby'ego". (Nie potrafiłem edytować).

axk
25-01-2009, 10:36
Co sadzicie o tej pozycji Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego

Książka dedykowana raczej dla osoby która dopiero zaczyna swoją "przygodę" z fotografią. Przedstawia ogólne porady odnośnie doboru i użycia sprzętu oraz technik fotografowania w różnych okolicznościach (kwiaty, wesele, krajobraz, sport, portret oraz fotografie "z podróży"). Jeżeli zaliczasz się do osób początkujących, jest to pozycja którą warto przeczytać. Jeżeli "pierwsze kroki" masz już dawno za sobą raczej nie znajdziesz w niej niczego odkrywczego.

Dokładnie te same uwagi tyczą się pozycji "Nowe Ujęcia Scotta Kelby'ego", która to niejako stanowi uzupełnienie/kontynuację 195-ciu ujęć.

JackC
25-01-2009, 23:01
Albercikk napisał: JackC - Napisałeś że "Światło" wypada sporo lepiej na tle Ekspozycji, tylko nie wiem czy to jest jakiś komplement dla tej pozycji skoro Ekspozycja jest bardzo słaba ? Warto brać tą knigę (oświetlenie) czy raczej odpuścić ?

Dawno tu nie zaglądałem i pewnie już po ptakach :oops:. Każda z książek z serii "Warsztaty fotograficzne" stanowi odrębną samodzielną pozycję. Jeśli kupiłeś "Oświetlenie..." Freemana to szkoda kasy na "Oświetlenie" z serii Warsztaty Fotograficze. Autor ma lekką rękę, dobrze się to czyta - ale jak dla mnie wszystko jest zbyt ogólne.

arturs
26-01-2009, 00:40
Jak wcześniej pisałem - wg mnie cała seria "Warsztaty.." jest merytorycznie słaba i sprawia wrażenie pisanej dla zupełnych laików i wg mnie sporo tematów jest opisywane "po łebkach" - przynajmniej takie wrażenie odniosłem przy dosyć dokładnym przyglądnięciu się im w Empiku - zawsze jak czegoś szukam to staram się wybrać zagadnienie na którym się znam i to przeczytać/przejrzeć - i stąd wnioskuję na temat całości pozycji - i tu okazało się że cała seria nie wytrzymuje żadnego porównania z Kelbym czy Pattersonem..
A co do Mroczka to właśnie na stronie Heliona dodałem raką recenzję/opinię:
"Książka merytorycznie super, doskonale się czyta, autor ma naturalny dar opowiadania..
Ale duży minus dla wydawnictwa - w książce w co najmniej dwóch miejscach przy przenoszeniu wyrazu pomiędzy stronami na kolejnej stronie zdanie zaczyna się z całkiem innego wyrazu - jakby całe akapity wcięło.. mnóstwo literówek, przeniesień (myślników) w połowie wyrazów w połowie linii, kilka pomylonych zdjęć.. zawartość merytoryczna na 6 ale kolor w wydaniu to nie wszystko - duży minus dla korekty i składu - te etapy są bardzo niechlujnie wykonane - dla tak poważnego wydawnictwa jak Helion i takiej - bardzo poszukiwanej pozycji - takie błędy to po prostu wstyd..
"

Ciekawe czy ją na stronie opublikują ;)

Sezer
26-01-2009, 18:21
Witam,
Jaka ksiazke do fotografii portretowej mozecie polecic?
Warto zainteresowac sie Michael Busselle "Portret doskonaly" czy jest lepsza pozycja do kupienia?

Bingant
26-01-2009, 20:04
Mam Michael Busselle "Portret doskonaly" i uważam, że nie można się raczej z niej niczego nauczyć(najsłabsza z trzech jego książek jakie mam). Z jego pozycji mam jeszcze "Fotografia barwna kompozycja i harmonia" oraz " Jak fotografować na wakacjach i w podróży". I w tych dwóch można wiele podpatrzeć i to w zakresie kompozycji ogólnie rozumianej treści obrazu, jak i kompozycji kadru po przez kolor, faktury i detal. Polecam. Kupiłem wszystkie trzy, bo razem kosztowały 63zł.
Mam pytanie odnośnie książki "Photoshop korekcja i separacja" D. Margulis, ma ktoś tą pozycję? Warto kupić?

Slider
26-01-2009, 23:53
Jaka ksiazke do fotografii portretowej mozecie polecic?

Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press. IMHO naprawdę dobra, i fajnie napisana, jest spoooro technik fotografowania portretów, podpowiedzi na co zwrócic uwagę itp.. Obiecuję, że nie bedzie to kolejna nudna książka o podstawach foto, kompozycji, kadrowaniu itp, o czym juz się setki razy czytało.., a co ciekawe tych przykladów rzeczywiscie jest wiecej niż 99 i mniej niz 101:-)

Pozdrawiam

Sezer
27-01-2009, 00:40
Mam Michael Busselle "Portret doskonaly" i uważam, że nie można się raczej z niej niczego nauczyć(najsłabsza z trzech jego książek jakie mam). Z jego pozycji mam jeszcze "Fotografia barwna kompozycja i harmonia" oraz " Jak fotografować na wakacjach i w podróży".

"Jak fotografowac..." wlasnie lezy od tygodnia na poczcie i musze ja w koncu odebrac :) "Portret..." sobie odpuszcze. Dziekuje za pomoc.

Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press.

W takim razie zamawiam i odbieram za kilka dni :)
Rowniez dziekuje i pozdrawiam.

coca
27-01-2009, 00:56
Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press. IMHO naprawdę dobra, i fajnie napisana, jest spoooro technik fotografowania portretów, podpowiedzi na co zwrócic uwagę itp.. Obiecuję, że nie bedzie to kolejna nudna książka o podstawach foto, kompozycji, kadrowaniu itp, o czym juz się setki razy czytało.., a co ciekawe tych przykladów rzeczywiscie jest wiecej niż 99 i mniej niz 101:-)

Pozdrawiam

hmm a ja mam troche odmienne zdanie, takie, ze wiecej wyczytasz na temat fotografi portretowej z watku ktory jest na CB niz z tej ksiazki ;];] i wlasnie przydalo by sie w tej ksiazce o kompozycji, kadrowaniu itp a na dodatek ksiazka ma duzo bledow co do tlumaczenia. Ale to tylko moje zdanie :)

Slider
27-01-2009, 01:09
wiecej wyczytasz na temat fotografi portretowej z watku ktory jest na CB niz z tej ksiazki ;]

W to chyba nikt nie wątpi..:grin:

i wlasnie przydalo by sie w tej ksiazce o kompozycji, kadrowaniu itp

Myślę, że są tutaj o tym informacje w takiej dawce jak to potrzebne. Jesli przeczytałbym znowu te same prawidła o złotym podziale itp, to bym chyba kopyta wyciągnął..:grin: Tzn przewijają się pewnie nieraz tam o tym wzmianki, niemniej nie jest to tak uciążliwe jak te teorie w ksiązkach dla początkujacych.. A pozatym zauważ, że każde zagadnienie poparte jest zdjeciem, które całkiem nieźle obrazuje omawiany problem, tak więc jeśli potrafimy analizowac zdjęcia (a wszyscy potrafimy) i zdamy sie na siebie, to wyciągniemy calkiem sensowne wnioski.. bez komentarzy o kadrach, cięciach itp..8-)

coca
27-01-2009, 01:25
W to chyba nikt nie wątpi..:grin:

A pozatym zauważ, że każde zagadnienie poparte jest zdjeciem, które całkiem nieźle obrazuje omawiany problem, tak więc jeśli potrafimy analizowac zdjęcia (a wszyscy potrafimy) i zdamy sie na siebie, to wyciągniemy calkiem sensowne wnioski.. bez komentarzy o kadrach, cięciach itp..8-)

no wlasnie mi sie ten uklad nie zbyt podoba - maly temacik u gory strony, jedno foto i kilka(kilkanascie zdan omowienia) i nastepna strona i to samo :) ale to juz kwestia gustu co kto lubi :) mi ta ksiazka jakos nie wchodzila do glowy;/;/

wojkij
27-01-2009, 03:17
Dziś promocja w helionie - Mroczek 30% taniej - dobry czas na zakup.

adamek
27-01-2009, 08:45
A mi się portret doskonały podoba - jest dużo fajnych zdjęć.
A w sumie tylko tego oczekuje od książki o fotografii, by było dużo fajnych zdjęć. ;)

albercikk
27-01-2009, 10:28
A co do Mroczka to właśnie na stronie Heliona dodałem raką recenzję/opinię:
"Książka merytorycznie super, doskonale się czyta, autor ma naturalny dar opowiadania..
Ale duży minus dla wydawnictwa - w książce w co najmniej dwóch miejscach przy przenoszeniu wyrazu pomiędzy stronami na kolejnej stronie zdanie zaczyna się z całkiem innego wyrazu - jakby całe akapity wcięło.. mnóstwo literówek, przeniesień (myślników) w połowie wyrazów w połowie linii, kilka pomylonych zdjęć.. zawartość merytoryczna na 6 ale kolor w wydaniu to nie wszystko - duży minus dla korekty i składu - te etapy są bardzo niechlujnie wykonane - dla tak poważnego wydawnictwa jak Helion i takiej - bardzo poszukiwanej pozycji - takie błędy to po prostu wstyd..
"

Ciekawe czy ją na stronie opublikują ;)

Opublikowali....hmm trochę mnie to martwi, ciekawe czy szybko wydadzą wersje poprawioną pozbawioną tych błędów ?, jak myślicie, jak wydawnictwa postępują w takich przypadkach, ile będzie trzeba czekać na wersję poprawioną ?, czy raczej nie należy się takiego kroku szybko spodziewać o ile w ogóle ?

Pozdrawiam

aleks
27-01-2009, 11:43
Myślę, że nie szybciej, niż się wyczerpie obecny nakład.
Bo rzeczywiście jest troszkę błędów korektorskich, ale to "tylko" wstyd a nie błędy merytoryczne (ale nie przestudiowałem jeszcze całej książeczki).

cakper
27-01-2009, 11:51
potwierdzam powyższą opinię, że korekta w książce leży,
dodatkowo jak dla mnie to płytę wciśnięto do książki na siłę, jest nie potrzebna w ogóle...
po co te same co w książce zdjęcia w formacie cyfrowym, skoro z nimi i tak nie można nic zrobić (a i jakość słaba), oraz w ogóle nierozumiem idei tego filmku który tam jest dany (wyjaśni mi ktoś?)
ta płytka to chyba tak tylko żeby reklamę wydawnictwa wstawić i nic więcej

jednak ogólnie książka pod względem merytorycznym świetna i autor się spisał :) a że wydawnictwo zawaliło to inna sprawa ;)

hyzop
27-01-2009, 12:56
...Mam pytanie odnośnie książki "Photoshop korekcja i separacja" D. Margulis, ma ktoś tą pozycję? Warto kupić?

Książka nie jest łatwa, choć autor stara się pisać z humorem, raczej do przestudiowanie z wykonaniem wielu ćwiczeń włącznie, zawiera bardzo wiele szczegółów do przetrawienia.

Bingant
27-01-2009, 13:10
Książka nie jest łatwa, choć autor stara się pisać z humorem, raczej do przestudiowanie z wykonaniem wielu ćwiczeń włącznie, zawiera bardzo wiele szczegółów do przetrawienia.

serdeczne dzięki za opinię

bakulik
27-01-2009, 14:21
jak myślicie, jak wydawnictwa postępują w takich przypadkach

A jak Ci się wydaje - skąd dzisiejsza promocja? ;)

albercikk
27-01-2009, 15:49
A jak Ci się wydaje - skąd dzisiejsza promocja? ;)

nie o to mi chodzi, domyślam się iż zbieżność niepochlebnej opinii z dzisiejsza promocją przypadkowa raczej nie jest, to jest strategia Helionu na krótką metę, zastanawia mnie jednak co zrobią z tym dalej, czy jest szansa na szybkie pojawienie się wersji poprawionej Nowego Mroczka.
Nie znam specyfiki rynku wydawniczego, nie wiem czy natłukli tego już naście tysięcy egzemplarzy(wtedy szans na szybkie pojawienie się poprawionej wersji są nikłe) czy raczej przy nowościach podchodzi się ostrożnie z ilością druku z uwagi właśnie na ewentualne nie zauważone błędy, wiadomo iż czytelnik najprędzej dostrzeże błędy, i wtedy szanse na poprawione wydanie bez błędów są większe bo i mało zalega w magazynie.

Pozdrawiam

arturs
27-01-2009, 21:13
Hmm.. aż dziwne że opublikowali to co napisałem bez skrótów - ale to dobrze o nich świadczy - a co do poprawek - to pewnie będzie do pobrania za chwilę errata ze strony - żeby sobie druknąć, a poprawki może w kolejnym wydaniu...

Sezer
28-01-2009, 00:08
A ja tam kupilem: 30% promocja + 10 pln za kod (dzieki za podanie na forum) + 0 pln za przesylke. Mam ostatnie wydanie Mroczka kupione dwa lata temu na Allegro za... 350 pln :)

glasseye
28-01-2009, 14:19
a jaką książkę do nauki obróbki zdjęć polecicie? interesuje mnie PS. Czy Scott Kelby "Fotografia Cyfrowa - Edycja zdjęć" to dobra pozycja? czy może polecicie coś innego?

manny90
28-01-2009, 17:29
Polecam. Mam tę książkę i bardzo się przydała, jako iż to moje początki z fotografią i obróbką cyfrową to był to świetny wybór. Wszystko klarowne, proste. Żadnych skomplikowanych zagadnień. Dla początkujących zdecydowanie tak. Dla bardziej zaawansowanych to chyba zbyt mało...

Slider
28-01-2009, 21:27
Hmm.. Na początku zastanawiałem się, czemu zachwycacie się tak tym "światłem i oświetleniem" Freemana, a dziś miałem ta książke w rękach i sam byłem zaskoczony jak świetnie rzeczowo jest napisana.. może to tylko pierwsze wrażenia, bo nie zdążyłem się w nią zagłębić, ale zprawiała naprawde solidne wrażenie:-) Myslę, że po takiej dawce książek "o niczym" to powinno zaspokoic moja ciekawość..:rolleyes:

gabrielmar
31-01-2009, 04:01
Dziś kolejna promocja fotograficznej książki w Helionie
http://helion.pl/ksiazki/misedy.htm
Niestety, nie znam tego autora i gdyby ktoś był łaskaw kilka słów komentarza na temat tej pozycji to będę wdzięczny. Sprawdziłem w wyszukiwarce i powoływał się na Martina Eveninga Janusz w wątku o ostrzeniu.

RafalR
31-01-2009, 15:55
Dziś kolejna promocja fotograficznej książki w Helionie
http://helion.pl/ksiazki/misedy.htm
Niestety, nie znam tego autora i gdyby ktoś był łaskaw kilka słów komentarza na temat tej pozycji to będę wdzięczny. Sprawdziłem w wyszukiwarce i powoływał się na Martina Eveninga Janusz w wątku o ostrzeniu.
Książki Martina Eveninga można kupować w ciemno. To przede wszystkim świetny fotograf piszący świetne książki o Photoshopie i Lightroomie dla fotografów właśnie. Kelby na odwrót - specjalista od tych programów, który później nauczył się fotografować. Mam obie książki Eveninga o Lightroomie (wersja 1 i 2). Wg mnie to najlepsze pozycje do nauki tego programu. Na początku zabawy z LR kupiłem też książkę Kelby'ego do wersji 1. Evening jest duuużo lepszy od Kelby'ego chociaż ten drugi nie jest zły.
"Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów" to prawdopodobnie spóźnione prawie o dwa lata wydanie rewelacyjnej książki "Adobe Photoshop CS3 for Photographers" (http://www.amazon.com/Adobe-Photoshop-CS3-Photographers-Professional/dp/0240520289/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1233408929&sr=8-1). To chyba ją cytował Janusz.

Szkoda, że nie wydali nowej wersji tej książki o PS CS4 (http://www.amazon.com/Adobe-Photoshop-CS4-Photographers-Professional/dp/0240521250/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1233408929&sr=8-2) (właśnie sie ukazała). Zamierzam ją wkrótce kupić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Hmm.. Na początku zastanawiałem się, czemu zachwycacie się tak tym "światłem i oświetleniem" Freemana, a dziś miałem ta książke w rękach i sam byłem zaskoczony jak świetnie rzeczowo jest napisana.. może to tylko pierwsze wrażenia, bo nie zdążyłem się w nią zagłębić, ale zprawiała naprawde solidne wrażenie:-) Myslę, że po takiej dawce książek "o niczym" to powinno zaspokoic moja ciekawość..:rolleyes:
Też właśnie odebrałem, też tylko przejrzałem. Książka na pierwszy rzut oka jest świetna, tak jak wcześniej opisywał iREM.

JackC
06-02-2009, 23:50
Napisał RafalR :Książki Martina Eveninga można kupować w ciemno.

O tak ! Świetna pozycja. Czasami jest tylko żal, że opis niektórych zagadnień jest mocno skompresowany - ale po dokładnym wczytaniu się wiadomo o co chodzi. Zresztą ta książka ma 686 stron :-D. Wśród wielu zagadnień które porusza zawiera również opis metody wyostrzania takiej jak przedstawił nam na forum Janusz Body z dodatkowymi smaczkami.

Max_im
07-02-2009, 09:21
Mam ostatnie wydanie Mroczka kupione dwa lata temu na Allegro za... 350 pln :)

Ja tez kupiłem na allegro za 300 i myślałem że jestem rekordzistą
Oczywiście nie żałuje będzie kolekcja

krystian123
10-02-2009, 18:01
czy ktos moglby napisac cos o ksiazce "ŚWIATŁO i CIEŃ w FOTOGRAFII" autorswa W. Dederko?

APP
10-02-2009, 18:46
czy ktos moglby napisac cos o ksiazce "ŚWIATŁO i CIEŃ w FOTOGRAFII" autorswa W. Dederko?

Wyszukiwarka nie boli!
I czy aby nie mylisz książki/autora?

Jeden link (http://canon-board.info/showthread.php?t=22981&highlight=dederko), a informacji z pewnścią na forum znajdziesz więcej (pewnie nawet w tym wątku).

krystian123
10-02-2009, 20:00
APP- dzieki wielkie za link. co do autora to w jakiejs internetowej ksiagarni bylo napisane, ze autorem jest Witold, nie Szymon, stad ten blad.

mamut9
10-02-2009, 20:30
co sądzicie o tej pozycji:
Akty. Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów
Autor: Roderick Macdonald

Piotr Żołędowski
10-02-2009, 23:19
Osobiście polecam książki z serii National Geographic wszystkie w cenie około 50-70 zł

ArtMoon
15-02-2009, 03:09
co sądzicie o tej pozycji:
Akty. Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów
Autor: Roderick Macdonald

Przegladalem to w ksiegarni bo bylem zainteresowany kupnem, jednak jak dla mnie za duzo obrazkow a za malo opisow techniki, sprzetu itp.
Pzdr!

albercikk
16-02-2009, 11:21
Witam, ma ktoś może aktualny numer rabatowy Helionu obniżający koszt zakupu o 10 zł ?

Pozdrawiam

greg7878
16-02-2009, 13:09
Witam, ma ktoś może aktualny numer rabatowy Helionu obniżający koszt zakupu o 10 zł ?

Pozdrawiam

Proszę bardzo - kupon na rabat 14% ważny do dn. 18.02

Numer kuponu: 9D542B-F8F6C0-H

albercikk
17-02-2009, 00:40
greg7878 dzięki za kuponik ;)

Pzdr

obo
17-02-2009, 01:00
Czy któryś z forumowiczów ma już to (http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm) najnowsze wydanie, zna wcześniejsze i może napisać czy warto kupić czy zmiany w tekscie są raczej natury kosmetycznej..

aleks
17-02-2009, 10:54
Czy któryś z forumowiczów ma już to (http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm) najnowsze wydanie, zna wcześniejsze i może napisać czy warto kupić czy zmiany w tekscie są raczej natury kosmetycznej..
A przeszukałeś wątek?
Chociażby tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=7161&page=49

Aleksandra de Soleil
18-02-2009, 18:56
zdecydowanie polecam literaturę angielską, na amazonie za grosze

Aloes
18-02-2009, 19:23
Przy obecnym kursie dolara ciężko powiedzieć, że na Amazonie książki są za grosze, a do tego jeszcze wysyłka... Latem owszem, kto miał szczęście, nosa i pieniądze, mógł się obkupić.

Zamiast Amazona polecam zresztą Abebooks.com, taką wyszukiwarkę książek z antykwariatów w Stanach, Kanadzie i UK. Trzeba mieć szczęście, żeby trafić dwie poszukiwane książki od jednego sprzedawcy, ale jak ktoś szuka jednej, nie wydanej w Polsce pozycji znacznie taniej, niż na Amazonie, powinien popatrzeć właśnie tam.

mariokenzo
19-02-2009, 23:32
greg7878 dzięki za kuponik ;)

Pzdr

Szkoda, ze juz kuponik uciekl...a pochwali sie ktos nastepnym? Z gory dzieki.

basala
19-02-2009, 23:54
Szkoda, ze juz kuponik uciekl...a pochwali sie ktos nastepnym? Z gory dzieki. Spróbuj szczęścia w innych księgarniach internetowych, np. w:

http://www.xexe.pl/

http://komputeks.pl/

Znajdziesz tam książki wydawnictwa Helion w cenach niższych niż tu:

http://helion.pl/ ;)

I to bez żadnych promocji. :-D

wojkij
20-02-2009, 00:59
W helionie jest wysyłka gratis - przy małych zamówieniach wychodzi na to samo.

albercikk
23-02-2009, 10:29
Szkoda, ze juz kuponik uciekl...a pochwali sie ktos nastepnym? Z gory dzieki.

Chyba nic na razie nie ma, a może jednak ktoś cośik na meila dostał ?

Pozdrawiam

mariokenzo
23-02-2009, 12:05
Chyba nic na razie nie ma, a może jednak ktoś cośik na meila dostał ?

Pozdrawiam

Dzisiaj Mroczek 30% taniej. Wreszcie zamowilem. Jesli dostane jakis kupon, to wrzuce wieczorem.

Aloes
23-02-2009, 12:25
Tak mówicie, że Kelby i Kelby, a jestem strasznie słaba w Photoshopie... A który Kelby?
Na Allegro są:
1. Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć - około 70 zł
2. Sekrety mistrza fotografii cyfrowej - około 25 zł
3. System 7 punktów Scotta Kelby'ego - około 50 zł
4. Sekrety cyfrowej ciemni - około 65 zł

Którą z nich wybrać? Czy one się uzupełniają czy też może jedna jest powtórzeniem drugiej? Kocham książki i chętnie kupiłabym wszystkie cztery, ale jednak.

PS. Mariokenzo - dzięki za wiadomość o przecenia Mroczka! :)

mariokenzo
23-02-2009, 13:05
Tak mówicie, że Kelby i Kelby, a jestem strasznie słaba w Photoshopie... A który Kelby?
Na Allegro są:

Którą z nich wybrać? Czy one się uzupełniają czy też może jedna jest powtórzeniem drugiej? Kocham książki i chętnie kupiłabym wszystkie cztery, ale jednak.

PS. Mariokenzo - dzięki za wiadomość o przecenia Mroczka! :)

Mam "Edycje zdjec" i "7 Punktow". Sa to niezle ksiazki i obawiam sie, ze trudno o lepsze, nie mniej jednak z wlasnego doswiadczenia musze powiedziec, ze lekcje Photoshopa z ksiazka w reku, to zmudne zajecie, zdecydowanie polecam to: http://www.tutoria.pl/sklep/kursy-wideo/grafika/photoshop-techniki-pracy-cz-1-4 W tym przypadku widzisz jak nauczyciel klika mysza na odpowiednie zakladki, jakich narzedzi uzywa i obserwujesz natychmiastowy efekt. Powodzenia.

axk
23-02-2009, 14:45
Na Allegro są:

Którą z nich wybrać?

Jeżeli chodzi o pomoc w nauce posługiwania się Photoshop'em w wydaniu Kelby'ego, to podstawą będzie pozycja pierwsza czyli "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć". Dobrym uzupełnieniem jest "System 7 punktów Scotta Kelby'ego" przy czym, w odróżnieniu od pierwszej pozycji, znakomita większość książki poświęcona jest wyłącznie modułowi Camera RAW. Jeżeli chodzi natomiast o pozycję drugą czyli serię "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" to pozycje które się w niej zawierają nie prezentują praktycznie żadnych zagadnień związanych z edycją zdjęć w Photoshop'ie i w związku z tym jako pomoc, w nauce posługiwania się ww. programem, nie nadają się kompletnie.

Aloes
23-02-2009, 15:42
Dzięki za odpowiedzi - Fotografia cyfrowa dołożona do koszyka z Mroczkiem.

jejkus
27-02-2009, 22:35
a ja mam pytanie co polecicie jakiemuś niekumaczowi (czy. ja) na początek zabawy z lustrzanką, szukam książki z której wyciągnę kilka informacji także o aspektach technicznych typu co to jest ISO i jak się go używa, co to jest czas otwarcia migawki i jak się go używa, dodam że chciałbym się zając fotografią sportu i przyrody.

Slider
27-02-2009, 22:53
szukam książki z której wyciągnę kilka informacji także o aspektach technicznych typu co to jest ISO i jak się go używa, co to jest czas otwarcia migawki i jak się go używa

Chyba znowu padnie na Petersona..;) "Czas naświetlania" i "Ekspozycja" (oba "bez tajemnic":grin:). Tzn W zasadzie w wielu książkach o tym piszą, bo podstawami zaczyna się w zasadzie każdą książkę, ale Peterson potrafi to ładnie zobrazować. IMHO można tez poszukać coś z serii NG (cała świetna) Jest np taka ksiązka, chyba "Lustrzanki cyfrowe" Freemana; cała niebieska z wielkim aparatem na środku..:grin: O Kelby'ego mozna się pokusić.. Generalnie, cokolwiek nie wybierzesz, słusznie uczynisz..:-)

Pozdrawiam

PS: Ma ktoś tą książkę "Mistrzowska edycja zdjęć PS CS3" Eveninga? Ja kupiłem, ale jak narazie nie ogarniam..:rolleyes: po części może zrobiłem tak dlatego, że w przeliczeniu ilość stron/wydane fundusze okazały się to stosunkowo niewielkie pieniądze..:-)

basala
27-02-2009, 23:09
a ja mam pytanie co polecicie jakiemuś niekumaczowi (czy. ja) na początek zabawy z lustrzanką[...]
1. Ben Long Fotografia cyfrowa. Pozycja dobra jeśli uczysz się fotografii i szukasz znaczenia konkretnych haseł. Coś jakby encyklopedia dla początkującego fotografa.

2. Scott Kelby Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego. Nauka fotografii bez przeładowania wiedzą. Tak po amerykańsku. ;)

PS: Ma ktoś tą książkę "Mistrzowska edycja zdjęć PS CS3" Eveninga? Ja kupiłem, ale jak narazie nie ogarniam..:rolleyes: po części może zrobiłem tak dlatego, że w przeliczeniu ilość stron/wydane fundusze okazały się to stosunkowo niewielkie pieniądze..:-) Nie zapominaj o załączonym DVD. :-D

Ja ostatnio jestem pod ogromnym wrażeniem tego wydawnictwa:

Blue Fier Kompozycja. Warsztaty fotograficzne.
Polecam tę książkę nawet osobom, które nie zajmują się fotografią (czynnie i biernie :-D) Dlaczego? Bo poza tym, że zawarta w niej wiedza jest łatwo przyswajalna, to po porostu dobrze się to czyta. :-D

Aloes
28-02-2009, 11:22
a ja mam pytanie co polecicie jakiemuś niekumaczowi (czy. ja) na początek zabawy z lustrzanką, szukam książki z której wyciągnę kilka informacji także o aspektach technicznych typu co to jest ISO i jak się go używa, co to jest czas otwarcia migawki i jak się go używa, dodam że chciałbym się zając fotografią sportu i przyrody.

Peterson "Ekspozycja bez tajemnic", potem "Czas naświetlania bez tajemnic" i na końcu "Kreatywna fotografia". Przed lekturą "Ekspozycji" moja wiedza o fotografii była taka, że nie mogłam zapamiętać, że przysłona 5,6 wpuszcza więcej światła niż 11. Dzisiaj połowę zdjęć robię na pełnym manualu.

MagdaS
28-02-2009, 14:43
Ja kupiłam ostatnio "Okiem fotografa" Michael Freeman jestem w trakcie czytanioa i polecam gorąco, ksiażka ukazująca fotografię z innej strony, nie tylko same techniczne aspekty ale przee wszystkim kompozycja, kadry, światło, kolory. Równiez dopiero zaczynam przygode z fotografią i ksiązka mi sie bardzo podoba.

Ale mam równie,z pytanie chciałabym kupić jakąś dobra pozycje nt obróbki zdjęć. Narazie robie wszystko na czuja a chciałabym mieć takie kompendium wiedzy, dzięki ktoremu moje zdjęćia będa mogly byc poprawnie obrobione. Zastanawiam się nad "Mistzowsta edycja zdjęć Phosothop CS3 la fotografów" albo "7 punktów" Scota Kellby'ego ta druga wydaje mi sie prośniej byc pisana i latwiej, pierwsza tylko widziałam nie mialam okazi przeglądnać - będę wdzięczna za pomoc. Chyba że warto zainteresowac sie jeszcze czymsc innym?

jarekb17
28-02-2009, 20:47
A ja polecam te linki:
http://www.poradnik.imagecenter.com.pl/
http://www.horazy.republika.pl/2.htm
I chyba najciekawszy z nich :
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
Dla zaczynających przygodę z foto chyba w zupełności wystarczą

Slider
28-02-2009, 20:50
I chyba najciekawszy z nich :
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

Niezłe..:shock: Przetrząsnąłem sporą część neta, w poszukiwaniu stron foto i tego typu poradników, ale tego jeszcze nie znalazłem, dzięki!:-)

fazid_66
05-03-2009, 18:29
John G. Morris "Zdobyć zdjęcie. Moja historia fotografii prasowej"
Każdy kto szuka emocji jak w "Reporterze wojennym" Chauvela będzie zawiedziony. Książka jest miejscami nudna jak flaki z olejem. Tym gorzej, gdyż jest to obowiązkowa lektura dla każdego zainteresowanego tematem. Już okładka wzbudza apetyt: znana fotografia Netchweya robiącego zdjęcie murzynowi z kałaszem. Z książki można dowiedzieć się naprawdę interesujących rzeczy, np. historii spaprznych fotografii Capy z D-day. Albo można zobaczyć Hemingwaya z hmm.... mniej znanej strony ;)
Jeszecze raz powtórzę jeśli ktoś nie zrozumiał. Jeśli interesujesz się fotografią prasową musisz mieć tą książkę!

PS: Wiem że było, ale kawałek recenzji jeszcze nikomu nie zaszkodził.

PS2: Arturo Perez-Reverte "Terytorium Komanczów". Trochę nie w temacie, ani o fotografii, ani nawet nie dokument. Jedyne co jest zgodne z tematem wątku, to fakt, że to książka. ;) Ale opwiada o poczynaniach hiszkańskiej ekipy telewizyjnej na wojnie w Jugosławii i ma w swoim klimacie coś takiego co każe mi polecić ją delikatnie w tym wątku.

PS3: Przeczytałem "Okiem Fotografa" Freemana i odczuwam pewien niedosyt (Tak, wiem. Przeczytaj jeszcze raz!). Szukam więc czegoś traktującego o kompozycji, niekoniecznie z punktu widzenia fotografii. O malarstwie też chyba się nada. Może mi ktoś coś polecić?

Slider
05-03-2009, 20:09
PS3: Przeczytałem "Okiem Fotografa" Freemana i odczuwam pewien niedosyt. Szukam więc czegoś traktującego o kompozycji, niekoniecznie z punktu widzenia fotografii.

:shock:
No to ja już nie wiem co można Ci innego polecić..:-) Ta ksiązka jest cała wypchana kompozycją i to w szerszy i głębszy sposób niż inne tego typu pozycje..
W książkach o kompozycji w malarstwie powiedzą/napiszą Ci dokładnie to samo, te dwie dziedziny sztuki rządza się bardzo podobnymi zasadami.
Btw, dlaczego czujesz niedosyt?;-) Czyżbys spodziewał się doszukać informacji, której tam nie było?

Pozdrawiam

PS: Jak gdzieś w swojej podręcznej bibliotece znajdę coś ciekawego, to dam Ci cynk:wink:

fazid_66
06-03-2009, 17:05
Btw, dlaczego czujesz niedosyt?;-) Czyżbys spodziewał się doszukać informacji, której tam nie było?

Prawde mówiąc nie przemawia do mnie twórczość Freemana. Czytam sobie, o jakiejś zasadzie popartej przykładem który mi się nie zabardzo podoba. Zresztą sam nie wim dokładnie. Po prostu szukam innych punktów widzenia.

PS: Wie ktoś kiedy będzie słońce? Chętnie bym zdjęcia porobił...

Loome
06-03-2009, 18:06
Chcialbym się dowiedziec odnosnie dwóch ksiazek, moze ktos czytał?

John Freeman - Fotografia: Nowy, Wyczerpujący poradnik..
Leonard Karpiłowski - Światła i Cienie w fotografii

Warto którąś nabyć?

Aloes
07-03-2009, 12:29
Karipłowskiego nie widziałam, ale wczoraj oglądałam Freemana - wydawała mi się wcale dorzeczna, ale wtórna (chyba, że to pozostałe były wtórne wobec niej). Gdybym nie miała innych książek, pewnie bym się nią zainteresowała.

Artur79
09-03-2009, 12:57
pare razy padlo nazwisko Mroczek, czy chodzi o ta ksiazke "O Fotografowaniu - Andrzej Mroczek" ?

RNz
09-03-2009, 13:42
"Książka o fotografowaniu" Andrzej Mroczek

Artur79
09-03-2009, 15:56
dzieki

sirlukas
11-03-2009, 17:04
Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś pomocy naukowej :)

Jakie są opinie (jeśli w ogóle są) na temat książki bardzo popularnej na zachodzie Wedding Photography: Art, Business and Style (Steve Sint) (http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1883403367/ref=nosim/seantnoonanphoto) w porównaniu do np. Master's Guide to Wedding Photography: Capturing Unforgettable Moments and Lasting Impressions (Marcus Bell) (http://www.amazon.co.uk/gp/product/1584281979/ref=s9_subs_c5_s1_p14_i1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1Q6NDSS3JNWT3VVAWDMF&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463374933&pf_rd_i=468294) jakże cenionej na tym forum?

Pozdrawiam

5pirit
18-03-2009, 16:24
Jak by ktoś chciał zakupić jakąś książkę w Helionie to podaję kod który upoważni do 10zł zniżki:

4823BD-5D4E82-H

Ważne na pierwsze 100 zamówień więc spieszyć się !!!

jurek-ok
20-03-2009, 15:59
"Książka o fotografowaniu" Andrzej Mroczek

Siema wszystkim forumowiczom,

Kilka razy przewinelo sie tutaj nazwisko pana Mroczki i jego "Ksiazka o fotografowaniu", jak rowniez "Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł.
Nosze sie z zamiarem zakupu konkretnej, pisanej pomocy naukowej, w zwiazku z tym czy podane wczesniej pozycje warte sa zachodu, ewentualnie cos innego, od czego warto zaczac.
Dodam tylko, ze jestem poczatkujacym adeptem fotografii.

z gory dzieki za pomoc:grin:

tom517
20-03-2009, 16:05
Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś pomocy naukowej :)

Jakie są opinie (jeśli w ogóle są) na temat książki bardzo popularnej na zachodzie Wedding Photography: Art, Business and Style (Steve Sint) (http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1883403367/ref=nosim/seantnoonanphoto) w porównaniu do np. Master's Guide to Wedding Photography: Capturing Unforgettable Moments and Lasting Impressions (Marcus Bell) (http://www.amazon.co.uk/gp/product/1584281979/ref=s9_subs_c5_s1_p14_i1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1Q6NDSS3JNWT3VVAWDMF&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463374933&pf_rd_i=468294) jakże cenionej na tym forum?

Pozdrawiam

Bella czytalem, i powiem jedno: warto :) (bardzo przyjemnie sie czytalo)

gr3gorY
20-03-2009, 21:45
Ja polecam książki Scotta Kelby'ego. W salonach EMPiK znajdują się niektóre książki. Najbardziej polecam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego", i "sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego". Obie te książki są wydawnictwa Helion i także obydwie kosztują 37zł.

Flowenol
20-03-2009, 22:15
Dla wszystkich fotografujących w studio pozycja must have: http://www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=&id=314. Jeszcze jej nie ma ale można zamawiać, mam angielski orginał super.

akustyk
20-03-2009, 23:16
Ja polecam książki Scotta Kelby'ego. W salonach EMPiK znajdują się niektóre książki. Najbardziej polecam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego", i "sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego". Obie te książki są wydawnictwa Helion i także obydwie kosztują 37zł.

mam mieszane uczucia co do Kelby'ego. nie wiem jak te ksiazki powyzej i jak w ogole spisuja sie polscy tlumacze, ale mam osobiscie ksiazke do Lightrooma 2 w oryginale i dostaje cholery kiedy ten koles o zupelnie prostych rzeczach plodzi cale paragrafy belkotu i wrecz palcem pokazuje co klikac. albo na amerykanskim rynku nie da sie inaczej jak pisac ksiazke pod katem kompletnego idioty, albo ten facet tak lubi. skutek jest taki, ze zeby dotrzec do przydatnej wiedzy i sensownych wskazowek (ktore niewatpliwie w tym LR2 sa) trzeba mozolnie przedzierac sie paragrafy redundantnego lania wody...

nie ujmujac nic wartosci tej ksiazki do Lightrooma, ale po prostu daloby sie to zrobic na 100 stronach zamiast 300. z pozytkiem dla wszystkich zainteresowanych o IQ wyzszym niz 60 ;)

JackC
20-03-2009, 23:36
Kilka razy przewinelo sie tutaj : ...."Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł.

Jest to bardzo dobra pozycja - wbrew pozorom można ją polecić nie tylko dla początkujących. Poszczególne zagadnienia ilustrowane są dobrze dobranymi fotografiami. Pisana jest łatwym
i przyjemnym językiem. Przy czym autor koncentruje się głównie na fotografii krajobrazowej, architektury i przyrody, choć jest też rozdział o fotografowaniu ludzi. Jest sporo informacji
o podstawach fotografii - to jest o kompozycji, podziale i mocnych punktach obrazu i estetyce wykonywanych fotografii. W sumie - polecam.

MagdaS
21-03-2009, 01:15
A ja mam pytanie o książkę dot. photoshopa możecie polecić coś? Szukam czegoś, żeby było raczej od podstaw dla początkujacego - takie solidne podstawy + wiadomo coś więćej.
Byłam ostatnio w empiku ale tak na oko ciężko mi stwierdzić i ocenić, która z dostępnych ksiązek będzie najlepsza, daltego ciekawa jestem waszych opini i typów.

Np.spotkał się ktoś z "zaklęcia photoshopa, edycja zdjęć" Anna Owcarz-dadan http://helion.pl/ksiazki/obrpho.htm - warte uwagi?

czy lepiej Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów Martin Evening http://helion.pl/ksiazki/misedy.htm ?

a moze cos innego? bede wdzieczna za opinie;)

Slider
21-03-2009, 10:15
czy lepiej Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów Martin Evening

Ja posiadam, ale jak wspominałem, narazie nie ogarniam:-) Nie chodzi bynajmniej o to, że pisana jest trudnym językiem, ale nie ogarniam ze względu na ogrom wiedzy w niej zawartej. Sama książka pisana jest przejrzyście, Jest mnóstwo zagadnień, poczynając od nauki obsługi PS'a, opis narzędzi, konfiguracje, poprzez precyzyjną korektę, retusz, warstwy, maski, zarządzanie kolorami, aż do przygotowania obrazów do druku i publikacji w internecie. Ogólnie to 15 rozdziałów spisanych w zaledwie 666 stronach:p Niemal każde omawiane zagadnienie zajmuje średnio jedną stronę, jest poparte przykładem wykonania w PS'ie i zdjęciem efektu danego narzędzia.

Generalnie polecam, jakby były pytania, to jestem do usług:-)

Pozdrawiam

axk
21-03-2009, 12:30
Najbardziej polecam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego", i "sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego".

Trzeba wyraźnie zaznaczyć iż są to pozycje dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z fotografią i nigdy wcześniej nie miały z nią styczności. Osoby które "pierwsze kroki" mają już za sobą nie znajdą w tych pozycjach niczego odkrywczego.

deejay24h
21-03-2009, 13:40
Slider

Też meczę tą pozycje ;d i już zastanawiam się co będzie potem masz już może jakiś tytuł bo nie skończyłem "obrabiać" jednej a już mi kolejna chodzi po głowie chyba za bardzo się wciągnąłem .

Slider
21-03-2009, 14:34
masz już może jakiś tytuł bo nie skończyłem "obrabiać" jednej a już mi kolejna chodzi po głowie chyba za bardzo się wciągnąłem .

Owszem, mam..:grin: Kupilem sobie "Czarno-białą fotografię cyfrową" Johna Beardswortha, (IMHO godna polecenia, zwłaszcza, że wydawnictwa NG:-)) ale to tak na zapas, bo teraz czytam Kreatywną fotografię Petersona:lol: Jeszcze gdzieś w szufladzie leży i się kurzy nieprzeczytana książka o krajobrazach Edwardsa..:lol: Generalnie sporo tego mam, ale narazie spasuje z kupowaniem, bo wszystkie najwazniejsze są u mnie przeczytane.. Potem jak przyjdzie czas na odsprzedaż, to się może nazbiera na calkiem niezłe szkiełko..:-)

ecki74
26-03-2009, 10:19
Kolejna promocja w HELION-ie książki A. Mroczka - "Książka o fotografowaniu. Wydanie III rozszerzone" - 30% rabatu , czyli za cenę 48.30 zł

http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm

mariokenzo
26-03-2009, 21:28
A czy ktos zapoznal sie z filmami instruktazowymi z serii cyfrografia? http://www.cyfrografia.pl/videotutorial.html szczegolnie interesuje mnie "cyfrografia portrety"

paczka
27-03-2009, 12:39
kupiłem ze dwie płytki z tej serii, reszte uzbierałem od znajomych...
te filmy straszne są, kupno ich to strata pieniędzy, naprawdę nie polecam!

lajf_entusiast
29-03-2009, 16:09
Ja na urodziny dostałam Scotta Kelby'ego i książkę - "jak robić zdjęcia" - Tomasza Wójcika z wydawnictwa Buchmann. Co do pierwszej - czytałam różne opinie, ale więcej tych pozytywnych jednak ( zaznaczam, że za żadną się jeszcze nie wzięłam:P) co do drugiej tytuł brzmi bardzo amatorsko, ale w opisie książki znajduje się informacja, że "jest ona przeznaczona zarówno dla tych którzy fotografią zajmują się już dłuższy czas jak i dla tych, którzy nigdy nie mieli aparatu w ręku"- no cóż zobaczymy:P ja się sytuuje powiedzmy między jednym a drugim stanowiskiem. Ta druga książka jest fajnie i porządnie wydana - i zawiera informacje na temat techniki wykonywania zdjęć, cyfrowej ciemni, obróbki zdjęć i informacji na temat sprzętu i światła. Mam nadzieje, że niedługo będę miała czas i poczytam co nie co.
pozdrawiam

Aleksandra de Soleil
30-03-2009, 13:08
seria national geographic jest całkiem niezła

basala
01-04-2009, 00:03
[...]Np.spotkał się ktoś z "zaklęcia photoshopa, edycja zdjęć" Anna Owcarz-dadan http://helion.pl/ksiazki/obrpho.htm - warte uwagi?

czy lepiej Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów Martin Evening http://helion.pl/ksiazki/misedy.htm ?

a moze cos innego? bede wdzieczna za opinie;)

Ja posiadam, ale jak wspominałem, narazie nie ogarniam:-) [...]

To może na początek System 7 punktów Scotta Kelby'ego. Łopatologia obrazkowa. :-D

kupiłem ze dwie płytki z tej serii, reszte uzbierałem od znajomych...
te filmy straszne są, kupno ich to strata pieniędzy, naprawdę nie polecam! Czy mogę prosić o kilka słów więcej na temat tego "straszne"? :-D

Slider
01-04-2009, 00:20
To może na początek System 7 punktów Scotta Kelby'ego. Łopatologia obrazkowa. :-D

Nu, nu nu.. To już mam dawno za sobą..:p

Btw. Niedawno skończyłem czytać kreatywną fotografię Petersona, wziąłem się za fot. czarno białą (jak wspominałem) i co? Przeczytałem 3 strony i odłożyłem:shock: Mówię w tym wypadku o tym, że nad tą książką trzeba się raczej skupić i poświęcić trochę dobrego humoru, bo nie zapowiada się to jako lekkie czytanie dla czystej przyjemności.. Ale i tak dobrnę do końca, choćbym miał wyzionąć ducha na polu walki, to dobrnę!:lol:

basala
01-04-2009, 01:07
Slider, ja jestem ograniczony umysłowo do tego stopnia, że wiedzę z jakichkolwiek podręczników przyswajam tylko w dni wolne od pracy. Od poniedziałku do piątku, to jedynie ewentualne powtórki. Po robocie mój mózg po prostu nie przyswaja informacji. :-D Mam też świadomość, że od momentu "zmajstrowania" potomka, a mówiąc ściślej, jego narodzin, czasu na naukę będzie jeszcze mniej. :-D

Jago
01-04-2009, 08:08
Mam też świadomość, że od momentu "zmajstrowania" potomka, a mówiąc ściślej, jego narodzin, czasu na naukę będzie jeszcze mniej. :-D

Tego możesz być jak najbardziej pewien :!:

Arko
01-04-2009, 08:10
nie do końca się z wami zgodzę....mam 3 miesięcznego synka i stał się jednym z głównych elementów mojej nauki fotografii.... :)
A przy tym jaka pamiątka....

Jago
01-04-2009, 08:29
nie do końca się z wami zgodzę....mam 3 miesięcznego synka i stał się jednym z głównych elementów mojej nauki fotografii.... :)
A przy tym jaka pamiątka....

Zgadzam się z Tobą, że kilkumiesięczny maluch jest wdzięcznym "modelem" do robienia zdjęć. Jednak oprócz przyjemności są z dzieckiem związane też obowiązki (w sumie też przynoszące swojego rodzaju radość); tzn pielęgnacja, pranie, gotowanie i etc. I właśnie przez te obowiązki ma się mniej czasu na przyjemności. To miałem na myśli.

paczka
03-04-2009, 15:31
co do płytek Cyfrografii to raz jeszcze:

po pierwsze straszny lektor - nie aż tak trudno chyba jest znaleźć komoś z dobrą dykcją i miłym głosem a mamy masakrę...
a co do merytorycznej zawartości tych płyt - z fotografii byłem wtedy już dosyć zaawansowany, z fotoszopem dopiero zaczynałem. Płyty bardzo mnie zawiodły, w sumie prawie niczego mnie nie nauczyły, były na nich rzeczy totalnie!!! podstawowe - albo dziwne lub nieprzydatne.
Zdecydowanie jestem na nie!
Albo - warto ale za cenę przynajmniej połowę niższą!

lajf_entusiast
03-04-2009, 17:42
Mam też świadomość, że od momentu "zmajstrowania" potomka, a mówiąc ściślej, jego narodzin, czasu na naukę będzie jeszcze mniej. :-D

:) i właśnie ten potomek będzie świetny do zdjęć:) Uwielbiam robić zdjęcia takim dzieciom:) i jaka to będzie pamiątka na przyszłość:) kiedyś siądziesz i pokażesz już dorosłemu, jak kiedyś było:) Synek siostry mojego narzeczonego jest niesamowicie fotogeniczny i spośród zdjęć jakie robiłam ostatnio - chyba te gdzie występuje on w głównej roli najbardziej mi się podobają:) także aparat w ruch;):) pochwal się później;)

spoon
07-04-2009, 02:29
Dla wszystkich fotografujących w studio pozycja must have: http://www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=&id=314. Jeszcze jej nie ma ale można zamawiać, mam angielski orginał super.

o co chodzi z tym wydaniem? nigdzie ksiazki nie ma, a niby juz wyszla - widzialem oferte na alegro, a poza tym wszystkie ksiegarnie zgodnie pisza, ze brak u wydawcy. na stronie wydawcy niby dostepna, ale w opisie ma 0 stron. zamowilem w niedziele, i do dzisiaj zadnego potwierdzenia wyslania ksiazki ani nic w tym stylu.

kupil ja moze ktos z Was? jesli tak to gdzie?

Flowenol
07-04-2009, 06:58
o co chodzi z tym wydaniem? nigdzie ksiazki nie ma, a niby juz wyszla - widzialem oferte na alegro, a poza tym wszystkie ksiegarnie zgodnie pisza, ze brak u wydawcy. na stronie wydawcy niby dostepna, ale w opisie ma 0 stron. zamowilem w niedziele, i do dzisiaj zadnego potwierdzenia wyslania ksiazki ani nic w tym stylu.
Pewnie mają poślizg, książka miała być 31 marca.
Z nie wydanych a czekających na premierę to polecam się szykować na tą pozycję: http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe-McNally/browse/product/1,651457.html

Slider
07-04-2009, 07:12
Z nie wydanych a czekających na premierę to polecam się szykować na tą pozycję:

Hmm.. Z opisu zapowiada się ciekawie, zobaczymy, co faktycznie będzie w sobie zawierała.
Wstępnie mogę zadeklarować, że raczej ją kupię, choć z drugiej strony niedawno deklarowałem, że przestanę kupować książki o foto..:lol::rolleyes:

spoon
07-04-2009, 13:03
Z nie wydanych a czekających na premierę to polecam się szykować na tą pozycję: http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe-McNally/browse/product/1,651457.html

Hmm.. Z opisu zapowiada się ciekawie, zobaczymy, co faktycznie będzie w sobie zawierała.

to ksiazka okreslana jako ksiazka do kawy - fota na cala strone i anegdota o niej + troche opisu. w polsce to pewnie bedzie ksiazka na jedna sesje w empiku, moze byc tez przy kawie :twisted:

StaszekAlkata
07-04-2009, 20:59
Książka: Światło w fotografii: magia i nauka już jest dostępna. Wydawca ma ją od ... prawie tygodnia bo była dostępna też na targach w Łodzi w czwartek razem z drugą nową książką tego wydawcy: Pracując ze światłem. A to, że książek nie ma w księgarniach to norma. Dziwię się, że w Empiku jeszcze jej nie mają. (W każdym razie z tego co wiem to jest dostępna obecnie na alledrogo, merlinie no i u wydawcy).

iREM
08-04-2009, 13:27
Merlin: tutaj (http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe-McNally/browse/product/1,651457.html) Już zamówiłem, akurat na urodziny ;-)

Merlin: tutaj (http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe-McNally/browse/product/1,651457.html) Już zamówiłem, akurat na urodziny ;-)

O przepraszam, nie zauważyłem linka w poście powyżej :-)

Dodam tylko , że obawiam się trochę tłumaczenia. Najbardziej cenię sobie tłumaczenia Piotra Cieślaka, wszystkie książki Kelby'ego są spod ręki pana Cieślaka i moim zdaniem wychodzi mu to doskonale. Tu niestety pracę wykonał ktoś inny, mam nadzieję, że będzie ok...

StaszekAlkata
08-04-2009, 15:41
O tłumaczenie myślę, że możesz być spokojny: Paweł Kazimierczak. Konsultację Światła robił natomiast Andrzej Zygmuntowicz:) Powinno być dobrze:)

PS
Sorry, teraz zauważyłem, że Twoj post dotyczy: Uchwycić moment:)
Tej książki jeszcze w rękach nie miałem, więc się nie wypowiadam:)

Flowenol
09-04-2009, 08:41
to ksiazka okreslana jako ksiazka do kawy - fota na cala strone i anegdota o niej + troche opisu. w polsce to pewnie bedzie ksiazka na jedna sesje w empiku, moze byc tez przy kawie :twisted:

Nie mów hoop dopóki nie zobaczysz:mrgreen:

Co do drugiej pozycji wydanej przez Galaktykę Pracując ze światłem. Warsztaty fotografii krajobrazowej, którą wczoraj przyniosła listonoszka to bardzo polecam.

Książka zawiera dużo dobrych i bardzo dobrych zdjęć, z tym, że te dobre uważane są za złe;), bo książka opiera się na przedstawieniu zdjęć autorów oraz nadesłanych przez innych i ich krytyce.

Omawiane zdjęcia są małe, prawie jak miniaturki w galerii internetowej. Można to usprawiedliwić trochę ilością zdjęć poddawanych opisowi, choć wola łbym zapłacić nieco więcej aby widzieć je większe.

Przy omawianianym zdjęciu znajduje się nota jednego z autorów książki co jest dobrego lub niedopracowanego w danym zdjęciu oraz opis samego fotografa mniej więcej w kolejności: miejsce, sprzęt, technika, obróbka, inspiracja, styl, marzenia.

Przy większych zdjęciach jest nazwijmy to wstępniak do działu napisany przez jednego z autorów i krótkie porady od tegoż.

I działy:
1. Wstęp
2. Dzikie miejsca
3. Krajobrazy współtworzone przez człowieka
4. Detale krajobrazu

StaszekAlkata
09-04-2009, 09:41
Omawiane zdjęcia są małe, prawie jak miniaturki w galerii internetowej. Można to usprawiedliwić trochę ilością zdjęć poddawanych opisowi, choć wola łbym zapłacić nieco więcej aby widzieć je większe.

To są te same zdjęcia co w całym rozdziale:) Tzn. każde zdjęcie jest przedstawione normalnie (nazwijmy to w dużym formacie), a następnie analizowane pod koniec każdego rozdziału) Również polecam.

Flowenol
10-04-2009, 08:57
To są te same zdjęcia co w całym rozdziale:)
Ha, masz rację.
Przeglądając książkę zauważałem, że nie które zdjęcia są zamieszczone wcześniej jako duże, ale szczerze przyznam, większości na miniaturce nie rozpoznawałem, ot nie wprawne oko :rolleyes:

tomso3
11-04-2009, 09:38
Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS i szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu, jeśli macie namiary na liki z takimi instrukcjami to będę bardzo wdzięczny.

axk
11-04-2009, 12:16
...szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu...

Zacznij od "manuala" (F1).

Flowenol
12-04-2009, 08:37
Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS (...ciach...)
Nie martw się, rób zdjęcia tak abyś nie musiał go używać:mrgreen:

Pogodnych świat dla wszystkich, idę śniadać:-D

Mietek2141
15-04-2009, 08:32
Jakby się komuś przydał to dostałem kupon rabatowy z Heliona- 10PLN ważny do 21.04.2009

CE3057-8FFD99-H

spoon
27-04-2009, 22:41

w polsce to pewnie bedzie ksiazka na jedna sesje w empiku, moze byc tez przy kawie :twisted:

z przyjemnoscia moge cofnac te slowa :D po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej pozycji sam ja kilka dni temu zanabylem, i chociaz chwilowo czeka na swoja kolej do poczytania, to jestem pewien, ze warto zapoznac sie z jej trescia inaczej nizli na jednej sesji w empiku :wink:

Slider
27-04-2009, 22:51
po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej pozycji sam ja kilka dni temu zanabylem(...) jestem pewien, ze warto zapoznac sie z jej trescia inaczej nizli na jednej sesji w empiku :wink:

Ja też ją przejrzałem, nawet kilka razy, jak na jedną sesję w empiku to raczej wbrew pozorom jest zbyt rozległa;-) Z tego co zauważyłem, to wspomniane "omawianie zdjęć" ogranicza sie do powiedzenia "jak były zrobione", przez co czylelnik wysnuwa dalsze wnioski "jak można osiągnąc takie efekty", czy to nie pouczające?:grin:

Podobnie jak spoon; myślę o zanabyciu tej książki, ale podobnie jak baca; wahom się..;-)

mamut9
28-04-2009, 23:53
a ja kupiłem:mrgreen:- troche inne podejście-pozwala użyć swoich szarych komórek, nie tylko nokii3310:)

Tomasz M.
29-04-2009, 10:18

Pozdrawiam

Jestem już blisko końca, książka bardzo ciekawa i na ogół przyjemna w lekturze, przynajmniej dla tak początkującego jak ja, jednak poziom tłumaczenia i korekty w wielu miejscach tragiczny i trochę przeszkadza w odbiorze. Terminologia jeszcze ujdzie, choć zdarzają się nowotwory typu "naświetlanie na drugą płytkę", ale poziom składni i gramatyki żałosny. Ma się wrażenie, że niektóre fragmenty tłumaczył program komputerowy, a korekty albo wcale nie było, albo robił ją ktoś, kto na pewno nie zdałby nowej matury z języka polskiego, nie mówiąc już o starej.

iREM
06-05-2009, 11:33
z przyjemnoscia moge cofnac te slowa :D po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej pozycji sam ja kilka dni temu zanabylem, i chociaz chwilowo czeka na swoja kolej do poczytania, to jestem pewien, ze warto zapoznac sie z jej trescia inaczej nizli na jednej sesji w empiku :wink:

Jestem po lekturze. Bardzo miły czas. Szkoda że już po. :-)
Gratulacje dla tłumacza, bardzo dobra robota.
Z innej beczki - widziałem, że ostatnio Kelby wypuszcza trzecią część swojego hitu.

mariokenzo
12-05-2009, 23:39
Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS i szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu, jeśli macie namiary na liki z takimi instrukcjami to będę bardzo wdzięczny.

Ja z czystym sumieniem moge Ci polecic "ksiazeczke" Anny Owczarz-Dadan "Zaklecia Photoshopa" http://helion.pl/ksiazki/obrpho.htm jako wprowadzenie do Photoshopa, zbior uzytecznych przepsow na korekte najczestszych problemow oraz efektownych trikow. W moim przekonaniu dla poczatkujacych bedzie znacznie lepsza niz bestsellery Kelbyiego.
Jesli nie lubisz czytac ksiazek przed komputerem, to jest jeszcze jedno dobre rozwiazanie: http://www.tutoria.pl/sklep/kursy-wideo/grafika/photoshop-techniki-pracy-cz-1-4 Powodzenia!

Artur79
14-05-2009, 10:38
kupilem ksiazke Uchwycic Moment http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe-McNally/browse/product/1,651457.html, czyta sie rzeczywiscie bardzo szybko i przyjemnie jednak jest to raczej propozycja dla zaawansowanych fotografów, duzo opisów jaki sprzet byl uzyty, jaka lampa, jak ustawiona, jaka blenda, filtr itp. Poczatkujacy jak ja takze znajdzie tam pare cennych rad ale mysle ze dla niego sa dostepne lepsze ksiazki.

sirlukas
14-05-2009, 13:20
[...] ale mysle ze dla niego sa dostepne lepsze ksiazki.

Tak, wszystkie pozycje Kelby'ego są dobre "Digital Photography", pierwsze dwie są dobre, czekam na 3 wydanie.

StaszekAlkata
19-05-2009, 18:43
A ja ciekaw jestem Waszych opinii o nowym Petersonie - Fotografia portretowa bez tajemnic. (http://www.empik.com/fotografia-portretowa-bez-tajemnic-ksiazka,prod11000851,p) Jak ktoś nabędzie niech się pochwali czy książka mu się podoba.

KMV10
19-05-2009, 22:54
"Fotografujemy ptaki" - Grzegorz i Tomasz Kłosowscy (ISBN 9788370735036, 216 stron, ok. 55 zł).

Szczerze polecam, książka w dobrym formacie, zawierająca ciekawe zdjęcia. Od nich tak naprawdę rozpocząłem czytanie(?). Książka zawiera ciekawe podejście do prezentacji zdjęć - oprócz parametrów technicznych (korpus, mm, f, ISO), zdjęcia są umieszczane w konkretnym kontekście, tj. czy np. w trakcie wykonywania ujęcia ptaki mogły być niepokojone, itd. Spostrzeżenia autorów są wyróżnione poza głównym tekstem w formie adnotacji na marginesach, często zawierają jakąś historię. Treść zasadnicza jest napisana lekko i przystępnie, nie ma za dużo rozwodzenia się na tematy dot. np. sprzętu, aczkolwiek są pewne przemyślenia. Na końcu umieszczono galerię zdjęć, z małą niespodzianką - są nią fotografie podopiecznego autorów. Zdjęcia w książce są udane, tekst interesujący, zahaczający o takie tematy jak choćby Natura 2000. Z drobniejszych wad - nie ustrzeżono się kilku pustych odwołań (tabelka jest na innej stronie niż w treści wskazano, użyto nieopisanego symbolu w tabeli), całkowicie nie rzutujących na bardzo dobrą jakość opisywanej pozycji. Jak dla mnie - perełka na rynku.

K9G
26-05-2009, 11:15
Co sądzicie o książce FOTOGRAFIA CYFROWA EDYCJA ZDJĘĆ - S.Kelby? Opłaca się kupić, czy jest jakaś lepsza napisana w podobny sposób?

axk
26-05-2009, 18:31
Co sądzicie o książce FOTOGRAFIA CYFROWA EDYCJA ZDJĘĆ - S.Kelby? Opłaca się kupić...

Tak opłaca - dobra i ciekawa pozycja.

K9G
26-05-2009, 22:58
To mam jeszcze jedno pytanie. Bardzo rozni sie wydanie III od IV? Mam opcje kupienia wydania 3 nie zbyt drogo. Oplaca sie to brac czy lepiej kupic juz nowsze? Duzo sie roznia?

Vitez
27-05-2009, 19:29
To mam jeszcze jedno pytanie. Bardzo rozni sie wydanie III od IV? Mam opcje kupienia wydania 3 nie zbyt drogo. Oplaca sie to brac czy lepiej kupic juz nowsze? Duzo sie roznia?

Każde wydanie jest do konkretnej wersji Photoshopa. Kup to, które traktuje o Twojej wersji. Wyd III jest do CS2, Wyd IV do CS3 itp.

Loome
03-06-2009, 17:49
mial ktos to w łapach: http://helion.pl/ksiazki/czarno.htm ?
fajne?

DrMike
06-06-2009, 16:23
Ja niedawno zakupilem dwie ksiazki Scotta Kelby'ego 195 UJEC oraz NOWE UJECIA. W tych dwoch ksiazkach Scott wyjawia swoje tajniki co do roznych sytuacji w ktorych fotograf sie znalazl...... kazdy dzial to inny problem i porady Scota ( tj. jak on sam komponuje fote w danej sytuacji ) a rowniez wyjasnia co nalezy zrobic o czym pamietac itd. Wszystko w bardzo fajny sposob tzn czyta sie naprawde fajnie i wchodzi w glowe.... Dlatego te dwie ksiazki od razu staly sie bestsellerami na rynku swiatowym....goraco polecam

Rob.K
06-06-2009, 17:01
Nie wiem czy można dostać tą książkę po Polsku ale jeżeli zna się angielski to polecam "Photojournalism: The Professionals' Approach"- Kenneth Kobre.
Świetna książka. Omawiana jest w niej technika, sprzęt, etyka, historia zawodu etc. Mnóstwo zdjęć i rozmów z fotografami. Jeżeli ktoś interesuje się zawodem fotoreportera to zdecydowanie warto przeczytać.
Nowa do znalezienia na eBay i Amazon za jakieś 20-30 funtów.

Loome
06-06-2009, 17:42
mam obie ksiazki scotta (195 ujec i nowe ujecia). uwazam ze 1/3 kazdej ksiazki ma rzeczywiscie ciekawe porady. ale reszta to albo jego gadanie, albo porady, ktore mogą zbyt mocno zapasc poczatkujacym osobom w pamięć, a niekoniecznie są prawdziwe (nei zawsze). Po prostu facet czasem strasznie upraszcza niektore rzeczy i nie mowi ze to jest tylko teoria, ktora w praktyce nie zawsze sie zgadza.
Ale czyta sie przyjemnie i o ile nie bieze się wsyzstkiego jako prawdy ostateczne i jedyne to moze byc to ciekawa i przyjemna lektura:0

greg7878
16-06-2009, 17:23
Kupon rabatowy uprawniający do 10 zł zniżki na zakupy w księgarni helion.pl.
Kupon będzie aktywny do północy 23.06.2009!

Numer kuponu to:

82DFFB-594985-H

wojkij
16-06-2009, 17:34
Helion się wycwanił, promocje się już nie łączą :p. Kilka razy kupiłem książki za bezcen - promocja dzienna -30% + kupon rabatowy - to było piękne połączenie ;)

vaval
16-06-2009, 18:51
Witam forumowiczów. Wiem że jest wątek o książkach o fotografii, ale tam tego nie zalazłem. Poszukuje 2 książek: Zbigniew Tomaszczuk, "Łowcy obrazów", podtytuł "Szkice z historii fotografii" (Centrum Animacji Kultury 1998)
Urszula Czartoryska, "Przygody plastyczne fotografii" w formie e-booków. Ewentualnie namiary na biblioteki(Poznań, Wrocław) gdzie widzieliście te pozycję. Przeszperałem wszystkie księgarnie i biblioteki w moim mieście, w google też szukałem i NIC. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Vitez
17-06-2009, 13:44
Wiem że jest wątek o książkach o fotografii, ale tam tego nie zalazłem.

A Punkt 3. Regulaminu na to : "niemożliwe..."

http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Dokleiłem do właściwego wątku.

bajtek5
26-06-2009, 16:18
Brayan Peterson- Kreatywna fotografia bez tajemnic 2008 wyd.Galaktyka

Jaca9
08-07-2009, 11:12
Mam małe pytanko wiadomo coś czy wyszła przetłumaczona książka Master's Guide to Wedding Photography ??

thedoc
17-07-2009, 12:40
Marcusa Bella? Bo to co piszesz to cała seria i nie wyszło nic przetłumaczone ale jest napisane prostym językiem, więc spokojnie można czytać w oryginale, polecam.

renes
21-07-2009, 22:18
Czy znana jest komuś książka traktująca wyłącznie (lub z bardzo obszernym rozdziałem) o metodach Konwersji do czerni i bieli w PhotoShopie i obróbce zdjęć czarno białych?

Interesuje mnie szczególnie funkcja Obliczenia a także mieszanie kanałów z warstwami dopasowania.

wojkij
21-07-2009, 22:36
http://www.empik.com/czarno-biala-fotografia-cyfrowa-poradnik-dla-zaawansowanych-ksiazka,prod4320052,p

Fatman_1
21-07-2009, 22:44
Potwierdzam. Mam te książkę.
Znajdziesz tam to co Cię interesuje.

renes
21-07-2009, 23:37
Wielkie dzięki.

Fatman_1
22-07-2009, 23:06
Również w IV wydaniu "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć" Scotta Kelby'ego jest to sprzwnie i w przystępny sposób wyłożone.

akasp74
04-08-2009, 15:43
Ja ze swej strony proponuję serie ksiazek BRYANA PETERSONA seria"...bez tajemnic":
-Bryan Peterson "Ekspozycja bez tajemnic"
-Bryan Peterson "Czas naswietlania bez tajemnic"
-Fotografia portretowa bez tajemnic"
-Fotografia kreatywna bez tajemnic"

wciagające...

pozdrawiam

Slider
04-08-2009, 15:54
Ja ze swej strony proponuję serie ksiazek BRYANA PETERSONA seria"...bez tajemnic":

wciagające...

