Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 5dmkII + 17-40 L i JAKI holder na szarą połówkę (Hi-Tec) w systemie cokin?

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie 5dmkII + 17-40 L i JAKI holder na szarą połówkę (Hi-Tec) w systemie cokin?

Witam,

jak w temacie - mam powyższy zestaw ale nie mam holdera do filtra na obiektyw... co owocuje tym ze muszę trzymać wciąż przed obiektywem ten cholerny filtr. doprowadza mnie to do szału, dodatkowo raz mi się wyślizgnął z ręki i filtr upadł, odprysnał kawałeczek na samym rogu (a więc nie szkodzi zdjęciom).
    czy ktoś z Was wie skąd i JAKI holder wziąć żeby nie było winiety na 17mm?
    jeżeli było na CB to proszę o linka do posta - ja przeszukałem forum i jak na razie nie znalazłem.

dzięki z góry
    Tomek
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A co to za problem? Kupujesz na Allegro pierścień nakrecany na swój obiektyw i do tego holder gdzie wsuwasz filtr.
    małe-D + eL-ki + nieL-ki + lampka + inne graty

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

a jakiegoś linka byś zapodał, żebym wiedział choc jak sie to to nazywa lub wygląda?

flickr

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mówimy o rozmiarze P?
    W P klasyczny trzyslotowy holder cokina daje na ff winietę aż gdzieś do 26mm. Jak musisz mieć szerzej, to zredukuj holder do pojedynczego slotu, ale nie wiem czy przy 17-stce coś ci nie wlezie. Zwyczajnie używam tego sporadycznie z 24-70 i nie chce mi się kombinować z cieńszym. Słyszałem, że ludzie piłują.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adshaker Zobacz posta
    A co to za problem? Kupujesz na Allegro pierścień nakrecany na swój obiektyw i do tego holder gdzie wsuwasz filtr.
    .. ten pierścień to tzw."adapter". Jego wielkość zależy od średnicy filtra obiektywu do jakiego chcesz ten bałagan doczepić.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 15-11-2010 o 23:47 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

aha, czyli jednak pewnie będzie kłopot z tym 17mm. tak, uzywalem tego - winieta koszmarna. nie pamietam do jakiej ogniskowej. z tym pilowaniem to nawet mi do glowy nie przyszlo... dzięki.

flickr

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    aha, czyli jednak pewnie będzie kłopot z tym 17mm. tak, uzywalem tego - winieta koszmarna. nie pamietam do jakiej ogniskowej. z tym pilowaniem to nawet mi do glowy nie przyszlo... dzięki.
    Są w sprzedaży holdery slim (1-slotowe), więc piłować nie trza ;-)

Reszta informacji (teoretycznych, bo w praktyce to ludzie różne wynalazki...)
    nt. użytecznych ogniskowych dla poszczególnych rozmiarów (A,P,Z-PRO,X-PRO) znajdziesz na www.cokin.com

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adshaker Zobacz posta
    ale przeczytales cale pytanie?

czy ktoś z Was wie skąd i JAKI holder wziąć żeby nie było winiety na 17mm?
    standardowy holder Cokina winietuje jak diabli przy nawet powyzej 20mm. nawet sciety do 2 slotow solidnie wchodzi w kadr przy 17mm i dopiero przy jakichs 20mm, i to tylko pod warunkiem postawienia uchwytu "na sztorc", mozna sie pozbyc winietowania.

mowa o kadrach poziomych, bo w pionie da sie robic i 17mm. tylko kto robi landszafty przy 17mm w pionie (poza tymi, ktorzy 17-40 maja od miesiaca )...
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A ja polecam taki:
    http://teamworkphoto.com/shop/index....ducts_id=10683

Co prawda nie testowałem z 17-40 na 5D akurat, ale np. na 40D z Tokiną 12-24 było spoko nawet na 12mm. Aha, adapter trzeba brać to tego WA (Wide Angle).
    Polecam.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spiłowałem sobie zwykły holder na cokina, działał mi z 10-20 sigmy bez winiety i teraz radzi sobie z 17-40. Foty robię w poziomie z filtrami zamocowanymi w pionie, czyli po bożemu
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ja również miałem zwykły holder przycięty. Z Sigmą 10-20 spisywał się bez zarzutu, natomiast z 17-40 już winietuje na najszerszej ogniskowej. Być może to "zasługa" filtra ochronnego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów