Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjecia zimą na nartach

Pablo200
22-11-2010, 21:05
Witam,

Jak ustawić balans bieli ?
Jest dużo śniegu i słonecznego swiatła
Czasem wychodzą zdjecia strasznie przepalone bielą
Zabójczo jaskrawy śnieg

MariuszJ
22-11-2010, 21:21
Jak ustawić balans bieli ?

Nie odpowiem Ci. Ja mam za dużo innych problemów, żeby jeszcze myśleć przed ujęciem o właściwym balansie bieli. AWB, RAW i w spokoju się pomyśli w domu.

Jest dużo śniegu i słonecznego swiatła
Czasem wychodzą zdjecia strasznie przepalone bielą
Zabójczo jaskrawy śnieg
Polar.

Spróbuj kompensacji ekspozycji, im więcej śniegu w kadrze tym bardziej obniżaj. Używaj matrycowego.

Możesz spróbować centralnie ważonego pomiaru światła, szczególnie z servo i śledzeniem celu.

Pablo200
22-11-2010, 21:41
Jestem laikiem nie wiem co oznaczaja dane pojecia

MatusP
22-11-2010, 21:45
Ja proponuję zrobić zdjęcie samego śniegu przy kompensacji 2-3EV, wg tego ustawić parametry i dalej robić w trybie M. Przy okazji możesz sobie ustawić WB wg wzorca, który w założeniu ma być idealnie biały (znaczy jasnoszary, bez zabarwienia).

MariuszJ - raczej: "im więcej śniegu, tym bardziej podwyższaj kompensację". Jeśli zrobisz zdjęcie samego śniegu przy zerowej, lub nawet minusowej kompensacji, otrzymasz ciemnoszary obrazek. Jeżeli to tylko "przejęzyczenie", to w porządku, w przeciwnym wypadku proponuję pofocić w domu białą i czarną kartkę, raz osobno, a raz dwie obok siebie. Zobaczysz, jak się będzie zachowywał pomiar światła.

MariuszJ
22-11-2010, 21:53
Ja proponuję zrobić zdjęcie samego śniegu przy kompensacji 2-3EV, wg tego ustawić parametry i dalej robić w trybie M. Przy okazji możesz sobie ustawić WB wg wzorca, który w założeniu ma być idealnie biały (znaczy jasnoszary, bez zabarwienia).

MariuszJ - raczej: "im więcej śniegu, tym bardziej podwyższaj kompensację". Jeśli zrobisz zdjęcie samego śniegu przy zerowej, lub nawet minusowej kompensacji, otrzymasz ciemnoszary obrazek. Jeżeli to tylko "przejęzyczenie", to w porządku, w przeciwnym wypadku proponuję pofocić w domu białą i czarną kartkę, raz osobno, a raz dwie obok siebie. Zobaczysz, jak się będzie zachowywał pomiar światła.

Oj rzeczywiście, rąbnąłem się - ekspozycja na plus oczywiście. Z doświadczenia nawet do +2EV.

marekb
22-11-2010, 21:55
a ja proponuję dać na plus 1-2EV właśnie na śniegu.Im więcej śniegu w kadrze tym bardziej podnoś;). Lampa(y) też się przydaje(ą). jeśli to mają być człowieki na śniegu i jeśli masz robić pod słońce, bo ze słońcem to blendy nie trza bo masz śnieg co daje po człowiekach.

MariuszJ
22-11-2010, 21:55
Jestem laikiem nie wiem co oznaczaja dane pojecia

W instrukcji wszystko masz. Włącz AV (lub TV w zależności co chcesz osiągnąć) i ustaw kompensację na 1-2 jednostki w prawo.

Pablo200
22-11-2010, 21:56
ok wiec ustawiam na M
ISO auto
Robie zdjecie samego sniegu
Mam takze cos takiego w opcji M jak auto. optymalizotor jasnosci ustawiony na słabo
Pozniej robie z tego zdjecia za pomoca balans bieli nastawy wlasne z tego zdjecia ?

marekb
22-11-2010, 21:57
choć z tym na plus trzeba uważać, bo jak słońce mocne to by nie było połowy gwiazdek wypalonych. Trudny temat, nie lepiej robić laski w studio, a nie szwendać się po mrozach..??;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a najlepiej poczekać jak słońca nie będzie;)

MariuszJ
22-11-2010, 21:59
ok wiec ustawiam na M
ISO auto
Robie zdjecie samego sniegu
Mam takze cos takiego w opcji M jak auto. optymalizotor jasnosci ustawiony na słabo
Pozniej robie z tego zdjecia za pomoca balans bieli nastawy wlasne z tego zdjecia ?

Nie mieszaj pojęć i nie kręć bezładnie wszystkim co się da.
Tryb na AV, kompensacja (nie wiem co tam masz za aparat, czy z guziczkiem ją się przesuwa czy bez) na +2EV, RAW i automatyczny balans bieli. Olej automatycznej optymalizatory nachylenia stoku, przyjedziesz do domku to sobie w darmowym firmowym DPP zrobisz wszystko dużo lepiej i co najważniejsze - pod kontrolą.

Pablo200
22-11-2010, 22:02
Aparat to Canon 60D szkło Canon 15-85

MariuszJ
22-11-2010, 22:04
Nawet w 60d można to ustawić :twisted:

Pablo200
22-11-2010, 22:06
Wybieram Tv czy M ?

MariuszJ
22-11-2010, 22:09
Wybierz instrukcję. Przeczytaj, jak nie strawisz, ustaw zielony i wal jak leci. Wybacz, ale to bez sensu - zaraz będzie "obiektywem do przodu czy do tyłu?"

Pablo200
22-11-2010, 22:10
Kolego ale nie mam instrukcji po polsku :-D

MariuszJ
22-11-2010, 22:14
No ja Ci jej nie przetłumaczę, wybacz.

Ściągnij sobie polską od starszej wersji aparatu, 550d albo 50d.

Bangi
25-11-2010, 12:32
Kolego ale nie mam instrukcji po polsku :-D

jak to nie ma instrukcji po Polsku??? jak kupiłeś w Polsce to musi być po Polsku...

oasisman
03-12-2010, 00:02
jak to nie ma instrukcji po Polsku??? jak kupiłeś w Polsce to musi być po Polsku...

A ja bym się nie zdziwił jakby było inaczej. I nie mówię tu o allegro i handlu z bagażnika, tylko o dużych ładnych sklepach :-)

Bangi
03-12-2010, 09:00
z tego co wiem jest o przecież niezgodne z prawem, sprzedawca ma obowiązek przekazać kupującemu instrukcję produktu w języku Polskim... :(

orlen.ownlog.com
03-12-2010, 10:44
mi to za bardzo na prowokacje wygląda

MagdaS
04-12-2010, 22:07
A ja się podłącze do pytanie. Zdjęć zimowych trochę juz zrobiłam ucząc się na własnych błędach, kombinuję, sprawdzam co zadziała lepiej itd, ale tak się zastanawiam jak najlepiej ustawić aparat zanim dam go koleżance. Chodzi o zdjęcia koni więc czasy możliwie krótkie, ja preferuję Av chociaż jak widzę, że ustawia nie to co chcę to przełączam się na M i nie wiem czy lepiej ustawić jej w miarę optymalne parametry na M czy też bezpieczniej zostawić na Av, z kompensacją dodatnią i jakim najlepiej pomiarem światła?

MariuszJ
04-12-2010, 22:25
A ja się podłącze do pytanie. Zdjęć zimowych trochę juz zrobiłam ucząc się na własnych błędach, kombinuję, sprawdzam co zadziała lepiej itd, ale tak się zastanawiam jak najlepiej ustawić aparat zanim dam go koleżance. Chodzi o zdjęcia koni więc czasy możliwie krótkie, ja preferuję Av chociaż jak widzę, że ustawia nie to co chcę to przełączam się na M i nie wiem czy lepiej ustawić jej w miarę optymalne parametry na M czy też bezpieczniej zostawić na Av, z kompensacją dodatnią i jakim najlepiej pomiarem światła?
To trochę tak, że jak nie zrobisz to będzie źle lub dobrze w zależności od punktu widzenia :)

Ostatnio jestem wyznawcą poglądu - jeśliś leniwy, zaufaj światłomierzowi aparatu, ale rób rawy - te kilka bitów zapasu rozdzielczości poratuje Ci rzyć. Czyli raw, matrycowy i półautomat, żadnych korekcji ekspozycji.

Wiadomo, jak śnieg przeważa w kadrze, niedoświetlisz. Tyle, że jednocześnie nie przepalisz tego śniegu, a nic nie wygląda gorzej niż wielki biały przepał, bez faktury - ja już wolę szum i utratę kontrastu w wyciąganych z cieni szczegółów.
edit: szczegółach!

MagdaS
04-12-2010, 23:03
no wlaśnie tak myślałam, rawy oczywiście będą. Mam nadzieję, że wyjdzie coś ciekawego bo zawsze jest tak, że innym zdjęcia robię a potem mi nie ma kto (tu akurat jazdę konną mam na myśli) a zimowa sceneria jest taka bajkowa.

A i tak przy okazji zapytam tu a jak najlepiej przy takich zdjęciah ustawić automatyczny wybór punktu AF?

Ps. wczoraj akurat robiłam zdjęcia koleżance, ale średniawo wyszły: intensywnie padający śnieg, zachmuszenie i szybkie ściemnianie się nie pomogły.

Mniej więcej coś takiego wychodziło:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/6069/66834180.jpg)

źródło (http://img109.imageshack.us/img109/2348/60950047.jpg)

inmario
05-12-2010, 01:02
ja zawsze dodaje na +

źródło (http://team.bikestacja.pl/foto_cb/IMG_0551.jpg)

MariuszJ
05-12-2010, 12:33
wczoraj akurat robiłam zdjęcia koleżance, ale średniawo wyszły: intensywnie padający śnieg, zachmuszenie i szybkie ściemnianie się nie pomogły.
Wyszły adekwatnie do warunków.
Chociaż, akurat tu zalecenie Inmario (jedna, może nawet dwie działki kompensacji) by się sprawdziło.

MagdaS
05-12-2010, 22:09
Racja, dzisiaj wyszły już duużo lepiej, a robione na Av z kompensacją dodatnią. Pierwsze z brzegu dla przykladu:

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/1525/rech.jpg)

gavin
08-12-2010, 12:29
MagdaS nie kadruj tak centralnie

Pablo200
11-12-2010, 15:08
Ustawiam tryb AV
czyli zmiana głębi ostrości ?
Następnie dodaje +2 koryg. ekspozycji/nastawy AEB ?
i robię zdjęcie samego sniegu ?

krystian123
11-12-2010, 17:00
a po co Ci zdjęcie samego śniegu?:)
wyceluj w śnieg(byle nie ten w cieniu), dodaj +2 do ekspozycji i rób zdjęcia

Pirx
11-12-2010, 17:32
Eee... to chyba temat na forum narciarskie :)
Jak zrobić dobre zdjęcie z nart... (http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=24433)

Pablo200
13-12-2010, 12:15
Ok dzięki
Tylko nie wiem gdzie w Canonie dodaje się ekspozycje ?

niechcemisie
13-12-2010, 12:30
Zajrzyj do instrukcji... :/

Pablo200
13-12-2010, 15:11
Nie ma jeszcze instrukcji w j polskim do 60D

krystian123
13-12-2010, 16:00
nie wiem jak jest w canonie 60d ale w 40d kręcisz kółkiem w prawą stronę, tym dużym obok wyświetlacza. drabinka na małym wyświetlaczu ma wskazywać +2(w trybie A).
co do braku polskiej instrukcji... skontaktuj się ze sprzedawcą, z tego co mi wiadomo to nie można sprzedawać bez polskiej instrukcji. jeśli to nie pomoże, to ściągnij sobie z netu do 50d, wiele funkcji będzie uruchamiać się podobnie.

arturs
13-12-2010, 16:08
dodam jeszcze że ten dzyndzel od włączania musi być na górze a nie w środkowej pozycji

hekselman
14-12-2010, 20:28
Dodam jeszcze by dawało sie wprowadzić ekspozycję - muszą być wyświetlane wartości pomiaru T/Av w wizjerze/LCD

Pablo200
26-12-2010, 18:44
Ok będę działał.
+2
oraz tryb AV
i jadę ze zdjeciami zobaczymy