Przy czym ja z własnych obserwacji muszę powiedzieć, że im później wydana książka tym wydaje się słabsza. O ile ekspozycję i czas naświetlania wydała mi się świetna o tyle kreatywna już nie tak bardzo a z portretową nadal opornie walczę:lol:

Do portretów zdecydowanie bardziej polecam Daniel Lezano, Bjorn Thomassen: "Fotografia portretowa – 100 rad i pomysłów".
(http://www.fotografuj.pl/News/Daniel_Lezano_Bjorn_Thomassen_Fotografia_portretow a_100_rad_i_pomyslow/id/1352) Ale to tylko IMHO;)

Pozdrawiam

giltoniel
04-08-2009, 19:26
Przy czym ja z własnych obserwacji muszę powiedzieć, że im później wydana książka tym wydaje się słabsza. O ile ekspozycję i czas naświetlania wydała mi się świetna o tyle kreatywna już nie tak bardzo a z portretową nadal opornie walczę:lol:

niestety, zgadzam się w całej rozciągłości :( Zarówno "Kreatywna...", jak i "Portretowa..." nie maja w sobie tego, co 2 pierwsze: świeżości i przede wszystkim praktycznej użyteczności. A już rozdział o psychologii w tej ostatniej mnie rozśmieszył.

tomekde
07-08-2009, 10:57
Do portretów zdecydowanie bardziej polecam Daniel Lezano, Bjorn Thomassen: "Fotografia portretowa – 100 rad i pomysłów".
Ale to tylko IMHO

no właśnie .. IMHO, bo akurat w moim przypadku to jedne z najgorzej wydanych pieniędzy :-D zresztą tak samo jak Ekspozycja bez tajemnic ... jakoś do mnie nie przemówiły. Ja uważam książkę za dobrą wtedy gdy; albo uczy mnie choćby jednego nowego triku lub otwiera oczy na jakąś nowość - choćby jedną, nie uczy mnie niczego ale przynajmniej nakręca do pracy, motywuje ... właśnie tak działa na mnie 195 ujęć Kelbyego
w sumie jak tak pomyślę to poleciłbym w ciemno dwie książki; Edycję zdjęć Kelbyego oraz Korekcja i separacja Margulisa (ale tę pozycję tylko gdy mamy do czynienia z drukiem naszych zdjęć - w CMYK)

Slider
07-08-2009, 12:19
no właśnie .. IMHO, bo akurat w moim przypadku to jedne z najgorzej wydanych pieniędzy :-D zresztą tak samo jak Ekspozycja bez tajemnic ... jakoś do mnie nie przemówiły. Ja uważam książkę za dobrą wtedy gdy; (...) ale przynajmniej nakręca do pracy, motywuje ... właśnie tak działa na mnie 195 ujęć Kelbyego

Czekaj, boś się zapędził..:-) Nie mówię, o ogólnym poradniku fotograficznym jakim jest podana przez Ciebie pozycja Kelby'ego, (Swoją droga też uważam, że b. dobra) tylko o konkretnie fotografii portretowej, w której niestety pole wyboru jest dość małe. Oczywiście w większości książek się o tym wspomina, ale są to tylko zdawkowe informacje jak sie powinno to robić, ogniskowe, GO i takie tam. Pozostają nam w całości poświęcone portretom książki Daniela Lezano i Petersona. Być może ta pierwsza nie jest szczytem tego co chciałbym czytać, ale w bezpośrednim porównaniu z Petersonem IMHO wypada o wiele lepiej. Pewnie dlatego, że autorzy robią zdjęcia i omawiają je w sposób, który mi przypadają do gustu. Więcej jest pracy światłem różnego typu, potrafią nadać klimatu swoim fotografiom. Peterson natomiast robi bardziej portrety środowiskowe, skupiając się jedynie na świetle zastanym, ograniczając się do przedniego, tylnego, południowego, zachodniego i im pochodnych. Nie mówię absolutnie że to źle, bo zależy to przede wszystkim od tego jaki typ fotografii portretowej Cię interesuje..:-)

Jeśli już jesteśmy przy ogólnofotograficznych książkach, to w zasadzie teraz ekspozycja bez tajemnic też wydaje mi się nieciekawa (w sensie, że niczego nowego nie uczy) ale pamiętam, że gdy ją czytałem po raz pierwszy, to wydawała mi się świetna. Na początek można polecić;) Wśród sklepowych książek w zasadzie nie ma co wybierać, bo wiekszość przeznaczona jest dla poczatkujących w których zawarte są tajemnice jak trzymać aparat i gdzie jest spust migawki. Ostatnia, która mi sie spodobała to "Światło w fotografii - Magia i nauka". Teraz skłaniam się raczej ku zagranicznym czasopismom foto, w polskich rzadko znajdzie się coś ciekawego..:-)

Pozdrawiam

andrewjohn
09-08-2009, 11:44
niestety, zgadzam się w całej rozciągłości :( Zarówno "Kreatywna...", jak i "Portretowa..." nie maja w sobie tego, co 2 pierwsze: świeżości i przede wszystkim praktycznej użyteczności. A już rozdział o psychologii w tej ostatniej mnie rozśmieszył.

Zgadzam się.Chociaż osobiście uważam,że "Ekspozycja.." i "Czas naświetlania bez tajemnic" to naprawdę super pozycje dla początkujacych,którzy stawiają pierwsze kroki w fotografii.Napisane przystepnym i interesujacym językiem,niezłe zdjecia, samo wydanie też bardzo fajne. Można polecić.Kolejne pozycje, tak jak piszesz są rzeczywiscie wyrażnie słabsze.

zamiatin
01-09-2009, 13:05
Cześć :) krótkie pytanko na temet tych kniżek: zlanazłem takie książki...
Lustrzanki małoobrazkowe - Wiesław Śmigielski,
Nauka o fotografi - Andreas Feininger ,
Warsztat techniczny artysty fotografa - Witolda Dederko

CO TO JEST WARTE? bo widzę że to dość stare wydawnictwa i raczej z tego nic nie wyciagnę ale może się mylę...?????

airhead
01-09-2009, 14:30
bardzo się mylisz - stare książki zawierają dużo przydatnych informacji, bo - choć technologia się zmieniła - nie było w nich tylko marketingu i były przeznaczone raczej dla ambitnych fotografów

Dederko jest niezły, inne kojarzę, ale nie mam chyba o nich zdania

waw72
01-09-2009, 18:18
Pozwolę sobie, za BlackBook (http://01-blackbook.blogspot.com/) podrzucić link do 26 książek, które powinien znać każdy fotograf;-) (http://www.popphoto.com/Features/26-Books-Every-Photographer-Should-Own)

Feudos
04-09-2009, 15:07
Poszukuje jakiś książek odnośnie każdej obróbki w photoshopie :)

APP
04-09-2009, 15:20
Jeśli szukasz, to nie powino być nadmiernym wysiłkiem przeczytanie choćby kilku stron tego wątku, jeśli jednak jest, to wpisz sobie w dowolnej wyszukiwarce "Scott Kelby", na początek :idea:

Sławek
04-09-2009, 16:28
też poszukuje czegoś o PS ale dla zaawansowanych. Scott kelby jest świetny i przy tym bardzo dowcipny ale pracę na warstwach traktuje po macoszemu. Albo nie trafiłem na odpowiednią jego książkę. A właśnie ,,warstwy,, interesują mnie najbardziej. Kiedyś byłem na takich warsztatach gdzie prowadzący je pokazywał dosłownie cuda. Niemal całkowicie niedoświetlone pliki wyciągał tak że szok. i to beż szumu. wszystko na warstwach. i nie chodzi o proste mnożenie odwrotności.

Loome
04-09-2009, 16:37
ja rowniez na prawde nie trafilem na ksiazke dla kogos, kto zna podstawy PS i chcialby na prawde dobry podrecznik chwycic.
Zastanawialem sie nad ksiazką Photoshop: Warstwy, albo cos podobnego. Miał ktoś, widzial?

Slider
04-09-2009, 17:12
Zastanawialem sie nad ksiazką Photoshop: Warstwy, albo cos podobnego. Miał ktoś, widzial?

Chyba wspominałem: "Warstwy - Wykorzystaj najpotężniejsze narzędzie Photoshopa" Matta Kloskowskiego od Helionu. Nie jest to może książka która uczy takich rzeczy o których mówi Sławek, ale IMHO całkiem przydatna;-)

rycerz
16-09-2009, 23:24
takie moje nieobiekktywne opisy kilku książek o fotografii które przeczytałem. Może komus sie przyda w wyborze...

Andrzej Mroczek - Książka o fotografowaniu
wiadomo książka mitologiczna wręcz...
III wydanie ten mit nadszarpnęło troszke ;) ale książka nadal moim zdaniem świetnie sie broni i nie poległa z upływem czasu...rady ciagle aktualne pisane żywym, życzliwym językiem bez zbędnego udziwniania i silenia się na eksperta...na kazdej półce

Czapliński Czesław - Fotografia portretowa
dziwna książka...niektórzy nazywają ją marketingiem Czaplińskiego ;) i mają troche racji

Giza Hanna Maria - W obiektywie. Mistrzowie fotografii polskiej świetne wywiady z różnymi fotografami którzy zachęcają do własnych poszukiwań i opowiadają o swoich zdjęciach... ciekawa i co wazne chyba najlepiej wydana ksiażka o fotografii! Znakomity papier i druk...

Bryan Peterson - Ekspozycja bez tajemnic
niczym instrukcja obsługi fotografii...wyjaśnione od a do z co to czas naswietlania, przysłona i jak sie tym kręci podstawowa i pierwsza książka do poduszki

Bryan Peterson - Czas naświetlania bez tajemnic
ciąg dalszy

Bryan Peterson - Kreatywna fotografia bez tajemnic
moim zdaniem najsłabsza pozycja z trylogii

Daniel Lezano, Bjorn Thomassen - Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów zdjęcie - wyjaśnienie problemu - opis jak zrobic - zdjecie - itd. pouczające dla tych którzy chcą zajac się portretowaniem,
poważna wada tej ksiązki która denerwuje i obniża jej wartośc: kiepski tłumacz masakruje język ojczysty

Rostislav Stach - Fotołowy - jak dobrze fotografować zwierzęta na łonie natury
książka podstawa dla osób ktore chcą zacząc fotografowac przyrodę!

Terry Hope - Świat zwierząt oczami mistrzów fotografii
ksiązka wybitna! uczy patrzec na przyrodę, myslec i daje niesamowitego kopa do działania! zdjęcia świetne, a wywiady z autorami zdjec przyrody wzbudzają zachwyt i pozytywną zazdrosc...kupowac i nie żałowac żadnej złotówki! :!::!:

Chris Bucher - Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne
dobra pozycja o świetle

Ginny Felch, Allison Tyler Jones - Fotografowanie dzieci. Warsztaty fotograficzne
bardzo dobra ksiązka niby o fotografowaniu dzieci ale naprawdę o szeroko pojętej fotografii portretowej w plenerze i wnętrzu...

Joe McNally - Uchwycić moment – sekrety zdjęć jednego z najlepszych światowych fotografów śmiesznie uczy że sprzęt to nie wszystko a najważniejsza jest własna ciekawośc, pomysłowośc i odwaga w realizowaniu celów fotograficznych, pierwsza ksiązka o fotografii jaką czytałem i śmiałem się w głos :-D
niestety dużo o fotografii cyfrowej i wszystko praktycznie z wykorzystaniem świateł błyskowych i studyjnych,

National Geographic "Kontynenty w obiektywie"
zbiór inspirujących fotografii dla tych którzy lubią dużo autorów i dużo różnych stylów fotografowania w jednym miejscu

Ryszard Kapuściński "z Afryki"
genialny bardzo trudny do do dostania album :( ale warto szukac i wydac kazde pieniądze!

Sebastiao Salgado "Africa"
wybitny i genialny fotograf i takie zdjecia :-D

coś pomogło?? ;)

wojkij
17-09-2009, 01:10
A nie lepiej było to zamieścić w wątku gigancie (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7161)? Informacje przydatne ale jak na poradnik czy faq to trochę za mało.

basala
17-09-2009, 02:07
[...]poważna wada tej ksiązki która denerwuje i obniża jej wartośc: kiepski tłumacz masakruje język ojczysty Może zdążę przed zamknięciem wątku (jest jeszcze możliwość, że ten zostanie doklejony do tego, który wymienił wojkij)... :-D

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów potrafi wskazać książkę, której tłumaczenie z języka obcego nie "masakruje języka ojczystego"? Tzn. np. nie jest notorycznie mylony dopełniacz z biernikiem, tak jak np. w wydawnictwach Helionu?

Slider
17-09-2009, 07:44
Informacje przydatne ale jak na poradnik czy faq to trochę za mało.

Dokładnie. Co prawda miło, że sie tym podzieliłeś, ale większośc Twoich opisów tych książek jest tak zdawkowa jak te zamieszczane w sklepach internetowych, a sugerować mogą tylko tyle, że ich nie czytałeś:-) (oczywiście wiem, że czytałeś, ale mimo wszystko opisałeś za krótko niż tak jak na to zasłgują (tymbardziej w subektywnej ocenie z własnymi obserwacjami, wnioskami itp)):wink:

rycerz
17-09-2009, 08:41
prosze o doklejenie mojego wątku do tego wielkiego tasiemca :-D obiecuje że tam będę pomalutku dodawał szersze opisy powyższych książek. Choc i z tych zdawkowych można wysnuc już jakieś podpowiedzi. :wink: Jakby co piszcie pw.

lux
17-09-2009, 10:16
Ciekway post w koncu na tym forum :)

Loome
17-09-2009, 10:35
dzieki Slider:)

Merauder
17-09-2009, 13:57
Jako, ze czuje glod informacji, a jestem na ukonczeniu czytania jednej ksiazki (Warsztaty fot. - Oświetlenie) to zglaszam sie do was po rade.

Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.

Buszujac po necie znalazlem cos takiego "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Nie wiem na ile ta kniga jest dobra merytorycznie. Chcialbym uniknac czytania definicji ISO, przyslony etc po raz dziesiaty jak to mialo miejsce przy obecnie czytanej ksiazce Buchera. Ponadto nie ukrywam, ze Oswietlenie - Warsztaty fot. zawiera sporo wiedzy, a wlasciwie wiekszosc, z ktora juz jestem w mniejszym lub wiekszym stopniu zaznajomiony.

Drugi watek mojego postu tyczy sie jednej z ksiazek Buchera z tej samej serii co powyzej pt "Fotografia dzieci". Jako, ze w zasadzie jestem swiezo upieczonym ojcem to dosc intrygujacy dla mnie temat. Jednak majac doswiadczenie z inna ksiazka z tej serii mam dosc spore obawy, ze znow bede czytal o ISO, migawce etc. Ponadto nie wiem czy fotografia dzieci jest az tak rozleglym tematem by poswiecic temu cala ksiazke, moze sie myle, ale dla mnie jakis grubszy rozdzial tj jakies kilkadziesiat str bylo by w zupelnosci wystarczajace.

Czekam na rady.

arturs
17-09-2009, 14:11
O ile Polecam "ekspozycję bez tajemnic" i "czas naświetlania bez tajemnic" pattersona to pozostałe dwie są jak na tego autora słabe..
jak chcesz to poszukaj jakiejś w księgarni internetowej książek amerykańskich w tej kwestii (polecam wydawnictwo "rotovision")", np. portrait proffesional (portret - nie tylko twarz ale cała sylwetka), lighting the nude (akt), still effects... (fot. produktów) i jeszcze paru innych - po autorach tych co wymieniłem poszukaj..
nie zrażaj się tym że są po angielsku - to "przepisy" - zdjęcie z sesji, schematy ustawienia świateł, moc lamp itp. - kawa na ławę - prawie jak w komiksie.. była kiedyś jeszcze seria doskonałych książek będących tłumaczeniem tych angielskich ale niestety teraz ciężko dostępne..

Edit: swoje kupowałem tu: http://humalibra.pl/ - polecam - bezproblemowo wszystko

Merauder
18-09-2009, 10:01
Dzieki. Przejrze to co podales tylko co do ang to hmmm... Z angielskim u mnie nie ma problemu, tzn czytalem juz ksiazki po angielsku kiedys. Tylko tak naprawde mam ostatnio malo czasu i dodatkowo ja kczytam to czesto w takich warunkach, ze o skupienie nie latwo. A jednak jak juz cos jest po angielsku to musze sie skupic na maxa.

Dzieki za info juz sprawdzam.

Marcin K
18-09-2009, 10:21
Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.

Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.

Loome
18-09-2009, 10:53
Jako, ze czuje glod informacji, a jestem na ukonczeniu czytania jednej ksiazki (Warsztaty fot. - Oświetlenie) to zglaszam sie do was po rade.

Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.

Buszujac po necie znalazlem cos takiego "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Nie wiem na ile ta kniga jest dobra merytorycznie. Chcialbym uniknac czytania definicji ISO, przyslony etc po raz dziesiaty jak to mialo miejsce przy obecnie czytanej ksiazce Buchera. Ponadto nie ukrywam, ze Oswietlenie - Warsztaty fot. zawiera sporo wiedzy, a wlasciwie wiekszosc, z ktora juz jestem w mniejszym lub wiekszym stopniu zaznajomiony.

Drugi watek mojego postu tyczy sie jednej z ksiazek Buchera z tej samej serii co powyzej pt "Fotografia dzieci". Jako, ze w zasadzie jestem swiezo upieczonym ojcem to dosc intrygujacy dla mnie temat. Jednak majac doswiadczenie z inna ksiazka z tej serii mam dosc spore obawy, ze znow bede czytal o ISO, migawce etc. Ponadto nie wiem czy fotografia dzieci jest az tak rozleglym tematem by poswiecic temu cala ksiazke, moze sie myle, ale dla mnie jakis grubszy rozdzial tj jakies kilkadziesiat str bylo by w zupelnosci wystarczajace.

Czekam na rady.

kupilem od jednego uzytkownika z forum dwie ksiazki po angielsku - sa w formacie A4, bogato ilustrowane. jedna o oswietleniu, druga o kompozycji, w zasadzie wszystko w kontekscie portretow. Sa na prawde fajne. Jak sie odezwiesz na priv to moge Ci tytuly podac. jestem w trakcie czytania, jak przeczytam beda pewnie do popchniecia dalej:)

arturs
18-09-2009, 16:25
Dzieki. Przejrze to co podales tylko co do ang to hmmm... Z angielskim u mnie nie ma problemu, tzn czytalem juz ksiazki po angielsku kiedys. Tylko tak naprawde mam ostatnio malo czasu i dodatkowo ja kczytam to czesto w takich warunkach, ze o skupienie nie latwo. A jednak jak juz cos jest po angielsku to musze sie skupic na maxa.

Dzieki za info juz sprawdzam.

Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.

Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.

Dokładnie tak jak piszesz - ja angielski znam słabo - a nie ma problemu - tu w zasadzie nie ma co się skupiać za bardzo na słowie pisanym bo na obrazku wszystko masz pokazane - to książka dla amerykanów przecież - nie może być za trudna :mrgreen:

basala
20-09-2009, 14:09
Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny ;): widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę. :)

Merauder
21-09-2009, 11:24
Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny ;): widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę. :)
Ale mnie polechtales :)

A tak serio to poprostu nie lubie czytac po raz ktyorys tego samego zwlaszcza pdostaw typu ISO etc.

Bardziej ineteresuje mnie np budowa nastroju swiatle mzastanym, kreatywne uzycie lampy, lampoa w plenerze , ustawienie blend etc.

Przeszperam net w poszukiwaniu waszych propozycji i cos wyrwie.

waw72
07-10-2009, 13:22
Z ciekawostek:
Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana (http://www.karakter.pl/2009/karakter-polskim-wydawca-susan-sontag#more-69)

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]

mate00sh
07-10-2009, 13:28
Z ciekawostek:
Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana (http://www.karakter.pl/2009/karakter-polskim-wydawca-susan-sontag#more-69)

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]

Wiem, czytałem o tym - świetna informacja.
Ceny jakie ta książka osiąga na Allegro to jakiś absurd - grubo powyżej 100 zł. Zastanawiałem się nawet nad zakupem wersji angielskiej - wychodziło jakoś poniżej 10 EURO.

StaszekAlkata
08-10-2009, 18:31
To ja z zapowiedzi dorzucę: http://www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=9

UrGuR
22-10-2009, 20:47
jaka jest najlepsza ksiązka o obróbce zdjęć w photoshopie? Słyszałem, ze Scott Kelby jest świetnym autorem w tej dziedzinie, ale znalazłem kilka jego ksiązek o obróbce i nie wiem, która jest najlepsza.

wojkij
22-10-2009, 20:58
Każda jest na odrobinę inny temat.

Jeśli zaczynasz od zera to raczej to: http://helion.pl/ksiazki/obrcy4.htm

Merauder
29-10-2009, 21:21
To ja z zapowiedzi dorzucę: http://www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=9
Jestem zianteresowany "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" - Joe McNally.

Zdaje mi sie, ze ktos wspominal o tej pozycji tutaj tylko w anglojezycznej wersji, teraz bedzie pl, ktos cos powie na jej temat?

dark4blade
29-10-2009, 21:28
Na razie to nie jest w sklepach chyba jeszcze. Można zamawiać. Chyba ze ktoś już bezpośrednio od wydawcy ma to... Ja zamówiłem właśnie i myślę że w poniedziałek dotrze. Jak dostane to dam znać co i jak.

vengo
29-10-2009, 21:55
Na Fotopolis Expo mieli tę książkę,miałem nawet ją kupić.
W mojej ocenie warto mieć też pozostałe z tej serii-napisane prostym językiem przez co dla każdego powinny być zrozumiałe.
Na pytanie,czy są te pozycje dostępne w księgarniach,powiedzieli,że w tych większych lub ambitniejszych.

mate00sh
29-10-2009, 22:23
Jestem zianteresowany "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" - Joe McNally.

Zdaje mi sie, ze ktos wspominal o tej pozycji tutaj tylko w anglojezycznej wersji, teraz bedzie pl, ktos cos powie na jej temat?

Mam wersję angielską - bardzo ciekawa pozycja, McNally jest typem gawędziarza (z ogromnym poczuciem humoru, mam nadzieje że nie zgubionym przy tłumaczeniu), opowiada o konkretnych zdjęciach - historię której dotyczą i konkretnych rozwiązań które zastosował. Czytało mi się bardzo dobrze. Tylko mała uwaga dla ortodoksyjnych, Joe używa systemu Nikona i przykłady pokazuje na nikonowskich lampach - nie znaczy to oczywiście, że trików nie da się zaadaptować do naszego systemu.

vengo
29-10-2009, 22:27
Tylko mała uwaga dla ortodoksyjnych, Joe używa systemu Nikona i przykłady pokazuje na nikonowskich lampach - nie znaczy to oczywiście, że trików nie da się zaadaptować do naszego systemu.

Zaadaptować można nawet same lampy Nikona do strobowania Canonem,więc w zasadzie różnicy większej nie ma-sporo o tym wie choćby np.Gary.

mate00sh
29-10-2009, 22:29
No przecież pisałem, że uwaga do ortodoksyjnych (czytaj takich co to na N nawet nie spojrzą) :)

Ale tak na serio to nie zmusisz lampy Nikona do pracy w automatyce z Canonem a o tym dużo pisze Joe.

vengo
29-10-2009, 22:45
Ale tak na serio to nie zmusisz lampy Nikona do pracy w automatyce z Canonem a o tym dużo pisze Joe.

Pełna zgoda.
Na szczęście nie samą automatyką człowiek żyje.:-D

arturs
29-10-2009, 23:01
mam polską edycję - przyszła mi w poniedziałek - ale na razie nie miałem czasu się wziąć za czytanie - pierwsze wrażenie po przejrzeniu - bardzo pozytywne, wydaje się być czymś co lubię - czyli opisana wiedza poparta przykładami, do tego wydana na dobrym papierze (jak wszystkie pozycje "Galaktyki").. jak przeczytam to więcej napiszę..

allxages
30-10-2009, 21:22
Dobra, pomyślałem, że w Mroczka zaopatrzyć się trzeba. Czasy 350 zł za sztuke na szczęście minęły. Przeczytałem cały wątek i mam jednak pytanie. Które wydanie najlepsze? 1987? Późniejsze czy najnowsze z tego roku? Czy treść zmieniła się drastycznie? Na lepsze/gorsze? Podejrzewam, że 87 to jednak w większość forma ciekawostki (ktoś tutaj pisał o błonach itd). A co z najświeższą wersją? Czy jest dobra, bo jest czy jest równie dobra jak starsze? O błędach edytorskich już czytałem i je przeżyje jakoś.

rycerz
30-10-2009, 21:46

fajnie wydana i ciekawie napisana...taka na luzie...choc sam autor jest straszliwym maniakiem :wink: świecenia...
taki fragment celem pokazania stylu książki:

" światło jest jak żywe srebro. Magia. Raz jest tutaj, później tam. Po chwili nie ma go już wcale. pełna życia, kolorowa i kontrastowa scena sprawia, że chcesz ją sfotografowac. Sięgasz ręką do torby by wybrac odpowiedni obiektyw, spoglądasz ponownie, i wszystko minęło. Chmury zniknęły, a to co zostało, jest szare, bezbarwne, płaskie, matowe.

Cholera. Może mógłbys to naprawic, używając flesza. Wiesz, tego malego zasilanego bateriami pudełka z odbłysnikiem, znajdującego się w twojej torbie fotograficznej, w kieszonce z napisem >otwierac tylko w razie pożaru<.

Istnieje wiele powodów dla których lampa błyskowa kryje w sobie znacznie więcej tajemnic niż swiatło, które widzimy.
Jej błysk jest krótki jak mrugnięcie okiem, trudny do kontrolowania, nieprzewidywalny, jednego dnia sprawia ci zawód, tylko po to, by następnego dnia rozczarowac jeszcze bardziej. Eksperymentujesz z nią, przeklinasz każde niewłasciwe jej użycie, zgadujesz, co powinieneś poprawic (nie przeczytałeś przecież instrukcji), wciskasz przyciski, przełączniki, ustawiasz balans bieli, zmieniasz siłę błysku, korygujesz ekspozycję, i jakimś przypadkiem lampa zaczyna działac - światło rozchodzi się po pokoju, odbija od sufitu, trafia w lustro, wraca, oświetla modela i wszystko wyglada wspaniale"

no i oczywiście mowa tam tylko o lampach do nikona!

Dobra, pomyślałem, że w Mroczka zaopatrzyć się trzeba. Czasy 350 zł za sztuke na szczęście minęły. Przeczytałem cały wątek i mam jednak pytanie. Które wydanie najlepsze? 1987? Późniejsze czy najnowsze z tego roku? Czy treść zmieniła się drastycznie? Na lepsze/gorsze? Podejrzewam, że 87 to jednak w większość forma ciekawostki (ktoś tutaj pisał o błonach itd). A co z najświeższą wersją? Czy jest dobra, bo jest czy jest równie dobra jak starsze? O błędach edytorskich już czytałem i je przeżyje jakoś.

według mnie najlepsza jest drugie wydanie! najstaranniej wydane, z dobrymi zdjęciami, trzecie to najnowsze odrobine rozczarowuje ;) ale tylko tych którzy czytali wcześniejsze wydania, więc smiało możesz trójke też nabyc!

airhead
31-10-2009, 12:36
a co Państwo powiedzą o fragmencie Scotta Kelbiego na Optycznych?
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=9
lista zdjęć, które trzeba zrobić? podawanie ekspozycji? :/

basala
31-10-2009, 12:53
a co Panowie powiedzą[...] Airheadzie, a gdzie Twoja poprawność polityczna? ;)

airhead
31-10-2009, 12:59
Airheadzie, a gdzie Twoja poprawność polityczna? ;)
prawda, zapomniałem :P
ale już poprawione

mate00sh
05-11-2009, 18:48
Może nie do końca w temacie, ale na taki stolik z książką chętnie znalazłbym miejsce w mieszkaniu:) :
http://www.swiatobrazu.pl/30_kg_najlepszych_aktow_w_fotografii.html

basala
17-11-2009, 20:03
Czy znana jest komuś ta pozycja:

Eryka Sokólska, Jacek Grąbczewski, Makijaż fotograficzny (http://podreczna.pl//index.php?products=product&prod_id=105158)?

arturs
17-11-2009, 23:38
Czy znana jest komuś ta pozycja:

Eryka Sokólska, Jacek Grąbczewski, Makijaż fotograficzny (http://podreczna.pl//index.php?products=product&prod_id=105158)?

znana.. mniej więcej zgadzam się z recenzjami.. zdjęcie przed i po.. opisane dokładnie co i jak
- wada - droga trochę.. ale w wydawnictwie http://makijazfotograficzny.pl/sprzedaz.htm sporo taniej (100zł) niż gdzie indziej (135 zł)

Vitez
18-11-2009, 01:39
Pewnie kupię na spółę z moją wizażystką to zrecenzujemy :twisted: .

basala
18-11-2009, 02:32
Pewnie kupię na spółę z moją wizażystką to zrecenzujemy :twisted: . Nie skąd wzięło się ":twisted:" ;). Ja na tę recenzję bardzo liczę!

Merauder
18-11-2009, 12:09
Promocja w helionie, rabat 10 zl, kupon wazny do 24.11.2009.
KOD KUPONU RABATOWEGO:
E5F096-711EF4-H

Tak na marginesie zastanawiam sie jak to jest, ze po 10 zl rabacie w helionie klasyczna propozycja A.Mroczka kosztuje nadal pare zl wiecej niz na allegro. Dziwne to troche zwlaszcza, ze helion to wydawistwo, a nie tylko jakas tam ksiegarnia internetowa.

wojkij
18-11-2009, 17:08
Allegro + koszty wysyłki jest taniej niż w helionie gdzie wysyłka jest już w cenie? To by było dziwne;).

Merauder
18-11-2009, 17:43
Allegro + koszty wysyłki jest taniej niż w helionie gdzie wysyłka jest już w cenie? To by było dziwne;).
Allegro+odbior osobisty.

A co do Mroczka to mam jedno pytanie, wiem,ze wszyscy sobie cenia te pozycje, ale doszly mnie pewne watpliwosci. To ksiazka dosc ogolna i traktujaca zdaje sie o wszystkich glownych dziedzinach foto po trochu. Czy jest sens kupowac Mroczka jesli zaliczylo sie np. taka pozycje jak "Fotografia cyfrowa. Biblia" - Dan Simon?

wojkij
18-11-2009, 18:05
Mroczek to takie trochę rozmowy przy piwie, dobrze się to czyta i zdecydowanie inaczej traktuje niż formalne podręczniki.

basala
18-11-2009, 20:02
Mroczek to takie trochę rozmowy przy piwie, dobrze się to czyta i zdecydowanie inaczej traktuje niż formalne podręczniki. W każdym razie w dobrym tonie jest posiadać "Książkę o fotografowaniu" i móc powiedzieć: "Kultowa pozycja". ;)
Posiadam "Książkę". :mrgreen:

rauf
18-11-2009, 20:43
Żadna wiedza nie szkodzi. Dlatego pozycję Mroczka warto znać. Nie jest to może książka idealna ani nie ma najlepszych fotografii, ale jest to z pewnością kamień milowy polskiej literatury foto.
Trochę pod tym względem przypomina żelazną pozycję dla maniaków motoryzacji, myślę tu o Sobiesława Zasady "Szybkości Bezpiecznej".

Obie te pozycję, wraz z biegiem lat, mało tracą na wartości, choć trudno o nich powiedzieć: nowoczesne. W tym względzie jest to przepaść z współczesnymi "super" poradnikami autorów amerykańskich: MCNally, Freeman, Peterson....

Warto je przeczytać, choćby po to żeby przypomnieć sobie, że fotografia to także różna wrażliwość. :smile:

Mroczek to takie trochę rozmowy przy piwie, dobrze się to czyta i zdecydowanie inaczej traktuje niż formalne podręczniki.

Merauder
18-11-2009, 21:07
W każdym razie w dobrym tonie jest posiadać "Książkę o fotografowaniu" i móc powiedzieć: "Kultowa pozycja". ;)
Posiadam "Książkę". :mrgreen:
Sorry, ale gdzies mam dobry ton. Nie zmierzam wydawac 69 zl (sa na rynku innepozycje, ktorych tez jestem ciekaw), bo jest to w dobrym tonie. Jesli nie wyniose z tej ksiazki nic po za dobrym tonem, a szczytem wiedzy bedzie objasnienie terminow ISO, czas migawki czy przyslona i wyjasnienie zaleznosci miedzy nimi to ja dziekuje za taki dobry ton.

Tak jak wspomnialem wczesniej, oczekuje czegos wiecej nizeli kolejnej ksiazki traktujacej o foto w dosc ogolnikowy sposob. Bo kupowanie klasyki dlatego, ze jest klasyka naprawde nie w moim stylu.

Wielu z was przeczytalo tutaj napewno multum ksiazek traktujacych o naszej pasji, w zwiazku z tymprosze mi powiedziec czym rozni sie ta pozycja od innych, ktore opisuja po kolei jak focic krajoobrazy, portrety czy sceny nocne.

basala
18-11-2009, 21:39
[...]Jesli nie wyniose z tej ksiazki nic po za dobrym tonem, a szczytem wiedzy bedzie objasnienie terminow ISO, czas migawki czy przyslona i wyjasnienie zaleznosci miedzy nimi to ja dziekuje za taki dobry ton[...]Nie, nie, nie! Tak jak w poprzednim poście byłem ździebko sarkastyczny wobec dzieła (w tym przypadku bez ";)") p. Mroczki, tak teraz stanę w jego obronie. To nie jest pozycja książkowa o której myślisz. Jest to raczej* taka rzecz, którą trafnie scharakteryzował Wojkij.

* -raczej na pewno. ;)

mirusiek
18-11-2009, 22:03
Znalazłem taką stronę - ze spisem wszystkich , no może prawie wszystkich pozycji jakie ukazały się na polskim rynku.

http://www.foto-info.pl/ksi-ki-o-fotografii-i-nie-tylko.html

Vitez
18-11-2009, 22:40
Nie skąd wzięło się ":twisted:" ;). Ja na tę recenzję bardzo liczę!

" :twisted: " to taki złośliwy uśmieszek = recenzja będzie... szczera :twisted: .

Merauder
18-11-2009, 23:54
Znalazłem taką stronę - ze spisem wszystkich , no może prawie wszystkich pozycji jakie ukazały się na polskim rynku.

http://www.foto-info.pl/ksi-ki-o-fotografii-i-nie-tylko.html

Idac tropem strony, ktora podales to omawiana pozycja A. Mroczka wydaje sie byc wlasnie tym czego chcialem uniknac czyli paplaniem o przeslonie i ISO. Jak sie myle niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.

aptur
19-11-2009, 06:54
Idac tropem strony, ktora podales to omawiana pozycja A. Mroczka wydaje sie byc wlasnie tym czego chcialem uniknac czyli paplaniem o przeslonie i ISO. Jak sie myle niech ktos mnie wyprowadzi z bledu.

