Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Canon 50d i sRawy problem!!!

Domyślnie Canon 50d i sRawy problem!!!

Witam,

Robiłem niedawno sesję zdjęciową. Zdjęcia robiłem w sRawach Po zrzuceniu plików na kompa i wrzuceniu ich do Photoshopa przeżyłem szok! Wszystkie są bardzo fioletowe i podniesiony jest kontrast. W Capture One wytuacja wygląda identycznie. Jak przeglądam te same zdjęcia w Fast Stone wyglądają dobrze, w aparacie również, gdy podglądam zdjęcia kolorystyka jest OK. Zatem co jest grane?

Przeczytałem topic http://canon-board.info/showthread.php?t=53151&page=4
    ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi chociaż próbowałem wszystkiego co było w nim opisane. Ciekawe jest to, że nawet w DPP na podglądzie wszystko jest w porządku ale po wywołaniu do jpg i wrzuceniu do Photoshopa dalej jest masakra. Poniżej podgląd...

50D + 30D + 17-55 f/2.8 + 50 f/1.8 + Speedlite 580 EX II

Dopiero zaczyna Awatar Can50
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Sprawdź ustawienia programów.
    50D+350D+szklarnia.

Zablokowany

Domyślnie

przed konwersją na jpg ustaw w DPP adjustment > work color space > ADOBE RGB

potem zapisz jpga i sprawd.ź w PS czy pomogło

Domyślnie

to jest znana przypadłość 50D, że sRAWy są fioletowe. Nie znam rozwiązania problemu...

Domyślnie

Hmm nie wiem, ja widzę podobnie oba zdjęcia(to po prawej troszkę ciemniejsze ale kolor podobny).

U mnie był problem na początku z kolorami, spowodowane było to tym, że niektóre programy czytają profil kolorów z "windy" inne tego nie robią.
    Rozwiązaniem było ustawienie jednego profilu koloru dla wszystkich aplikacji. Od tamtej pory problem ze znaczącą różnicą w widzianych kolorach na tej samej fotografii zniknął.

Domyślnie

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, jak wrócę z pracy niezwłocznie sprawdzę ustawienia o których marekbodzioch wspominasz

Domyślnie

Setki postów było już na ten temat. sRaw w 50-tce był, jest i będzie zaciągał fioletem. Możesz kombinować, ale uda Ci się tylko zmniejszyć problem a nie zlikwidować. Ostatni firmware miał to nawet naprawić, czego oczywiście nie zrobił jak wszystkim wiadomo.
    canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Domyślnie

marekbodzioch niestety po zmianie przestrzeni barwnej na RGB problem dalej występuje. Jednak najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że to samo zdjęcie prze konwertowane do jpg wyglądało na monitorze u mnie w pracy w Photoshopie poprawnie! Mam photoshopa cs3. Wydaje mi się, że jest to kwestia ustawień... Realnie rozważam reinstalacje z cs5 na cs3...

Domyślnie

rozumiem ze ten płaszcz miał być biały a 50d robi Ci z niego fiolet? bo jak nie to nie widzę problemu. Z balansuj sobie kolory i będzie ok
    C1D3-S35mm1.4

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Wydaje mi się, że ktoś na forum pisał, że jest to sprawa wtyczki w PS odpowiedzialnej za RAWy (Camara Raw się to chyba zowie)
    Może spróbuj ją uaktualnić?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów