Zobacz pełną wersję : Canon 50d i sRawy problem!!!
Witam,
Robiłem niedawno sesję zdjęciową. Zdjęcia robiłem w sRawach Po zrzuceniu plików na kompa i wrzuceniu ich do Photoshopa przeżyłem szok! Wszystkie są bardzo fioletowe i podniesiony jest kontrast. W Capture One wytuacja wygląda identycznie. Jak przeglądam te same zdjęcia w Fast Stone wyglądają dobrze, w aparacie również, gdy podglądam zdjęcia kolorystyka jest OK. Zatem co jest grane?
Przeczytałem topic http://canon-board.info/showthread.php?t=53151&page=4
ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi chociaż próbowałem wszystkiego co było w nim opisane. Ciekawe jest to, że nawet w DPP na podglądzie wszystko jest w porządku ale po wywołaniu do jpg i wrzuceniu do Photoshopa dalej jest masakra. Poniżej podgląd...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/3523/screenyx.jpg)
Sprawdź ustawienia programów.
marekbodzioch
22-11-2010, 00:37
przed konwersją na jpg ustaw w DPP adjustment > work color space > ADOBE RGB
potem zapisz jpga i sprawd.ź w PS czy pomogło
komarsnk
22-11-2010, 01:04
to jest znana przypadłość 50D, że sRAWy są fioletowe. Nie znam rozwiązania problemu...
lukeandro
22-11-2010, 01:06
Hmm nie wiem, ja widzę podobnie oba zdjęcia(to po prawej troszkę ciemniejsze ale kolor podobny).
U mnie był problem na początku z kolorami, spowodowane było to tym, że niektóre programy czytają profil kolorów z "windy" inne tego nie robią.
Rozwiązaniem było ustawienie jednego profilu koloru dla wszystkich aplikacji. Od tamtej pory problem ze znaczącą różnicą w widzianych kolorach na tej samej fotografii zniknął.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, jak wrócę z pracy niezwłocznie sprawdzę ustawienia o których marekbodzioch wspominasz
Setki postów było już na ten temat. sRaw w 50-tce był, jest i będzie zaciągał fioletem. Możesz kombinować, ale uda Ci się tylko zmniejszyć problem a nie zlikwidować. Ostatni firmware miał to nawet naprawić, czego oczywiście nie zrobił jak wszystkim wiadomo.
marekbodzioch niestety po zmianie przestrzeni barwnej na RGB problem dalej występuje. Jednak najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że to samo zdjęcie prze konwertowane do jpg wyglądało na monitorze u mnie w pracy w Photoshopie poprawnie! Mam photoshopa cs3. Wydaje mi się, że jest to kwestia ustawień... Realnie rozważam reinstalacje z cs5 na cs3...
dariuszsankowski
22-11-2010, 18:46
rozumiem ze ten płaszcz miał być biały a 50d robi Ci z niego fiolet? bo jak nie to nie widzę problemu. Z balansuj sobie kolory i będzie ok ;)
Wydaje mi się, że ktoś na forum pisał, że jest to sprawa wtyczki w PS odpowiedzialnej za RAWy (Camara Raw się to chyba zowie)
Może spróbuj ją uaktualnić?
dariuszsankowski
22-11-2010, 18:52
ale to trzeba mieć legalną wersję?
marekbodzioch
22-11-2010, 19:34
jeszcze w ustawieniach aparatu powinno być ADOBE RGB tak aby przestrzeń kolorów na drodze aparat-DPP-PS była ta sama .
Ewentualnie jeżeli podczas zdjęć miałeś inaczej ustawiony aparat to ustaw DPP i PS tak jak on był ustawiony.
Nie wiem czy to wina wtyczki do Photoshopa ale zrobiłem taki myk, że zmieniłem profil mojego monitora z jego standardowego fabrycznego na sRGB...i, może nie jest idealnie ale prawie jest to samo.
marceleqs
29-11-2010, 00:30
Ciekawe czy w Adobe LR też byś miał takie cyrki?