Mylisz się. W fotografii ważne jest również myślenie i między innymi o tym traktuje ta książka.

wojkij
19-11-2009, 07:48
Nie łatwiej się przejść do empiku/księgarni i samemu obadać?

rycerz
19-11-2009, 09:05
Wielu z was przeczytalo tutaj napewno multum ksiazek traktujacych o naszej pasji, w zwiazku z tymprosze mi powiedziec czym rozni sie ta pozycja od innych, ktore opisuja po kolei jak focic krajoobrazy, portrety czy sceny nocne.

bo on nie opisuje po kolei jak fotografowac krajobrazy czy portrety ale omawia pewne niuanse, czy tez problemy z którymi możesz sie spotkac i robi to w taki pogadankowy sposób, jak kolega z kolegą a nie wykładowca ze studentem ;)
generalnie fajnie przeczytac ta książke, ale spotkałem ludzi którym nie spodobał sie ten styl pisania i dlatego nie będe zachęcał do zakupów ;)
napisz może czego szukasz to może coś podpowiem?

Merauder
19-11-2009, 16:07
[...]
napisz może czego szukasz to może coś podpowiem?
Szukam ksiazki, ktora nie da ci gotowego przepisu na za... zdjecie, bo takiego nei ma, tylko takiej, ktora bedzie opisywac czesto spotykane sytuacje np w portrecie i jak sobie z nimi radzic.

W moim mniemaniu jezyk i merytoryka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chris Bucher nie jest zla, dobrze sie ja czyta, autor pokazuje konkretne sytuacje i jak sobie z nimi poradzil.

rycerz
20-11-2009, 20:22
Szukam ksiazki, ktora nie da ci gotowego przepisu na za... zdjecie, bo takiego nei ma, tylko takiej, ktora bedzie opisywac czesto spotykane sytuacje np w portrecie i jak sobie z nimi radzic.

W moim mniemaniu jezyk i merytoryka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chris Bucher nie jest zla, dobrze sie ja czyta, autor pokazuje konkretne sytuacje i jak sobie z nimi poradzil.

czytałes mój post ? ;) nieobiektywnie o książkach (http://canon-board.info/showpost.php?p=702721&postcount=651)

Merauder
25-11-2009, 18:16
czytałes mój post ? ;) nieobiektywnie o książkach (http://canon-board.info/showpost.php?p=702721&postcount=651)
Bardzo pomocne i tylko utwierdzajace mnie w przekonaniu, ze jednak pozycje legendarnego Mroczka bede musial pominac.

Chce kupic dwie ksiazki, w sprawie jednej klamka zapadla tzn. bez watpliwosci bedzie to "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" Joe McNally. Pozycja ta, dla mnie wydaje sie byc bardzo przydatna, od poczatku zakupy lampy blyskowej z kazdym razem odkrywam nowe mozliwosci. Przegladalem w EMPIKu te pozycje i to zdaje sie byc czyms czego szukam, co pomoze mi sie rozwinac wraz z moja 430-tka.

Druga pozycja mial byc zaniechany juz przeze mnie Mroczek. Po rezygnacji z tej pozycji stwierdzilem, ze chce czegos dobrego o portrecie. Nie ukrywam, ze najlepsze bylo by cos 3w1 tj. portret, portret dzieci oraz tematyka B&W w portrecie. Ale tak to tylko w erze.

Pozycja Ginny Felch, Allison Tyler Jones - Fotografowanie dzieci. Warsztaty fotograficzne, byla przeze mnie brana pod uwage. Teraz Twoj komentarz do tej pozycji daje jeszcze wiecej do myslenia, bowiem poczatkowo podszedlem troche sceptycznie ze zgledu na dosc negatywny komentarz na helionie do tej pozycji. Gosc pisal tam, ze jesli ktos juz nie jest taki calkiem poczatkujacy to za wiele porad tam nie znajdzie. Mozesz sie odnies do tego?

Z kolei wzakresie BW czytajac ostatnio optyczne pl napatoczyla mi sie taka pozycja jak: "Sztuka czarno-białej fotografii. Od inspiracji do obrazu"-Torsten Andreas Hoffmann. Moze ktos oblokal juz te pozycje, bo po zaglebieniu sie w recenzje doszedlem do wniosku, ze za duzo tam o analogu.

StaszekAlkata
25-11-2009, 18:41
Z książek o portrecie masz jeszcze do wyboru (z tych, które znam osobiście):
Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Książkę widziałem w oryginale. Całkiem niezła, niestety podobno zmasakrowana przez tłumacza w wersji polskiej. (Dużo tu rad dotyczących portretu zarówno w studnio jak i w plenerze). Oświetlenie portretowe w praktyce. Dobre, nawet bardzo dobre ale głównie do studia. Teoretycznie można pokusić się o przeniesienie informacji na grunt outdoor, ale to już lepiej wychodzi w jednym z rozdziałów z Świetle i fotografii: magii i nauce. Z innych jest jeszcze Peterson "Fotografia portretowa bez tajemnic" - serii przedstawiać nie trzeba. Dla mnie najfajniejszą z ostatnio czytanych książek jest natomiast "W kadrze. Rozważania na temat wyobraźni fotografa". Autor mocno skupia się na portrecie. Nie jest to jednak książka techniczna, więc jeżeli szukasz czegoś bardziej instruktażowego polecam wcześniej wymienione. Z BW miałem do czynienia z kilkoma książkami, ale tylko przelotnie więc nie mogę niestety niczego polecić. A zapomniałbym. Oczywiście z książek portretowych polecam album NG Ludzie w obiektywie. Super cegła. Czasem jak się przejść po księgarniach można ją znaleźć w bardzo przystępnej cenie. Inna sprawa, że nie każdy lubi albumy. W każdym razie ja polecam.

arturs
25-11-2009, 23:44
Bardzo pomocne i tylko utwierdzajace mnie w przekonaniu, ze jednak pozycje legendarnego Mroczka bede musial pominac.

Chce kupic dwie ksiazki, w sprawie jednej klamka zapadla tzn. bez watpliwosci bedzie to "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" Joe McNally. Pozycja ta, dla mnie wydaje sie byc bardzo przydatna, od poczatku zakupy lampy blyskowej z kazdym razem odkrywam nowe mozliwosci. Przegladalem w EMPIKu te pozycje i to zdaje sie byc czyms czego szukam, co pomoze mi sie rozwinac wraz z moja 430-tka.

Druga pozycja mial byc zaniechany juz przeze mnie Mroczek. Po rezygnacji z tej pozycji stwierdzilem, ze chce czegos dobrego o portrecie. Nie ukrywam, ze najlepsze bylo by cos 3w1 tj. portret, portret dzieci oraz tematyka B&W w portrecie. Ale tak to tylko w erze.

To powiem tak..
mam obie - i "z pamiętnika" oprócz takiego "amerykańskiego stylu" naprawdę trudno wyłowić jakieś konkrety - wydawało mi się tak samo jak Tobie.. to że wszystko jest pisane "na chwałę" Nikona można przeboleć (chociaż czasem tych zachwytów jest po uszy) to konkretów jest tam niezbyt dużo.. większość to taka papka, choć nie zaprzeczam, że jakieś walory książka posiada.. z tych dwóch o wiele więcej dowiedziałem się z mroczka (a mam wydanie 1wsze i 3cie - uważam że warto kupić) - mimo że obie książki są pisane stylem "gawędziarskim" to amerykański styl reklamowo-żartobliwy mnie po prostu wkurza.. z amerykańskich książek bezkonkurencyjne są książki wydawnictwa Rotovision - i te polecam jako właśnie takie poradniki - co i jak..

Vitez
26-11-2009, 19:06
znana.. mniej więcej zgadzam się z recenzjami.. zdjęcie przed i po.. opisane dokładnie co i jak
- wada - droga trochę.. ale w wydawnictwie http://makijazfotograficzny.pl/sprzedaz.htm sporo taniej (100zł) niż gdzie indziej (135 zł)

Odebrana, przejrzana, w weekend będę czytał ale w sumie już mogę zdecydowanie polecić. Wszystkim, którzy nie przychodzą "na gotowe", czyli gdzie jakaś agencja podrzuca do studio/w plener już ubrane i umalowane modelki pod konkretne zlecenie.
Są porady zarówno dla fotografa odnośnie światła czy doboru/zasugerowania modelce czy wizażystce makijażu. Są porady dla modelki jak się ma sama umalować oraz nawet podstawy poprawnego pozowania do zdjęć! (trochę poza tematykę książki ale to bardzo dobrze).
Są i porady dla wizażystek (głównie) no i bardzo dobre przykłady różnych makijaży wraz ze zdjęciami przed i po. Moja wizażystka bardzo chwali tą książkę, porady, wskazówki, zasady - bardzo dobre.

rycerz
26-11-2009, 22:06
Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Książkę widziałem w oryginale. Całkiem niezła, niestety podobno zmasakrowana przez tłumacza w wersji polskiej

zmasakrowali język polski okrutnie :(

teraz wyszła zupełnie nowa książka "Oświetlenie portretowe w praktyce" Christophera Greya dla tych którzy chcą fotografowac w studio...konkretne przykłady zdjec na jednej stronie kilka jak wygląda np. twarz gdy oświetlisz ją jedną lampą, dwoma, z góry albo z blendą, opisy jak ustawiac lampy, pod jakim kątem, ogólnie to dla kogos kto nie miał pojęcia o takich rzeczach to świetna propozycja, lepsza na pewno od "Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów" która ma tylko ładniejsze zdjęcia... ;-)

"z pamiętnika" jest luzacko napisana i może za dużo jest o nikonie :mrgreen: i za mało jakis praktycznych rad typu ustaw pod kątem ale otwiera klapki w głowie ;-)

okazuje sie że nie tylko światło zastane a i lampa może byc inspirująca!

celem zachęty taki cytat z książki: która jest dowcipna i ciekawie napisana:
" światło jest jak żywe srebro. Magia. Raz jest tutaj, później tam. Po chwili nie ma go już wcale. pełna życia, kolorowa i kontrastowa scena sprawia, że chcesz ją sfotografowac. Sięgasz ręką do torby by wybrac odpowiedni obiektyw, spoglądasz ponownie, i wszystko minęło. Chmury zniknęły, a to co zostało, jest szare, bezbarwne, płaskie, matowe.

Cholera. Może mógłbys to naprawic, używając flesza. Wiesz, tego malego zasilanego bateriami pudełka z odbłysnikiem, znajdującego się w twojej torbie fotograficznej, w kieszonce z napisem >otwierac tylko w razie pożaru<.

Istnieje wiele powodów dla których lampa błyskowa kryje w sobie znacznie więcej tajemnic niż swiatło, które widzimy.
Jej błysk jest krótki jak mrugnięcie okiem, trudny do kontrolowania, nieprzewidywalny, jednego dnia sprawia ci zawód, tylko po to, by następnego dnia rozczarowac jeszcze bardziej. Eksperymentujesz z nią, przeklinasz każde niewłasciwe jej użycie, zgadujesz, co powinieneś poprawic (nie przeczytałeś przecież instrukcji), wciskasz przyciski, przełączniki, ustawiasz balans bieli, zmieniasz siłę błysku, korygujesz ekspozycję, i jakimś przypadkiem lampa zaczyna działac - światło rozchodzi się po pokoju, odbija od sufitu, trafia w lustro, wraca, oświetla modela i wszystko wyglada wspaniale"

na poczatku wydawało mi sie że to niepotrzebny wydatek ale jednak ciesze sie że kupiłem :-P

edit: tylko pamiętajcie to jest moja nieobiektywna ocena tych ksiażek, a każdy może miec inną i prosze potem nie pisac pw z pretensjami ;-);-)

Merauder
27-11-2009, 13:54
Co raz bardziej mnie odciagacie od pozycji o lampie blyskowej. Natomiast na horyzoncie pojawila sie pozycja, ktora spelnia 2 z 3 moich wymogow, jest mnostwo o portrecie io fotografii dzieci. Promocja w Helionie:
Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne
Autor: Erin Manning

Po przejrzeniu spisu tresci wydaje sie,ze to wlasnie to czego szukam. A znajc to serie z pozycji o oswietleniu to jezyk mi sie podoba, mam nadzieje, ze pomimo innego autora ta pozycja tez bedzie napisana w podobny sposob.

arturs
27-11-2009, 16:54
Co raz bardziej mnie odciagacie od pozycji o lampie blyskowej. Natomiast na horyzoncie pojawila sie pozycja, ktora spelnia 2 z 3 moich wymogow, jest mnostwo o portrecie io fotografii dzieci. Promocja w Helionie:
Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne
Autor: Erin Manning

Po przejrzeniu spisu tresci wydaje sie,ze to wlasnie to czego szukam. A znajc to serie z pozycji o oswietleniu to jezyk mi sie podoba, mam nadzieje, ze pomimo innego autora ta pozycja tez bedzie napisana w podobny sposob.

hehe..
powiem Ci tak - trochę przez te lata co się w to bawię książek przeczytałem i akurat cała ta seria wywarła podczas przeglądania bardzo złe wrażenie - w sensie że wszystko jest jakieś takie "płytkie" i podane "na szybko".. na swój użytek wypracowałem sobie 2 metody sprawdzania czy książkę warto kupić.. pierwsza to taka że książka lub chociaż jej część (rozdział) traktuje o czymś co dobrze znam - i wtedy czytam ten kawałek i wiem co pozycja sobą reprezentuje..
druga to taka - jak się nie znam - czy na podstawie tego co czytam i używając dostępnych mi narzędzi oraz treści książki (tekst, schematy itp.) jestem w stanie osiągnąć to samo tylko na podstawie tego co czytam..
przejrzałem całą serię i stwierdziłem że ja się będę z daleka trzymał od tych książek..

Ale Ci pomogłem :mrgreen:

Kronos
27-11-2009, 17:34
Właśnie skończyłem czytać/oglądać album Jacoba Holdta "Amerykańskie obrazki".

Jest to zobrazowany za pomocą fotografii przekrój amerykańskiego społeczeństwa lat siedemdziesiątych. Począwszy od typowej kohorty niewolników pracujących na plantacjach bawełny, przez "dzieci kwiatów", bogate republikańskie rody, kończąc na zubożałych czarnoskórych emigrantach zamieszkujących "murzyńskie getta". Jacob Holdt w swojej podroży przez USA zrobił ponad 3000 zdjęć i zamieszkiwał w ponad 400 domach przedstawicieli praktycznie każdej klasy ówczesnej ameryki.

Pozycję tą polecam szczególnie, jest to jedna z najlepszych książek jaką miałem przyjemność czytać, zarówno z uwagi na świetne (naturalne) fotografie jak i na aspekt czysto społeczno-historyczno-poznawczy.

Książki należy szukać w antykwariatach i aukcjach internetowych. Rok wydania 1982

mirusiek
02-12-2009, 11:24
Książka Joe McNally " Z pamiętnika lampy błyskowej" wreszcie ukazała się w Polsce.
Warto poczytać fragmenty tutaj:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10006

mate00sh
02-12-2009, 11:28
Książka Joe McNally " Z pamiętnika lampy błyskowej" wreszcie ukazała się w Polsce.

Przeglądałeś dwie ostatnie strony wątku?

rycerz
02-12-2009, 12:13

wreszcie? gadamy o niej od wielu dni, niektórzy ją nawet już przeczytali :p

Merauder
03-12-2009, 22:17
No mi wlasnie dzisiaj przyszla Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne. Po wstepnym przegladnieciu potwierdzilo sie to co spostrzeglem po zerknieciu na spis tresci na helionie czyli na pierwszy rzut oka mi pasuje, duzo o portrecie w roznych wydaniach, duzo o swietle i jego roli w portrecie plus jeden rozdzial poswiecony niemowlakom. Jak przeczytam, rzuce jakas recenzja.

mirusiek
04-12-2009, 15:06
wreszcie? gadamy o niej od wielu dni, niektórzy ją nawet już przeczytali :p

:oops: :oops: :oops:

rauf
07-12-2009, 00:27
:oops: :oops: :oops:

No tak, tak, przeczytali. Dobra jak nie lepsza od poprzedniej. Autor się wyrabia, choć z jajcami zaczyna przeginać.

A do mnie doleciał Mikołaj, w sumie już jakiś czas temu ale nie było kiedy odpakować...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/695/mg8435.jpg)

Zobaczmy, cóż tam w środku...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/9259/mg8482.jpg)

Teraz mam :-D:-D:-D
Szczególnie na INFERNO :twisted:

Jak sczytam, a raczej poprzeglądam to coś napiszę.

allxages
09-12-2009, 02:41
Czy ktoś czytał Michael Freeman "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej"?
Wiem, że jest tam zwrot "fotografii cyfrowej", ale widziałem dzisiaj u kolegi i wyglądało to całkiem ciekawie. Bynajmniej nie w stylu "to jest aparat, a to przysłona" tylko odrazu było o (nie)liniowości matrycy itd...

rycerz
11-12-2009, 23:22
Chce kupic dwie ksiazki

no i na co sie zdecydowałeś?

Merauder
12-12-2009, 00:08
no i na co sie zdecydowałeś?

