Zobacz pełną wersję : 5dmkII + 17-40 L i JAKI holder na szarą połówkę (Hi-Tec) w systemie cokin?
paatryk77
15-11-2010, 23:38
Witam,
jak w temacie - mam powyższy zestaw ale nie mam holdera do filtra na obiektyw... co owocuje tym ze muszę trzymać wciąż przed obiektywem ten cholerny filtr. doprowadza mnie to do szału, dodatkowo raz mi się wyślizgnął z ręki i filtr upadł, odprysnał kawałeczek na samym rogu (a więc nie szkodzi zdjęciom).
czy ktoś z Was wie skąd i JAKI holder wziąć żeby nie było winiety na 17mm?
jeżeli było na CB to proszę o linka do posta - ja przeszukałem forum i jak na razie nie znalazłem.
dzięki z góry
Tomek
adshaker
15-11-2010, 23:41
A co to za problem? Kupujesz na Allegro pierścień nakrecany na swój obiektyw i do tego holder gdzie wsuwasz filtr.
paatryk77
15-11-2010, 23:42
a jakiegoś linka byś zapodał, żebym wiedział choc jak sie to to nazywa lub wygląda?
Mówimy o rozmiarze P?
W P klasyczny trzyslotowy holder cokina daje na ff winietę aż gdzieś do 26mm. Jak musisz mieć szerzej, to zredukuj holder do pojedynczego slotu, ale nie wiem czy przy 17-stce coś ci nie wlezie. Zwyczajnie używam tego sporadycznie z 24-70 i nie chce mi się kombinować z cieńszym. Słyszałem, że ludzie piłują. :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co to za problem? Kupujesz na Allegro pierścień nakrecany na swój obiektyw i do tego holder gdzie wsuwasz filtr.
.. ten pierścień to tzw."adapter". Jego wielkość zależy od średnicy filtra obiektywu do jakiego chcesz ten bałagan doczepić.
paatryk77
15-11-2010, 23:50
aha, czyli jednak pewnie będzie kłopot z tym 17mm. tak, uzywalem tego - winieta koszmarna. nie pamietam do jakiej ogniskowej. z tym pilowaniem to nawet mi do glowy nie przyszlo... dzięki.
dziobolek
16-11-2010, 00:09
aha, czyli jednak pewnie będzie kłopot z tym 17mm. tak, uzywalem tego - winieta koszmarna. nie pamietam do jakiej ogniskowej. z tym pilowaniem to nawet mi do glowy nie przyszlo... dzięki.
Są w sprzedaży holdery slim (1-slotowe), więc piłować nie trza ;-)
Reszta informacji (teoretycznych, bo w praktyce to ludzie różne wynalazki...)
nt. użytecznych ogniskowych dla poszczególnych rozmiarów (A,P,Z-PRO,X-PRO) znajdziesz na www.cokin.com (http://www.cokin.com/ico15-A.html)
Pozdrówka!
ale przeczytales cale pytanie?
czy ktoś z Was wie skąd i JAKI holder wziąć żeby nie było winiety na 17mm?
standardowy holder Cokina winietuje jak diabli przy nawet powyzej 20mm. nawet sciety do 2 slotow solidnie wchodzi w kadr przy 17mm i dopiero przy jakichs 20mm, i to tylko pod warunkiem postawienia uchwytu "na sztorc", mozna sie pozbyc winietowania.
mowa o kadrach poziomych, bo w pionie da sie robic i 17mm. tylko kto robi landszafty przy 17mm w pionie (poza tymi, ktorzy 17-40 maja od miesiaca :D )...
chrislab
16-11-2010, 08:35
A ja polecam taki:
http://teamworkphoto.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=78_257&products_id=10683
Co prawda nie testowałem z 17-40 na 5D akurat, ale np. na 40D z Tokiną 12-24 było spoko nawet na 12mm. Aha, adapter trzeba brać to tego WA (Wide Angle).
Polecam.
Spiłowałem sobie zwykły holder na cokina, działał mi z 10-20 sigmy bez winiety i teraz radzi sobie z 17-40. Foty robię w poziomie z filtrami zamocowanymi w pionie, czyli po bożemu :mrgreen:
Ja również miałem zwykły holder przycięty. Z Sigmą 10-20 spisywał się bez zarzutu, natomiast z 17-40 już winietuje na najszerszej ogniskowej. Być może to "zasługa" filtra ochronnego.
Co prawda nie testowałem z 17-40 na 5D akurat, ale np. na 40D z Tokiną 12-24 było spoko nawet na 12mm. Aha, adapter trzeba brać to tego WA (Wide Angle).
Polecam.
z Tokina 12-24 mozna uzywac zwyklego holdera po obcieciu do dwoch slotow. i po wcisnieciu golego holdera na bagnet oslony przeciwslonecznej (bez pierscienia). przy 12mm mozna doszukac sie odrobiny winietowania, ale biorac pod uwage slabosc szkla przy tej ogniskowej, to i tak w praktyce nie jest wielkim problemem.
sek w tym... ze 17mm @ FF a 12mm @ APS-C to sa zupelnie inne ogniskowe. chociazby dlatego, ze kat widzenia jej 12mm @ APS-C to jest nie 19mm @ FF ale dobre 21mm @ FF w przypadku przynajmniej 17-40. byc moze jest to kwestia skali na 17-40, a moze na Tokinie - nie wiem, ale jakby nie patrzyl pod wzgledem winietowania filtrow to robi naprawde bardzo duza roznice.
Mam zwykły holder 3-slotowy, ścięty do 1 slota i w pozycji pionowej/poziomej na 5D+17-40L nie winietuje ani trochę. Jeśli ustawi się go na skos to pojawia się minimalna winieta.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
E, "minimalna" to jednak złe słowo. ;-)
paatryk77-----> Zobacz tutaj: http://raysfoto.pl
Z EF-S 10-22 używam Cokina ultrawide, na jeden filtr, chyba taki jak tutaj (http://allegro.pl/holder-uchwyt-do-filtrow-typu-cokin-p-wide-hit-i1304625027.html). Winietę widać w rogach jedynie przy kadrowaniu poziomym i ustawieniu go pod kątem, np 45 stopni. Też używam Hitechów, zero problemów, bo kiedyś czytałem, że lubią wysuwać się z uchwytu Cokina. Jedyna rzecz to to, że nie mieszczą się do pudełka cokinowego, ale to OT.:)
Robert Dy
16-11-2010, 19:36
Do 17-40 Cokin Z, lub coś podobnego na filtry 100.
paatryk77
16-11-2010, 22:20
ohoho ale sie zrobiło dużo informacji wreszcie. dzięki wszystkim za odzew.