Wczesniej juz o jednej pisalem pare postow wyzej: Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne

A co do drugiej to daje sobie czas, bo w zasadzie dwoch na raz na pewno nie bede ogarnial. Ale poki co pozostaje przy typie Z pamietnika lampy blyskowej... jakos ta paplanine Nikonowska zniose, kosztem pochloniecia wiedzy. :)

rycerz
12-12-2009, 18:23
Wczesniej juz o jednej pisalem pare postow wyzej: Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne

A co do drugiej to daje sobie czas, bo w zasadzie dwoch na raz na pewno nie bede ogarnial. Ale poki co pozostaje przy typie Z pamietnika lampy blyskowej... jakos ta paplanine Nikonowska zniose, kosztem pochloniecia wiedzy. :)

książka jest mocarna ;) napisana z humorem , czasem nawet za dużym :mrgreen:
ale faktycznie posiadacze lamp sb mają lepiej czytając ta książke...

Marcin K
13-12-2009, 09:37
Witam,
Ja mam trochę inne pytanie na temat książek
Poszukuje nie podręcznika z informacja co to przesłona itp., tylko albumu z ładnymi zdjęciami, gdzie mógłbym obejrzeć zdjęcia mistrzów fotografii z opisem tych zdjęć. Szczególnie interesuje mnie portret.

Ktoś ma pomysł na coś takiego?

TylerDurden
13-12-2009, 11:40
Witam.Podepnę się do tego tematu bo nie chcę specjalnie zakładać nowego a ten wydał mi się najodpowiedniejszy.
Czy w Polsce można gdzieś kupić aktualne numery wydawanego w języku francuskim magazynu PHOTO?

http://www.photo.fr/

Przeglądałem allegro i ebay ale nie mogę niczego znaleźć (są jakieś pojedyńcze numery z lat 70-tych).Może ktoś już kupował albo widział na półce i orientuje się gdzie można nabyć to pismo np w empiku?
Dzięki.

StaszekAlkata
13-12-2009, 13:34
Czy ktoś czytał Michael Freeman "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej"?
Wiem, że jest tam zwrot "fotografii cyfrowej", ale widziałem dzisiaj u kolegi i wyglądało to całkiem ciekawie. Bynajmniej nie w stylu "to jest aparat, a to przysłona" tylko od razu było o (nie)liniowości matrycy itd...
Bardzo dobra książka. Chyba było tu już wiele na jej temat napisane. Zawiera zagadnienia z szerokiego spektrum - dotyczy zarówno fotografii studyjnej jak i w plenerze. Z innych (też godnych polecenia) o świetle: Światło w fotografii: magia i nauka oraz Oświetlenie portretowe w praktyce - obie to jednak książki głównie dotyczące fotografii studyjnej.

Witam,
Ja mam trochę inne pytanie na temat książek
Poszukuje nie podręcznika z informacja co to przesłona itp., tylko albumu z ładnymi zdjęciami, gdzie mógłbym obejrzeć zdjęcia mistrzów fotografii z opisem tych zdjęć. Szczególnie interesuje mnie portret.

Polecam:
http://www.fotoszop.pl/ksiazka-ludzie-w-obiektywie-national-geographic.aspx

Chociaż i w: http://merlin.pl/Swiat-w-obiektywie-National-Geographic_National-Geographic/browse/product/1,343848.html
również jest wiele zdjęć portretowych. Odnośnie opisów do zdjęć... z tym już bywa gorzej:) Owszem przed każdym rozdziałem jest wstawka, jednak nie ma tutaj opisów typu "dlaczego zrobiłem to zdjęcie tak, a nie inaczej". Niemniej warto kupić.

Marcin K
13-12-2009, 14:05
Polecam:
http://www.fotoszop.pl/ksiazka-ludzie-w-obiektywie-national-geographic.aspx

Chociaż i w: http://merlin.pl/Swiat-w-obiektywie-National-Geographic_National-Geographic/browse/product/1,343848.html
również jest wiele zdjęć portretowych. Odnośnie opisów do zdjęć... z tym już bywa gorzej:) Owszem przed każdym rozdziałem jest wstawka, jednak nie ma tutaj opisów typu "dlaczego zrobiłem to zdjęcie tak, a nie inaczej". Niemniej warto kupić.

Dzieki.
Pierwsza mam. Taki format opisow mi wystarczy. Nie chodzi m io opis jak zostalo zrobione. Tylko taki ogolny podpis z informacja np gdzie sie ukazalo itp w 2-3 zdaniach.

Masz jeszcze inne propozycje ?

Cos w stylu "Najlepsze fotografie portretowe ogolnie" lub "Najlepsze fotografie portretowe mistrza X" lub jeszcze inne. Moga byc tez anglojezyczne.

Bede wdzieczny za inne propozycje

StaszekAlkata
13-12-2009, 18:39
Niedawno zamówiłem: http://www.fotoszop.pl/ksiazka-magnum-magnum-miekka-oprawa.aspx
prawdopodobnie będzie czekać pod choinką:)
Zakupiłem w ciemno więc nie mogę niestety nic na temat tego albumu powiedzieć. Po przeczytaniu dam znać co o nim myślę.
Co nieco można dowiedzieć się z:
http://www.amazon.com/Magnum-Brigitte-Lardinois/dp/0500543429
http://www.amazon.co.uk/Magnum-Brigitte-Lardinois/dp/0500543429

airhead
13-12-2009, 19:22
"Jak czytać fotografię" jest niezłe

rycerz
13-12-2009, 20:40
Dzieki.
Pierwsza mam. Taki format opisow mi wystarczy. Nie chodzi m io opis jak zostalo zrobione. Tylko taki ogolny podpis z informacja np gdzie sie ukazalo itp w 2-3 zdaniach.

Cos w stylu "Najlepsze fotografie portretowe ogolnie" lub "Najlepsze fotografie portretowe mistrza X" lub jeszcze inne. Moga byc tez anglojezyczne.

Bede wdzieczny za inne propozycje

a cos takiego? fotografia w modzie (http://www.forum.promodels.pl/kacik-fotografa/6033-polecane-fotografia-w-modzie-magdalene-keaney.html)

Marcin K
13-12-2009, 23:48
a cos takiego? fotografia w modzie (http://www.forum.promodels.pl/kacik-fotografa/6033-polecane-fotografia-w-modzie-magdalene-keaney.html)

Dzieki. Mam ja juz.

Myslalem bardziej o portrecie.

Obecnie rozwazam Magnum Magnum i Historia Fotografii Światowej Naomi Rosenblum

Macie jakies inne propozycje ?

StaszekAlkata
16-12-2009, 19:22
Z nowości na rynku - może kogoś zainteresuje:)
http://www.galaktyka.com.pl/?command=4&cathegory=&id=360
Bezpłatny ebook Davida duChemina autora "W kadrze".

robercik
17-12-2009, 11:32
Pozdrawiam serdecznie !
Chciałem kupić książkę dotyczącą Adobe Lightroom zastanawiam się nad pozycją "Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego" lub Adobe Photoshop Lightroom 2. Oficjalny podręcznik i mam pytanie do Was "ludzi oczytanych", która z Tych pozycji jest waszym zdaniem bardziej godna polecenia a może znacie jakieś inne pozycje.

Z góry dziękuję

Robert

mateuszkaratysz
28-12-2009, 19:58
Wielka księga fotografii national geographic

wojkij
28-12-2009, 23:58
Chciałem kupić książkę dotyczącą Adobe Lightroom(...)

U grubego masz raczej luźne podejście do tematu i praktyczne podejście do zagadnienia. Ta druga to raczej taki sztywny podręcznik z omówieniem każdej zakładki i suwaka. Jeśli w LR już pracujesz to wychwycisz jedynie jakieś tam ciekawostki, w 2h te książki przeczytałem/przekartkowałem siedząc w empiku, nie było w nich nic co mogło by mnie skłonić do zakupu.

arturs
29-12-2009, 01:02
U grubego masz raczej luźne podejście do tematu i praktyczne podejście do zagadnienia. Ta druga to raczej taki sztywny podręcznik z omówieniem każdej zakładki i suwaka. Jeśli w LR już pracujesz to wychwycisz jedynie jakieś tam ciekawostki, w 2h te książki przeczytałem/przekartkowałem siedząc w empiku, nie było w nich nic co mogło by mnie skłonić do zakupu.

a "Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów (http://helion.pl/ksiazki/pclifo.htm)" widziałeś może? bo u nas w empiku nie widziałem..

waka
03-01-2010, 21:50
Szukam dobrej książki o fotografowaniu krajobrazów. Chodzi mi o coś dla przynajmniej średnio zaawansowanych. Znacie jakieś dobre tytuły?

arturs
03-01-2010, 22:26
Szukam dobrej książki o fotografowaniu krajobrazów. Chodzi mi o coś dla przynajmniej średnio zaawansowanych. Znacie jakieś dobre tytuły?

zerknij w empiku na to Pracując ze światłem. Warsztaty fotografii krajobrazowej (http://www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=&id=319)

Fatman_1
04-01-2010, 23:24

Zobacz:
Tim Fitzharris - "Fotografia Krajobrazu"
Guy Edwards - "Naucz się dobrze fotografowac krajobrazy"
Terry Hope - "Krajobrazy oczami mistrzów fotografii"

wiktor2323
07-01-2010, 17:38
Znalazłem kilka linków do e-booków na sieci.
Jeżeli można i chcecie to moge podesłać.
Znalazłem:
Twarzą w twarz z objektywem-Sztuka fotografowania ludzi
Kreatywna Fotografia Bez Tajemnic
Zbiór książek o fotografii w których znajdziemy miedzy innymi:

- ABC Fotografowania
- Błędy fotografii akwarystycznej
- CHIP Special - Fotografia cyfrowa
- Filtry w fotografii przyrodniczej i nie tylko
- Fotografia cyfrowa i obróbka obrazu
- Fotografowanie ryb akwariowych
- John Shaw - Fotografia Krajobrazu
- Makrofotografia
- O Fotografowaniu - Andrzej Mroczek
- Poradnik Fotografii Cyfrowej
- Słowniczek Terminów Fotografii Cyfrowej
- W poszukiwaniu złotego grala - granice fotografii 35mm
- Ćwiczenia praktyczne i wiele innych...

wojkij
07-01-2010, 18:04
Ebooki to też piractwo.

a "Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów (http://helion.pl/ksiazki/pclifo.htm)" widziałeś może? bo u nas w empiku nie widziałem..

Jakaś nowość chyba, pewnie na dniach się pokaże na półkach;).

arturs
07-01-2010, 19:22
Jakaś nowość chyba, pewnie na dniach się pokaże na półkach;).

namierzyłem to - muszę tylko się przejść do księgarni i zobaczyć co w środku książki jest bo spis treści sugruje konkrety..
BTW jakby ktoś chciał książki z heliona trochę taniej albo sporo innych wydawnictw (praktycznie wszystkie wydawnictwa techniczne) to polecam tu: http://komputeks.pl/ (nie przerażać się toporną stroną) to jak najbardziej stacjonarny sklep w Kielcach - od 20 lat kupuję u nich książki informatyczne - mają praktycznie wszystko na półkach - a ceny z reguły niższe niż gdzie indziej

airhead
07-01-2010, 21:28
ale to stara książka jest :/

RafalR
21-01-2010, 20:42
ale to stara książka jest :/
Mam angielską wersję sprzed przeszło 1.5 roku. Pierwsze wydanie dotyczące LR 1 też mam. Chyba najlepszy podręcznik do LR, napisany zresztą przez fotografa.

arturs
21-01-2010, 22:20
Mam angielską wersję sprzed przeszło 1.5 roku. Pierwsze wydanie dotyczące LR 1 też mam. Chyba najlepszy podręcznik do LR, napisany zresztą przez fotografa.

noo..
to mam motywację jak z ferii wrócę iść do księgarni i zobaczyć co to takiego..

gadget_zary
03-02-2010, 00:28
Mam Kelby'ego o LR1, w empiku przejrzałem o LR2 -> nie warto
Ta podana wyżej o wiele lepiej napisana i jakoś dobrze mi się ją czytało fragmentami. Porównując S.K o LR 2 i M.E o LR 2 zdecydowanie ta druga

szwayko
10-02-2010, 10:48
Ma ktoś Oświetlenie portretowe w praktyce - Christopher Grey?
Nowość.
I jak sie ona ma do wersji angielsko-jezycznej z 2004 r. - Master Lighting Guide for Portrait Photographers za ponad 2,5raza tyle. Stron tyle samo?

Tatanka74
04-03-2010, 14:22
Dzięki wydawnictwu http://www.galaktyka.com.pl/ możemy za darmo ściągnąć sobie e-booka:

DuCHEMIN DAVID "DZIESIĘĆ SPOSOBÓW NA ROBIENIE LEPSZYCH ZDJĘĆ. Żaden z nich nie wymaga kupowania nowego sprzętu"

Pobierz e-booka (http://www.galaktyka.com.pl/media/repository/duChemin_darmowy_e-book.pdf)
(poniżej informacja nt. "Wszelkie prawa zastrzeżone"

Od Autora:
„Dziesięć sposobów na robienie lepszych zdjęć. Żaden z nich nie wymaga kupowania nowego sprzętu”. Tytuł książki dokładnie odzwierciedla jej zawartość. To przedstawienie dziesięciu technik i pomysłów, które pomogą poprawić wasz warsztat fotograficzny. Nie jest to zbiór tanich trików, dzięki którym zaczniecie robić zdjęcia jak zawodowcy. Ktokolwiek, kto jest już choć trochę obeznany z pracą fotografa wie, że „robienie zdjęć jak zawodowiec” (cokolwiek to znaczy) wymaga czasu i wysiłku, a każdy kto twierdzi inaczej zwyczajnie mija się z prawdą. Książka została napisana z myślą o osobach, które już poznały podstawy fotografii i zadają sobie pytania: „Co dalej?”, „Co mogę zrobić, aby poprawić swoje zdjęcia?”. „Dziesięć” odpowiada na te pytania i daje solidne podstawy połączone z praktycznymi ćwiczeniami, aby wyruszyć w swą dalszą podróż fotograficzną.

„Dziesięć” jest pierwszym e-bookiem Davida duChemina - autora książki „W kadrze. Rozważania na temat wyobraźni fotografa”.

O Autorze:
David duChemin jest fotografem zajmującym się przede wszystkim projektami humanitarnymi oraz dokumentowaniem życia małych społeczności. Pracując, zjechał praktycznie cały świat. Na jego zdjęciach wyraźnie widać głęboką, humanitarną empatię oraz miłość do naszej planety i jej mieszkańców. Jego zdjęcia można znaleźć na stronie
www.pixelatedImage.com (http://www.pixelatedImage.com)
"Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zabrania się modyfikowania niniejszej publikacji w jakikolwiek sposób, publikowania i/lub udostępniania jej we fragmentach oraz rozpowszechniania jej w formie innej niż elektroniczna. Zabrania się również tłumaczenia publikacji na języki obce. Drukowanie niniejszej publikacji jest dozwolone tylko dla własnych potrzeb czytelnika.
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie rozpowszechniana tylko i wyłącznie jako całość, w formie dostarczonej przez wydawcę.
Zezwala się na bezpłatne udostępnianie publikacji w całości poprzez przesyłanie jej bezpośrednio do osób trzecich oraz umieszczanie jej na stronach internetowych, pod warunkiem, że razem z publikacją zostanie zamieszczony link do strony internetowej wydawcy www.galaktyka.com.pl .
Informacje opublikowane w niniejszej publikacji nie są objęte jakąkolwiek gwarancją. Pomimo zachowania najdalej posuniętej staranności przy przygotowaniu tej publikacji ani autor, ani wydawnictwo nie ponoszą żadnej odpowiedzialności wobec osób i instytucji, w wypadku bezpośrednich lub pośrednich strat poniesionych w wyniku wykorzystania informacji zawartych w niniejszej publikacji lub użycia oprogramowania i sprzętu w niej opisanego.
Niektóre nazwy produktów i usług wymienione w niniejszej publikacji zostały użyte jedynie w celu identyfikacji firm, które je oferują, a intencją wydawcy w żadnym wypadku nie była chęć naruszenia czyichkolwiek praw. Użycie nazw i znaków towarowych w książce nie miało na celu promocji jakichkolwiek produktów ani firm".

Jimmy Return
08-03-2010, 16:04
Witam.Zastanawiam się nad zakupem książki Rodericka Macdonalda "Akty,Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów",mam w związku z tym pytanie czy ktoś czytał tą książkę czy jest ona warta wydanych pieniędzy? bo nie ukrywam,że do najtańszych nie należy (80zł).

TylerDurden
10-03-2010, 10:53
Witam.Chcę sobie zakupić książkę o kompozycji w fotografii. Mój wybór ograniczył się do dwóch pozycji, mianowicie "Kompozycja Obrazu Fotograficznego" Pawła Wójcika oraz "Kreatywna Fotografia Bez Tajemnic" Bryana Petersona.
Która według was z tych propozycji jest lepsza i zawiera więcej przydatnych informacji? A może jest jeszcze inna książka w tym zakresie,której zakup warto by rozważyć?

airhead
10-03-2010, 11:22
o kompozycji jest jeszcze ciekawa "Okiem fotografa" Freemana